Sziasztok mi szerintetek a lényeges különbség a TLF 250 és a TL250F között vagy még a TLF250 DE LUX is idevesszük ha ez egy harmadik típus.A válaszokat előre is köszönöm.
További érdekes témák:
Az alábbi beszélgetés „Pannónia TLF típusjegyek” témáról szól, ami a Típusjegyek fórumban szerepel Szerelés, felújítás kategóriában; Sziasztok mi szerintetek a lényeges különbség a TLF 250 és a TL250F között vagy még ... ülés, alumínium, apró, börze, blokkszám
Sziasztok mi szerintetek a lényeges különbség a TLF 250 és a TL250F között vagy még a TLF250 DE LUX is idevesszük ha ez egy harmadik típus.A válaszokat előre is köszönöm.
További érdekes témák:
Szerintem szerkezeti dolgokra gondol.
Szerintem ez az egyik legnehezebb ilyen kérdés a sok közül. Szerintem igazán csak az tudja aki a gyárba a szerelde végén állhatott mindegyiknél. Én olyasmit tudok, hogy teljesítménybeli különbség volt köztük. A váltó 1-0-2-3-4 ről a 0-1-2-3-4 re való átváltás is kb itt kezdődhetett meg.
valahogy így tekinthetjük a erő fejlesztés alapján TLF 250 < TL250F < TLF250 DE LUX
szerintem pl. veterán minősítésen se tudnának sokat kötekedni.
Szerintem pedig egy és ugyanaz a típus, amit TLF-nek ismerünk.
Nem hallottam még olyan összefüggésről, miszerint valamely apró változtatás miatt átnevezték volna ugyanazt a modellt, pl. TLF250-ről TL250F-re. Olyanról viszont hallottam, hogy a külföldi piacok számára 'csillogóbb' legyen a magyar termék, 'odabigyesztették' a (z akkoriban divatos) De Luxe elnevezést.
Rengeteg kisebb-nagyobb változást történt a Pannóniák gyártása során, de elnevezést általában akkor váltottak, ha arra komoly indok volt, pl. TL-ről TLT-re (tokozott), majd TLT-ről TLF-re (továbbfejlesztett), avagy ott a TLB (burkolt), aztán az új terminológia bevezetése miatt lett T1 (és T2/T3/T4), majd a kisfékdob bevezetésével a T5 (költségcsökkentés), aztán a -H modellek (fokozott hangtompítás) és végül a P-s sorozatoknál a számozás jelezte az eltérő modelleket.
A T1 vagy a T5, de még a P10 'élete' során is átesett jónéhány 'ráncfelvarráson', egyszerűsítésen, de egyik esetben sem változtatták meg a modell elnevezését (a fentebb már említett H-s változatokat kivéve).
Ezt nem látom teljesen alátámasztva, de érdekelne bármilyen hiteles adat erre vonatkozóan.
A 'lóerő kérdést' mondhatni kissé 'szubjektíven' kezelték a gyárban - nekem van olyan White motorkerékpárom, amelyen a váznyaktáblába eredetileg beütött (talán 18LE) teljesítményadatot kiköszörülték (!) és helyette 22 LE-t ütöttek.
Megtennéd, hogy beteszed ide a hivatkozott forrásokat?
Én nem találtam a piros könyvben ilyen felsorolást és összerendelést, pedig megvan mind a három kiadás, ezekben egyöntetűen TL 250/F a típusmegjelölés.
A magyar nyelvű kiadásokon kívül megvannak az angol és az orosz változatok is (meg a német is, csak azt most hirtelen nem találtam meg) - egyik sem említi az általad összerendelt teljesítményadatokat és elnevezéseket.
Az angol változatban a típust TLF-250 módon jelölik, van megkülönböztetés teljesítmény alapján, de csak a TL és a TLF között. Az orosz változatban TL 250/F néven szerepel a modell, ezen felül látunk utalást egy TLL illetve egy TLS típusra, melyek létezéséről eddig nem került elő tárgyszerű bizonyíték (pl. ilyen váz/motorszám).
A használati útmutatókban az elnevezés szintén változhatott, a tartalom nem annyira. Van magyar, német, angol nyelvű TLF használati útmutatóm, ezek beltartalma 99,99%-ban azonos, az általam birtokoltak mindegyikében TL 250F néven hivatkozik a modellre, 14 LE megjelölésével, egyéb megkülönböztetést nem találtam.
Van többféle kiadású és nyelvű alkatrészjegyzékem, ezekben általában (a TL, TLT, TLB típusok mellett) TLF 250 néven szerepel, a műszaki adatokban nincs nyoma az általad jelzett megkülönböztetésnek, összerendelésnek.
Az AM-et nem tekinteném hiteles forrásnak, több alkalommal közöltek anyagokat bennük nyilvánvaló tárgyi tévedéssel illetve puszta gépelési hibákkal, mindkettő eléggé félrevezető tud lenni. Bármi gyári kiadású dokumentum már jobban megfelelne, ahol erre vontakozó utalást találni.
1958-ban még igen 'fiatalka' volt még a TLF, érdekes lenne, ha rögtön az új modellt elkezdték volna megkülönböztetni három típusjellel, mindezt a teljesítményhez kötve - úgy, hogy eddig ennek semmilyen nyoma, híre nem volt (vagy csak én nem láttam még elég Pannóniát).
Fentiek - és az eddigi megfigyelések, tapasztalatok - alapján továbbra is fenntartom a kérdésemet:
És az állításomat is:
* * *
Azt szeretném kérni, hogy találgatások helyett tényekkel támasszuk alá egy elgondolás helyességét, olyankor pedig kifejezetten, ha egy eddig nem ismert elmélet lát napvilágot.
Igazából nem gondolom hogy három különböző típus csak többször hallottam már Így elnevezve és nem tudtam hogy ugyanaz vagy vannak különbségek.De a többi hozzászólást olvasva már okosabb lettem köszönöm a segítséget.
Jelenleg ami a közelemben van a Csepeli Motorkerékpárok kék könyv. Nem tudom mennyire számít hiteles irodalomnak.
Ebben a 137. oldalon és a 276.-on találhatók leírások és adatokat látom. A benne szereplő 58-as cikket nem találtam meg amiből rémlett ilyen. Jelenleg 59-es AM-t találtam legközelebb.
ApaE állításával amúgy is egyet értek!a TLF az TLF bárhogy is becézték. Maximum a becézések takarhatták a finomítást.
Ha az Am valóban nem volt hiteles akkor tévutam legyen a sajtó csapdája. Most ezzel is megtanultam, ha ott láttam valamit akkor a mondat elé írom, hogy talán vagy állítólag
Tőlem biztos többet és eredeti fényükben.(vagy csak én nem láttam még elég Pannóniát)
A második felét továbbra sem látom kellően alátámasztottnak.
Az nem kérdés, hogy a TLF élete során változhatott-e a teljesítménye, vagy hogy voltak-e rajta változtatások, mert nyilvánvalóan ismerjük ezeket a részleteket.
A TLF 250", TLF-250", TL 250F, TL 250/F, stb. elnevezések ugyanazt a típust fedik, és nem azért különböznek, mert egy vagy több típusjegy köthető hozzájuk (hanem mert nem volt egységes terminológia, rendszeresség).
Szerintem - de meggyőzhető vagyok, ha előkerülnek hiteles dokumentumok, amelyekből ilyesfajta összerendelés közvetlenül és egyértelműen kiolvasható.
Sziasztok!
Nagy örömömre tegnap sikerült beszereznem egy 1959-es TLF-et. Szeretném minél eredetibbre felújítani, ezért érdekelne, hogy kifejezetten ennek az évjáratnak voltak-e sajátosságai. A TLF és T1 közötti különbségekkel nagyjából tisztában vagyok. Érdekelne például, hogy ezen az évjáraton gyárilag csak pöcslámpa volt-e, mert az enyémen a V alakú hátsó lámpa van, és tudtommal az nem eredeti rajta. Bármilyen megjegyzést, tudásmorzsát szívesen fogadok (annál is inkább, mivel vasárnap szigetszentmiklósi börze és tudni kéne, mit kell majd vennem).
Üdvözlettel,
Siskó Gergő
Jelenleg 1 látogató olvassa a témát. (0 tag és 1 vendég)