Igen! Igen!! Igen!!! Megvan a motor legutolsó bejegyzett tulajdonosa! Küzdelmes volt, szinte esélytelen, de megtaláltuk egymást! Nagy lépés ez, hiszen a vele kötött szerződés elengedhetetlen ahhoz, hogy az okmányirodában a nevemre írják a járművet. Mai bejegyzésemben a tulajdonjog megszerzésének kérdését fogom körüljárni - amennyire tapasztalataim és ismereteim engedik.

___

Elsőként azt érdemes tisztáznunk, egyáltalán kitől szerezhetünk tulajdonjogot a jármű felett. A leggyakrabban „igénybe vett” tulajdonszerzési mód, az átruházás esetén (ilyen például az adásvétel vagy az ajándékozás) a jogszabály egészen tömören fogalmaz:

117. § (1) Átruházással - ha a törvény kivételt nem tesz - csak a dolog tulajdonosától lehet a tulajdonjogot megszerezni.
forrás: 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről
Ez a paragrafus a hibás azért, hogy nem fogadják el átíráskor azt a szerződést, amit a motor vásárlásakor, a barátommal kötöttem. Ő a törvény értelmében nem volt tulajdonosa a motornak. Ugyanez a paragrafus véd is azonban engem attól, hogy az okmányirodás néni a saját nevére írathassa az autómat a beleegyezésem nélkül. Egy mondat mennyi bosszúságot és biztonságot jelenthet egyszerre!

Haladjunk azonban tovább! Barátom nem azért nem tulajdonosa a motorkerékpárnak, mert nem az ő neve szerepel a nyilvántartásban vagy jármű forgalmi engedélyében (most tekintsünk el ennek hiányától). Amiatt nem tulajdonosa a gépjárműnek, mert vagy olyan személytől vette a motort, aki annak szintén nem volt tulajdonosa, vagy nem dokumentálták formai szempontokból is megfelelő szerződéssel a jogügyletet. A nyilvántartás tehát csak rögzíti a tulajdonosi státuszt (elég csak az ügymenet elnevezését néznünk: a járművek tulajdonjog-változásának nyilvántartásba vétele), a jármű tulajdonosává a tulajdonossal megkötött adásvételi szerződéssel válunk.

Tulajdonjogunk tehát akkor lesz, ha a legutolsó ellenőrizhető (tehát nyilvántartásba vett) tulajdonosig visszamenőleg bizonyítani tudjuk azt. A helyzet bonyolultságától függően ez egy vagy több dokumentumot jelent, amit némileg hibásan szerződésláncolatnak is neveznek.

Miért hibásan? Egyszerűen csak azért, mert tulajdonjogot nem csak adásvételi (tulajdonátruházási) szerződéssel szerezhetünk, hanem (a törvény előtt működő találás és elbirtoklás mellett, ld. 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről, 121. ill. 129. §) többek között öröklés útján is, ha valamelyik tulajdonos időközben elhunyt. Ezzel pedig lassan visszaérkezünk a saját motorom témájához.

?/3. Póthagyatéki eljárás

Elérkeztünk az ügyintézések egy legmisztikusabbnak gondolt állomásához. Furcsa, hogy olyan kevés tapasztalatot olvasni a póthagyatéki eljárásról az interneten, inkább mindenki csak óva inti társait ettől az ügytől. Lehet, hogy esetemben a dolgok túlbiztosítása miatt (senki sem szeret hibázni, ha alkalmanként közel 300 km autókázás a tét), de az összes ügyintézés közül ez ment a legsimábban.

Megjegyzés

A hagyatéki eljárásról szóló 6/1958. (VII. 4.) IM rendeletet saját póthagyatéki ügyem lezárása után nem sokkal felváltotta a frissen életbe lépett, a hagyatéki eljárás egyes cselekményeiről szóló 29/2010. (XII. 31.) KIM rendelet. A törvénymódosítás minden bizonnyal a póthagyatéki eljárást is érintheti, de hogy valójában történhetett-e változás a továbbiakban ismertetett ügymenetekhez képest, annak jogi értelmezésére nem vállalkoznék.

A régi és az új törvények szövegei minden esetre egyaránt elérhetők a letöltések menüpontban!
Mint a témában egyetlen érdekelt (bár hivatalosan tökéletesen kívülálló) fél, igyekeztem összehangolója és aktív résztvevője lenni az amúgy is olajozottan működő rendszernek, nem álltam meg, hogy ne szervezzek le előre mindent, amit tudok. Internetes kutatásaim eredményeként így sikerült megtudnom még a tulajdonos fiával való újabb beszélgetés előtt, hogy abban a városban, amelyhez a motor 1980-as években elhunyt tulajdonosa lakóhelye szerint tartozik, négy illetékes közjegyző dolgozik, havi beosztásban. A havi beosztás lényege, hogy az adott ügyben csak az örökhagyó halálának időpontja szerinti hónapra, a közjegyzői állások számáról és a közjegyzők székhelyéről szóló 15/1991. (XI. 26.) IM rendelet 2. § (1). szabályozása szerint kijelölt közjegyző járhat el. Az IM rendelet mellékletében megtalálható az országban működő 315 közjegyző beosztása!

A tulajdonos halála időpontjának ismeretében kiválasztottam tehát az illetékes közjegyzőt a havi beosztásból, majd az elérhetősége megtalálása után (logikusan a körzet alapján célszerű keresni) felhívtam telefonon, egyrészt hogy tájékoztatást kapjak tőle a várható ügymenetről, másrészt pedig hogy beavassam a nem hétköznapi ügyembe.

Ahogy az első részben is, itt is kiemelem, hogy saját érdekünk mindenről tájékoztatni az ügyintézőket, és minden különleges körülményt - különös tekintettel a jármű elveszett irataira, rendszámára - dokumentálni. Időt, pénzt és idegeskedést spórolhatunk meg az ügyünkben eljárók megfelelő tájékoztatásával!
Az iroda titkárnőjétől megtudtam, hogy hagyatéki eljárást - ide tartozik értelemszerűen a póthagyatéki eljárás is - az elhunyt lakóhelye szerinti önkormányzat hagyatéki előadójánál kell elindítani, az ő feladata a hagyatéki leltár (a hagyatéki eljárás tárgyát képező ingatlanok és ingóságok listája) felvétele, aminek továbbításával ő fogja felkérni az elhunyt lakóhelye szerinti, jogszabályban meghatározott közjegyzőt az eljárás lefolytatására. További fontos információ volt az is, hogy az esetleges további örökösök részvétele is szükséges a tárgyaláson*, vagy távollétük esetén érvényes lemondónyilatkozatban kell rendelkezniük arról, hogy az örökség rájuk eső részéről ismerősöm javára lemondanak, illetve hogy meghatalmazzák ismerősömet, hogy őket a hagyatéki ügyben képviselje. A közjegyző ezek után már közvetlenül a tárgyalást követően át tudja adni a szükséges dokumentumokat az örökösnek, vagyis a hagyatéki tárgyalást egy utazással meg lehet oldani.

Az ügymenet általános felvázolása után a helyzetem összetettsége miatt a közjegyző asszonyhoz kapcsolták a telefont, aki - miután biztosítottam, hogy a hiányzó dokumentumok ellenére a KEKKH ki tudja adni a szükséges tulajdonosi adatokat - megnyugtatott, hogy nem lehet komoly probléma a póthagyatéki eljárás lefolytatásával. Nyomatékosan megkért azonban, hogy ezeket a körülményeket (járműokmányok hiánya, KEKKH-s közreműködés szükségessége) tüntessük fel a hagyatéki leltáron is. Elmondtam azt is, hogy a jármű a jelenlegi állapotát tekintve most inkább vashulladéknak látszik, és már nem a tulajdonos birtokában van, de a közjegyző elmondta, hogy a motorra nincs szükség az eljárás lefolytatásához. A várható eljárási díjról nem akart előre nyilatkozni, annyit tudtam meg, hogy a díj összefüggésben van a leltárba vett ingóságok értékével.

Felhívtam hát a helyi önkormányzat hagyatéki előadóját is (a települések weboldalain legtöbb esetben megtalálható az önkormányzat munkatársainak elérhetősége), és neki is elmeséltem a kis ügyemet. Először persze furcsállotta a helyzetet, de végül azt mondta, hogy ha a KEKKH-tól azt a tájékoztatást kaptam, hogy közreműködnek az ügyben, természetesen minden rendben. Megtudtam, hogy a hagyatéki leltár felvételét én nem kezdeményezhetem, csak valamelyik örökös, a szükséges dokumentumok leadásával.

A hagyatéki eljárás elindításához, vagyis a hagyatéki leltár felvételéhez a következő iratok szükségesek:
  • az örökhagyó halotti anyakönyvi kivonata,
  • az örökösök személyi igazolványa, lakcímkártyája és adókártyája (elhunyt örökösök estén a halotti anyakönyvi kivonatok),
  • a jármű okmányai.

A hagyatéki leltár felvétele nem illeték- és nem díjköteles!
Mindent előkészítettem tehát, amit előzetesen elő tudtam. Egyetlen fontos lépés maradt már csak a póthagyatéki eljárás elindításához, és kétségkívül ez a legnehezebb: tulajdonosunk /fiának/ meggyőzése, hiszen ő ekkor még mit sem sejtett az „ellene kitervelt merényletről”. Ezzel kapcsolatban nehéz tuti tanácsokkal szolgálni, kis híján „megszakadtak a tárgyalásaim” az úr kezdeti hajthatatlansága miatt. Hosszú (percek) győzködést követően, illetve miután biztosítottam, hogy minden felmerülő költséget én állok, és az utaztatásról is gondoskodom, megkegyelmezett. Nagy kő esett le a szívemről, és még egy kisebb, amikor az is kiderült, hogy édesapjának nincs más leszármazottja. Így ugyanis nincs több érintett a hagyatékban, nincs tehát szükség a már említett lemondónyilatkozatok utáni rohangálásra sem.

Egyetlen fontos félreértés derült csak ki, mégpedig a haláleset időpontját illetően, ez ugyanis nem az általam korábban feljegyzett, hanem az azt követő hónapban történt. Az apró malőr kiderülését követően újra felhívtam hát a közjegyző asszonyt, hogy megköszönjem a segítségét és további jó munkát kívánjak neki, majd tárcsáztam a következő hónapra beosztott közjegyzői irodát. A már ismert ellenőrző lista átfutása és a kötelező megnyugtatások begyűjtése után végre minden adott volt az ügy megkezdéséhez.

___________________


Egy nyári reggel felkerekedtem tehát motorkerékpárom utolsó bejegyzett lakhelyére, hogy belevágjunk a tulajdonjogok tisztázásába. Gondosan megszerkesztett napirenddel** és útvonaltervvel érkeztem a (leendő) tulajdonoshoz, aki örömmel, bár érezhető távolságtartással fogadott. Érkezésem után megmutatta a gondosan megőrzött kapcsolatfelvételi kérelmet. Ismerős KEKKH-s boríték, benne a sűrű egyoldalas irattal. A megfogalmazása hivatalos, és lényegre törő, de nem túl száraz.

Frissítés!

A személyes találkozó alkalmával átfuthattam ugyan a kapcsolatfelvételi értesítőt, de segítőkész tulajdonosunk felajánlása ellenére, megfelelő felszerelés híján akkor nem tudtam másolatot készíteni róla. Ezt a mostani bejegyzésem írásakor nagyon sajnáltam, mert az ügymenet minél jobb megismertetése érdekében szerettem volna ezt a dokumentumot is bemutatni.

A KEKKH Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartási Főosztály azonban ismét kitett magáért, és rendelkezésemre bocsátotta a kiküldött értesítőt, hogy megjelentethessem az írásomban! Igazán remek hivatal, gratulálok nekik (pontosabban köszönöm a segítséget )! Fogadjátok sok szeretettel!

[ATTACH=CONFIG]2755[/ATTACH]
A kapcsolatfelvételi értesítő

A levelet olvasva sem lehet okunk a panaszra. Pontosan ismertetik benne a helyzetet, a tulajdonosnak nem kell így attól félnie, hogy az át nem iratott motor 30 éve rendezetlen súlyadója, vagy valami zaftos gyorshajtás miatt keresik. Az pedig külön kiemelendő, hogy kérik a tulajdonost a kapcsolatfelvételre, nem pedig csak tájékoztatják arról, hogy valami megtébolyodott veterános műve felett ítélkezhet kedve szerint.

Az ügy elindításához, ahogy fentebb is írtam, szükség van az elhunyt tulajdonos halotti anyakönyvi kivonatára is. Ezt azonban egy korábbi, más jellegű ügyintézést követően nem kapta vissza ismerősöm családja, a rövid megismerkedést követően így egyből autóba is ültünk, hogy még a déli ebédszünet előtt (ez ugye már mumusom ) a közeli megyeszékhely illetékes okmányirodájába érjünk, pótolni a hiányzó dokumentumot. A személyazonosság igazolását, majd a 2000 Ft-os eljárás díj befizetését követően (amelyet ebben az esetben illetékbélyeg vásárlásával kell kiegyenlíteni) hamar megkaptuk az új okiratot, az egész eljárás megközelítőleg egy órát vett igénybe.

A halotti anyakönyvi kivonat pótlásához meg kell adni az elhunyt néhány személyes adatát:
  • születési hely, idő
  • anyja neve
  • halálozási idő

A dokumentum pótlását közeli hozzátartozó, vagy megbízott személy is intézheti, utóbbi a közeli hozzátartozó által írt, érvényes meghatalmazással járhat el az ügyben.

[ATTACH=CONFIG]2438[/ATTACH]
Ezt a meghatalmazást a tájékoztatás szerint elfogadják az okmányirodában


Az új halotti anyakönyvi kivonatot (elvileg) azonnal, előzetes bejelentkezés nélkül kiadják.

[ATTACH=CONFIG]2686[/ATTACH]
A frissen kiadott anyakönyvi kivonattal a kezünkben indultunk az itinerben megadott következő „checkpointhoz”, ahol újabb feladványok megoldása várt ránk. Az ellenőrzőpont a települési Polgármesteri Hivatal, a kitűzött feladat pedig a hagyatéki leltár felvétele volt. A bejáratnál hamar útbaigazítottak minket, néhány perc múlva már baráti hangulatban láttunk hozzá ügyünkhöz a hagyatéki előadó irodájában. A személyes adatok felvétele után az örökség részét képző ingóságokra tértünk, a leltár egyetlen tétele a motor volt. A járműokmányok hiányát beleírtuk a dokumentumba, és emlékeztettem az önkormányzati előadót, hogy az elveszett dokumentumokról a közjegyző is tud (a hölgy persze igencsak meglepődött azon, hogy így bebiztosítottam az ügyet. Kezdtem félni hogy gyanússá válok ), a szükséges adatokat ő fogja lekérni a KEKKH nyilvántartásából. A leltáron szerepeltetni kell az ingóságok értékét is, ezt az örökölni kívánt alkatrészek állapota alapján határoztuk meg. Végül, bár én a hagyatéki eljáráson kívül álló személy vagyok, megkértem, hogy a dokumentumon szerepeljenek az én elérhetőségeim is, és bármilyen kérdés vagy probléma esetén engem értesítsenek, megpróbálok azonnal intézkedni.

Mivel „a hagyaték tárgyát képező vagyon várományosa”-rubrika nincs a hagyatéki leltár formanyomtatványán, hosszas mérlegelés után úgy döntöttünk, hogy engem hagyatéki hitelező-minőségben fognak szerepeltetni a dokumentumon.

Az adatok összegyűjtésével fél óra alatt végeztünk, és ezzel a nap hivatalos részének végére is értünk. Fontos hangsúlyoznom, hogy a Polgármesteri Hivatalban látogatásunk során valóban csak az adatok felvétele történt meg, a hagyatéki listát képező dokumentum összeállítására másnapra kaptunk ígéretet. Az irat aláírása és a szükséges dokumentumok csatolása miatt így örökösünknek még egyszer vissza kellett mennie a Polgármesteri Hivatalba, ehhez azonban rám már nem volt szükség.

Az ismerősömnél békésen elfogyasztott kávé és rövid beszélgetés után elégedetten indultam haza délután.

___________________


Ahogy hazaindulás előtt megbeszéltük, másnap este felhívtam Imre bácsit, minden rendben ment-e, elindították-e a hagyatéki eljárást. Minden rendben, válaszolta, csak a Judit - a hagyatéki ügyintéző - mondta, hogy nem tudja, hogyan is lesz ez. Hát azt még én sem, gondoltam, de valahogy csak lesz. Inkább pókerhangon beközöltem, hogy á', minden rendben lesz, nem kell aggódni.

(Türelmesen vártam teh) A nyári kerékpártúrám előtt két nappal izgatottam telefonáltam tehát a közjegyzőnek - az örökös már négy napja aláírta a hagyatéki leltárat, de még nem érkezett visszajelzés, mit tegyek. Türelmemet kérte, mert a közjegyzői iroda csak az aznapi postával kapta meg a hivatalos értesítést a hagyatéki ügyről. Felhívtam a titkárnő figyelmét arra a tényre, hogy az elkövetkezendő egy hétben nem leszek az ország területén, ha esetleg pont erre az időszakra tűznék ki a tárgyalást. Megnyugtatásomra az asszisztensnő közölte, hogy a Közjegyző Úr a szokásos ügymenetnek megfelelően minden bizonnyal másfél-két hét múlva, a hagyatéki tárgyalásra kitűzött időpont előtt két héttel küld majd idézést, benne minden szükséges tudnivalóval. A titkárnő minden esetre felvette az adataimat, és megígérte, hogy probléma esetén azonnal értesíteni fognak. Felírta KEKKH-s őrangyalom nevét és elérhetőségét is, így már biztos voltam abban, hogy az ügyem nem fog elkallódni. Minden esetre komoly zabszemmel indultam neki a felejthetetlen egyhetes kerékpártúrának Kárpátalján.

A hazaérkezésemet követő hét végén az ígéretnek megfelelően meg is érkezett a hagyatéki tárgyalásra szóló idézés a közjegyzői irodából. Mindennel elégedett voltam, szerencsére az időpont is tökéletes volt, egyedül az eljárás várható 15.000 Ft-os költsége rémített meg.

Click image for larger version

Name:	forgalomba_helyezes_21.jpg
Views:	1
Size:	162.5 KB
ID:	204671 Click image for larger version

Name:	forgalomba_helyezes_22.jpg
Views:	1
Size:	188.1 KB
ID:	204672 Click image for larger version

Name:	forgalomba_helyezes_23.jpg
Views:	1
Size:	191.7 KB
ID:	204673
Idézés a hagyatéki tárgyalásra. Pontos a megfogalmazás: azt hiszem, én voltam az egyedüli érdekelt az ügyben.

Két héttel később, a tárgyalás kitűzött időpontjára újra a távoli megyeszékhelyre érkeztem, ahol ismét baráti hangulatú ügyintézésbe csöppentem. A közjegyzői irodába összehívott tárgyaláson - további örökösök híján - négy személy volt jelen: a közjegyző, a jegyzőkönyvvezető, az örökhagyó fia (mint egyetlen örökös) és én (mint hagyatéki hitelező). Ahogy a leltár felvételekor, a tárgyalás megkezdésekor is be kellett mutatni az örökhagyó, és a házastársi alapon haszonélvezeti joggal bíró, a tulajdonos elhunyt feleségének halotti anyakönyvi kivonatát, ezek másolatát természetesen az ügyirathoz is csatolták.

Fontos tudni, hogy az öröklési rend alapján az örökös házastársa haszonélvezeti jogot örököl minden, nem általa örökölt vagyon felett. Ezt a törvényi özvegyi jognak nevezi. (ld. PTK 615.§ (1) bek.) Hogy az örököstől a járművet tehermentesen (haszonélvezeti jogtól mentesen) vehessem meg, az örökhagyó özvegyének nyilatkozatban kell rendelkeznie a haszonélvezeti jogról való lemondásáról, vagy amennyiben időközben az özvegy is elhunyt, halotti anyakönyvi kivonatával kell igazolni a haszonélvezeti jog megszűntét.
Az öröklési rend megállapítása előtt meg kellett azonban határoznunk az örökös személyét is, aki a törvény szerint akár én is lehetek. A tulajdonjogot tekintve nincs különbség abban, hogy a tulajdonos fia örökli-e meg a motort, majd tőle én megveszem, vagy közvetlenül én öröklöm meg a járművet. Annál nagyobb különbség van azonban a vagyonszerzési illetékekben a tulajdonszerzés ezen két módja esetén.

„Gépjármű, illetve pótkocsi öröklése, ajándékozása és visszterhes vagyonátruházás keretében történő megszerzése esetén vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az illetéktörvény alkalmazásában gépjárműnek minősül az olyan közúti szállító- vagy vontatóeszköz, amelyet beépített erőgép hajt és nyilvántartásba vételét jogszabály írja elő.”

forrás: apeh.hu - A gépjármű és pótkocsi megszerzésére vonatkozó illetékszabályok
Fontos megjegyezni, hogy a törvény nem tesz különbséget forgalomból kivont és forgalomban üzemelő gépjármű között, eszerint tehát - ahogy átírási (részletesen a következő részben), úgy - illetékfizetési kötelezettségünk is minden esetben van.

Az első forgatókönyvet vizsgálva két tulajdonszerzés történik: a tulajdonjog a jelenlegi (elhunyt) tulajdonostól örökléssel a fiára, majd róla adásvétel útján rám száll. Mivel az örökös egyenes ági rokona az örökhagyónak, mentességet élvez a vagyonszerzési illeték befizetése alól (ld. a már hivatkozott, az illetékekről szóló (Itv.) 1990. évi XCIII. törvény 16 § (1) bekezdés i) pontját). A második tulajdonszerzés, az adásvétel már szokványos ügy, esetemben cm3-enként 18 Ft (Itv 24 § (1) bekezdés) illeti az APEH-et.

A második forgatókönyv esetén csak egy tulajdonszerzés van, hiszen közvetlenül én öröklöm a motorkerékpárt. Az átíráskor azonban sokba kerül nekem ez az egyszerűsítés, hiszen mivel örököltem, a mindenkori vagyonszerzési illeték kétszeresét (Itv 12 § (4) bekezdés) kellene befizetnem átíráskor az adóhivatalnak.

Elméletileg lenne még egy harmadik (de valójában még ki tudja, mennyi) megoldás is: ha az örököstől nem megvenném, hanem ajándékba kapnám a motort. Jó dolog, hisz motort ajándékba kapni mindig jó, de az illetéktörvény ajándékozás esetén is a második forgatókönyvnél említett kétszeres vagyonszerzési illeték befizetését írja elő (Itv szintén 12 § (4) bekezdés). Ezzel tehát szintén nem lennék előrébb.

Nem kellett tehát hosszasan mérlegelni ahhoz, hogy kiválasszuk az anyagi okokból minden bizonnyal legkedvezőbb, vagyis az elsőként felvázolt megoldást.

A tárgyalás ezt követő részében nem történt említésre méltó esemény, az idő jórészt a jegyzőkönyv összeállításával telt. Összefoglalva, a póthagyatéki tárgyalás lépései a következők voltak:
  • a hagyatéki leltár ismertetése, a dokumentumok ismertetése, illetve a már említett dokumentumok bemutatása
  • a hagyaték értékének megállapítása (a hagyatéki leltárnál megadott összeg, valamint a póthagyatéki eljárás költsége, a hagyatékra terhelve
  • az örökös személye, valamint az öröklési rendmegállapítása (esetemben a PTK 607.§ (1) bek. alapján)
  • a hagyaték (formális) átadása az örökösnek (hagyatékátadó végzés)
  • a hagyaték megszerzéséhez kapcsolódó költségek befizetése (közjegyzői díj)

A hagyatékátadó végzés egy-egy példányát megkapják az érintett felek, és további egy-egy példányt a közjegyző hivatalból elküld a területileg illetékes okmányirodának, valamint APEH regionális irodának.

A hagyatékátadó végzés ellen a kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezés tehető, addig a végzés nem jogerős. Az örökös csak a végzés jogerőre emelkedése után rendelkezhet az örökség felett, vagyis csak ezután vehetem meg tőle a motort. Mivel azonban mindketten (az örökös és az érdekelt is) elégedettek voltunk az ügy kimenetelével (és a végzést is ott helyben átvettük), a tárgyalás végén írásban lemondtunk a fellebbezési jogunkról, így a végzés jogerőre emelkedhetett.

Click image for larger version

Name:	forgalomba_helyezes_24.jpg
Views:	1
Size:	192.1 KB
ID:	204674 Click image for larger version

Name:	forgalomba_helyezes_25.jpg
Views:	1
Size:	194.4 KB
ID:	204675 Click image for larger version

Name:	forgalomba_helyezes_26.jpg
Views:	1
Size:	188.2 KB
ID:	204676 Click image for larger version

Name:	forgalomba_helyezes_27.jpg
Views:	1
Size:	194.0 KB
ID:	204677
A póthagyatéki tárgyalást követően átvett dokumentumok

Ezt követően nem maradt más feladatunk, mint (helyben, a közjegyzői irodában) kifizetni a hagyaték megszerzésének költségét, ami a póthagyatéki eljárás során gyakorlatilag az egyetlen fizetnivaló (az esetleges okirat-pótlások illetékét leszámítva). Fontos tudni, hogy törvény által meghatározott, de nem egységesen fix költségről van szó, a fizetendő díjat az ügy bonyolultsága (hiszen gyakorlatilag perköltségről beszélünk) mellett tudomásom szerint az örökség tárgyát képező ingóságok értéke is alakítja. Ezzel együtt azonban nem tartanám jó ötletnek a reálisnál alacsonyabb értéket bevallani, a törvény minden bizonnyal fel van készülve a „szemfüles” örökösökre is.

A póthagyatéki eljárás költségének befizetése - ahogy az összes többi díjtételé is - a korábbi megegyezésünknek megfelelően rám várt. A végzés aláírásakor nem tűnt fel (pedig ugye illik figyelmesen átolvasni egy dokumentumot, mielőtt aláírjuk), így most jelentett nagy örömöt, hogy a közjegyzői költség az előzetes kalkuláció feléből kijött, összesen kicsivel több mint 7000 Ft-ot fizettem (a nyugtát természetesen az örökös nevére állítják ki)! Nem maradt más hátra, csak megköszönnöm a közreműködést és további minden jót kívánnom a tárgyalás vezetőjének.

Ezzel tehát a túlmisztifikált póthagyatéki eljárás végére értünk. Ugyan egyelőre nem mi vagyunk a tulajdonosok, de ilyen közel még sosem álltunk hozzá. Innentől már nincs más feladatunk, mint érvényes adásvételi szerződéssel megvenni jelenlegi - tehát már élő - tulajdonosától a motort. Erről azonban terjedelmi okokból már csak a sorozat következő részében fogok írni, ahol igyekszem majd röviden összefoglalni az adásvételi szerződéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat is!

___

Költségek eddig:

Nyitó egyenleg: 3490 Ft
- az örökhagyó halotti anyakönyvi kivonatának pótlása (illetékbélyeg): 2000 Ft
- póthagyatéki eljárás költsége (közjegyzői díj): 7210 Ft

Összesen: 12700 Ft
* a törvény lehetőséget ad arra, hogy a közjegyző bizonyos esetekben - pl. póthagyatéki eljárás - tárgyalás nélkül is átadhassa a hagyatékot az örökösöknek. Sajnos nem pontosan látom át, mi alapján dönt a közjegyző a tárgyalás létjogosultságáról, bízzuk ezt az ő belátására!

** ez az útvonalterv az utazást megelőző, érdemi ügyintézésektől mentes, várakozással telt napok során végzett pótcselekvésem eredménye
Attached Files