• Az Összefogás összefoglalása


  Bár a jogi ügyintézés még folyamatban van, a Veterán Fórum és a magyarországi veteránosok 2013-as összefogását már most méltán nevezhetjük eredményesnek.

  Néhány adat és ami még várható...  Nem volt még a magyarországi veterános életet olyan mértékben összefogó és megmozgató szervezés, mint amit 2013 nyarán indítottunk itt a fórumon az okmányaikat vesztett veteránjárművek legalizálása érdekében. A 2013. július 1. és szeptember 30. közötti, három hónapos aláírásgyűjtő időszakban az egész ország veteránkedvelőit elértük, naponta érkeztek újabb és újabb borítékok az ország minden megyéjéből. 4343 aláírás leírva talán nem tűnik soknak, aki azonban gyűjtőként részt vett az akcióban, pontosan tudja, hogy ez valójában 4343 különböző személyes történetet jelent, a történetek mögött legalább ugyanennyi veterán motorral és autóval, amelyek legalizálásába egyelőre beletört tulajdonosuk bicskája.

  Az aláíró standokon ismertettük a veteránosokkal törekvéseink célját, és a gyűjtőívek aláírása közben hallott panaszok alapján hamar beigazolódott, hogy kezdeményezésünkkel létező és igazán meghatározó problémára mutattunk rá; korábbi kudarcaik nyomán sok sérelem került a felszínre a gyűjtők körében. Jó volt érezni, hogy számítanak ránk a veterántulajdonosok úgy is hogy, csak a magunk nevében ígérhettük, hogy megtesszük, ami rajtunk múlik és tőlünk telik. Az öröm mellett persze ez komoly felelősséget is jelent, de erőt ad ahhoz, hogy véghez vigyük azt, amit elkezdtünk.

  A Veterán fórum 2013-as figyelemfelkeltő kezdeményezését támogatók száma
  (a támogatók lakóhelye alapján - megyék szerinti bontás)


  Az aláírók között az ország minden megyéjének lakói képviseltették magukat, kiemelkedően sok aláírás érkezett Pest és Győr-Moson-Sopron megyékből, Budapestről, valamint a Dél-Alföldi régióból – Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyékből. (A fenti térképen láthatjátok az aláírók megyék szerinti eloszlását.)

  Szeretnénk külön-külön is megemlékezni arról a majdnem hétszáz településről, ahonnan támogató aláírásokat kaptunk, térképen azonban már nem tudnánk ezt érdemben jelölni. Hogy ne hagyjunk ki senkit, a teljes listát >> ebben a táblázatban << tettük elérhetővé.


  A Veterán fórum 2013-as figyelemfelkeltő kezdeményezését támogató települések
  (a gyűjtést végző személyek lakóhelye alapján)

  Mindenkinek köszönjük a segítséget: elsősorban persze az aláíróknak, de ugyanilyen hálásak vagyunk annak a száz önkéntes embernek és veterános szervezetnek is, akik ismeretségi körükben, vagy rendezvényeken az egész országban fogadták a támogatókat, és persze segítették is tapasztalataikkal azokat, akik már belekezdtek, de elakadtak járművük törvényes regisztrálásával. Köszönjük a rendezvényszervezők segítségét is, akik hozzájárultak ahhoz, hogy veterános találkozóikon, börzéiken dolgozhassunk. Sokan nem csak lehetőséget adtak a gyűjtőmunkára, hanem ők maguk vállalták az aláírásgyűjtést, vagy hangosbemondóval, plakátozással igyekeztek minél nagyobb hírverést csinálni közös ügyünknek a rendezvényeiken.


  Mi következik most?

  Az aláírások összegyűjtésével koránt sem ért véget a feladatunk. A gyűjtőakció végén, a beérkezett gyűjtőívek feldolgozását követően ismét felvettük a kapcsolatot a Magyar Veteránautós és Motoros Szövetség vezetőivel, akik jelezték, hogy örülnek a kezdeményezésünknek és a velük közös ügyünk nyomatékosításához szívesen fogadnák a felajánlott aláírásgyűjtő íveket. A téli megbeszélések alkalmával megállapodtunk, hogy javaslatainkat a MAVAMSZ-szal közösen – azokat az ő céljaikkal egyeztetve –, a (szak)sajtó jelenlétében terjesztenénk az érintett hivatalok elé. Bízunk benne, hogy a vezetők a megbeszélésen betekintést adnak a régi járművek forgalomba helyezése körül általuk tapasztalt problémákba is, illetve javaslataink várható sorsáról is érdemi tájékoztatást kaphatunk.

  Kezdeményezésünk és az aláírások ügyét természetesen itt a Fórumon is nyomon fogjuk követni, és a hozzászólások között igyekszünk válaszolni a felmerülő kérdésekre is. Kérdezzetek tehát bátran!
  ptm004, CZsolti, sepy és 12 további tag olvasták örömmel.
  Comments 11 Comments
  1. Che logója
   Che -
   Kedves Benedek!


   Köszönöm és örülök,hogy megmozdulni látszik az ügy.Igaz,-sok beszélgetés és idő fekszik az aláírások gyűjtésében,de nem bánom és ha kell újra kezdeném akár-mikor.

   Üdvözlettel:Che

  1. Igrich logója
   Igrich -
   Többször felkeresem a MAVAMSZ honlapot ez ügyben -azaz az okmányukat vesztett járművek okán- de 2013 októberinél frissebb infót nem találok ott. A nyilatkozat annyi, hogy kezdeményezik a rendelet felül vizsgálatát, de hogy hol tart az ügy, vagy az esetleges tárgyalásoknak mi volt a kimenet, arról nincs hír.

  1. sepy logója
   sepy -
   Kedves Mindannyian! Remélem leszünk és vagyunk elegen,hogy sóhajunkat mit papírra vetettünk a Nagyjaink elolvasnak és kissé elgondolkodnak a „múltunk emlékét megőrzendő céljaink” támogatást nyernek! A sokszor a nyagyolvasztótól megmentett , rengeteg munkával újjáépített gépeink az Ő emlékeiknek is részese melyet meg szeretnénk őrizni, de az Ő elismerő támogatásuk és pozitív döntésük nélkül egyre jobban értelmét veszti. A múltat megváltoztatni csak a történelem könyvekben lehetséges a valóságban nem! Most itt lenne az alkalom, hogy törvényhozóink is az oly sokszor hangoztatott EU-ra hivatkozva és onnan a jót és működőt átvéve tennének valamit . Ne akkor ébredjenek rá mikor nálunk minden „pajtát és garázst” kiürítettek és értékeinket a tőlünk nyugatra eső országok kiállító termeikben csodálják! Ha nemet mondanak akkor az egész ország szegényebb lesz nem az az „ostoba- olajos kezű” ki sok éves munkával létrehoz egy csodát!!

  1. TyerCorp logója
   TyerCorp -
   ...és mindez nem utolsósorban legalább 4343*50 000 forint tiszta bevétel lenne mindenféle hivataloknak.
   Remélem sikerül!

  1. CZsolti logója
   CZsolti -
   Íme petíciónk egyik pontja megvalósulni látszik. Sajnos a kényszerből felvitt segédmotorokra vonatkozó.

   Ősszel dönthetnek a robogók rendszámozásáról

   Most kéne valamit gyorsan hangoskodni veteránügyben!!!

  1. Zoolie logója
   Zoolie -
   Tisztelt „Kollégák”!
   Először is sikerekben gazdag Újévet Kívánok mindenkinek.
   Másodszor pedig érdeklődöm, hogy van-e valami megmozdulás az ügyben. Egy év alatt semmi új infót nem olvastam, nem hallottam.

  1. CZsolti logója
   CZsolti -
   Igen van! A Retromobil és a Veterán Autó Motor is írta, hogy a MAVAMSZ felkarolta a témát és jelenleg folyik a jogszabályi javaslat, vagy a törvénymódosítási javaslat kidolgozása. A VAM külön kiemelte, hogy a Veterán Fórum kezdeményezte aláírásgyűjtés mekkora lendületet adott ennek a témának. A VAM főszerkesztője külön cikket írt egy veterán motor vizsgáztatásáról, amelyben leírta, hogy lehetetlen dolog egy hányatott sorsú vasnak lekövetni a tulajdonosi láncát, hiszen sokszor az a csoda, hogy a gép egyáltalán megmaradt.

  1. Beagle logója
   Beagle -
   Igen van! A Retromobil és a Veterán Autó Motor is írta, hogy a MAVAMSZ felkarolta a témát és jelenleg folyik a jogszabályi javaslat, vagy a törvénymódosítási javaslat kidolgozása.
   Na végre,talán történik valami! Ebből is látszik,hogy semmi sincs hiába...

  1. sepy logója
   sepy -
   A Próféta beszéljen belőled! és lőn igazság.!

  1. CZsolti logója
   CZsolti -
   A Próféta beszéljen belőled! és lőn igazság.!
   Hogyisne! Hogy azután engem is lerajzoljon valami idétlen francia karika turista, és az ostoba népek meg öljék egymást emiatt.

   - - - Updated - - -

   Csatolmány 26248
   Íme a cikk. Retro Mobil 2015/1 19.o. középső hasáb 2. bekezdésétől olvashatjátok. A VAM-ban név szerint is említik a fórumot. Bocs a minőségért. Feltöltéskor valamiért leromlik a képminőség.

  1. soveny logója
   soveny -
   Köszi, ez nagyon izgalmas. Tudnál esetleg egy teljes képet küldeni a cikkről?