Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Reflektor és féklámpa visszajelzés

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Reflektor és féklámpa visszajelzés

A kérdés felvetésem az lenne, hogy miként köthetek be a világítási körbe fék és reflektor visszajelző lámpákat? Ha a szíves magyarázaton kívül még egy kapcsolási rajz is lenne erről, hát az maga lenne a gyönyör!
    Köszönöm a válaszolók fáradozását!

Üdv! Bár rajzot nem tudok adni róla, de nem tartom túl bonyolultnak a bekötést. A reflektor visszajelzőnek adottnak kell lenni, mertugye anélkül nem tudod elvileg műszakiztatni, a féklámpa visszajelzőtmeg a féklámpa kapcsolótól elhozott " vezetékkel el tudod hozni, testet meg adja a foglalat.
    dongos78, Lemezjáték és kollarg kedvelte ezt.

Komment

világítási körbe fék és reflektor visszajelző lámpákat? Ha a szíves magyarázaton kívül még egy kapcsolási rajz is lenne erről, hát az maga lenne a gyönyör!
      Ahogy István írja: ha nem OT-s, akkor kelleni fog 1 darab kék színű visszajelző a távolságinak. Bárhogy csinálod, két dolog kell neki: test (bárhonnan - kiviteltől függően a visszajelző házának csatlakozása a lemezhez is elég lehet, de biztosabb vinni hozzá pl. a lámpafej rögzítőcsavarjától), illetve pozitív. Ez utóbbit pl. úgy, hogy a reflektor sarujába menő vezeték mellé bedugsz még egy vezetéket (56B pontra megy ha jól emlékszem), a másik vége a visszajelzőre. Kis teljesítményű műszerizzót (1-2W, amit árulnak - én azt használtam ami a bontott ruszki visszajelzőben volt) bele és kész is van.

Ugyanígy el lehet készíteni a fékvisszajelzőt is. De utóbbira van más megoldás is, olyan ami azt is kijelzi, hogyha kiégett az izzó és nem működik - ezt Reed relével. Ehhez itt találsz ötletet:

Lada Baráti Kör

Igaz jóval bonyolultabb. Meg ugye azon az oldalon is oda van írva, hogy ilyen kísérletezések csak saját felelősségre stb stb.
      Utoljára szerkesztve a következő által: kollarg; 2015 febr. 05, 12:49.
      korompaiistvan és dongos78 kedvelte ezt.
      There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Komment

Fék visszajelző? Az meg minek? Jaaa, hogy tudjad mikor fékezel?
        Igrich és Lemezjáték kedvelte ezt.

Komment

dongos78
          Fék visszajelző? Az meg minek? Jaaa, hogy tudjad mikor fékezel?
          ...Csak akkor van rá szükség, ha nem csikorog a féked!
          Igrich, sepy és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

ha nem csikorog a féked!
            Ja, én ezért szoktam bezsírozni a fékpofákat.
            Na jó, kezd belőlem dőlni az ökörség, el is dugulok mára
            Igrich, korompaiistvan és 3 további látogató kedvelte ezt.

Komment

kollarg eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Ahogy István írja: ha nem OT-s, akkor kelleni fog 1 darab kék színű visszajelző a távolságinak.
              Hűha, én OT rendszámot akarok a motorra. Raktam bele kék visszajelzőt akkor nagyon mellé lőttem?
              Ami még rá került az két visszapillantó tükör és az első váznyaktábla hiányzik a többi az utolsó csavarig olyan mint amikor 1970-ben legurult a sorról.

Komment

Béla Rácz eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                többi az utolsó csavarig olyan mint amikor 1970-ben legurult a sorról.
                Csak sokkal fényesebb

Bocsi, de ezt nem lehetett kihagyni, de azért akkoriban aligha lehetett a fényezést tükörnek használni.

Komment

Na igen, de ennyi "hiba" még beleférVagy nem?Mármint a visszajelzőre visszakanyarodva.

Komment

Fék visszajelző?
                    A japánoknál volt egy időben nagy divat: ha fékeztél világított a piros lámpa a műszerfalon. De kb. a 70-es években, aztán leszoktak róla.

Hűha, én OT rendszámot akarok a motorra. Raktam bele kék visszajelzőt akkor nagyon mellé lőttem?
                    Hogy mennyire, azt nem tudom. De az OT lényege, hogy ugyanúgy lehessen ahogy gyártáskor. Például sárga féklámpa-búra.
                    De én még sosem vittem OT-re mocit, esetleg majd akinek van ilyen tapasztalata az majd kisegít információval.
                    There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Komment

heeegany
                      Csak sokkal fényesebb
                      Lehet antikolni...kint kell hagyni a szabadban egy-két télre, vagy elég néhány hónap csirkeól is neki!
                      (Jó, én is abbahagytam...)

Komment

Ez eszembe sem jutott bakker
                        Csirkeól igaz az van még, csak csirke nem volt már a környékén se vagy 15 éve, meg kutyalak lett belőle.

Úgyhogy marad ilyen a fényezés

Komment

No, kicsit talán orcátlanságnak tartjátok majd, hogy mint a következőkből kiderül. olyan kérdést vetettem fel, ami nálam megoldott, csak épp kíváncsi voltam, kinél milyen megoldások vannak, voltak, lesznek erre a kérdésre. A reflektor visszajelző klasszikus módon, mint a rajzon is látszik, 36b re van kötve, mikoron a reflektort bekapcsoljuk az érintkezőn keresztül, az izzón át a föld felé zár, az izzó világít. Érdekes, számomra kissé érthetetlen módon, a féklámpa visszajelző a föld felé van zárva a reflektor föld pontjáról, de ugyancsak föld felé zár. Igazából nem értem, hogy miként működhet így a két kijelző, de működik. Nyilván ebben az esetben a fék visszajelző csak azt jelzi vissza, hogy a féklámpa megszakító működik, s nem pedig azt, hogy a féklámpa világít. A féklámpa ilyetén működése számomra úgy értelmezhető, hogy a féklámpa izzón és kapcsolón kessztül záródik az áramkör, így az izzó világít, annak ellenére, hogy mindkét pólus földre van kötve, de sorosan.

A bekötés jelenleg ez:

Click image for larger version

Name:	bekötés.png
Views:	1
Size:	4.0 KB
ID:	143730
                          Utoljára szerkesztve a következő által: Igrich; 2015 febr. 05, 22:34.

Komment

Ez eddig rendben is van, de még mindig nem tudom felfogni mi értelme van a féklámpa visszajelzőnek!? Talán az a megoldás, hogy jelezze, ha kiégett az izzó még érthető, bár ahhoz bonyolult megoldás, hogy motornál haszna is legyen, mert max. a hátrafordulást kikerülendő lustaság ellen hasznos (én mindig így néztem meg, vagy a garázs falán láttam a tükörben, hogy felvillan), de persze ezt ne vegyétek személyeskedésnek, mivel sok más olyan dolog is van, aminek nem látom értelmét, de kinek a pap, kinek a paplan...

Komment

Motorkát én így vettem. Volt rajta, így most is lesz a felújítás után. Amúgy tényleg hülyeség, de olyan csiri-viri. Egyébként nálunk reflektor visszajelző nélkül is lelehet vizsgáztatni az olyan motorokat, amelyeken a gyártáskor nem volt ilyesmi felszerelve. Normál zöld forgalmiról van most szó, nem OT-ról. Ezt néhány hete kérdeztem meg, mert az egyik barátom P10-est akar vizsgáztatni és azon semmiféle visszajelző nincs. Ha a lámpatök már Motorkán nem lett volna kifúrva. biztos nem furkáltam volna, még ha kötelező lenne sem. Inkább egy lemezlapra felfogattam volna ezeket a visszajelzőket, egy oldható elektromos kötéssel. Elvittem volna vizsgáztatni, aztán ezek leszerel, s majd a legközelebbi vizsgára vissza. Amúgy nagyon jók a hozzászólások, tetszenek.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X