kaptam egy esztergát....
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
üdv! - predi
Collapse
X
-
predi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésekaptam egy esztergát....
-
ApaE eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésevan egy esztergám, ami elfér egy bevásárlószatyorban...."When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
"Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"
Komment
-
mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseÉn nem kaptam. Én vettem !apacsavo kedvelte ezt.
- 1 like
Komment
-
Kedves Predi!
Úgy tűnik nagyon örülsz ennek a kapott esztergának és én csak annyit mondhatok,-veled örülök.Az esztergálás nem egy ördöngős dolog és ha valamiben segítségre szorulsz,-rám biztos számíthatsz,de úgy gondolom a fórum szakmában jártas tagjaira úgyszintén.Majd meglátod,ha egy kicsit megismerkedsz a géppel,-rájössz mennyi szép dolgot lehet vele csinálni.
Az jó lenne,ha előhozod a pincéből,tennél fel róla képet,hogy megtudjuk a gép típusát és legalább képileg fogalmunk legyen az állapotáról.Jó tanácsként írom,hogy semmi esetre se kezd el rögtön,csak úgy szárazon mozgatni a szánokat,először,petróleum,olaj és fenyőfával dörzsölve el kell távolítani az esetleges rozsdát,-csiszolóvásznat semmi esetre se használj!Majd ha már csicsog az olajtól,minden erőltetés nélkül meg lehet mozgatni az egymáson csúszó felületeket.
Üdvözlettel:Che
- 2 likes
Komment
-
Che,köszi a tanácsokat!a hüsi idő miatt tolodik a kivonszolás időpontja,egyébként egy En1kisgép.egész jó állapotban van,pesze amit az öregtől hozok mind olyan amit szervizelnem kell!viszont szivesen adja én meg örülök neki,és használom.most épp futomacska projektben vagyok ,ahhoz kell majd peremes kereket esztergálnom,ha elakadnék(sztem fogok)akkor majd kérdezek tőletek.fenyőfával dörzsölve!?ezt hogy?
üdv:Prediapacsavo kedvelte ezt.
- 1 like
Komment
-
Szervusz Predi!
Lehetséges,hogy az apósod,valamilyen módon lekonzerválta a gépet,mondjuk,-vastagon lekente az ágyat gépzsírral,mely az idők folyamán "ráöregszik".Meglehet az is,hogy gondosan,még valamilyen ronggyal,fóliával is be van bugyolálva,de esetleg,csak úgy el lett téve.Akár így-akár úgy,de mindenféleképp egy régen nem működő,párás helyen tartott gépen akadhat korrózió.Az esztergák legfontosabb része az ágy és a szánok vezetékei,ezeket részletesen elolvashatod,a fórumon az esztergálással foglalkozó részben,nem akarok ismételni.
A fenyőfával dörzsölést úgy értem,hogy először is,mosd le a gépet,valamilyen petróleum szerű anyaggal ( a fene se tudja,hogy ebben a szép új világban,lehet e még kapni a jó öreg petróleumot,de valamilyen fantázianéven,pl.világító folyadék stb. lesz valami hasonló,de a gázolaj is nagyon megteszi).Addig ismételd a mosást,amíg a ráöregedett trutyitól mentes lesz.Tapasztalatom szerint igen jó szolgálatot tesz,ha petróleumtól csicsogó felületet,egy fenyőfa végével (bütüjével),alternáló mozgással erősen odanyomva takarítom.Levágsz egy cserépléc szelvényű fenyőfadarabot,olyan 300 mm.hosszút és a takarítandó felülettel,úgy 25-45 fokos szögben erősen rányomva húzogatod ide-oda,amíg a makacs kosz,enyhébb rozsda el nem tűnik.Természetesen ez elég sziszi-fuszi munka,de az enyhébb nem kráteres rozsdától,így meg tudod szabadítani az egymáson csúszó felületeket.A tisztítás folyamán gyakran alkalmazz törlést.Semmi esetre se használj csiszolópapírt,vagy drótkefét-korongot!
Egy jó állapotú E1N(de még a kevésbé jó is),az OBI,vagy Praktikeres gépeknek a sokszorosát tudja,-egy kezdőnek talán nincs is megfelelőbb típus,-örülj neki és nagyon becsüld meg!Az Apósod meg egy nagyon Fasza gyerek,-üdvözlöm,és becsüld meg,- a lányát is-de nagyon!
Üdvözlettel:CheUtoljára szerkesztve a következő által: Che; 2012 febr. 02, 01:29.
- 3 likes
Komment
-
hello Che!
ismét köszi a tanácsokat,gázolaj akad itthon mindig,szépen lepucolom majd,ragyogjon,szeretek molyolni ilyen dolgokkal,multkor kaptam töle gy Co-t,meg egy gyorsdarabolot,mindkettő harci sebekből vérzett,egy kis ápolás után mindkétb szerkezet ragyog,és 100%.ig tökéletes!ezen is kopott egy kicsit a (talán)kereszttolás része,mert a karnak van holtjátéka,20-25 ezerért láttam hozzá alkatrészt,majd ha kell megveszem hozzá,de előbb gyakorlok vele.milyen anyaggal érdemes gyakorolni?
igen nagyon fajin az öreg!hihetetlen elméleti tudása van,egy igazi élő lexikon az öreg,egyébként hegesztőmérnök.a lánya meg a legnagyobb csodát adta nekem,aki most volt 3 éves januárban...OdinHEM és kedvelte ezt.
- 2 likes
Komment
-
hello predi
estleg még egy alternativa a tisztitásra:öreg szakitól tanultam,csak sajnos jó idő,vagy meleg mühely kell hozzá--egyszerüen nagyon forró viz és fele-fele hagyományos ultrapor és trisó . Persze szigoruan odafigyelve -csak külső felületeken. Aztán ha kész- N E M SZABAD-leöbliteni tiszta vizzel .A legjobb levegővel lefujni és szárazra törölni.Persze
ezutát rögtön jöhet egy gondos alapos olajozás.Igy nem ragad rá a por az egész gépre.
Komment
-
szia Che!
tegnap már írtam választ de a technika csodája .....nem ment el sztem betért a sarki kocsmába,és ott is ragadt.gázolajam van ,fenyőlécem is,majd nekiállok ha betettem a mühelybe a gépet.apos tényleg fajin nagyon,hegesztömérnök,nagy lexikális tudással,csak kicsit trehánya lánya meg adott nekem egy igazi csodát,most januárban volt 3 éves!
kellene már nagyon az eszterga,mert elakadtam a futomacska projektemben....kerekek kellenek kis peremmel,(mert ugye minden összetevő a vastelepi kukázás alatt került hozzám)a hid már elkészült meg a tartó konzol is amin hosszába fut,a macskához viszont muszáj peremes kerék.de először rendbe teszem a gépet,addig nem nyüstölöm.Co-t, meg gyorsdarabolot is kaptam már az öregtől,egy kis elsősegély után mind a kettő tökéletesen működik.
na lépek dolgozni!
hello joker!
értem ,és köszönöm!
van meleg mühely!!!!jajj de jo is az!
most látom hogy itt van a hozzászolás...nagyszerű....ki szott internet...hu de nem nekem való
Komment
Komment