Szeretnék épiteni egy elektronikus fesz.szabályzót. 6v-os pozitiv testelésü dinamóhoz (JUNAK). Sehol nem találok egy nem bonyolult, de működőképes kapcsolást, ráadásul olyat keresek amelyik áramkorlátozással is elvan látva (7.5A) de nem red relével. Ha valakinek van ötlete vagy valami jó kapcsolási rajza legyenszives tegye közzé.
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Feszültség szabályzó Junakhoz
Collapse
X
-
Az a probléma, hogy ha nincs áramkorlátozás a fesszabályzóba akkor túl nagy áramot lehet kivenni a dinamóból (pl. rossz akkumulátor, vagy túl nagy teljesitményü izzó) ellentétben a generátorral. A generátor önszabályozó az áram csak egy bizonyos szintig tud nőni, a dinamónál korlátozni kell az áram maximumát különben leég a dinamó. Ezért a generátorhoz könnyü elektronikus fesszabályzot épiteni ellentétben a dinamóval. Egy jó dinamó hagyományos fesszabályzó három oszlopos 1. feszültség szab. 2. áram szabályzás 3. visszáram kapcsolás (pl. P126). Második változat kétoszlopos szabályzó 1.fesz. szab és áram korlátozás, 2. visszáram kapcsolás (pl. jawa). Ez már nem annyira jó, mert a közös oszlopon található áram és fesz. szbályzás már befolyásolja egymás karakteriszikáját. A harmadik változat eggyoszlopon mind a három funkció (pl. MZ). Ez a változat a motorkerékpárokon a legelterjetebb a kis mérete miatt és a legolcsóbb elöálitani, de még tűrhetően működik és az áramok sem túl nagyok. Elnézést Fulton kollégától ez nem kioktatásnak szántam, inkább ismeret terjesztésnek azoknak akik nem tájékozottak a dinamók világában.
Ma sikerült egy müködöképes elektronikus szabályzót épiteni pozitiv testelésű 6v dinamóhoz. Még tesztelem egy kicsit aztán ha valakit érdekel akkor felteszem a rajzot.
- 5 likes
Komment
-
junakos eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseMa sikerült egy müködöképes elektronikus szabályzót épiteni pozitiv testelésű 6v dinamóhoz. Még tesztelem egy kicsit aztán ha valakit érdekel akkor felteszem a rajzot.
azaz nem találom az albumodat sem
Komment
-
Értem mit mondasz,de továbbra is azt mondom,hogy még nem láttam ténylegesen szabályzó miatt leéget dinamót.Most szereltem egy uralt(nagyon hasonló dinamó a junakhoz)amin reed csöves korlátozás volt(lengyel elktr.fesszab.),persze használat közben "összeragadt" hol volt töltés hol nem.Alapjáraton 6,8 körül volt a fesz. elég sokat használta a manus világítással is mégsem lett semmi baja a dinamónak.Kétoszloposat tettem a helyére és csodás.Illetve ha szerinted tűrhető az egyoszlopos működése,miért nem teszel gyári junakot?
Komment
-
A lengyel elektronikus szabályzóba a reed cső az áramhatároló. Ha nem működik az áramkorlátozás, de minden jó a motoron (akku, az égők nem túl nagy teljesitményüek akkor semmi probléma nincs, mivel ilyenkor nem is működne az áramkorlátozó. A junak dinamó egy bosch koppintás de nagyon kicsi a teljesitménye és nem sikerült túl jól. Sajnos nem találtam jó állapotú junak fesz.szabályzót.
Egy pár gondolat az elektronikus szabályzóról. A visszáram kapcsolást egy dióda végzi benne, viszont a diódán min 0.6V esik, de ha 8A folyik a diódán már kb 1.1V esik. Tehát rögtön 8.8W-ot elfütünk a diódán a nem túl sok 45W-ból. Tehát nem biztos, hogy az elektronikus szabályzó a legoptimálisabb választás, de a junak szabályzó se müködik rendesen (csapda).
norinco, Ma egész nap ezzel szarakodtam, de van még egy kis probléma. Ezt ki kell küszöbőlni, amig nem teljesen jó addig nem tenném közzé.
fulton, Egyébként a kétoszlopos szabályzó, ha jó meg a dinamó is jó akkor jobb mint az elektronikus, az elöbb leirtak miatt (nincs veszteség).
Komment
-
Van olyan mechanikus szabályzó is ami fűtöget keményen.Ezt elég nehéz lesz megoldani.Egyébként az a kb.9w szerintem belefér.Arra próbáltam utalni már az előbbi uralos dologgal is,hogy érdemes lenne szétnézni mechanikus téren is.Pl.al kétoszlopos szabályzó 6v50w 8A kb. az pont jó lenne,sok is van belőle.Nagy testvéréből a 75w10,5A -ből még több van,és elég könnyen belőhető.
Komment
Komment