Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Aluminium marás

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Aluminium marás

Sziasztok!

Valaki tudna nekem tanácsot, tippet adni abban hogy milyen szerszámot érdemes venni alu maráshoz.

Ha mondjuk egy 40x50x30 as alu (csak példa) tömbbe szeretnék ovális nyílást marni.

Nézegettem maró fejeket, de nekem nem sokat mondanak. Apró fogazásuba gondolom belekenődik az alu mint a reszelőbe.

Valami hatékony megoldást keresek, mert ez hogy kifúrom fúróval aztán formára reszelem a nyílást (mondjuk oválra) elég keserves. Főleg vastagabb anyag esetén, főleg ha még alu is.

Nem ipari felhasználásúra gondolok hanem amivel itthon el lehet boldogulni. Nem a legolcsóbb nem is a legdrágább. Sima fúrógépbe fogható marószár lenne jó.

Előre is köszönöm!

Nem csak a turbómaró finom ,vagy durva fogazása a lényeg. Ma már kaphatók olyan kenőanyagok, amik megakadályozzák az alu elkenődését. De az egyszerű petró, vagy WD-40 is sokat segíthet.

Komment

mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      Nem csak a turbómaró finom ,vagy durva fogazása a lényeg. Ma már kaphatók olyan kenőanyagok, amik megakadályozzák az alu elkenődését. De az egyszerű petró, vagy WD-40 is sokat segíthet.

Igen ezt értem. De hogy milyen a maró fej mintázata azt nem. Például van e kimondottan aluhoz való?

Ezen a képen van több féle: Click image for larger version

Name:	maró fejek.jpg
Views:	1
Size:	56.0 KB
ID:	138969
      Utoljára szerkesztve a következő által: dkari; 2013 dec. 30, 14:43.

Komment

Kedves Draki! Mir- Mur tanácsa a petróleum hasznos az alu. megmunkálásánál. Én csikó koromban mikor még nem voltak elérhetők a kis gépek és kézzel- tűreszelővel reszeltem a felömlőket,kipufogó csatornát az is alu. volt és petróba mártogattam a tűreszelőt és nem ragadt bele. A fúró akár kézi akár oszlopos nem marógép! Még ha fordulatot tudsz is váltani de előtolást nem nagyon. Akkor már célszerűbb a régi szerszámkészítő szerszám / iker pontozó, fúrógép és vágó/ majd a reszelő. Erről Che barátom hosszú szakmai fórumot tudna nyitni hiszen Neki a fél élete a szerszámok tervezése és méretezése körül telt.Ebben a témában ajánlom kérd szakmai segítségét.

Komment

Nem tudom ,--de az 1, 7,8 az biztos örülne ,ha az én szerszámosomban pihenne

Komment

sepy eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Kedves Draki! Mir- Mur tanácsa a petróleum hasznos az alu. megmunkálásánál. Én csikó koromban mikor még nem voltak elérhetők a kis gépek és kézzel- tűreszelővel reszeltem a felömlőket,kipufogó csatornát az is alu. volt és petróba mártogattam a tűreszelőt és nem ragadt bele. A fúró akár kézi akár oszlopos nem marógép! Még ha fordulatot tudsz is váltani de előtolást nem nagyon. Akkor már célszerűbb a régi szerszámkészítő szerszám / iker pontozó, fúrógép és vágó/ majd a reszelő. Erről Che barátom hosszú szakmai fórumot tudna nyitni hiszen Neki a fél élete a szerszámok tervezése és méretezése körül telt.Ebben a témában ajánlom kérd szakmai segítségét.
            Igen a petróleum tényleg jó lehet. A wd40-el túl sikamlós lesz a helyzet.
            Mondjuk a petróleumról meg elmondhatom :nekem aztán tényleg büdös a munka!

Komment

dkari eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Igen ezt értem. De hogy milyen a maró fej mintázata azt nem. Például van e kimondottan aluhoz való?
              Van, de kézi marás esetén nem ez a lényeg, hanem a gyakori petróleumos (Wd 40) kenés, szükség esetén a marófej tisztítása.

Komment

Kedves Dkari!

Megneveztek,-kötelességem segíteni,illetve megpróbálni.Írtad,hogy 40x50x30-as alumínium téglatestbe szeretnél ovális nyílást marni.Az írásodból nem derül ki,hogy a nyílás milyen széles,milyen hosszú,milyen mély és a sarkaiban milyen rádiusznak kell lennie,valamint dimenziójában,a fent említett téglatestnek,mely oldalán helyezkedik el,a fent említett nyílás.Nem írtál arról sem,hogy a fúrógépen hogyan oldod meg,az X,Y,Z mozgásokat,mint mellékmozgást.Nem írtál az alumínium minőségéről sem,amely fontos lenne ahhoz,hogy el lehessen dönteni,kell e kenni,vagy sem,a munka folyamán.Az alumíniumról tudni kell,hogy a jó forgácsolhatóság érdekében,rézzel ötvözött is van,mely esetben,a kenés,egyedi termék esetén,akár el is hagyható.Sajnos,egy jó ideje,már hivatásszerűen nem gyakorlom a szakmát,így a változó (módosított) anyagszabványokat nem ismerem,így arról nem tudok hitelt érdemlően nyilatkozni,hogy mivel kell hűteni,de a petróleum (büdös,vagy sem,másnak is lehet egy kis stinkje,mégis hű de jó),kis darabszám esetén nagyon is megfelel.

A képen ábrázolt marók,-lehet,hogy a "játék" CNC technológiában,vagy a víziló fogászatban sikeresen alkalmazhatók,de ovális nyílás készítésére,legalábbis hatékonyan nem.Úgy vélem,az ovális nyílás méreteinek ismerete nélkül,hogy a fenti nyílás elkészítéséhez,az ujjmaró felelne meg leginkább.Az ujjmaró,leginkább egy csigafúróhoz hasonlatos szerszám,csak több a tengelyirányú forgácsoló éle,lényege,hogy a homlokfelületén és a palástján is forgácsol.

Amennyiben többet szeretnél tudni,a témában,olvasd át,vagy kétszer a hozzászólásom,válaszolj a feltett kérdéseimre és,ha további segítségre van szükséged,-írj próbálok segíteni!

Üdvözlettel:Che

Komment

Kedves Che!
                  Kicsit kimaradtunk a mókából!
                  A mai srácok othol komolyabb dolgokat készítenek"fogorvosi"marókkal és másképp gondolkoznak,olyan alakokat-faragnak amiről a szerszámgépekkel csak álmodtunk.
                  Egyébként dkari a fúrógéppel,szerintem flexibilis szárral gondolkodott,vagy gravirozóval,ha nem akkor is ráfanyalodik, egy előfurkálással kinagyolt szívótorok szerintem lazán kifaragható vele(idő mint a tenger)
                  A hütésnél bevált a petróleum,én inkább az üregelősprayt használnám ha hozzáférhető.

Boldog Uj Évet Kivánok mindeninek!!!..................................................................................
                  (még colinak is)
                  Utoljára szerkesztve a következő által: mátéapu; 2013 dec. 31, 03:43.
                  "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

[QUOTE=Che;44873]Kedves Dkari!

Megneveztek,-kötelességem segíteni,illetve megpróbálni.Írtad,hogy 40x50x30-as alumínium téglatestbe szeretnél ovális nyílást marni.Az írásodból nem derül ki,hogy a nyílás milyen széles,milyen hosszú,milyen mély és a sarkaiban milyen rádiusznak kell lennie,valamint dimenziójában,a fent említett téglatestnek,mely oldalán helyezkedik el,a fent említett nyílás.Nem írtál arról sem,hogy a fúrógépen hogyan oldod meg,az X,Y,Z mozgásokat,mint mellékmozgást.Nem írtál az alumínium minőségéről sem,amely fontos lenne ahhoz,hogy el lehessen dönteni,kell e kenni,vagy sem,a munka folyamán.Az alumíniumról tudni kell,hogy a jó forgácsolhatóság érdekében,rézzel ötvözött is van,mely esetben,a kenés,egyedi termék esetén,akár el is hagyható.Sajnos,egy jó ideje,már hivatásszerűen nem gyakorlom a szakmát,így a változó (módosított) anyagszabványokat nem ismerem,így arról nem tudok hitelt érdemlően nyilatkozni,hogy mivel kell hűteni,de a petróleum (büdös,vagy sem,másnak is lehet egy kis stinkje,mégis hű de jó),kis darabszám esetén nagyon ...

Kedves Che!

Először is köszönöm a segítő szándékot! Azt hiszem itt mateapu megfogalmazása volt a leghelyénvalóbb.
                    A megközelitésed nagyon szakmai irányú számomra.
                    Én csupán házi körülmények közt a reszeléstől hatékonyabb eszközt keresek. Mint írtam a méret csak egy kitalált valami mint ahogy a későbbi lyuk mérete sem fix. Csupán csak a vizuális elképzeléshez írtam valamit.
                    Bár mateapu elég jól rátapintott a lényegre: "egy előfurkálással kinagyolt szívótorok szerintem lazán kifaragható vele"

Meglesem ezt az "ujjmarót" aztán beszerzek egyet. A vaterán épp találtam egyet 8-as méretben 1500ft-ért.

Köszönöm a segítséget!

Komment

Az ujjmarót NEM javasolnám fúrógépbe fogva használni. !! Nagyot tud egyszerre harapni, és ha kifordítja a kezedből a gépet csúnya baleset lehet belőle.

Komment

Az ujjmarót NEM javasolnám fúrógépbe fogva használni. !! Nagyot tud egyszerre harapni, és ha kifordítja a kezedből a gépet csúnya baleset lehet belőle.

Köszi a tanácsot!

Akkor ahogy elnézem marad a lassú fáradságos reszelés. Ilyen esetben akkor talán a legjobb "szétfurkálni" az adott darabot majd majd kireszelgetni a maradékot. Közben petroval permetezni.

Komment

Ne permetezz a szerszámot kend csak időnként mert ha permetezed mindenhova folyik. Egyébként van szagtalan petróleum is ha zavar az illata. A ruhádra vigyázz mert lehet ki fognak zárni a lakásból az illatod miatt. Ha tényleg tuningban töröd a fejed az mivel öntvény nem ragad úgy mint a puhább alu. Ott még használható a nyeles / csapos/! korong is egy légköszörűbe fogva ott legalább van fordulat is. Szívó és kipufogó nyílásnál könnyebb a helyzet a felömlők már nehezebben elérhetők. Ne légy titokzatos, mit szeretnél bővíteni?? akkor esetleg több segítséget tudnak adni a nálam okosabbak. A CZ- m re én is egy kicsit alakítani akarok a hengerén felrakás előtt. A régi gépemen olyan jól sikerült, hogy bármikor otthagyta a 350-est,igaz most nem ez a cél csak nyomatékosabbnak kellene lennie!. MINDEN KEDVES FÓRUMOZÓNAK és IDE TÉVEDŐNEK BOLDOG és EGÉSZSÉGBEN ELTÖLTÖTT ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!!BARÁTI ÜDV: Sepy.

Komment

A CZ- m re én is egy kicsit alakítani akarok a hengerén felrakás előtt. A régi gépemen olyan jól sikerült, hogy bármikor otthagyta a 350-est,igaz most nem ez a cél csak nyomatékosabbnak kellene lennie!. MINDEN KEDVES FÓRUMOZÓNAK és IDE TÉVEDŐNEK BOLDOG és EGÉSZSÉGBEN ELTÖLTÖTT ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!!BARÁTI ÜDV: Sepy.

Lámpánál állva jól elkapott zölddel ez nem is olyan nehéz.
                            BÚÉK Neked kedves Sándor és kedves fórumozók.
                            Üdvözlettel: CZsolti (az egyik idetévedő )

Komment

Igaz szó szerint ujj maró lesz belőle. Amit csinálni akarsz, az marógépre való munka. Persze kézzel is lehet, csak vigyázz a szerszámmal, mert csak két kezed van, azok sem egyformák.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X