• Összefogás az okmányaikat vesztett veteránkorú járművek forgalomba helyezése érdekében

  Figyelem!
  A Veterán Fórum tagjainak egyedülálló kezdeményezése!
  Olvasd el, oszd meg, csatlakozz Te is!

  A Veterán Fórum közösségi oldal tagjai a magyar veteránjárműves társadalom nevében szeretnék felhívni a döntéshozók és jogalkotók figyelmét a Magyarországon már forgalomba helyezett, de okmányaikat vesztett járművek tulajdonjogának rendezése és ismételt forgalomba helyezése körüli, hosszú évek óta rendezetlen helyzetre. A probléma szélesebb körű megismertetése érdekében aláírásgyűjtéssel egybekötött figyelemfelkeltő kezdeményezést indítunk. Kéréseinket öt pontban foglaltuk össze, melyek véleményünk szerint a veterán járművek forgalomba helyezése körüli legfontosabb problémákat érintik. Célunk többek között, hogy a veteránkorú járművek jóhiszemű birtokosai előtt törvényes és a jelenleginél szélesebb körben alkalmazható megoldás nyíljon járművük tulajdonjogának tisztázására, valamint kérjük az állami hivatalokat a járművek ismételt forgalomba helyezését megkönnyítő lépések megtételére.

  Kérjük a tisztelt jogalkotókat és döntéshozókat, hogy:

  1. jogszabályban és a gyakorlatban egyaránt tegyék lehetővé a járművek közúti közlekedési nyilvántartásban való keresésének megkönnyítését, így segítve a korábbi forgalomba helyezés igazolását. Célunk, hogy digitalizálásra kerüljön a közlekedési nyilvántartás kartonállománya (Gépjármű nyilvántartó lap), így az okmányirodai dolgozók – vagy a KEKKH Közlekedési Nyilvántartó Osztály munkatársai – ne csak a rendszám, hanem más járműazonosító adatok (pl. váz- vagy motorszám) alapján is megtalálhassák a fellelt jármű adatait, mindezt az adatigénylés jelenlegi ügymeneténél lehetőleg gyorsabb módon. Vizsgálják meg továbbá az 1959 előtt nyilvántartásba vett, vagyis két betű-négy számos rendszámmal nem, csak két betű-három számos rendszámmal rendelkező járművek ismételt forgalomba helyezésének lehetőségét.
  2. dolgozzanak ki törvényi megoldást arra az esetre, ha a jelenleg rendelkezésre álló lehetőségekkel igazolható okokból nem megoldható a tulajdonjogszerzés (pl. a bejegyzett tulajdonos nem elérhető vagy ismeretlen helyre költözött, illetőleg elhunyt és póthagyatéki eljárás az örökösök miatt nem indítható), illetve kérjük az illetékes hivatalok támogató segítségét a kapcsolatfelvételi eljárás során.
  3. dolgozzanak ki olyan okmány archiválási rendszert, ami lehetővé teszi, hogy a bejegyzett új tulajdonos visszakaphassa az ismételten forgalomba helyezett jármű megfelelően érvénytelenített régi okmányait és rendszámait. Ezt azért tartjuk fontosnak, mivel ezek a régi iratok, mint kordokumentumok, hozzátartoznak a járműhöz és korának történetéhez, járműtörténeti érdekességnek számítanak.
  4. tegyék lehetővé azon motorkerékpárok forgalomba helyezését, amelyek gyártásuk idején segédmotoros kerékpárnak minősültek, így mentesültek a forgalomba helyezési kötelezettség alól (jellemzően 50–100cm3 hengerűrtartalmú motorkerékpárok a 30-as évek időszakából). Ezen járművek közül sok a fenti okból nem rendelkezik az (ismételt/első) forgalomba helyezéshez szükséges dokumentumokkal.
  5. a szabályozás vonatkozzon minden 30 évnél régebben gyártott járműre, pótkocsira és utánfutóra, kiegészítve a jelenleg nem forgalmi engedély- és rendszámköteles járművekkel is (pl. segédmotoros kerékpárok), hiszen a törvényes tulajdonlás joga ezen kétkerekűeknél is elvárható minimum, legalább a tulajdonos nyugalma, valamint a lopások esetén szükséges érdekérvényesítés elősegítése érdekében. (Ezen okból kifolyólag támogatjuk a segédmotoros kerékpárokra vonatkozó nyilvántartásba vételi, illetve ésszerű anyagi terhet feltételezve a forgalmi engedély- és rendszám kiváltási kötelezettség bevezetését is.)

  Az aláírásgyűjtő lapokat szabadon letölthetővé tettük, terjessze és írja alá ezeket minden ember, aki szívén viseli a veteránjárművek sorsát és véleménynyilvánításával tenni szeretne azért, hogy ezek a kincsek természetes környezetükben, a közutakon is újra a jelenleginél nagyobb számban megjelenhessenek.

  Köszönettel:
  a Veterán fórum, illetve a magyarországi veterános közösség tagjai  Elkezdődött tehát valami új a veterános közéletben. Kérünk Titeket, terjesszétek, osszátok meg a kezdeményezést, jusson el a híre minden gyűjtőhöz, t
  ámogatóhoz! Írjatok kommenteket, vitázzatok, kérdezzetek!

  Hamarosan folytatjuk, részletes tájékoztatást adunk az aláírásgyűjtés gyakorlati tudnivalóiról. Érdemes lesz tehát időről időre felkeresni a Veterán Fórum cikkeit, tegyünk együtt a veteránokért!
  Che, TZ, taluga és 45 további tag olvasták örömmel.
  Comments 31 Comments
  1. markopolo logója
   markopolo -
   Én csak annyit fűznék hozzá hogy arra is kitalálhatnának valamit mikor a váz-motorszám nem egyezik vagy stb.Eltudom képzelni hányan vannak így az országban...
   És ha egy tényleg forgalomra felkészített,üzembiztosra restaurált járművel rendelkeznénk,nehogy már ezen múljon a legális használat.Csak ennyit akartam hozzá fűzni.

  1. Che logója
   Che -
   Kedves markopolo!


   Igazad van,arra is ki kellene valamit találni,de akkor kapcsolódj be a kitalálásba és segíts kitalálni!A petíció gondolat,bennem azért merült fel,hogy azok az emberek,akik az ócskavastelepeken,padlásokon,pincék mélyén,fellelnek egy vázat blokkot,vagy az ismerős ,ismerősénél meglát és megszerez (jogszerűen),egy valamilyen okmányok nélküli járművet,azt felújítva forgalomba tudja helyezni.

   Sokat gondolkodtam és gondolkodtunk,a petíción,mire elkészült és az érdem főképp nem az enyém,társak nélkül nem ment volna.Az is előfordulhat,hogy sokan úgy gondolják,hogy van itt egy pár „okos” és a közösség háta mögött (több mint 8000 emberről van szó,ennyi regisztrált tag van a fórumon),kitalál valamit és azt akarja elfogadtatni, a többiekkel.

   Gondold el,hogy 8000 ember közül,mondjuk 2000,állandóan hozzáfűz valamit,kiegészít,módosít,elvesz,told,-hát soha nem lett volna vége és mindenki elfáradt és beletörődött volna,abba ami most van és mindannyian tudjuk,hogy nem jól van.Arra is csak halvány az esélyünk,hogy meghallgatnak minket és változás lesz,de ha meg sem próbáljuk,akkor csak üldögélünk a „langyosban”.

   Úgy gondolom,nagy dolog ez,a fórum életében,mondhatnám mérföldkő,-ilyen küzdelmektől válhatunk,fecsegő társaságból,egységgé,közösségé.

   Demokráciában élünk,az-az népuralom van,melyet magam sem látok sok esetben igazolva,de ugyanakkor,a demokrácia,az nem egy Karácsonyi ajándék,a népnek a jogait,hatalmát,-azt ki kell harcolnia,-küzdeni kell érte.
   A petícióval,mi most elindítunk valamit,amely a veterános társadalom érdeke,az eltérő motorszámra,most is van legális megoldás,ha jól tudom,de ha nincs,azért is küzdeni fogunk!

   Üdvözlettel:Che (Kotasz József)

  1. markopolo logója
   markopolo -
   Természetesen segítek!Bármibe ha kell,gondolkozok rajta!!És tegyenek így mások is,mert ha sikerül és mért ne sikerülne akkor nagyot alkottunk!

  1. CZsolti logója
   CZsolti -
   Kedves Che!

   Minden tiszteletem a Tiéd! Annyi megfontolt erő és nyugalom árad ebből a hozzászólásból, hogy csak na. A kétkedőt meggyőzi, a csüggedőnek erőt ad. És még csak az elején vagyunk. Biztassuk egymást és keressük meg az embereket.

   Énnekem ma esett le, hogy nem csak a motorosokkal, hanem a családtagjaikkal is alá lehet íratni az íveket. Az nálunk máris három fő.

   (Sajnos azért nálunk is van olyan, akivel meg sem próbálom, mert nincs energiám fél órán át hallgatni az ellenérvelést.) Hétfőn megkezdem a gyűjtést. Sok sikert mindenkinek.

   Üdvözlettel: CZsolti

  1. taluga logója
   taluga -
   Kedves Che!
   Csak csatlakozni tudok újfent Zsolti szavaihoz!

   Én sem csak veteránosokkal és motorosokkal tervezem aláíratni, valószínűleg a családon kívül erre a sorsra jutnak az ismerőseim is

  1. horex logója
   horex -
   Üdv!
   „támogatjuk a segédmotoros kerékpárokra vonatkozó nyilvántartásba vételi, illetve ésszerű anyagi terhet feltételezve a forgalmi engedély- és rendszám kiváltási kötelezettség bevezetését is”
   Ha már egyszer talonba tették, nem kellene ötleteket adni, van elég lehúzás!
   Alváz-motorszáma van a segédmotoroknak is.

  1. apacsavo logója
   apacsavo -
   Semmi képen nem támogatom a segédmotorok rendszámozását!...ha nyilvántartásba akarják venni ám tegyék!Az nem árt!Elfuserált országban,elfuserált emberek hoznak törvényeket azon az alapon hogy lehet minél több pénzt a semmiért bevasalni!Csak ezért a kitételért nem tudom támogatni!Egyébként egyet értek!...csak félek amíg valami nagykutyának komoly bevétele nem származik belőle nem történik semmi!A veterán járművek újbóli életre keltése minden komoly országban támogatott dolog!!!Talán csak nálunk akadályozzák szándékosan!Nem írok többet mert csak fölöslegesen felidegesítem magam!!!!

  1. Che logója
   Che -
   Szevasz Gyuszi!

   Nyugalom,a hosszú élet titka és a folyamatos légzés.Ne idegeskedj,egyenlőre úgyis úgy lesz,ahogy ők akarják,de semmi nem tart örökké,az inkvizíció is elmúlt egyszer,- ez is el fog.Valami regisztrációs rendszert én is el tudnék fogadni,de az eredetiség vizsgát,meg az összes hozzátartozó dolgot már nem.Valljuk meg azért őszintén,a kismotorok használatában,abszolút a káosz.Gondolom Te sem szeretnéd,ha egy ifjú „titán”,a mindent nélkülöző 125-ösével,mely ötvenesként fut,kikaszálná alólad a lábad,-valamilyen rend,azért csak kellene.

   Baráti üdvözlettel:Che

  1. apacsavo logója
   apacsavo -
   Che,Segédmotorról beszéltünk! (az ha jól tudom Max:50cc) Ami 125-ös az nem az!Csak jogellenesen futhat az úton rendszám nélkül!!!...és ami jog ellenes ahhoz már minek újabb szabályt hozni,ha a régit sem tartják be!!! Szerintem ami veterán azt külön kasztba kéne sorolni és asszerint kezelni!Mind az okmányok mind a műszaki vizsgákon!Eggyértelmű hogy egy 70 éves kis Csepel semmiképpen nem lehet makulátlan sem a papírjait sem a mai korban elvárt műszaki jellemzőit illetőleg!A jog ellenes meggazdagodástól féltik a veteránosokat akik tíz-sőt száz ezreket építenek be egy kupac rozsdába?!!!...és ha ,, lepapírozza" esetleg eladja néhány százezerért?!!!Szerintem megérdemli!!!Végig csináltam pár motor építést...csak az idegi ártalom miatt sem jó biznisz...NEM AZÉRT CSINÁLJUK!...ez a gép szeretete és valahol a fiatalságunk halvány felidézése! (legalább is nekem!!!brühühühű!!!)

  1. lajosblzs logója
   lajosblzs -
   Üdv Minden olvasónak , egyszerű kérdés - lehet csak én nem olvastam el rendesen - a kitöltött íveket hova küldjem?
   Lajos.

  1. taluga logója
   taluga -
   Idézet lajosblzs eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
   hova küldjem?
   Szia.
   Ide: Veterán fórum összefogás
   2071 Páty, Kossuth L. u. 94.


  1. lajosblzs logója
   lajosblzs -
   Szia , köszönöm , gyűjtöm ,töltöm , küldöm.

  1. pocok018 logója
   pocok018 -
   Sziasztok!
   Én arra gondoltam, hogy esetleg más veterános portálon is közzé tehetnénk például a képesmotor.hu-n egy hírdetés formájában vagy az aprod-on, jofogás-on, mert az ilyen helyeken is sok veterán rajongó lehet szerintem.
   Illetve nálunk Zala megyében lesz augusztusban Veterán túra. Arra gondoltam, hogy engedelmetekkel esetleg ott közzé tehetnénk és gyűjthetnénk az aláírásokat, hiszen mint mondtátok sokan találkoztak ezekkel a problémákkal. Minden esetre megpróbálunk megtenni minél több dolgot, hogy sikerrel járjunk.
   Ugyanakkor szeretettel várunk mindenkit augusztus 9. 10. 11. tartjuk a veterános túrát, azt hiszem az egész klub nevében mondhatom.

  1. s2ca2nt logója
   s2ca2nt -
   Dícséretes dolog! Minden elismerésem.
   Bár most még leköt a Dutra és Rába traktoroknál válalt dokumentum gyűjtés, ha tudok segítek.
   Természetesen nem okoskodni akarok, vagy pláne módosítani a tervetek, de van tapasztalatom hasonló ügyekben. Ezért szeretném megfontolásra ajánlani azt, hogy a Veterán fórum létrehozhatna egy adatbázist ezekről a gépekről.
   Név-cím-telefonszám/motorszám-alvázszám-rendszám/fénykép. Sok tennivaló szerintem nem lenne, hisz maguknak a tulajdonosoknak kellene egy „adatlapot” kitölteni. Csak azért bátorkodom ezt javasolni, mert tapasztalataim szerint messze komolyabban veszik a (petíció helyett nevezzük inkább) kérést, ha már áll mögötte csapatmunka, mint pusztán egy követelőzést, ami xy hivatalra ró csak terhet.
   További Szép Napot

  1. Che logója
   Che -
   Kedves s2ca2nt!


   A petíció,Magyar jelentése kérelem,-tehát mi kérünk.Amennyiben van tapasztalatod,a hasonlóügyekben,-kérlek írj azokról részletesebben,ha megoszthatóak azok,a fórum tagságával!

   Az adatbázis létrehozását nem értem pontosan,miről kellene annak szólnia,a fellelt okmányait vesztett járművekről,...?Minden segítséget szívesen fogadunk,de a fórumon közzétett petíciót támogató aláírásgyűjtés már folyik és annak tartalmában,az 5-ös pont segédmotorok rendszámozása kivételével,már nem várható változtatás.

   Változtatás azért nem lehetséges,mert az idáig aláírók,a fórumon közzétett kérelemhez adták beleegyezésüket és visszaélés lenne,azon jelentősen változtatni.Az 5-ös pont változtatása azért lehetséges,mert,ha visszaolvasod az előzményeket,arról már a petíció közzétételekor is volt szó.

   Köszönöm az építő-jellegű hozzászólásod és kérlek segíts nekünk!


   Üdvözlettel:Che

  1. Lelkesz logója
   Lelkesz -
   Bocs az okoskodásért! Talán jó lenne valamilyen társadalmi megokolást az elejére illeszteni. Pl.: A jogalkotók biztosítsanak lehetőséget arra, hogy az országunkban fellelt értékeink megmaradjanak, illetve értékek teremtődjenek.

  1. CZsolti logója
   CZsolti -
   Kedves Fórumtársak!

   Engedjetek meg nekem egy őszinte gondolatot. Ezt a petíciót még be sem adtuk, de máris nyertünk vele. Nem is keveset. A veterános egyének között láthatatlanul szövődik ennek az aláírásgyűjtésnek a kapcsán az összetartozás gondolata és érzése. És ez nem vicc. Mert nem lehetséges másképpen azt a tényt megmagyarázni, hogy felhívsz egy vadidegen embert, akit sosem láttál és csak azt tudod róla, hogy vannak régi motorjai. És akkor kiderül róla, hogy egy olyan veterános egyesületnek az elnöke (is), amely éppen megalakult az idén, de máris ki tudott állítani 40 régi gépet. És ez az ember holnapra meghívott a rendes havi gyűlésükre, hogy ismerjük meg egymást.

   És ehhez elég volt hivatkozni a fórumunkra. Máris kialakult a kölcsönös bizalom. Ezért is javaslom, hogy NE VÁLTOZTASSUNK a szövegen. Mert akik aláírták, azok az 5-ös pontot is aláírták.

   Azt akarom ebből kihozni, hogy a kölcsönös bizalom ebben a közösségben úgy látszik, hogy még maradéktalanul létezik. És ez nagyon jó. A veterános ember érzi, hogy nincs egyedül. Az ilyen akciók hatására pedig kezdheti azt is érezni, hogy egy közösség vagyunk.

   Hát csak ennyit akartam írni ezzel kapcsolatban. Szép napot és jó hétvégét mindenkinek.

   Ja igen, és szombat-vasárnap Békés-Dánfok motoros találkozó!

  1. taluga logója
   taluga -
   Idézet CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
   Kedves Fórumtársak!

   Engedjetek meg nekem egy őszinte gondolatot. Ezt a petíciót még be sem adtuk, de máris nyertünk vele. Nem is keveset. A veterános egyének között láthatatlanul szövődik ennek az aláírásgyűjtésnek a kapcsán az összetartozás gondolata és érzése. És ez nem vicc. Mert nem lehetséges másképpen azt a tényt megmagyarázni, hogy felhívsz egy vadidegen embert, akit sosem láttál és csak azt tudod róla, hogy vannak régi motorjai. És akkor kiderül róla, hogy egy olyan veterános egyesületnek az elnöke (is), amely éppen megalakult az idén, de máris ki tudott állítani 40 régi gépet. És ez az ember holnapra meghívott a rendes havi gyűlésükre, hogy ismerjük meg egymást.

   És ehhez elég volt hivatkozni a fórumunkra. Máris kialakult a kölcsönös bizalom. Ezért is javaslom, hogy NE VÁLTOZTASSUNK a szövegen. Mert akik aláírták, azok az 5-ös pontot is aláírták.

   Azt akarom ebből kihozni, hogy a kölcsönös bizalom ebben a közösségben úgy látszik, hogy még maradéktalanul létezik. És ez nagyon jó. A veterános ember érzi, hogy nincs egyedül. Az ilyen akciók hatására pedig kezdheti azt is érezni, hogy egy közösség vagyunk.

   Hát csak ennyit akartam írni ezzel kapcsolatban. Szép napot és jó hétvégét mindenkinek.

   Ja igen, és szombat-vasárnap Békés-Dánfok motoros találkozó!
   Ezek nagyon szép gondolatok, és szerencsére teljesen igazad van szerintem!
   Én is tapasztaltam az általad leírtakat és valóban... ezért már megérte!!!

  1. CZsolti logója
   CZsolti -
   A promóciós videót ugyan nem tudtam megcsinálni, de pótléknak ez is jó lesz. Indítsd el a zenét, úgy jobban megérzed a lényeget:
   Keresd az analógiát:

   Falamról eltűntek a hősök:
   Csatolmány 17956Csatolmány 17957Csatolmány 17958Csatolmány 17959Csatolmány 17960

   A szelíd vándor kék motorján kitart még

   Csatolmány 17962Csatolmány 17963Csatolmány 17964Csatolmány 17965Csatolmány 17966

   Most is őt látom az ágyból
   Régóta várlak, utolsó cigarettám ég

   Csatolmány 17967Csatolmány 17968Csatolmány 17969Csatolmány 17970

   És ha azt mondod:
   Kezdj új életet!

   Csatolmány 17971Csatolmány 17972Csatolmány 17973Csatolmány 17974Csatolmány 17975

   A válasz csak annyi, hogy
   Kettő nem lehet!

   Csatolmány 17976Csatolmány 17977Csatolmány 17978Csatolmány 17979


   Miért nem lehet? Neked melyik megoldás tetszik?

   Csatolmány 17980Csatolmány 17961

   Csatlakozz aláírásgyűjtő kezdeményezésünkhöz!

   Részletek itt:
   Veterán fórum - Az aláírásgyűjtés
  1. kgzoli logója
   kgzoli -
   Tegnap itt a faluban az egyik boltban tették elém az aláíró ívet. Aláírtam, bár engem nem érint a dolog. Aki aláíratta velem, már ráköltött egy zsák pénzt az akkor még papír nélküli Danuviára, és felújította. Egyszerűen nem értem az embereket. Előbb tájékozódjunk, aztán költsünk!

 • Új fórum témák

  Akos

  BMW modellautók a Shell-nél :)

  Téma szerzője: Akos

  Kedves Fiúk-Lányok!
  Nem jár véletlenül tankolni valaki Shell-benzinkútra, alkalmanként 25 l üzemanyagért, illetve

  Utolsó hozzászólás: Akos Tegnap, 00:50 Menj az utolsó hozzászóláshoz
  boricsadrian16

  Jawa cz 125 typ 488

  Téma szerzője: boricsadrian16

  Jóestét kívánok ☺ Az lenne a gondom hogy kb 2 hete böngészem a netet de nem találok ehez a tipushoz olyan vezetèkelési rajzot ami föl van

  Utolsó hozzászólás: boricsadrian16 2017 aug. 08, 21:41 Menj az utolsó hozzászóláshoz