Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Veterán érzés

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Veterán érzés

Valóban régen írtam a fórumra, egy hónap sok idő, s mindig ilyenkor a lustaságát időhiánnyal indokolja az ember, ami nem igaz, csak lusta. Hát kaptam is dorgálást az admintól. Néha amikor szakítottam magamban időt - tehát nem voltam lusta - el-el gondolkodtam azon, hogy mit jelent, hogy értelmezhetjük a veterán érzést. Romantikusan megközelítve talán mindannyiunkban ott lapul a "nagy idők" iránti nosztalgia. S bizony mikoron meglátunk egy ódonságot, ki ne mondaná magában, bárcsak nekem is ilyen járművem lenne. Magam is így vagyok evvel, s bizony olyas csodálkozással tudom bámulni e szépségeket, melyek szakértelemtől buzdult kezek takarosra rendbe hozták elmúlt idejük csodáit, s bizony így már ez időbe is egy nagyon nagy élményt jelentenek megtekintőiknek. Ki mondaná már meg, hogy e gépek többnyire poros fészerekből pajtákból, vagy netán udvarok sarkainak lomtáraiból kerültek elő. S levetkőzve rozsdáikat, hátra hagyva beszorult dugattyúikat, olyanfajta újságban parádéznak előttünk, mint a fényes időkben, s viszik méltán büszke tulajdonosaikat megbízható hűséggel, mint csikóéveikben.
    A hétköznapi ember a "veteránságból" nyilván csak ezt a romantikus, édes mázt látja, s nem tudja, vagy tán nem is érzi - tapasztalat híján - hogy e romantikus és nosztalgikus zománcfesték és nikkelpolír mögött mennyi munka, mennyi vesződség és ráfordított idő van. Beleértve magának a járműnek a fellelését, rendbehozatalát és tán az üzembe helyezés legkeservesebb részét, magát a papírformák elintézését. S ahogy elnézem a fórumok hozzászólásait, illetve a hirdetések szövegeit, szinte már-már sarkalatos hangsúlyt kap egy - egy veterángép papírozottsága, ami érthető a bürokrácia gyakran, sőt leginkább akadékoskodó, packázó "munkamenete" miatt.
    Mennyivel egyszerűbb lenne minden tekintetben venni egy mai járgányt -nó para, nó idegeskedés és mindenfajta időpocséklás - és nyargalászni azzal. Nem! Hanem itt vannak ezek a félőrültek, akik ócskavasból csinálnak masinákat, hogy aztán egy-egy találkozón ott állhassanak járgányaik mellett. És miért? Kérdezhetnénk értetlenkedve. Hát pont ezért! Pont ezért is, de annyi megmagyarázhatatlan dologért is amit igencsak nehéz szavakkal visszaadni. A szavak mögött ott van a műhelyek, fészerek, garázsok huzatos hidege, az elfolyó olaj és olajsár nyoma a kézen, arcon ruházaton, az alkatrészek újra beszerzése és még mennyi-mennyi minden, mire már kivihetjük és megsétáltathatjuk az utcán ránk bámuló szemek között pöfögő kincsünk.
    Igen sokat foglalkozom néprajzzal is. Járta ott, s mai járja köztünk egy mondás: A hagyomány őrzése, nem a hamu őrzése. S ez a gondolat tán ide is ide illik. Tán ez a veteránság lényege?

Igazából mindehhez nehéz hozzászólni, kiegészíteni, hiszen szerintem leírtad a veteránozás lényegét. Csak kommentálni lehet.
    A régi (megszépült, illetve a fiatalabbak számára "misztikus") korok egy kis szeletkéjének átélése, az alkotás öröme, illetve a büszkeség érzése amikor megbámulják a művedet...

Igrich eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    A hétköznapi ember a „veteránságból” nyilván csak ezt a romantikus, édes mázt látja,
    Erről pedig az jutott eszembe, amikor 13 évesen ott álltam a szakmaválasztás előtt. Már akkor is fertőzött voltam, és szerelő akartam lenni, de szüleim azt nagyon ellenezték, így B variációként lett a kertész szakma. Mindenki el volt ájulva, hogy az milyen gyönyörű! Az emberek elképzelik, ahogy egy hatalmas üvegházban sétálgat a kertész (mert hát az a dolga), és simogatja a gyönyörű virágzó orchideák százait, miközben pillangók repdesnek mindenfelé. A valóság pedig: Télen a -15 fokban próbálod felcsákányozni a tehénszart, mert földet kell keverni belőle. Vagy az októberi hideg hajnalban fagyott káposztafejeket szedsz görnyedve, derékig átvizesedett nadrágban, stb...

Mennyivel egyszerűbb lenne minden tekintetben venni egy mai járgányt
    Meghallgattam én ezt már nem egyszer. Amikor a Pacsirta rádiót megvettem, vagy amikor a motorral hazaállítottam.
    De én már nem is próbálom megmagyarázni ezt. Aki ilyen kérdést feltesz, az úgysem fogja megérteni a lényeget.
    Miért jó annyi pénzért elavult technikát megvenni, amin ráadásul csak a Kossuth rádió szól? Az is esetlegesen.
    Pffff... bakker, azért, mert az egy 56 éves rádió! Ami nem fröccsöntött műanyagból készült, hanem gondosan munkált, hajlított fából, aminek a lakkrétegén ma is elvágódik a napfény. A skálaüvege pedig nem plexi, hanem megmunkált üveg. És 2 emberes munka a cipelése! És különben is, gyönyörű hangja van, amit mai rádió nem produkál. Egyik sem!
    Tequila, sinter és 5 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Veterán érzés
      Hát ezt szépen "megénekelted". Lehet, hogy rosszul tudom, de az "igric" a táncos regölőénekes neve volt a régi magyaroknál úgy az államalapítás táján. Mindenesetre szépen leírtad azt, amit nehéz megfogalmazni, de akik itt vagyunk és szeretünk szerelni, motorozni, mindannyian érzünk. (Számomra inkább az a megfejthetetlenebb, hogy a feleségem sokszor lelkesebben küld a műhelybe, mint ahogy én sokszor érezném. Pedig igazából nem is szeret nagyon motorozni,csak örül annak, amit csinálok.)

Kedves Igrich, nem baj, ha havonta írsz. Ha ilyeneket olvashatunk tőled, akkor ez nincs ritkán. Mert az ilyeneket jó olvasni.

Üdvözlettel: CZsolti
      sinter, Titus és Igrich kedvelte ezt.

Komment

CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        a feleségem sokszor lelkesebben küld a műhelybe, mint ahogy én sokszor érezném
        Én ilyenkor kezdenék gyanakodni
        Titus kedvelte ezt.

Komment

dongos78 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Én ilyenkor kezdenék gyanakodni
          Ahogy mondod. Lehet, hogy mégis megkedvelte a motorozást.
          sepy és dongos78 kedvelte ezt.

Komment

CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Lehet, hogy mégis megkedvelte a motorozást.
            ... és amikor Téged leküld, előkapja a konyhakredencből a Honda monkey-t, és folytatja a sebességváltó javítgatását...
            sepy kedvelte ezt.

Komment

dongos78 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              és amikor Téged leküld, előkapja a konyhakredencből a Honda monkey-t, és folytatja a sebességváltó javítgatását...
              Nem Honda, hanem Cezet. És velem gyakorolja az előgyújtás állítást.

Komment

Ez a fertőzés a " Feleségek" körében lassabb folyamat de Tudjátok és bizonyára ismeritek azt a mondást, hogy ki " ebbel lakik - ebbé válik". Ez igaz mert az én volt menyasszonyom is nem igazán lelkesedett a motorért az idén viszont szívesen szaladgált velem a motoron. Ma már a feleségem!!, de szoktam így emlegetni. De zsolti nehogy a kis úját a gyertya pipába dugasd mondván van-e szikra?!!, mert elveszed a kedvét a szereléstől.

Komment

sepy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  De zsolti nehogy a kis úját a gyertya pipába dugasd mondván van-e szikra?!!, mert elveszed a kedvét a szereléstől.
                  Amit erre írni tudnék annak a "Nem bírunk magunkkal" topicban volna a helye.

Komment

Igen, Zsolt, jó helyen kopogtatsz, valóban azok voltak az igricek, regölősök. A táncolót és éneklő jelzőt azért nem teszem hozzá csupán, mert ahogy mondanánk most: velejárt, a dallam és mozgás elválaszthatatlan volt a szövegtől. A zene, szöveg, mozgás a szentség hármasságát alkotta, s megszólalni így csak okkal lehetett. Nem akartam ennyire komolykodni, bocs...- de köszönöm a hozzászóláodat!

Hm. Kösz a jópofa hozzászólóknak is válaszuk, hol a sokszor kényelmetlen, de veretes veteránok nyergéből hamar átpattantak a luxust kínáló franciaágyak párnáira, hol hamar nyelvlecke vehető a mondott nyelven, s bizony ez már a: "Nem bírunk magunkkal!" topik. Huszárosan tán így: Nyergelj, fordulj!

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                    Working...
                    X