Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Pannonia karburátor.

Collapse
X
 
 • Szűrők
 • Idő
 • Megjelenít
Clear All
new posts

 • Pannonia karburátor.

  Sziasztok!
  Nemrégiben szereztem be egy T5 ös pannóniát.
  Az lenne a kérdésem hogy lehet-e ÚJONNAN karburátor alkatrészekhez jutni?(fúvókák kellenének) A válaszolat előre is köszönöm.
  Utoljára szerkesztve a következő által: Benedek; 2019 szept. 25, 20:33.

 • #2
  Eredetit nem fogsz találni. Újat viszont a lőrinci piaci veteránbörzén biztosan.

  Komment


  • #3
   Szerbusz ! Én nekem amikor volt ilyen akkor vettem inkább egy "új" karburátort mivel nem láttam értelmét javítani,mokulni de figyelj fújd be wd40-nel ha el van tömődve nekem több gépnél már bevált ! és egy napot hagyd benn a lében ! Sok sikert. Üdv
   zahi kedvelte ezt.

   Komment


   • #4
    Köszönöm a válaszokat. Hogy kell egy ilyen kopott t5 öst HELYESEN
    indítani hidegen?

    Komment


    • #5
     Szerbusz! Elsőként lenyomod a szívatod majd amikor elkezdi spriccelni a benzint akkor jó majd a levegő szűrőt a lapkákkal elzárod és nem fordítód el a kulcsot majd megrúgod 2-szer majd elfordítod/felnyomod a kapcsolót biztos indulás !

     Komment


     • #6
      Benedek eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      Köszönöm a válaszokat. Hogy kell egy ilyen kopott t5 öst HELYESEN
      indítani hidegen?
      Miért duplázol...................?
      "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

      Komment


      • #7
       Szerbusz! Elsőként lenyomod a szívatod majd amikor elkezdi spriccelni a benzint akkor jó majd a levegő szűrőt a lapkákkal elzárod és nem fordítód el a kulcsot majd megrúgod 2-szer majd elfordítod/felnyomod a kapcsolót biztos indulás !
       Gondolom nincs pannóniád..MZ...Csepel,vagy más géped van?Egyébként jó amit írtál ,csak a mozdulatleírás miatt gondolom.
       Lemezjáték kedvelte ezt.
       "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

       Komment


       • #8
        Szervusztok!

        A dolog,azért nem ilyen egyszerű,kezdjük azzal,hogy ahány öreg karburátor és most ne szorítkozzunk a Pannónia karburátorokhoz,csak úgy általában,-annyi elhasználtságú és állapotú,sokszor agyondágványolt darab.Két teljesen azonos típusú és gyártmányú motor,a hozzájuk tartozó porlasztóval sem egyformán indítható,mindnek van valamilyen rigolyája.

        Nagyon figyelembe kellene venni a benzin-levegő keverési arányt,amit sajnos a Pannóniáknál,esetleg laboratóriumi között lehetne mérni,de ez esetünkben,mondjuk ki lehetetlen,ezért marad a kísérletezés.A benzin-levegő keverési arányról mellékelek egy írást,amit jó átolvasni,nem azért,mert esetleg alkalmazni tudnánk belőle esetünkben valamit is,de mindenképp tisztábban fogjuk látni a kérdés bonyolultságát és egy műszaki ember esetében elengedhetetlen a tájékozottság.

        Visszatérve a T5 porlasztójához,bár nem vagyok Pannóniás,de úgy emlékszem,hogy az már szívató tolattyús,bovdenes,én csak "tökvakarós szívatónak" hívom,mert a tank és az ülés között,van valahol a bal oldalon a kezelő gombja,-tehát eleve nincs swimmelője,amely pöcökkel az úszót tudtuk egy kissé lenyomni,amitől az úszó tűszelepe felszabadult és szabadon áramlott a benzin az úszóházba.Azzal nem vagyok tisztában,hogy a T5-nél a légszűrő még elzárható volt,vagy a szívászajcsökkentőn keresztül szívott,nem emlékszem rá.

        Nem tudok konkrétumot mondani,hogy mi a biztos módszer az indításra,de mindenféleképp szét kell szedni és minden részletére kitérően ellenőrizni kell a porlasztó minden egyes alkatrészét.Törekedni kell a gyári méretű fúvókákra és beállításokra,ezeket az adatokat úgy vélem itt a fórumon is meg lehet találni,ha nem le kell tölteni a netről a piros könyvet,mert abban biztosan meg van.Nagyon összetett kérdést vetettél fel,ilyenkor jó lenne tudni a korod és a foglalkozásod is és azt is,hogy van e már gyakorlatod,vagy ez az első szárnypróbálgatás.Nem azért írtan az utolsó gondolatokat,mert kíváncsi vagyok,de másként kell elmagyarázni egy aktuális dolgot annak,aki gyakorlottabb,vagy annak,aki kezdő,-egyébként egyik se probléma és nem is szégyellni való.

        Üdvözlettel.Che (A feltöltés forrása:Geree blogja Köszönet az írásért)
        pasetta és mátéapu kedvelte ezt.

        Komment


        • #9
         13 éves vagyok .Ez a 4. Motorom. ( schwalbe komar mz kistrophy pannonia) Van tapasztalatom a régi gépekkel. Egyépként az én pannoniámon nincs levegőszűrő elzáró.

         Komment


         • #10
          Benedek eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          13 éves vagyok .Ez a 4. Motorom. ( schwalbe komar mz kistrophy pannonia) Van tapasztalatom a régi gépekke
          taníts mester !

          Benedek eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Egyépként az én pannoniámon nincs levegőszűrő elzáró
          Egyébként ... igen , van olyan amelyiken nincs elzáró , leginkább az összes kis-fékdobosnál nincs . Rájöttek hogy nincs rá annyira szükség .          .
          Utoljára szerkesztve a következő által: zahi; 2019 szept. 29, 18:42.
          pasetta kedvelte ezt.

          Komment


          • #11
           Köszönöm a segítséged mindenkinek!

           Komment


           • #12
            zahi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Egyébként ... igen , van olyan amelyiken nincs elzáró , leginkább az összes kis-fékdobosnál nincs . Rájöttek hogy nincs rá annyira szükség .
            Nem teljesen, minden H-son nincsen, mert ott a légszűrő a dobozban van, vagyis ki kellene nyitogatni a dobozt. Itt van ugye a bowdenes szivató a klasszikus úsztatás helyett.

            Komment


            • #13
             Szervusz Benedek!

             Lehet,hogy már megvan neked,de,ha nincs a mellékleteken olvasható helyről letöltheted ezt a dokumentumot,melyben elég részletesen írnak,többek között a porlasztóról,annak beállításáról és a fúvóka méretekről.Az irodalom a porlasztón kívül kitér szinte,a Pannóniával kapcsolatos összes tennivalóra.

             Gondolom,ha 13 éves vagy,még az általános iskola padját koptatod és szövögeted a terveket a további tanulmányokhoz.Szeretném,ha írnál arról,hogy,hogyan képzeled el a jövőt,tovább szeretnél tanulni,vagy szakmát választasz és egyáltalán mi az elképzelésed a jövőről?Nem kell kitárulkozni,csak kíváncsi vagyok rá,hogy amikor éppen nem bütykölsz,mi foglalkoztat?

             Tudod,-amikor 1964-ben,három év inasság (ipari tanuló) után szakmunkás lettem,kihúztam magam,-kigomboltam az ingem négy felső gombját és úgy véltem szakember vagyok,azután rövidesen rájöttem,hogy a hímló csüngőjét vagyok én szakember,csak egy kezdő balfék.Azután jött a katonaság,majd levelezőn a gépész technikum,sok-sok gyakorlat és ismeret megszerzése és ez még azóta is tart,mert mindig tanulni kell,mert a tudás soha nem elég!Biztos ismered a mondást,hogy "A jó pap is holtig tanul,mégis tudatlanul hal meg",valahogy így vagyok ezzel én is,pedig már nem leszek még egyszer 72 éves és 50 éves házas sem.

             Üdvözlettel:Che (Forrás:Pannónia mánia Köszönöm az irodalom feltöltőjének)

             Komment


             • #14
              emu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Nem teljesen, minden H-son nincsen, mert ott a légszűrő a dobozban van, vagyis ki kellene nyitogatni a dobozt. Itt van ugye a bowdenes szivató a klasszikus úsztatás helyett.
              Nem teljesen ....

              Természetesen a "H" -s verzió , azaz ... "halk" csak kis fékdobosban létezett (!) , melynek a dobozban volt a légszűrője rúgók tartották és hasonlított a "gomba formájúra" csak a karbi felfogatás nélkül mintha kettévágták volna .... , és nincs bowden a szívatón csak egy fekete gomb továbbá más a kipufogó is . Ezt a változtatást azért hozta a gyár , mert a megengedett maximális zajkibocsájtási értékeket így próbálták kordában tartani .
              Picit korábbi, kis fékdobos Pannoniákon(Pl :T5 - P10) , a karbi lég oldali peremén nem a kis íves csövecske található két rúgós rögzítő bilincsel , hanem még a "gombás" légszűrő , ez igaz is csak ezeken már nem volt lég elzárási lehetőség .... Nem kitaláció , rövid ideig amikor még a finom sz gy-ban rontottam a levegőt , kaptam ezekből a zárhatatlan légszűrökböl és a "H"-s verzióból is pár zsír újat , de mivel egy hengereshez volt valósi elajándékoztam őket ... , talán ebben az időszakban rövid ideig próbálkoztak a "tökvakarós" rövid bowdenos szivatóval is .
              Korábbi TLT, TLF - , de mondhatunk akár T1-et is - viszont rendelkeztek légelzárási lehetőséggel ellátott légszűrővel , de ezek nagy fékdobosok voltak . (tudtommal) A karbik többfélék lehettek .
              Sajnos pontos tipus és gyártási idő megjelölés a pannoniánál nem lehetséges , hiszen sokszor azt használták fel ami a raktárnan volt ....
              Később ,talán a P12 megjelenésével áttértek a papírbetétes szűrők használatára .... de volt műanyag házas "gombás" is ami sok esetben a kéthengereseken volt már megtalálható , a tulajok lecserélték a szívás-zajtompítós verziójút rájuk.

              Nos ezért írtam kis-fékdobost , hiszen így biztosan nem tévesztettem meg a fórumtársat ... Azaz továbbra is tartom , a kis fékdobosok közt volt a legkevesebb elzárható levegőszűrő ...
              Attached Files
              Utoljára szerkesztve a következő által: zahi; 2019 szept. 30, 23:36.

              Komment


              • #15
               zahi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
               A karbik többfélék lehettek .
               Én kétféle típust ismerek a különúszóházast ,és az egybeöntöttet,ezen belül biztosan van ,csepel,jikov és pannónia feliratú különúszóházas is,de a kinézet azonos.A különúszóházasnál volt szükség az elzárható levegőszűrőre,mert bemelegítésnél fontos volt a dúsítás.

               Az egybeúszóházas típusnál viszont a kormányra szerelt szívatókarral lehet játszani(melynek előnyeit használom nap mint nap).

               Ezen szívatókart először az ülés peremére rövidítették,a t-5-ös típussal kezdve,később még rövidebb ,gombosra cserélték...
               "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

               Komment

               Ugrás az oldal tetejére
               Working...
               X