Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Festés

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

UK eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Nekem az a tapasztalatom, hogy az üveges kromofág is már évek óta gyengített változata a régi jónak. Mint ahogy a Pálmatex ragasztó sem ragaszt már úgy, mint az ezredforduló előtt.
    Nekem brigécilnál volt ugyanez, a régivel lekentem, vártam pár percet és slaggal simán lejött a mocsok(kiskoromba segítettem nagybátyámnak szerelésben... ), most meg már nagynyomású mosó kell hozzá...

De hogy ne legyek teljesen off, egy festés mennyibe fáj manapság (illetve megéri-e ha én vakarom le az előző festéket)?
    Utoljára szerkesztve a következő által: jagdtigger; 2012 máj. 22, 14:38.

Komment

Lai eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      milyen mértékben kell később a felesleget lecsiszolni?
      Olyan mértékben, hogy szép egyenletes felületet adjon. Én addig szoktam bő vízzel és 400-as (de akár 600-as vagy 800-as is alkalmazható) vizes papírral amíg a felület egyforma matt és szép sima nem lesz. Kis nézegetéssel - több szögből - feltűnnek a hibák, azokat szépen a környezetükkel egybe kell csiszolni.

Gondolom láttál már narancsos festést, amikor az egész olyan hullámos mint a déligyümölcs héja. Ez ellen főleg a megfelelő körülményekkel, technikával és festékkel lehet tenni, de ha a szórógitt felülete is ilyen gidres-gödrös csak jobban ki fog jönni.

Most elég felhős az idő, ilyenkor nem mindig látja jól az ember hogy hol van megcsiszolva. Egy fényező ismerősöm azt szokta ilyenkor tenni, hogy flakonból nagyon finoman eltérő színt ködöl rá, csak hogy látszódjon hol lett már csiszolva. Épp csak pár pötty kell így mondjuk egy tenyérnyi felületre, de jobban látod hol dolgoztál már. Motornál nincsenek óriási felületek, szóval nem vészes, de autóknál/repülőknél ezt alkalmazza a fiatalember.

A kitt/gitt/glett (nevezzük bárminek, én az elsőt szoktam használni) hajlamos néha "beszívódni" azaz kicsit befelé zsugorodni, amitől a felület kívül csúnya lesz. Főleg ha már rajta van a festék és nem nagyon tud mit tenni vele az ember.
      Annyira nem értek hozzá, hogy tudjam mi ennek a háttere, de célszerű inkább több rétegben felvinni és hagyni időt az oldószer elpárolgására és utána ráfújni.

Sajnos kevesebbet tudok én is a fényezésről mint szeretnék, ráadásul mostanság nem jutok új információkhoz.

jagdtigger eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      De hogy ne legyek teljesen off, egy festés mennyibe fáj manapság (illetve megéri-e ha én vakarom le az előző festéket)?
      Nekem a T1-esem (ami készül) 80.000 HUF-ba fájt szemcseszórással és csíkozással. Nem tökéletes a csíkozás, 2 helyen találtam felületi hibát, de nem vészes (valami csíkozódás az egyik oldaldoboz hátsó oldalán, meg egy 2 mm átmérőjű folt valami szintén nem feltűnő helyen), főleg ennyi pénzért - 70.000-ért ajánlkozott egy másik fényező, de abban a régi festék letakarítása és a csíkozás nem lett volna benne, utóbbit nem is vállalta volna.
      Szerintem a Babetta sem lenne olcsó mulatság, 30-35.000 alatt nem állna meg.
      Utoljára szerkesztve a következő által: kollarg; 2012 máj. 22, 14:54.
      There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Komment

Pedig muszály lesz kicsengetnem érte a zsetont mert itthon sehogy se tudnám megoldani. Tároló alja csupasz beton úgyhogy tele menne porral ahogy száradna, és eszközeim sincsenek hozzá... Majd még azért nagybátyámat megkérdezem hogy tud-e segíteni a témába, max annyi macera lesz hogy 200 km-re lakik fater meg nem biztos engedi hogy becuccoljak a családi járgányba egy robbantott motor vázat meg pár lityó festéket .

Komment

Én most fényezem a P10est házilag, fújós akrilfestékkel. Sokak szerint barbár módszer, de régóta dolgozom már vele, mert egyszerűbb dolgozni vele mint töltögetni, kevergetni, kompresszorral fújni. Ha van tapasztalat abból is nagyon szép munkát lehet kihozni. A csíkozást viszont szakemberre fogom bízni. Összeírok minden apróságot amit a motorra költöttem, még a jogsit is beleszámolom, de a legapróbb csavart is. Ha készen vagyok a fényezéssel összeírom, hogy miből mennyit használtam és mennyibe került és személyesen megírom. Eddig 1,5 doboz alapozó és 1,5 doboz fényes fekete ment a vázra, de még1 réteg megy majd rá, ami megint 1,5 doboz lesz (kb 4000Ft). Persze minden réteg után vízpapírozok és zsírtalanítok, hogy egyenletes legyen a felület.

Ja amúgy ha minden jól megy 1-2 héten belül kész az összes fújás, utána viszem csíkoztatni, ha addig ráér akkor szerintem jövőhét végén meg tudom mondani a fújás költségét és akkor az alapján tudsz kalkulálni. Valószínűleg neked valamivel olcsóbb lesz mert kisebbek a felületek.

Pedig muszály lesz kicsengetnem érte a zsetont mert itthon sehogy se tudnám megoldani. Tároló alja csupasz beton úgyhogy tele menne porral ahogy száradna, és eszközeim sincsenek hozzá...
          Én a szabadban fújom, de csak szélcsendes időben. Így sem lesz tökéletes, de az utolsó rétegeknek találok majd valami zárt helységet. Amúgy veszel teszkóba festőfóliát és lefeded vele a garázst, ha nagyon precíz akarsz lenni akkor felszegezel a plafonra is egyett ami lelóg, lényegébe egy kis kamrát elkülönítve magadnak, így nem fested össze a garázst és megvéded a portól az alkatrészeket. egy 20 négyzetméteres fólia 2-300 Ft, úgyhogy az nem összeg. Csak arra vigyázz, hogy túl sok időt ne tölts bent, mert 1 az h elfogy a levegőd, a másik, hogy megtelik a levegő azzal a mérgező gázzal és elájulsz. Célszerű 1-1 alkatrészt festeni, utána kimenni és mikor megszáradt a festék (1-2 óra után nem ragad bele semmi, de 6-12óra után keményedik meg teljesen) alaposan kiszellőztetni.
          Utoljára szerkesztve a következő által: Blackmumus; 2012 máj. 22, 15:39.

Komment

egy festés mennyibe fáj manapság (illetve megéri-e ha én vakarom le az előző festéket)?
            Erről a következő jutott az eszembe:
            A szobafestőt kérdezi a tulajdonos, hogy mennyiért vállalná a kisszoba kifestését?
            -10.000,-
            És ha segítek? - kérdez vissza a tulaj.
            -Akkor 12.000, - válaszol a Mester.

Nem hiszem, hogy egy igazi fényező garanciát vállalna a munkájára, ha valaki más készítené neki elő a felületet!
            Ne értsd félre, de én a helyedben, megpróbálnám a felület előkészítést, majd a fényezést is magam megoldani a Babettámon. Legalább az első sárvédőn tesztelném magam, azután ha "nagy kárt" nem okoztam, neki állnék a többinek.
            Kollarg emberrel már úgy is megismerkedtél, kérj tőle tanácsot, mert nagyon okos dolgokat írt le itt fentebb!
            Ezt azért javaslom, mert én fényeztettem a kis fiam robogóját, leszerelt elemeket 30.000,-ért fújták! Ennyit azért ne költs a fényezésre, ha nem muszáj.........

Pedig muszály lesz kicsengetnem érte a zsetont mert itthon sehogy se tudnám megoldani. Tároló alja csupasz beton úgyhogy tele menne porral ahogy száradna, és eszközeim sincsenek hozzá... Majd még azért nagybátyámat megkérdezem hogy tud-e segíteni a témába, max annyi macera lesz hogy 200 km-re lakik fater meg nem biztos engedi hogy becuccoljak a családi járgányba egy robbantott motor vázat meg pár lityó festéket .
            Miután bepötyögtem a hozzászólásomat, írtad ezt! Így már másképpen látom a helyzeted!
            kollarg kedvelte ezt.
            A boldogság emléke már nem boldogság, de a fájdalom emléke még fájdalom./Byron/

Komment

Tároló alja csupasz beton úgyhogy tele menne porral ahogy száradna, és eszközeim sincsenek hozzá... Majd még azért nagybátyámat megkérdezem hogy tud-e segíteni a témába
              Az a 200 km pont annyival dobná meg a költségeket, hogy ne érje meg elvinni oda. Hacsak nem lenne egyébként is rokonlátogatás a program.. Ha csak 7 liter benzinnel számolod a 100 km-t, 2x200 már 12000. És van egyéb költsége is a járműnek, szóval vegyünk 15 ezer útiköltséget - és máris nem olyan kedvező.

Ha nem akarod utolsó csavarig felújítani, csak kicsit szebbé tenni - és a mostani festék rendesen tapad a felülethez (nem akar foltokban leválni, nincsenek buborékok a festék alatti rozsda miatt) - akkor nem kell homokszóratni, sőt, nem is feltétlenül kell fémig takarítani. A Simson S51-esemet (ami évek óta a pincében porosodik) homokszórattam az utolsó csavarig, hát felesleges pazarlás volt. Szerencsére a kollégák csinálták az akkori munkahelyemen, így pénzbe nem került.

Szóval le kell kicsit csiszolni, egyenetlenségeket eltüntetni és lefújni. Szerintem flakonba töltött jobb minőségű festékkel (kívánt színkód alapján valamelyik festékboltban) meg lakkozással megoldható. Ha van hely, ahol nyogodtan száradhat és nem lesz poros meg nem repülnek bele a gyalázatos káposztalepkék..

-t5- eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Akkor 12.000
              Ez tökéletesen igaz.
              Utoljára szerkesztve a következő által: kollarg; 2012 máj. 22, 15:38.

Komment

-t5- eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                Erről a következő jutott az eszembe:
                A szobafestőt kérdezi a tulajdonos, hogy mennyiért vállalná a kisszoba kifestését?
                -10.000,-
                És ha segítek? - kérdez vissza a tulaj.
                -Akkor 12.000, - válaszol a Mester.
                Jogos -.-' .

Köszi a tippeket . Lezajlanak vizsgák majd szétnézek tárolóból hova tudnám átrakodni a cuccokat. Mert elég szűkös odabent .
                Che kedvelte ezt.

Komment

Most így utólag eszembe jutott, hogy mikor a vázat festettem lefestettem a vázszámot is. A topik elején olvastam, hogy nem minden esetben célszerű ez a megoldás, mert a vizsgabiztosok nem örülnek neki. Mivel csiszolással és kimaszkolással nem szeretném elcsúfítani a motort arra gondoltam, hogy valami látványos de nem túl harsány festékkel megfesteném a vázszámot. Pl bronz színű festékkel megfesteni, vagy inkább "satírozni" (mint ahogy gyerekkorunkban a pénzérméket papírlap alá tettük és grafittal megsatíroztuk és ettől előjött a minta). A lényeg, hogy nem akarom, hogy rikítson 1 fém színű téglalap a váz oldalán, de mégis valami esztétikus módon láthatóvá akarom tenni a vázszámot. Alkalmazható az előbb megfogalmazott ötlet, vagy inkább kaparjam le a festéket és lakkozzam le?
                  Intrepid kedvelte ezt.

Komment

Blackmumus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Alkalmazható az előbb megfogalmazott ötlet, vagy inkább kaparjam le a festéket és lakkozzam le?
                    Én is épp ezen gondolkozom, hogy alapból mivel lehetne rozsdátlanítani a vázszámot és a környékét, mivel lehetne lepucolni, illetve utána hogyan lehetne elérni, hogy látható maradjon, de még se ott kezdjen el szétrohadni a motor?! Amíg keresgéltem a motorokat volt egy egész jól egyben lévő, ami számomra azért nem volt "elfogadható", mert a vázszám olyan vastagon le volt fúja, hogy max egy-két számot lehetett belőle felismerni!

Komment

Szervusztok!

Olvasván a fentieket,azon gondolkozom,hogy a fenébe lehet az,hogy minden,-de minden egyre hitványabb lesz.Ahogy Blackmumus barátunk írta az időket,-hát annyi idő alatt,egy jó salberral is lehetett volna végezni egy tankkal,feltéve,ha nem T34-es.A salber meg egy agyonkopott fűrészreszelőből (háromszög szelvényű) házilag könnyen elkészíthető,évekig használható és alkalmazása semmilyen környezetszennyezést nem okoz,-kivétel a levakart festék.

A kereskedelem próbálja a jónépet mindenféle termékkel ellátni,mintegy reformálva a jól bevált módszereket,és azoknak estleges alkalmazása esetén rá kell jönnünk,hogy fabatkát sem érnek.Jót szoktam nevetni,a különböző adalékokon,melyek szinte felhizlalják a kopott alkatrészeket,de szerintem,ha egy motor elkopik,akkor főtengely köszörülés és henger fúrás kell,nem pedig valamilyen trutymó.

Megjegyzem,hogy az új,vagy a reform szót,én idáig mindig úgy értelmeztem,hogy,valami nagyszerű dolog,de lassan ezek a szavak,már nálam nem sokat érnek,-sőt pejoratívvá válnak.

Üdvözlettel:Che
                      OdinHEM, stalker és 5 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Blackmumus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                        Most így utólag eszembe jutott, hogy mikor a vázat festettem lefestettem a vázszámot is.
                        A lényeg az olvashatóság ugye, nekem mindkét papíros motoromon le van festve a moci színére (feketére). A T1-esen még nem tudok pontosat mondani - mert egy hónapja hoztam meg a fényezőtől, így nem tudom mennyire lesz tartós - de szemcseszórva lett a váz is, a srác pedig olyan vékonyan fújta le a váznyakat és környékét (külön az én kérésemre) amilyen vékonyan csak lehet. Így olvasható maradt a vázszám, látszik a régi beütött rendszám, sőt még egy MEO-s pecsétnek tűnő kis minta is az adattáblától jobbra lefelé.
                        Mielőtt összerakom majd az elejét szépen körbefestem piros festékkel a vázszámot, szigorúan kézzel - erről Joker és Dafkó urakkal beszélgettünk, hogy ez valamiféle hazai hagyományőrzés is.

A másikon kicsit vastagabb lett a festék, az egy másik fényező munkája. Ott nem maradt ilyen szépen olvasható, de az eredetiségvizsgán nem volt belőle probléma. Illetve szólt az úriember hogy ha akarná az a hetes lehetne egyes is, de megbeszéltük hogy ez a kézi technológia sajátossága.

Szerintem ha még egy réteget ráfestesz, akkor a festék terülése miatt nehezebben lesz olvasható. Szóval amit a világosabb szín jobb kontrasztkiemelésén (ha van ilyen magyar szó egyáltalán - azt akarom mondani hogy jobban láthatóak lesznek az élek) nyersz, azt elveszted azzal hogy kitölteni igyekszik a "mintát".
                        Utoljára szerkesztve a következő által: kollarg; 2012 máj. 25, 08:20.
                        OdinHEM, és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Na hát végül annyiban maradtam, hogy kikapargattam a számokból a festéket és ez lett az eredményClick image for larger version

Name:	Fénykép3787.jpg
Views:	1
Size:	179.4 KB
ID:	131178
                          nem a legszebb megoldás, de jól látható, meg ezekből a számokból nem is nagyon lehetett többet kihozni.

Komment

Hello!

Festés témába tartozik szerintem a következő kérdésem: T5 Pannónia blokkom fehér színű gyárilag. Sajnos az idők folyamán kopott, most már inkább tarka..... mivel még most nem fogom újrafesteni az jutott eszembe hogy "leszedem" a festéket róla, s majd ha festésre kerül a sor visszakapja a fehér színét, addig is jó lesz alumínium színen.
                            A kérdés, ti mivel próbálnátok róla leszedni a festéket, én a cromofágra gondoltam, de lehet ez túl dúrva akció volna? Na meg a cromofág ahol hozzáér máshoz azt is viszi.

Valami ötlet?

Komment

dott eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                              Na meg a cromofág ahol hozzáér máshoz azt is viszi.
                              a ma kapható kromofág csak arra jó, hogy kifizesd. a régifajta hatóanyagát vmi EU-s szabvány miatt kivették belőle.
                              tudom mert dolgoztam vele. a régit már nem tudtam beszerezni.
                              egyébként meg ha zománc festék akkor a trisós áztatás is leszedi. orgonasípokat amik zománccal vannak festve, ezzel a módszerrel távolítjuk el a horganysípokról a festéket. langyos víz (30-35 fok) elég neki.

Komment

dott eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                                én a cromofágra gondoltam, de lehet ez túl dúrva akció volna?
                                elég gyengék a mai kromofágok, selymes és bőrkímélő Tudom, tapasztaltam, véletlenül tiszta kézzel megfogtam a frissen kromofágozott oldaldobozt, de inkább csak hűsítő volt a régi maró hatáshoz képest. Amúgy úgy hallottam, vagy olvastam valahol, hogy az alunak nem tesz jót a kromofág, de személyes tapasztalatom nincs, úgyhogy szerintem előbb olvass utána, vagy várj meg 1 hozzáértőbb választ.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X