Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Összefogás az okmányaikat vesztett veteránkorú járművek forgalomba helyezése érdekében

Collapse
X
Collapse
 •  

 • Összefogás az okmányaikat vesztett veteránkorú járművek forgalomba helyezése érdekében

  Figyelem!
  A Veterán Fórum tagjainak egyedülálló kezdeményezése!
  Olvasd el, oszd meg, csatlakozz Te is!

  A Veterán Fórum közösségi oldal tagjai a magyar veteránjárműves társadalom nevében szeretnék felhívni a döntéshozók és jogalkotók figyelmét a Magyarországon már forgalomba helyezett, de okmányaikat vesztett járművek tulajdonjogának rendezése és ismételt forgalomba helyezése körüli, hosszú évek óta rendezetlen helyzetre. A probléma szélesebb körű megismertetése érdekében aláírásgyűjtéssel egybekötött figyelemfelkeltő kezdeményezést indítunk. Kéréseinket öt pontban foglaltuk össze, melyek véleményünk szerint a veterán járművek forgalomba helyezése körüli legfontosabb problémákat érintik. Célunk többek között, hogy a veteránkorú járművek jóhiszemű birtokosai előtt törvényes és a jelenleginél szélesebb körben alkalmazható megoldás nyíljon járművük tulajdonjogának tisztázására, valamint kérjük az állami hivatalokat a járművek ismételt forgalomba helyezését megkönnyítő lépések megtételére.

  Kérjük a tisztelt jogalkotókat és döntéshozókat, hogy:
  1. jogszabályban és a gyakorlatban egyaránt tegyék lehetővé a járművek közúti közlekedési nyilvántartásban való keresésének megkönnyítését, így segítve a korábbi forgalomba helyezés igazolását. Célunk, hogy digitalizálásra kerüljön a közlekedési nyilvántartás kartonállománya (Gépjármű nyilvántartó lap), így az okmányirodai dolgozók – vagy a KEKKH Közlekedési Nyilvántartó Osztály munkatársai – ne csak a rendszám, hanem más járműazonosító adatok (pl. váz- vagy motorszám) alapján is megtalálhassák a fellelt jármű adatait, mindezt az adatigénylés jelenlegi ügymeneténél lehetőleg gyorsabb módon. Vizsgálják meg továbbá az 1959 előtt nyilvántartásba vett, vagyis két betű-négy számos rendszámmal nem, csak két betű-három számos rendszámmal rendelkező járművek ismételt forgalomba helyezésének lehetőségét.
  2. dolgozzanak ki törvényi megoldást arra az esetre, ha a jelenleg rendelkezésre álló lehetőségekkel igazolható okokból nem megoldható a tulajdonjogszerzés (pl. a bejegyzett tulajdonos nem elérhető vagy ismeretlen helyre költözött, illetőleg elhunyt és póthagyatéki eljárás az örökösök miatt nem indítható), illetve kérjük az illetékes hivatalok támogató segítségét a kapcsolatfelvételi eljárás során.
  3. dolgozzanak ki olyan okmány archiválási rendszert, ami lehetővé teszi, hogy a bejegyzett új tulajdonos visszakaphassa az ismételten forgalomba helyezett jármű megfelelően érvénytelenített régi okmányait és rendszámait. Ezt azért tartjuk fontosnak, mivel ezek a régi iratok, mint kordokumentumok, hozzátartoznak a járműhöz és korának történetéhez, járműtörténeti érdekességnek számítanak.
  4. tegyék lehetővé azon motorkerékpárok forgalomba helyezését, amelyek gyártásuk idején segédmotoros kerékpárnak minősültek, így mentesültek a forgalomba helyezési kötelezettség alól (jellemzően 50–100cm3 hengerűrtartalmú motorkerékpárok a 30-as évek időszakából). Ezen járművek közül sok a fenti okból nem rendelkezik az (ismételt/első) forgalomba helyezéshez szükséges dokumentumokkal.
  5. a szabályozás vonatkozzon minden 30 évnél régebben gyártott járműre, pótkocsira és utánfutóra, kiegészítve a jelenleg nem forgalmi engedély- és rendszámköteles járművekkel is (pl. segédmotoros kerékpárok), hiszen a törvényes tulajdonlás joga ezen kétkerekűeknél is elvárható minimum, legalább a tulajdonos nyugalma, valamint a lopások esetén szükséges érdekérvényesítés elősegítése érdekében. (Ezen okból kifolyólag támogatjuk a segédmotoros kerékpárokra vonatkozó nyilvántartásba vételi, illetve ésszerű anyagi terhet feltételezve a forgalmi engedély- és rendszám kiváltási kötelezettség bevezetését is.)

  Az aláírásgyűjtő lapokat szabadon letölthetővé tettük, terjessze és írja alá ezeket minden ember, aki szívén viseli a veteránjárművek sorsát és véleménynyilvánításával tenni szeretne azért, hogy ezek a kincsek természetes környezetükben, a közutakon is újra a jelenleginél nagyobb számban megjelenhessenek.

  Köszönettel:
  a Veterán fórum, illetve a magyarországi veterános közösség tagjai  Elkezdődött tehát valami új a veterános közéletben. Kérünk Titeket, terjesszétek, osszátok meg a kezdeményezést, jusson el a híre minden gyűjtőhöz, t
  ámogatóhoz! Írjatok kommenteket, vitázzatok, kérdezzetek!

  Hamarosan folytatjuk, részletes tájékoztatást adunk az aláírásgyűjtés gyakorlati tudnivalóiról. Érdemes lesz tehát időről időre felkeresni a Veterán Fórum cikkeit, tegyünk együtt a veteránokért!

  • ptm004
   #29
   ptm004 kommentje
   Editing a comment
   Lehet tudni hogy áll az aláírásgyűjtés?
   vagy lesz hosszabbítás a SYMA-ban?

  • madorka
   #30
   madorka kommentje
   Editing a comment
   CZsolti eredeti hozzászólása
   Vasárnap láttam egyet. Itt a fénykép róla.
   Ilyen képem nekem is van:

   Click image for larger version

Name:	Kép 029.jpg
Views:	1
Size:	199.8 KB
ID:	138378

  • soveny
   #31
   soveny kommentje
   Editing a comment
   ptm004 eredeti hozzászólása
   lesz hosszabbítás a SYMA-ban?
   Szia Ptm004! Nem, nem lesz hosszabbítás!
  Posting comments is disabled.

article_tags

Collapse

Latest Articles

Collapse

Ugrás az oldal tetejére
Working...
X