Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Hátsó teló

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Hátsó teló

Helló!

A hátsó teleszkóp szerelésével vagyok zavarban. A legtöbbször a tudatlanság a hátráltató, most viszont a túl sok információba botlottam. Egész pontosan a lengéscsillapítók feltöltéséről lenne szó. Éppen négyféle olajmennyiségre találtam a szakirodalomban. Csak maga a piroskönyv kétfélét említ. Az elején a műszaki adatoknál 0,8 dl-t ír, míg hátrébb, a rugóstag szét- összeszerelésnél már 65 cm3-t vagyis 0,65 dl-t ír. Más forrás, (a kezelési utasítás) említ 36, ill. egy másik 39 cm3-t. Kicsit számolgattam, a 39-es adat kb. 2 cm- es folyadékmagasságot eredményez a munkahengerben. Nos ezt kicsit kevésnek gondolom... Viszont csillapít ennyivel is, nem éreztem a kézi próbánál, hogy sántítana a munkalöket. Ennek ellenére a 0,8 dl-t tartom a helyesebb adatnak, így megduplázom a lengéscsillapító olaj mennyiségét valószínűleg. Persze kíváncsian várom a véleményeteket, szoktam hallgatni a tapasztaltabbakra. Köszi!

Helló!
    Úgy látom nincs tapasztalat ez ügyben. Nos közben a puding próbája... A 0,8 dl biztosan sok, azt már nem fogadta be a munkahenger. A Kováts Miklós féle restaurálós könyv is 39 cm3 -t említ, sőt kihangsúlyozza a többletmennyiség elkerülését. Ez lehet a helyes mennyiség. A megfelelő adag beöntve... most a záródugó nem csúszik be a helyére, pedig a gyári 2 mm vastag "o" gyűrűt szereltem. A gumi puha, mégsem akar becsusszanni a helyére. A menetes kupak persze nem kap rá, azzal se tudom összehúzatni. Sportoltam vele, de nem szeretném leverni a festéket, így ráhagytam az akciót. Most valami menetes összehúzó szerszámot gyártok...
    mittom és Che kedvelte ezt.

Komment

Madifranci eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      Most valami menetes összehúzó szerszámot gyártok...
      Bizony ez már jó út első lépése , amikor rájön a kedves "homo meccanico " hogy a célszerszám nem az ördög csábítása --még ha csak egyszer -kétszer is kell egy évben
      mittom kedvelte ezt.

Komment

Befejezem a T5 hátsó teleszkópokról a tudósítást, ha már elkezdtem...
        Meglepően kevesen szóltatok a témához.
        A fellelt állapot itt is a semmi csillapítás- zéró olaj volt. Mindkét szár erősen berágódva, így megkörnyékeztem az esztergályos maestrómat, két db új legyártására. Minőségi anyagot, vízüvegpapírral simított felületet kértem. (Ha hasonló cipőben jártok, ne felejtsétek a 9mm-es menetű anyák mellékelését a mesternek!) Közben beszereztem az új gumigyűrűket. A kész darabok krómoztatva lettek. Az új szárak, a szeleprész összeállításával nem volt probléma. Na de... Nem tudom mi a tapasztalatotok, én általában az utolsó csavarral is meg szoktam küzdeni a készre szerelésnél. Hát itt jött az ominózus gumigyűrű, a záródugó tömítése, ahogy az előző bejegyzésben azt leírtam.
        Click image for larger version

Name:	Hátsó rugóstag.jpg
Views:	1
Size:	77.0 KB
ID:	134131
        Ugyan az alkatrészjegyzék által említett 2X20-as o gyűrűvel próbáltam összeszerelni a házat, az még az elkészített menetes összehúzóval sem óhajtott sikerülni. Némi szentségelés után felhagytam a tervvel, átértékelés után maradtam az eredeti tömítésnél. Ezek egyébként valóban vékonyabbak, kb. 1,5-ös vastagságúak lehetnek. Az egyik kimondottan jó állapotú, vagyis mind a kettő egész puha, a másik darabon van egy kis sorjaképződés. Ezt műtéti úton, finoman lemetéltem. Az összeállítást ezután kis szilikonalapú pasztával spékeltem, alapos zsírtalanítás után. Mit ad Isten mindenféle erőszak nélkül helyrecsúsztak a záródugók. Hagytam a pasztát megkötni, azután már tényleg sec-pec volt a rugókkal való összeállítás és a működéspróba. Jól dolgoztam, mindkét rugóstag remekül dolgozik, csillapít és ami a legfontosabb, nincs olajfolyás.
        Annak idején a seregben ilyenkor mondták: A foglalkozás elérte a célját!...
        Click image for larger version

Name:	01.jpg
Size:	126.3 KB
ID:	134135Click image for larger version

Name:	03.jpg
Size:	198.6 KB
ID:	134136Click image for larger version

Name:	06.jpg
Size:	205.3 KB
ID:	134137Click image for larger version

Name:	07.jpg
Size:	147.4 KB
ID:	134138Click image for larger version

Name:	09.jpg
Size:	196.7 KB
ID:	134139Click image for larger version

Name:	12.jpg
Size:	205.5 KB
ID:	134140Click image for larger version

Name:	15.jpg
Size:	194.5 KB
ID:	134141
        Utoljára szerkesztve a következő által: Madifranci; 2013 jan. 14, 19:37.
        Balumester, stalker és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Madifranci eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Befejezem a T5 hátsó teleszkópokról a tudósítást, ha már elkezdtem...
          Biztosan remek munkát végeztél, és örömedet leled az általad újjáéledt alkatrészekben. Gratulálok hozzá!
          De a szárakat tekintve én inkább ezt ajánlanám:

http://veteran.forum.hu/cseveges-vet...html#post11450
          Duke és kedvelte ezt.

Komment

Köszi dino125ad! Kapcsolat mentve. Nem faggattam ki a pontos anyagfajtáról az esztergályost, de acelosabb (szuperbiliacélötvözet) anyagot kértem. Én is kíváncsi vagyok mit bír a gyakorlatban.
            Utoljára szerkesztve a következő által: Madifranci; 2013 jan. 14, 19:34.
            dino125ad kedvelte ezt.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
            Working...
            X