Én úgy olvastam, hogy a hagyományos réz-nikkel-króm bevonatrendszernél a réz a korrózióvédő réteg, a nikkel az "összekötő" a dekoratív krómbevonathoz. Most hogy manapság a réz ki van váltva szintén valamiféle nikkellel, az engem nem zavar, csak védje megfelelően az alap fémet a korróziótól.
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Krómozó műhelyek
Collapse
X
-
A Gyuszi nem egy "utolsó megoldás"!Zsolt27 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseaz utolsó megoldás Fóti Gyula lesz.
De itt biztosan krómoznak alumíniumot, mert én is itt csináltattam!Utoljára szerkesztve a következő által: -t5-; 2013 máj. 06, 18:25.A boldogság emléke már nem boldogság, de a fájdalom emléke még fájdalom./Byron/
- 2 likes
Komment
-
Ma meghozta a posta Zoltántól a kipufogóimat.
Már írtam itt, hogy a csiszolandó-krómozandó alkatrészeim egyik felét az ősszel csináltattam egy másik helyen. Arra akkor "elfogadható" értékelést adtam, most is megtenném a magam értékelését, azúttal az "elégedett" jelzőt aggatnám magamra.
Miután kézhez kapta, kb. egy hét múlva lett kész a csiszolással, a krómozás pedig további két hét múlva készült el. Szerintem szebb, mint a gyári volt. Örülök, hogy felbukkant itt a fórumon éppen akkor, mikor a megfelelő szakembert kerestem. Csak ajánlhatom nektek is.
Ez így 29 eFt + postaköltség, amire azt gondolom, hogy jó ár.
- 6 likes
Komment
-
Azt én is!St.Z.350 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésea krómozás minőségétszeretném sokáig ilyennek
De majd az idő megmutatja. Ránézésre elég vastagnak tűnik a réteg, illetve a dobokban is szorosabban illeszkednek a csövek, mint a művelet előtt.OdinHEM kedvelte ezt.
- 1 like
Komment
-
Üdv!
Segítsetek,kérdésem a következő!
Elővettem a újonnan krómozott teleszkópszárat és ahol megfogtam az olajos kezemmel a krómozott tükör felület elváltozott olyanná mint amikor az üvegablakon néztek át napsütésben amit a nap már kiszívott.
Az egész felület millió karcolással van tele.
Lehet vékony a réteg vastagság ?
Vagy?
Komment
-
Elméletileg ha nem megfelelő a felület minősége(tehát nem polírozták fel rendesen) akkor maradnak a karcok. Mivel a króm csak mikron vastagságú így nem képes elfedni a nagyobb karcokat.
Valamelyik Miskolci börzén egyszer hosszasan elbeszélgettem egy illetővel aki itt Edelényben dolgozik a krómozó üzemben. Akkor volt szó erről is
- 2 likes
Komment
-
Sziasztok!
Végigolvastam az összes üzenet, mi ide vonatkozik, de említést sem kap a mosonmagyaróvári volt Mofém, mint Közép-Európa legnagyobb galvánüzeme.
Persze csak maszekként lehet bejutni, de a szaniteripari múlt magáért beszél.
Rezezés nincs, viszont, ha kérik 30-50 mikron nikkelt(fényes), és 0,6-1 mikron króm(VI)-ot pakolnak a vasra is. Spiáter kiesik, mivel nincs rézfürdő, alumínimum meg oldódik a nikkelben, és előbb-utóbb elrontja a fürdő opcióit.
Képről:
- szemcsés felületű, kinézetű: idegenanyag van rajta. Húzd végig az ujjad rajta, s érezni fogod.
- amerikai galvi: gyönyörű rezezés, szépen pezseg a fürdő, a maszk a ciánosfürdő miatt kell, ui. rézcianidos a fürdő. Nikkel-csak fényes, dekoratív (nem félfényes,fényes (duplex), és nem is mikropórusos), króm-elszívó nélkül, elképesztő. A srácnak adok 5-10 évet, és a tüdejének annyi, de ez más téma.
Ja és a végére annyit még, hogy 2017. áprilisától tiltva lesz a Cr(VI)-os bevonat készítése, és csak a Cr(III) mehet. - természetesen ez Uniós rendelt, és nem terjed ki Ázsiára, se Amerikára, de kikapukat már most találni, mielőtt mindenki belecsapna a Cr(VI) redukálásába.
- 4 likes
Komment
-
Kedves Peti! Evvel az a baj mint az építkezésnél ha kihagyják az alapból a cementet. Az igazi tartós króm alapja a vastag réz volt sajnos amit fel tudtak a nikkel előtt polírozni és még akkor is maradt belőle. Ez takarta el az esetleges kicsi felületi hibákat melyet most Ti láttok napsütésben. A nikkel után kapta a króm réteget, ezért volt legendásan szép krómozás a Jawákon.
- 3 likes
Komment
-
Igazatok van, valóban, elképzelhető, hogy rezezett alapból könnyebb, és egyben valószínűleg tartósabb krómot lehet elérni. (Egy chass-tesztre kíváncsi lennék tartósság ügyében a két verzió között.) Azért nem tudok ebben egyenlő vitapartner lenni, mivel a rezezést, mint műveleti fázist nem ismerem.
De vegyük a csaptelepeket. Több ország galvánüzemét járva láttam, hogy nincs "polír" a rézfürdő és nikkelfürdő között. Hogyis lehetne, mivel automata a sor. Igaz, az szaniteripar, és nem "veteránipar".
Viszont volt szerencsém nem egy '50-60-as mind amerikai, mind európai autó-és motoralkatrész visszasavazását látni. Elképesztő mennyi nikkel volt rajta. A felfogási pont sem látszik.
Legutóbb egy '69-es tengerentúli autó kisebb alkatrészei voltak nálam, és ami egyébként 20-25 perc alatt lekerül a rézről (Ni,és Cr), ebben az esetben 3(!) és fél óra volt, 1100 A-ről indulva.
- 2 likes
Komment
-
Kerdes az ,hogy hogyan lehetne ha valaki szeretne mondjuk ott kromoztatni?Peti27 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésede említést sem kap a mosonmagyaróvári volt Mofém, mint Közép-Európa legnagyobb galvánüzeme.
Persze csak maszekként lehet bejutni, de a szaniteripari múlt magáért beszél.
Mit biztosit, teljes elokeszites + kromozas ?
Gondolom az ar is lehet publikus!Utoljára szerkesztve a következő által: LC 9246; 2013 máj. 29, 23:10.
Komment
Vagy az utolsó megoldás Fóti Gyula lesz.Neki biztosan van.
Komment