Közlemény

Collapse
No announcement yet.

AUTÓ-MOTOR korai példányai...

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

AUTÓ-MOTOR korai példányai...

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy a harmincas évekből való AUTÓ-MOTOR folyóiratot, újságot hol lehetne megtekinteni, honnan lehetne letölteni, esetleg valakinek megvannak ezek a számok? Van olyan könyvtár, vagy egyesület, ahol ezekbe bele lehet olvasni Budapesten netalán? Engem az 1933-1938 között megjelenő számok érdekelnének kiváltképpen, mert amit én újítok motorkerékpárt, azt ezekben az években gyártották és tudtommal ebben az újságban vannak Zündapp hirdetések, információk, amik hasznosak lehetnek. Ugyanígy, ha valamelyikőtök újít fel egy adott típusú motorkerékpárt, akkor ha fenn lenne itt a fórumon a teljes AUTÓ-MOTOR letölthető formátumban, vagy meglenne adva egy hely ahol utána lehetne olvasni a dolgoknak, szerintem hasznos lehetne...

Pontosan nem ismerem a 20-as 30-as évek autó-motoros újságjait, ezért szívesen olvasnék arról is, milyen újságok jelentek ezekben az időkben, milyen rendszerességgel, kb. mennyibe kerül most egy ilyen újság, vagy gyűjtemény, mert ha lenne eladó, azon is elgondolkoznék, hogy megvegyem, mert a korabeli papír dokumentumok gyűjtése is nagyon szép hobbi. Tudtommal a korai időszakban másképp hívták az autó-motort, volt egy másnevű elődje, de ez nem biztos, most nem jut eszembe.

Üdv. DCS

Üdv!

Szerintem a könyvtár lessz a megoldás!

Ha tag vagy valamelyikben és a könyvtár járratta abban az időben a folyóiratott, akkor annak valahol egy poros raktárban meg kell lennije!
    1. Te bemégy a könyvtátba
    2. Kéred a keresett újságot év és szám szerint
    3. A könyvtáros rettentő "csúnyán" néz rád, de mivel te nagyon szépen kéred, ezért ő intézkedik.
    Ha nekik nincs is meg, akkor valamilyen központból le tudja hozatni, csak kitartónak kell lenned!
    apacsavo, Che és DCS kedvelte ezt.

Komment

Gondolom ha máshol nem, az Országos Széchenyi Könyvtárban tudnak adni helyben olvasható példányt!
      apacsavo, Che és DCS kedvelte ezt.

Komment

Szerintem pedig ne vacakoljunk már tovább, hanem dolgozzuk fel ezeket újságokat végre!

Legalábbis azt a sok száz számot, ami elérhető, vagy a birtokunkban van. Lenne vele munka, de tökre megérné.
        X11, apacsavo és 3 további látogató kedvelte ezt.
        Zen3D: bolg a 3D nyomtató építésről

Komment

TZ! Egyetértek veled!
          Lenne egy ötletem: Az Autó-Motor-nak van honlapja, szerintem nekik megvan digitalizált formában az újság minden egyes lapja. Tegyük fel, hogy így van. Már csak egy ember kellene(TZ?), aki beszélne az ottani főnökkel, hogy van ez a veterán fórum és óriási segítség lehetne ez nekünk! Nálunk tényleg veterán barátok vannak és nagy szükségünk lenne az újsággyűjteményre, amit a tagok letölthetnének. Mi ebből semmilyen üzletet nem akarunk csinálni(legalábbis én biztos nem, de szerintem Ti sem), tehát nemes cél érdekében mi akadálya lehetne ennek? Szerintem semmi!
          Tovább megyek: VETERÁN autó és motor újság. Nekik is van honlapjuk, biztos, hogy megvan nekik is digitalizált formában az újsággyűjtemény! Nem ismerek senkit sem szinte veterános körökből, főleg nem az autó-motoros-veterános újságok szerkesztőségéből-vezetőségéből, de úgy gondolom, hogy ha normális emberek dolgoznak ott, akkor ez összejöhet. Egy dolog miatt nem sikerülhet talán a dolog, az pedig a PÉNZ! A VETERÁN újság honlapján is meglehet rendelni a régebbi számokat. Az ő szempontjuk az, hogy szeretnék azokat eladni és lehet, hogy nem adnák ki ingyen digitalizálva senkinek sem a régi számokat... Ez csak ötletelés, nem tudom, milyen az ő gondolkodásuk... Talán egy köztes megoldás lehet csak a kurrens, igazán ritka, beszerezhetetlen korai számok elkérése, mert azok már nekik sincsenek meg, tehát mondok egy példát: Mi csak 1980-ig kérjük el a számokat és ők továbbra is tudják árulni a 80 utániakat, nem lesz az, hogy senki nem fogja venni tőlük, mert nálunk ingyen letölthető... Bár erről meg azt gondolom, hogy aki gyűjtő, az úgyis a kézzel fogható újságot fogja keresni és nem a digitalizáltat...

Ajánlom a korai újságok tanulmányozásához ezt az oldalt: Autóslapok 1900-1948 (Itt nem csak autós, hanem motoros dolgok is vannak)

Még az jutott eszembe, hogy láttam már sok olyan hirdetést interneten, ahol nagyon ritka műveket árulnak CD-n, DVD-n. Nem lehet, hogy ezek az újságok már digitalizálva lettek valahol, valakinél? Csak azért kérdezem, mert ha valamelyikünknek ezek az újságok meg is vannak, én például nem várnám el senkitől, hogy órákat, napokat azzal töltsön, hogy ekkora újsághalmot szkenneljen...

HA VÉGIGOLVASTÁTOK A FENTEBB AJÁNLOTT OLDALT, AKKOR AZ OTT FELMERÜLŐ ÖSSZES KIADVÁNY ÚGYSZINTÉN RENDKÍVÜLI FONTOSSÁGGAL BÍR, AZOKAT IS BE KELLENE SZEREZNÜNK!!! AUTOMOBIL MOTORSPORT, ÚRVEZETŐ, A KERÉK, A MOTOROS, AUTÓ és MOTORÚJSÁG, AUTÓ, AUTÓ-MOTOR, A KÖZLEKEDÉS... nem időrendben és hiányosan soroltam fel őket, de látszik, hogy van bőven összeszedni való dokumentum.

Üdv. DCS
          Utoljára szerkesztve a következő által: DCS; 2011 nov. 01, 08:02.

Komment

Szia!

Most csak röviden: egyelőre nem talákoztam digitalizált Autó-motorral, különálló cikkektől eltekintve. Meg lehet kérdezni az AM szerkesztőségét az ügyről, de félek hogy ők sem fordítottak komoly energiát a digitalizálásba. Egy próbát megér, legalább kikérni a véleményüket. (Pl. arról, mit szólnának ahhoz, ha valaki digitalizálná ezeket)

A Veterán AM-et sajnos kizártnak tartom: Veterán Autó és Motor magazin - Veterán Autó és Motor

Komment

Szia Gyula!

Hát bizony én sem tartom valószínűnek,hogy meglennének a korai lapok az Auto-Motornál.
              Csak gyűjtőknél lehetnek egyes lapszámok.
              Úgy hogy nekünk kéne összevadászni ezeket a kincseket,mert senki másra nem számíthatunk ez ügyben.
              Minden esetre én is örülnék,ha ez összejönne a dolog.
              Üdv.Laci

Komment

Ez nem ilyen egyszerű sajnos. Még váltunk egy-két hozzászólást és át is rakom ezt a témát a „zártabb” szekcióba.

A Veterán újság egész biztos nem járulna hozzá, hiszen ők ebből élnek. Megkérdezni is felesleges. Az ötlet hallatán még szívrohamot kapnának.

Az AM már érdekesebb, én korában megpróbáltam felvenni a kapcsolatot velük, de nem sikerült. Nem reagáltak a régi számokkal feltett kérdésemre. Úgy tudom más is így járt. Viszont nem tudom mennyire érdemes bolygatni ezt a kérdést. Lehet, hogyha nagyon erőszakosak vagyunk, és sikerül átütni az ingerküszöbét egy kompetens személynek, majd jól megtiltja, hogy közzé tegyük a számokat. Most hirtelen a fordítottja jutott eszembe, lehet, hogy direkt nem válaszoltak nekem, úgy lehettek vele, hogy abból nincs gond, ha pár cikket leközlök, de írásban mégsem kell nekik engedélyt adniuk. De az is lehet, hogy nem működnek az email címeik. Mindenesetre az tény, hogy sok cikk elérhető a neten szkenelve is és begépelve is veterános oldalakon. Az látszódik, hogy ezekre nem vadásznak úgy, mint Marótiék a saját kiadványaikra.

Ha valaki szeretné egyben, digitalizált formában látni a neten a számokat, akkor arra bíztatom próbálja felvenni az újsággal a kapcsolatot, de ne a Veterán fórum nevében. Pozitív válasz esetén természetesen tudok tárhelyet biztosítani.

Én nem egészen erre gondoltam, hanem arra, hogy cikkeként elkezdjük „feldolgozni” a régi számokat. Egy párat már fel is tettem az oldalra, például ezt: Technikai szemle (M-77)

Azt gondolom, hogy jogilag kicsit más kategória egy-egy cikket „idézni” forrás megjelöléssel, mint komplett újságokat letölthetővé tenni. Másrészt ez nagyobb meló, nem biztos, hogy a kezdeti lelkesedésnél tovább jutunk. Ha mégis, akkor érdemes tovább gondolkodni, de kár lenne első lépésként elakadni a szerzői jogok rejtelmeibe, feltételezve, hogy több ezer cikk publikálására képesek lennénk.

Komment

Értem. Ezek szerint jobb elfelejteni ezt az egészet, mert csak baj lehet belőle, hiába akarnánk mi nemes célt szolgálni, elég lenne egy ember is, akinek nem tetszik a fórum és perelhetne...
                  (Persze ilyenkor eszembe jutnak azok a dolgok, hogy különböző internetes letöltő oldalakon már a moziban való vetítés előtt milliárdos költségvetésű filmeket INGYEN töltenek le több millióan és semmi büntetést nem kapnak, ugyanez zenékkel is...) Megelégednék az 1900- 1950 előtti számokkal is, az kinek a jogait, érdekeit sértené? Szerintem senkiét...
                  Na mindegy, én azért próbálkozom begyűjteni az újságokat, információkat, de az újságok összegyűjtése szinte lehetetlen. Látom, hogy ezeket nem nagyon árulják, elvétve akad egy-egy szám 3-4 ezer forintért. Csak a szerencse segíthet, hogy találjak egy komplett gyűjteményt, ami éppen eladó és megvegyem.

Üdv. DCS
                  Utoljára szerkesztve a következő által: DCS; 2011 nov. 01, 16:23.

Komment

DCS eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Értem. Ezek szerint jobb elfelejteni ezt az egészet, mert csak baj lehet belőle, hiába akarnánk mi nemes célt szolgálni, elég lenne egy ember is, akinek nem tetszik a fórum és perelhetne...
                    Nem egészen ezt írtam. Csak majdnem.

Komment

Nekem vannak Autó-Motor számok 1940-es évek végétől. Ha ez segítség akkor szívesen kölcsön adom vagy valahogy megoldjuk.

Komment

Leírom akkor összegezve, én hogyan látom a helyzetet:

Ha meg is lenne az összes szám, nem tölthetnénk fel, mert szerzői jogokat sérthet, vagyis lezárhatjuk a témát, ebből nem lesz semmi szerintem. Tulajdonképpen ha jól belegondolok elvethető ötlet ez a komplett feltöltés, mert valljuk be őszintén, ki vállalná ezt?(Lehet, hogy ezért megharagudtok, de én biztosan nem) Ráadásul most akkor hogy is vannak a szerzői jogok, nem is lehetne feltölteni hivatalosan, nem? Jobb a békesség és maradjunk inkább a könyvtáraknál

Üdv. DCS
                        Utoljára szerkesztve a következő által: DCS; 2011 nov. 01, 18:25.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                        Working...
                        X