Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Indítvány veterán járművek egyszerűsített nyilvántartásba vételére

Collapse
Ez egy kiemelt téma.
X
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    #61
    your_name_here eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    tehetnénk mégegy próbát a petícióval
    Vagy két éve beszéltem Benedekkel, és akkor még megvoltak az ívek. Én is szerettem volna tovább vinni a kezdeményezést ezért is kerestem. Hogy megvannak e még a papírok nem tudni. Lehet hogy már megsemmisítette, mert arra készült adatvédelemre hivatkozva.

    Komment


      #62
      your_name_here eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      szűk csoportnak az igényeihez.
      A szűk csoport pont az, akinek képviselni kéne a veteránosokat. Ők ülnek azon a széken, ahonnan lelehetett a kezdeményezést is seperni.

      Komment


        #63
        mátéapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        vagy mindegyikünk egy kicsit:mást akar.A Magyar makacs nem enged........
        A többség céljai szerintem nagyjából megegyezőek:
        Szeretnénk ha veteránkorú járműveinket ésszerű körülmények között forgalomba lehetne helyezni, még akkor is ha múlt században valaki hibázott és netalán elveszített egy adásvételit, vagy forgalmit.
        - 30-40 éves cetlire írt adásvételiket számonkérni rajtunk nem ésszerű
        - arra kényszeríteni egy ismeretlen családot, hogy másodjára is végig csináljanak egy hagyatéki eljárást úgy szintén nem ésszerű

        Komment


          #64
          mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Vagy két éve beszéltem Benedekkel, és akkor még megvoltak az ívek. Én is szerettem volna tovább vinni a kezdeményezést ezért is kerestem. Hogy megvannak e még a papírok nem tudni. Lehet hogy már megsemmisítette, mert arra készült adatvédelemre hivatkozva.
          Akármi is lett a régi papírokkal, ha ismét aláírás gyűjtésbe kezdenénk a különböző online felületeket kihasználva szerintem pillanatok alatt többet tudnánk összeszedni mint 10 éve. (A 10 évvel ezelőtti is remek teljesítmény volt, de ha csak azt nézzük, hogy egy MZ-s facebook csoportban is 10.000+ fő van...)

          Komment


            #65
            your_name_here eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            30-40 éves cetlire írt adásvételiket számonkérni rajtunk nem ésszerű
            Ha beballagok az okmányirodába és becsületszavamat adom, vagy közjegyző elött nyilatkozom hogy nem loptam?
            eléggé lecsökkent a gépjármű lopások száma 10év alatt
            https://hvg.hu/cegauto/20200407_Tiz_...olopasok_szama
            és a lazaságok megszüntetése miatt van
            Mint a cikk is megemliti, a Simson vezeti a listát
            Nekem 2 Simsonomat loptak el, és mindkettőt megtalálta a rendőrség, márpedig nem a tolvajnál
            Vette a piacon egy ismeretlentöl, mondta az illető és papirja is volt róla, persze eladói kamu névvel

            Akkormost hogy legyen?

            Komment


              #66
              horex eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Akkormost hogy legyen?
              Lehet, hogy túl radikális változásnak hangzik, de szerintem bőven elegendőnek kéne lennie egy szimpla adásvételinek. Ma már a rendőrség illetve a hivatali személyek bármit elérhetnek egy pár kattintással, még akár ha több országgal arrébb adtak ki körözést egy adott járműre is azonnal kibukik. Az oka annak, hogy ennyi kismotort lopnak az, hogy semmiféle rendszerben sem szerepelnek, ha viszont eredetiség vizsgát kéne tenniük és a tulajdonosaik nevére lennének írva szerintem mindez kb nullára esne vissza.

              A mostani regisztrációs rendszer szerintem jó, a probléma a tulajdonjog igazolásának feltételeiben van.

              Komment


                #67
                Az oka annak, hogy nem lopnak annyi rendszámos járművet mint régen szerintem nem az, hogy nehezebb őket forgalomba helyezni hanem sokkal inkább az, hogy manapság már egyszerűen csak nem éri meg. Régen kiadták a körözést egy rendszámra, te loptál/találtál/vettél/festettél egy másikat és akár évekig is vígan autózhattál lopott járművel, most bárki lekérdezhet egy rendszámot láthatja szerepel-e nyilvántartásban, van-e műszaki, biztosítás stb.. És ez csak amit civilkent láthatsz..

                Ma ha el is lopsz egy bármilyen regisztrált járművet mit tudsz tenni? Kiárulod darabonként és hónapokig tárolod közben a portádon? Bontási engedély nélkül leadni se tudod sehol, valamire való méh telep be sem vesz fő elemet származás igazolás nélkül..

                A lopások megállítására a megoldás az, hogy ha a regisztrációs rendszert minél több járműre terjesztjük ki, és ehhez az kell többek közt , hogy könnyítsék a veteránok átiratását is.

                Komment


                  #68
                  Gondolkoztam még egy kicsit a dolgon és van egy elég konkrét elképzelésem ami szerintem segítene sok járművet megmenteni de mégsem vezetne abszolút fejetlenséghez:

                  Szóval, szerintem ha egy jármű aminek tulajdonosi lánca nem tiszta eléri a veterán kort (30 év) engedélyezni kéne, hogy a birtoklója (akkor is ha nem tulajdonos) műszaki állapottól függetlenül előzetes eredetiségvizsgálatra vihesse azt, ennek a vizsgának a szerepe, nem más mint hogy az esetleg hamis számos járművek illetve a rendőrség által körözött járművek azonnal kibukjanak. Ezek után lehet menni az okmányirodába bejelenteni, hogy a jármű nálam van, (természetesen szükség van hivatalos adásvételi szerződésre!) itt akkor egy bizonyos összeg ellenében lekérik a háttéranyagot (rendszám nélküli járművekkel nem tudom mit lehetne kezdeni ehhez tippeket várok), és a háttéranyag alapján kiértesítik az utolsó tulajdonost, hogy az egykor tulajdonában lévő jármű feletti tulajdonjogot szeretnék átvenni tőle, amennyiben jogtalanul lett tőle elvéve jelentkezzen a következő mondjuk 30 napon belül. Ha a jármű nem volt lopottként bejelentve és a tulajdonos sem jelentkezik akkor a szokásos műszaki, és felújítás utáni újbóli eredetiség vizsa után (azért lényeges hogy a felújítás alatt nehogy vándoroljanak a számok) a jármű atírható. Itt akkor mondjuk az új tulajdonos tulajdonjogának életbe lépése után az első évben az eredeti bejegyzett tulajdonos fellebezési jogot kap mellyel vissza szerezheti a járművét amennyiben mégis bizonyítható, hogy jogtalanul lett tőle elvéve (csak hogy a nagyon lassúak is esélyt kapjanak).

                  Várom a tippeket és ötleteket, hogy szerintetek mit érné meg finomítani rajta!

                  Komment


                    #69
                    your_name_here eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Lehet, hogy túl radikális változásnak hangzik, de szerintem bőven elegendőnek kéne lennie egy szimpla adásvételinek.
                    Ez egyáltalán nem radikális, sőt, ha belegondolunk akkor az egyetlen járható út. Két magánszemély köt egymással egy szerződést (adás-vételi) és ezzel vállalják a felelősséget. A jármű bekerül (újra) a nyilvántartásba. Ha lopott és valaki keresni fogja, akkor ez a legjobb módja, hogy megtalálják. Innentől csak kérdőre kell vonni az aktuális tulajt, aki az adás-vételi birtokában elirányítja a hatóságot ahhoz, akitől vette... és így tovább. Ha nem lehet ezeket a járműveket nyilvántartásba venni, akkor van rá esély, hogy sohasem kerülnek elő. Nem bonyolult ez, csak sajnos a bürökrácia bűvöletében él a hazai államaparátus.
                    Everything is better when you decide you don't care.

                    Komment


                      #70
                      UK eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                      csak sajnos a bürökrácia bűvöletében él a hazai államaparátus.
                      Most épp tapasztalom ! 12 kílóméterrel odébb egy más világ van mint beszarisztánban !

                      Komment

                      Ugrás az oldal tetejére
                      Working...
                      X