Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Hardver ("fényesítsük" agyunkat )

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    Hardver ("fényesítsük" agyunkat )

    Szervusztok!


    Hazakerült a kis ki....ott számítógépem a gurutól (továbbiakban processzor úr),éppen olyan rossz állapotban,ahogy elvittük.Azért hoztam haza,mert nem kaptam konkrét árajánlatot,csak olyan 35 ooo,-től a csillagos égig,mely nem igazán nyugtatott meg,sőt eléggé ideges lettem.A processzor úr megállapította,hogy a gép alaplap hibás és azt cserélni kell.A gépben J&W gyártmányú DDR 2-es alaplap van,az összes paramétereit,inkább nem írnám le,mert elfoglalna egy A4-es lapnyi felületet és különben sem érdekelne senkit.A gyártók már elavultnak minősítették a DDR2 alaplapokat és már csak DDR3-ast lehet kapni,melynek megvásárlása esetén,szükséges lenne a kompatibilis processzor és memóriák megvásárlása is.A fentieken kívül,esetleg szükség lenne egy új tápegységre,mert a meglévő és jól működő 350W-os már lehet ,hogy nem bírná kiszolgálni az új alaplapot és ráadásként esetleg lehet,hogy még egy új ház is szükséges lenne,mert a fent említett sok alkatrész nem férne bele a régibe.Természetesen az új processzorhoz szükség lenne még egy,hozzá illeszkedő hűtésre is és még a kócmadzagos betyár huncut mindenható micsodájára is,hogy jól működjön a masina.

    Természetesen a fenti információk,a megbeszélt határidőn túl,csak úgy csepegtetve,telefonon jutottak a tudomásomra és egy konkrét árajánlat nélkül.Mit is vártam volna el,-Józsi fizess 30-60 000,-Ft.-ot és lesz egy új alkatrészekkel összerakott géped két év garanciával,na ilyen nem volt.Az egy más kérdés,hogy a konkrét árajánlat hallatán azt mondtam volna,-nem kérem,vagy várjunk vele egy kicsit,mert most nem tudok rászánni annyit.

    Közben a lányom "rágott almáján"elkezdtem keresgélni az alaplapokat és a processzort,de rá kellet jönnöm,hogy számomra ez egy sötét folt,-nem boldogulok vele.Egyszerűen olyan leírásokat és paramétereket olvastam,melyeket a szükséges tudás hiányában sem megérteni,de még értelmezni sem tudtam.Végső elkeseredésemben egy barátomhoz fordultam,aki marósként dolgozik egy orosházi gyárban,de hobbi szinten foglalkozik az elektronikával is,-tulajdonképp azt szerettem volna,hogy együtt próbáljuk meg kitalálni,hogy milyen alkatrészeket vásároljak.Jött is a barátom még az nap,de kijelentette,hogy nem ért a számítógéphez,de ha már itt van kapjuk szét és nézzük meg mi van benne.

    Pillanatok alatt lekaptuk a dekliket a "váltó és a kuplung felőli oldalról is" és a ragyogó tavaszi napsütésben,kint a szabadban,már mondta is,-figyeld csak az alaplap betápján ezt a két felpúposodott kondenzátor és ezt a zavarszűrő tekercset,-hogy meg van pörkölődve!Azután jöttek a kérdések,van pákád,ónod ónszívód,csipeszed,........... és esetleg egy valamilyen régi PC alaplapod?Természetesen minden ilyen szerszámom van és mivel a fene tudja,hány öreg számítógépet szedtem már szét alaplap is került bőven,melyből kiszedtük a megfelelő alkatrészeket,melyeket átültettünk a sérült alaplapba.A forrasztások után összeraktuk a gépet és hozzáillesztettük a perifériákat és lássatok csodát a gép elindult és működik.


    A fenti témát azért indítottam,hogy a számítógépekkel kapcsolatos kérdések,válaszok,lehetőleg egy topikban foglaltassanak,mert így jobban áttekinthető.Javaslom továbbá,hogy fejlesszük egy kissé a számítógépek Hardverjével foglalkozó tudásunkat,mert illene hozzá bővebben érteni!Kérem a szaktudással rendelkezőket,hogy szóljanak hozzá és tanítsanak minket,bár én csak a személyemben nyilatkozhatom,de nagyon szeretnék hozzá érteni!

    Üdvözlettel:Che

    #2
    -figyeld csak az alaplap betápján ezt a két felpúposodott kondenzátor és ezt a zavarszűrő tekercset,-hogy meg van pörkölődve!Azután jöttek a kérdések,van pákád,ónod ónszívód,csipeszed,... és esetleg egy valamilyen régi PC alaplapod?
    Ilyen emberből elkélne még jó pár . A gépedet pedig becsüld meg, még a viszonylag javítható darabok közül való. A maiakkal már nehezebb dolgotok lett volna. Az alkatrészek összementek, sok több lábat is "növesztett". A nyák amire ráépülnek meg többrétegű még jobban nehezítve a diagnosztizálást...
    pasetta, dongos78 és 2 további látogató kedvelte ezt.

    Komment


      #3
      Kedves Che!

      Remek a felvetésed a topicról. Ilyen púpos kodijaink nekünk is vannak a szintén ddr2j-es újkőkori alaplapon. Ha nem megy másként, én is cserélni fogok. Amúgy az általad leírt módon lett új irodai számítógépem. Ott a winchester ment tönkre, ami nem illeszkedett a régi alaplaphoz. Emiatt csak ház nem lett kicserélve.

      Zenei hasonlattal élve nem a karmestert kell elzavarni, hanem az egész zenekart kicserélni. (A feleségem véleménye )
      pasetta, dongos78 és 4 további látogató kedvelte ezt.

      Komment


        #4
        Avval kezdem én is satu vagyok a számítógéphez de a fiamat úgy igyekeztem nevelni,hogy bővítünk ha a logikában túllépett a gépen. Az egyetemen matematikát és programozást tanult és ő sem vett kész gépet még soha. Össze válogatta és összerakta mindíg sokkal kevesebből és verte a haverjainak a csoda gépeit.
        pasetta, jagdtigger és 4 további látogató kedvelte ezt.

        Komment


          #5
          Szervusztok!

          A barátom véleménye szerint az elektrolit kondenzátorok azért mennek tönkre,mert feszültségre nagyon alulméretezettek.Az alaplap tápfeszültsége,ha jól emlékszem 5V,ezzel szemben a gyári kondenzátorok 6,3V-osak voltak.A most beforrasztott kondenzátorok 10V-osok,de a barátom véleménye szerint,15V-os még megfelelőbb lenne.Nem akartam visszaélni,a jóindulatával és több időt elrabolni tőle,de ha előre tudom kerestem volna,mert biztos van itt a házban 30-40 db.,csak végig kellett volna kutatni a készletet.

          Az alaplap paraméterei a következők:J&W JWT-945GC LGA 775 FSB 1066 DDR667 LAN
          Processzor: 3.0GHz 631 Pentium 4,Socket LGA775,2MB/800FSB,tálcás
          Memória:1GB DDR2 800MHz Kingmax (2db.van benne)
          Merevlemez:HITACHI 500GB SATA2 16MB 7200RPM (tavaly ősszel cserélve,még másfél év garancia)

          A gép működik pillanatnyilag és XP-vel fut,de a guru szerint,erre az az alaplapra,nem lehet az XP-nél korszerűbb operációs rendzert feltelepíteni,annak támogatottsága,meg köztudottan április 8.-án megszűnik,-tehát továbbra sem végleges a megoldás.

          Használt gépet nem szeretnék venni,mert már kettővel is befürödtem,tehát ennek a továbbfejlesztésén kell gondolkodnom,de a szakértelmem és az anyagiak csekély volta miatt,nem tudom mitévő legyek.

          Úgy vélem,hogy 3-4 hónap alatt,talán össze tudnék rakni 30-40 000.-et,mondjuk a téli tüzelő rovására,de ha egy számítógépes mérnök,egy guru,a Processzor úr,úgy áll a tervemhez,mint most,-akkor mitévő is legyek?

          Üdvözlettel:Che

          Komment


            #6
            Ez talán jó ajánlat lenne:
            Asus A55BM-E alaplap 11k
            AMD X2 A4-6300 processzor 11k
            Corsair 2x2GB DDR3 1600MHz CMZ4GX3M2A1600C9 memória 13k
            M-Tech M27-20 420W fekete számítógép ház 7k

            Az eredeti összeállító hozzászólása itt megtalálható(jelenleg a hsz sorszáma 20), szégyen szemre én is itt kérek segítséget gépügyben de eddig még nem csalódtam a "gárdában" . Ha ház esetleg nem kell akkor nézek helyette csak tápot.
            Utoljára szerkesztve a következő által: jagdtigger; 2014 márc. 30, 16:31.

            Komment


              #7
              Che, mifelénk majd minden sarkon vagy egy számítástechnikai szaküzlet. Szóval ha az egyikkel problémád van hát keress egy másikat
              Egyébként fő kérdés hogy mire kell a masina. Ha csak "irodai" felhasználásra akkor 30-40-ért egy megfelelőt össze lehet rakni. Ha komolyabb munkára kell akkor mélyebben a zsebbe kell nyúlni(bár az írásodból ítélve nem erről van szó), ez esetben 6 számjegy alatt ne reménykedj...

              Komment


                #8
                Che eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                XP-vel fut,de a guru szerint,erre az az alaplapra,nem lehet az XP-nél korszerűbb operációs rendzert feltelepíteni,annak támogatottsága,meg köztudottan április 8.-án megszűnik
                Üdv Che!
                Nem gondolkoztatok a Windowson kívüli világgal? Van egy nagyon régi gépem is, aminek le sem merem írni a paramétereit. Azon Debian fut úgy két éve minden gond nélkül. Igaz ez egy más világ hozzá kell szokni.

                Komment


                  #9
                  ez egy más világ hozzá kell szokni.
                  Ha másvilág, akkor jobb a végére hagyni. Koncentráljunk erre a világra.

                  Egyébként nekem az androidos táblagép nagyon "bejött". Fórumozáshoz szerintem tökéletes. Irodai munkára azonban nem vállalkoznék vele.

                  Komment


                    #10
                    Ha csak „irodai” felhasználásra akkor 30-40-ért egy megfelelőt össze lehet rakni.
                    Az én véleményem, hogy az alkatrészekből összerakott gépek soha nem lesznek olyan stabilak és megbízhatók, mint a gyári konfigurációk. Az elmúlt években 5 db Dell Optiplex számítógépet szereztem be használtan, mint tökéletesen működik (win7-8). Még az is, amelyiknek az alaplapján van pár púpos kondi...
                    Ebben az árkategóriában már van DDR3-as alaplappal Optiplex 780, de HP, Fujitsu-Siemens, stb. is - kinek mi szimpatikus.

                    Komment


                      #11
                      Én a számítógépekről, chipekről csak egyvalamit tudok:
                      "Tapasztalataim szerint a chipek füsttel működnek! MERT ha kijün belőlük a füst, nem működnek többé"

                      Komment

                      Ugrás az oldal tetejére
                      Working...
                      X