Közlemény

Collapse
No announcement yet.

A váznyak és a beütött rendszám

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

A váznyak és a beütött rendszám

Sziasztok!

Kerestem, de nem találtam még beszélgetést az egyik hasznos régi dologról, a rendszámok beütéséről.
    Ami érdekelne: ez a dolog nagyjából mettől meddig volt "divatban", kötelező volt-e, hatósági alkalmazottak végezték-e, illetve a beütés szokásos helyei. Nagyon örülnék bármiféle felvilágosításnak.

Igazából azért lett most ez fontos kérdés számomra, mert kaptam 4 db Pannonia vázat és blokkokat, amikből két egyező blokk-vázszámú páros is van. Környékbeliek lehettek a valamikori tulajok, így megpróbálkoznék a kapcsolatfelvétellel. Egyetlen akadálya, hogy nem látom a beütéseket, pedig elkezdtem eltávolítani a festéket.
    Egy '61-es motoromon van beütés (régen vásároltam), a '72-es T5H-ra nem emlékszem (volt forgalmi, így annyira nem izgatott a dolog), ezek '64-'68 környéki motorok.

There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Szervusztok.

Click image for larger version

Name:	BMW R50 001.jpg
Views:	1
Size:	198.8 KB
ID:	130821A mellékelt képen egy 1958-as bajor boxer jobb oldali váz nyakrész látható." Hallomásból " ismerve a motor előéletét a következők állapíthatóak meg a beütésekből és a hivataltól visszaigényelt ( teljesen legálisan ) gépjárómű forgalmi engedélyéből:

1. Eredeti gyári alvázszám - bajor stilizált jelek között ( 556.... ).

2.Az 1959 III. hóban kiállított forgalmi alapján az EC 09-43 -as rendszám ( kétszer is - valószínűleg a beütés elősőre nem az elképzelésnek megfelelően sikerült ) egymás alatt.

3. A történet szerint ajándékba érkezett a motor -Németországból. Valószínűleg a jobb felső jel az ottani rendszám - a kötőjel a két szám között ( ezt csak gondolom ).

4. a bal alsó beütés - két betű három szám , meg magyar lehet. Ez azonban nem egyértelmű, mert egy év alatt került erre a váznyakra az összes betű és szám. Volt egy csepptankos JAWA-m - 1968 -as, azon , ha jól emlékszem nem volt, csak a gyári alvázszám.

Ellenben van egy STEIB oldalkocsim - 1945 előtti - és ha jól emlékszem a " hajóban " a kis réztáblán kívűl egy egész sorozat beütés van , az alvázon szintén.Erről nem tudok fotót készíteni, mert nem férek hozzá - tudjátok a helyhiány.... .

Ennyit tudok hozzászólni a témához. Üdvözlettel.

(Most néztem meg a képet feltöltés után az első EC .... beütést el....ták. Bocsika.)
    Utoljára szerkesztve a következő által: dafko54; 2012 febr. 21, 18:24. Oka: Javítás
    sepy, kollarg és soveny kedvelte ezt.

Komment

Az 58-as Dancsin van erre biztosan emlékszem, valahol olvastam hogy meddig ütötték a rendszámot de nem emlékszem pontosan.
      kollarg kedvelte ezt.

Komment

Nekem a D Csepelen csak 2 betű - 4szám beütés van. (KZ 95-10)
        A 63-as Cz 175-ön is van EO 13-92. Akkor tehát még volt.
        A fotón látszik, hogy a hatóság akkor sem volt a toppon...
        Click image for larger version

Name:	DSC07642.jpg
Views:	1
Size:	189.4 KB
ID:	130822
        kollarg kedvelte ezt.

Komment

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat. Átnéztem mégegyszer az egyik vázat, '68 júniusi T5, már a váznyak 50 centis körzetében nincs rajta festék, de beütés nem került elő..

Szóval nem tévedek ha ezek alapján azt gondolom hogy '63 és '68 között hagytak fel ezzel a szokással. Sajnálatos, de akkor félreteszem a vázakat arra az időre (mert enni ugye nem kérnek) amikor majd az ilyeneket is forgalomba lehet helyezni... Talán ha most váltok egy egészségesebb életformára még megélhetem...

Ami még eszembe jutott:
          dafko54 BMW-je olyan mint az ún. bőrbloggerek, akik a saját bőrükre tetováltatnak fontosabb mozzanatokat az életükből, ahogy halad az idő egyre csak bővül a jelölések száma.
          Utoljára szerkesztve a következő által: kollarg; 2012 febr. 21, 20:53.
          mátéapu, sepy és soveny kedvelte ezt.
          There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Komment

soveny és kollarg kedvelte ezt.

Komment

1973-ban már tuti nem ütötték bele (t5h).
              soveny és kollarg kedvelte ezt.

Komment

dott eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                1973-ban már tuti nem ütötték bele (t5h).
                Akkor az 1980 as Czetkámban mért van benne a KL 12-20 a jobb első motortartón? Lehet az oka magánvám eljárás? Az első tulaj elmondása szerint Németországban vette újonnan mielőtt hazajött onnan.
                OdinHEM és soveny kedvelte ezt.

Komment

Üdv.:
                  Kollarg segítségével találtam rá a témára. Bár még nincs pontos infóm, de leírom amit tudok és később bővítem, ha tudom.
                  A Pannónia T5, ami hozzám került 1964-es. Váznyakon rendszámbeütéssel rendelkezik.
                  Rendszám: EP 75 30
                  vázszám: T5 4 09 21**
                  Utoljára szerkesztve a következő által: majdánka; 2012 okt. 21, 15:23.

Komment

Hello!

A Csepel motorok tanulmányozása közben a következő jutott eszembe.
                    A késői D-Csepel motoroknál elképzelhető hogy már a kettő betű négy számot ütötték be a váznyakba? Azért kérdezem, hogy mikortól indult az átrendszámozás? 1958-tól kezdődött?
                    Ami miatt gondolkozom ezen a kérdésen, van kettő D-Csepelem is, aminek a "legrégebbi"(1958 előtti) rendszáma nincs beleütve a váznyakba. Plusz az alvázszám sem a megszokott helyen található egyik motoron sem. Az elsőnél még azt mondtam rá, hogy biztos pótlás alváz volt, na de hogy ez már a második?
                    Hogy kicsit magyarázzam, az egyiknél (ha rajta ülve nézem) bal oldalon található a szám beütése a hátsó teleszkóp előtt. (máshol semmi). Ennek a motornak forgalmija, minden papírja megvan, a papírjában ez a számsor szerepel. S mint látható is, a hatóság részéről be van keretezve pirossal.

A másiknál a jobb oldalt a teleszkóp mögött található, mint a képen, csak a túlsó oldalon(azt hiszem a 125/50-es motornak volt itt.) Az említett motorokon sehol máshol nem található számozás, s ez is ami rajta van kevesebb karakter mint a megszokott.

Erről nektek mi a véleményetek? Van még persze kettő olyan amiben a megszokott hátsó teleszkóp tartó kar tetején van az alvázszám, ezek 1956, és 1957-es motorok.
                    Utoljára szerkesztve a következő által: dott; 2013 aug. 28, 20:39.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                    Working...
                    X