Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Szén és bronkefés villamos gépek

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    Szén és bronkefés villamos gépek

    Szervusztok!

    Nincs még ilyen téma a fórumon,ezért gondoltam,hogy nyitok egyet.Sajnos behalt a párom Hausmeister,vagy mi a fene porszívója,bár még közel sincs veterános korban,de úgy gondoltam szétszedem és megpróbálom legalább a hiba okát megállapítani és,ha lehet kijavítani.Maga a porszívó nem egy csúcskategóriás gép,amolyan eldobhatós Kínai,de minek eldobni,ha még működőképessé lehet tenni?

    A szétszerelésnél kiderült,hogy elfogyott a szénkefe olyannyira,hogy még akkora sem maradt belőle,hogy pontos méretet lehessen venni a csonkról.A kefetartó szelvényét mérve 6.5X10 mm.-es kefe kell bele,a hosszán majd törni kell a kobakot.A neten a gép gyártmányát és típusát beírva pótalkatrész után kutakodva egyedül porzsákra találtam és ezzel be is bizonyította nálam a gyártó,hogy ez a porszívó nem méltó utódja a Raketának,amihez annak idején mindenféle alkatrészt lehetett kapni és emellett szívott mint a torkos borz.

    Nyakamba vettem a várost,de idáig még nem találtam megfelelő forrást a szénkefe beszerzésre,ami nem is nagy baj,mert közben elkezdtem tanulmányozni a neten a szénkefék minőségével foglalkozó írásokat,mert szénkefe és szénkefe között számtalan minőségi különbség van a geometriait nem is említve.A keresgélés közben rátaláltam egy szénkefékkel foglalkozó honlapra,ahol a mellékletekben található minőségi és egyéb szén és bronzkefékkel kapcsolatos információkra bukkantam.Úgy gondoltam,ha már elmentettem,feltöltöm magunknak,hogyha valakinek szüksége lenne ilyen adatokra,az meg is találja.

    A kommutátor szerencsére nem sérült a porszívóban,sőt még szabályozni sem kell,elég lesz egy csiszolás és egy mikázás (mikázásnak hívják az a munkát,amikor a kommutátor szeletei közül,szabályozás vagy csiszolás után kitakarítják a sorját és egyéb piszkot)..

    Üdvözlettel:Che
    Utoljára szerkesztve a következő által: Che; 2019 márc. 04, 23:24. Oka: Sikertelen próbálkozás javítással,-bronkefe,bronzkefe,-elírtam,bocsánat
    Titus, emu és 3 további látogató kedvelte ezt.

    #2
    Köszi Józsi! Felébresztetted bennem a kételkedő kisördögöt. Nézegettem a Guzziban a réz keféket és olyan ötletet kaptam valamely MTZ réz keféjével helyettesíthető mondván nem mindegy árilag mert ami Guzzi az aranyból van legalább is ár kategória miatt. Csak nem mertem vállalni a rizikót mert lehet nagyon is számít a keménysége!. Még van a gyáriból csak tarcsiba szeretnék beszerezni. Lehet jól jött a gyanakvásom ahogy olvasom a felfedezett okosságokat.

    Komment


      #3
      Szevasz Sanyi!

      Azért tettem fel,hogy tanuljunk.Azt már magam sem tudom,ha elmegyek majd a boltba és kérek egy betű és számkódokkal ellátott szénkefe garnitúrát,hogyan fog rámnézni az eladó,mert a szakértelemnek kölcsönösnek kellene lenni,de efelől vannak kétségeim.A kefeminőségnek az a lényege,hogy sem túl puha,sem túl kemény nem lehet,mert az első esetben túlzottan kopik a kefe,a másodikban a kommutátort koptatja túlzottan.Nagyon fontos még a kefére ható rugónyomás,de azt a táblázatból ki lehet olvasni,hogy hogyan mérjük ki az már más kérdés,azon már vakarni kell a fejet.

      Egyenlőre ott tartok,hogy nem találok boltot ahol kefét lehetne venni,azt tanácsolta a HT (Halmosi Tibi),hogy menjek el a Dusánhoz a Tompa Mihály utcába (ott a volt Horvát gépműhely felé),vagy a gödörbe,ott a Lukoil kút után a villamos kisgép javítóhoz,mert ott esetleg kaphatok,ha szépen kérem és Ők szakemberek is.Nem mondom,hogy az ár nem számít,de elsősorban arra hajtanék,hogy megfelelő minőséget tudjak venni,mert rosszabb helyre is elmehet a pénz,inkább drágább legyen,de megfelelő minőségben.

      Üdvözlettel:Che (Mert mit is mondott a kecskeszakállú: Tanulni,tanulni,tanulni!)

      Komment


        #4
        Kedves Che!

        Che eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        nem találok boltot
        Egy próbát talán ez a cég is megérne, a nyíregyházi boltban kaptam már egy-két jó kefét. Üdv DT

        http://www.carbosint.hu/valaszt.php?sor=3

        Komment


          #5
          Köszönöm Tamás,-úgy látom Békéscsabán is van boltjuk,az nekem közelebb van,csak 34 Km.,-lévén én orosházi.

          Komment


            #6
            Józsi a Lukoil után a megoldás . A Zsilován biztos tud segíteni háztartási gépek nagy gyakorlattal rendelkező és nem utolsó sorban megbízható szerelője.

            Komment


              #7
              Egyenlőre a kerti munkák miatt a porszívó parkolópályán van,azért sem sietek most a dologgal,mert a kislányomék porszívója is feltette a kezét.Felajánlottam nekik,hogy megpróbálom megjavítani,amennyiben nem forgórész hibája van,valószínű sikerülhet is,de a porszívójuk idáig még nem ért ide,tehát nincs mit szétszedni.Azért várok rájuk,ha már egyszer meg kell mozdulni alkatrész ügyben,akkor két legyet egy csapásra.

              Valami rettenetesen otthonülő lettem,nem szeretek elmenni,mert akkor fel kell készülni,borotválkozás,öltözködés és emberek (emberek ?) közé kell menni,-elvagyok a szűk és baráti körben,mert azért elég sokan megfordulnak nálam és akik jönnek,azok társaságát még élvezem is,-sőt nagyon hiányoznának,ha nem volnának.A legtöbb alkalommal iszunk egy kávét,leülünk és beszélgetünk,vagy keresünk egy-két srófot,vagy akármit amire éppen szükség van,-oszt jó.Az elmenés és az írás emberekre vonatkozó része,természetesen Rátok és Tiszakeszire nem érvényes,veletek mindig szívesen vagyunk,akár Keszin,vagy bárhol!

              Üdvözlettel:Che

              Komment


                #8
                Annó édesapám ezt a problémát egyszerűen megoldotta. Mindig volt itthon pár darab elég nagy szénkefe amiből fűrésszel és reszelővel az adott gépbe valót lehetett faragni Rakéta porszívó lett így javítva nem egyszer.
                Persze a keménység kérdéses. Na de ha sikerül venni egy megfelelő keménységű de jóval nagyobb szénkefét az már jó.

                Komment


                  #9
                  heeegany eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  amiből fűrésszel és reszelővel az adott gépbe valót lehetett faragni
                  A vazeték rögzítés ,már a szénkefébe való belefogatásra gondolok...?
                  "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

                  Komment


                    #10
                    mátéapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    A vazeték rögzítés ,már a szénkefébe való belefogatásra gondolok...?
                    A szénkefébe bele van préselve (vagy öntve?) egy réz drót. Az marad(persze úgy kell faragni hogy az megfelelő helyen legyen). Persze méretre vágva és a gyári tányérja valamint rugója ráforrasztva.
                    Ha a rézdrót sodrat túl vastag akkor nemes egyszerűséggel le lett belőle vágva pár szál.

                    Komment


                      #11
                      heeegany eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                      A szénkefébe bele van préselve (vagy öntve?) egy réz drót. Az marad(persze úgy kell faragni hogy az megfelelő helyen legyen).
                      Azt hittem van mód a leeső megmentésére,van néhány brutális méretű darabom sajnálom elvágni ,mert a maradék többszöröse a kívánt darabnak...
                      "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

                      Komment


                        #12
                        mátéapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                        Azt hittem van mód a leeső megmentésére,van néhány brutális méretű darabom sajnálom elvágni ,mert a maradék többszöröse a kívánt darabnak...
                        Bár nem próbáltuk, mert volt miből. De szerintem ha belefúrsz és beledugsz, majd elektromosan vezető ragasztóval beleragasztasz egy réz sodratot akkor jó lehet.
                        Bár az elektromosan vezető ragasztó nem olcsó dolog. Szóval valószínű hogy nem éri meg.

                        Komment


                          #13
                          Szervusztok!

                          Találtam még leírást a szénkefékről,felteszem azt is,hogy egy helyen meglegyen.

                          A bereszelős módszert ismerem én is,csináltam már ilyet.Nem vagyok megijedve egy kefés motor javításától,csak ha már a neten olvasgattam róla és eljutottam odáig,hogy többféle kefeminőség van és a rugónyomás és úgy összességében,-keresi az ember az ideális megoldást.

                          Amennyiben nem volna az internet,kerestem volna valamilyen kefét,ami kiadja a méretet és belereszeltem volna,hozzácsiszolom a kefe ívét a kommutátorhoz és a legnagyobb lelki nyugalommal raktam volna össze.

                          Üdvözlettel:Che

                          Komment

                          Ugrás az oldal tetejére
                          Working...
                          X