Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Díszléc Pannónia üléshez

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Díszléc Pannónia üléshez

ApaE eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Szia,

- ülés: ez való rá, ahogy nézem, szép állapotban megmaradt a lemez is, és a huzat is, csak a szivacs adta meg magát. Díszléc kell rá.

...

Még egy, amit észrevettem:
    - berúgókar gumi nem ez a hengeres, hanem a 'hordós' kell rá.
    Rendben. Köszönöm a segítséget!
    Díszléchez már nehéz hozzájutni, de találtam még egyet egy aukciós oldalonPannónia gyári ülés díszléc párban. Sajna 5000 Ft és enyhén "sérült" is. Nem tudom, hogy ilyet börzén lehet-e kapni és milyen árban. Vagy lehet ezt utángyártatni?
    Az új gumialkatrészek vásárlásakor majd figyelek a berugókar gumijára is.

Attached Files
    Che kedvelte ezt.

Komment

A díszléc valóban nem túl gyakori, de ötezerért szerintem is kicsit túlzás, annyiért már jó állapotú komplett ülést is lehet találni. Van egyébként "utángyártott" díszléc, legutóbb a szigetszentmiklósi börzén láttam valakinél, 3000 Ft volt a pár.

Viszont nem ez a lemezből hajlított profil volt, hanem tömör vas, és a becsúsztatható, széthajtható kapcsok helyett M3-as csavarok voltak fixen ráhegesztve (vagy keményforrasztva), és az egész lekrómozva.

Ha magad szeretnéd megcsinálni, a régebbi (de itt-ott még most is kapható) Elzett rudazatos bútorzárak rúdjának van nagyon hasonló alakú keresztmetszete, amiből kis ügyességgel meg tudod hajlítani rá a két ívet. A szükséges pontokon süllyesztettfejű M3-as csavarokat belehajtasz, a fejüknél rézzel leforrasz(ta)tod, elmunkálod, és már viheted is krómoztatni .

[ATTACH=CONFIG]2586[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]2589[/ATTACH] * [ATTACH=CONFIG]2587[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]2588[/ATTACH]
      Még jó, hogy apám asztalos. Van itthon egy csomó. Tudom mire gondolsz
      De sajnos nem bírom kivenni az utolsó képen, hogy hogyan is kellene kinéznie. Kicsi a kép, meg látnom kellene egy teljesen kész (ily módon elkészített darabot), hogy el tudjam képzelni. Meg jó volna élőben látni egy eredetit is mintának. Nem azért, hogy hogyan hajlítsam (mert arra ott van az ülés mintának), hanem hogy hogyan is kellene felrögzíteni, körbe kell-e érnie teljesen az ülést stb.
      Tudom nem vagyok egyszerű, csak próbálom 110%-osra megcsinálni a vasat
      Ja, és közben jól elkanyarodtunk az eredeti témától. Talán indítanom kellene egyet az ülésekről is

Komment

Attached Files

Komment

Jó ötlet - TZ-t megkérhetjük, hogy 'vágja el' a témát és tegye át ezt a pár hozzászólást is oda.
          Utólag mindig bajban vagyok, hol is kellene vágni. De szívesen vágok és mozgatok.

Nyugodtan szóljatok (általában is), ha valami innen, vagy onnan lemarad, vagy ügyesebb címet lehetne adni.
          kedvelte ezt.
          Zen3D: bolg a 3D nyomtató építésről

Komment

Köszi TZ a vágást és az új témák indítását. Így van ez ha belemerülök. Elkezdek beszélni valamiről és a végén egészen más témában találom magam

Összeszedtem neked pár képet eredeti állapotú ülésekről (van köztük P20 is, de lényegében ugyanaz az ülés):

[ATTACH=CONFIG]2591[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]2592[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]2593[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]2594[/ATTACH]

(az előző hozzászólásban a negyedik kép - ahogy a második is - csak a rudat ábrázolja, nem a díszlécet!)

A csavarok helyét az alapján fúrod ki, ahogy az üléslemezen látod az eredeti kapcsok helyét.
            Gondolom a díszlécek is eredetiek, de sajnos (mert kinagyítva nem bírom kivenni a kis méretű képen) nem látom a rögzítés módját. Eredetileg is kis csavarokkal vannak rögzítve? A korábban említettet 5000 Ft-oson sem látok lyukakat, meg a Te képeiden sem veszem ki őket, de az ülésemen megvannak a parányi lyukak.
            Ezért is volna jó élőben látni egy eredetit.

Komment

Attached Files
              Utoljára szerkesztve a következő által: ApaE; 2011 okt. 04, 21:33.
              OdinHEM, Che és soveny kedvelte ezt.

Komment

Megtévesztőek azok a parányi lyukak nem rég szedtem szét a TL-em eredeti ülését hogy ki lehessen hegeszteni, azt kell hogy mondjam hogy a kárpitozása mesteri! Nincs jobb kifejezésem rá. Amiket eddig nem értettem hogy miért vannak a lemezen körben az a rengeteg apró lyuk most már tudom Egy kemény bőr van körben végig a lemezre szegecselve és maga a bőr kárpit ahhoz van hozzá szegezve az ülés lemez alsó fele felől. A legjobb az egészben hogy közel 50 év után is olyan szinten a helyén volt hogy alig bírtam szétszedni.
                Elnézést kérek az off-ért, bár ez a hsz is ülésről szólt

u.i.: nem tudom a későbbi modellek kárpitozása is így volt megoldva?

üdv, Odin

Komment

Valójában én 'közvetlen' lyukakat kerestem az eredetit ábrázoló fotón. De így már értem, hogy miért tűnik úgy, mint ha csak fel volna ragasztva a díszléc (az összes eredetit ábrázoló fotón).
                  Meg lehetne úgy csinálni a szekrényzár rúdjából, hogy a fúrt lyukba helyezett süllyesztett fejű csavar ne szúrjon szemet? Tehát valami olyanra gondolok, hogy a csavar rézzel való rögzítése után a csavarfej vájatát "kitölteném" valamivel. (Mondjuk rézzel)
                  És a kérdés, hogy síkba lehetne-e hozni úgy, hogy krómozás után ne látszódjon?
                  Tudom most egy akadékoskodó maximalistának tűnök, de mégis csak csúnyán mutatna (legalábbis közelről nézve), ha ott "éktelenkednének" a csavarfejek a díszlécen

Komment

jjzoli eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    ...
                    Meg lehetne úgy csinálni a szekrényzár rúdjából, hogy a fúrt lyukba helyezett süllyesztett fejű csavar ne szúrjon szemet? Tehát valami olyanra gondolok, hogy a csavar rézzel való rögzítése után a csavarfej vájatát "kitölteném" valamivel. (Mondjuk rézzel)
                    És a kérdés, hogy síkba lehetne-e hozni úgy, hogy krómozás után ne látszódjon?
                    Tudom most egy akadékoskodó maximalistának tűnök, de mégis csak csúnyán mutatna (legalábbis közelről nézve), ha ott "éktelenkednének" a csavarfejek a díszlécen
                    Nem pont ezt írta ApaE?

...
                    A szükséges pontokon süllyesztettfejű M3-as csavarokat belehajtasz, a fejüknél rézzel leforrasz(ta)tod, elmunkálod, és már viheted is krómoztatni .
                    Persze lehet, hogy én veszítettem el a fonalat.
                    Zen3D: bolg a 3D nyomtató építésről

Komment

De, valóban ezt írta ApaE is csak rosszul értelmeztem, vagy átsiklottam felette. Szóval én csak odáig jutottam el, hogy rögzítem rézzel...Na mindegy, ezt már úgy sem magyarázom ki
                      Kösz TZ, És bocsi ApaE!

Komment

TZ kedvelte ezt.

Komment

Szia,

A P10/12/20/21 üléseknél más megoldást alkalmaztak: az üléslemezből kis háromszög alakú füleket lyukaszottak/sajtoltak ki, az ülséhuzat alsó kéderébe pedig egy acélhuzalt fűztek. A huzatot ráfeszítették a szivacsra, visszahajtották az üléslemez peremén, majd ezeket a kis fülecskéket ráhajtották a huzalra/kéderre.

Nagyon hatékony megoldás a gyártás során, mert gyors és egyszerű, viszont épp emiatt nehezebb a feljítása az ilyen üléseknek, mivel sajnos ezek a fülecskék nem tolerálják a többszöri ki-be hajlítgatást, főleg egy erősebben korrodált üléslemez esetén.

Az a lényeg, hogy most már tiszta, mit hogyan.

Ha elkezded csinálni, szívesen vennénk, ha pár jó fotót készítenél az egyes lépésekről, és betennéd ide őket!

Pl.: nyers rúd meghajlítva - M3 csavarok belehajtva - csavarfejek leforrasztás után - forrasztások elmunkálás után - kész léc krómozás után - és a motoron.

Ezzel sokat segítenél a többi vállakozó szellemű veteránosnak, aki hasonló problémába fut bele.
                          Ma megpróbáltam a szekrényzár rudat 'hajlítgatni' . Háááát Lapjára még csak sikerül, de élére nem egyszerű. Ennek szakember lesz a vége. Vagy még megpróbálom azt, hogy ahol hajlítani szeretném, ott finoman bereszelem, vagy bevágom és úgy hajlítom meg.
                          Gondolom Te már csináltál ilyet (ha már ilyen részletesen leírtad a 'hogyanját' és a 'mikéntjét'

Komment

Komment

Nem csináltam még, de ha nekifognék, nem hidegen hajlítanám, hanem hegesztőpisztollyal adnék neki először. Meg vágnék keményfából sablont .
                              Vagy alkalmas erre a célra egy 'kiselejtezett' ülés vaslemeze is, nem?

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X