Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Bemutatkozás-veterán erőgépek - Homa

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Bemutatkozás-veterán erőgépek - Homa

Sziasztok!
    Nem is értem miért nem találtalak Benneteket eddig.....a lényeg mégis,megvagytok!
    Régen nem fórumoztam már,nem kötnek le az érdemtelen témák (lehet,kicsit elkezdtem már "veteránosodni" túl a negyedik x-en és bennem van a változás??).
    Ez a téma felvillanyozott!Pár évvel ezelőtt összehozott a falusi élet egy koros,mégis meglepően fiatalos "partnerrel". Egy 1955-ös gyártású Steyr "erőgépet" vásároltam hosszú gondolkodás után.Féltem Tőle kicsit gondolván,hogy nem lesz egyszerű alkatrészt felkutatnom,ha hozzá kell majd nyúlni.Félelmeim alaptalanok voltak,amint az elmúlt 5 év bizonyítja.Minden apró szépítgetést,javítgatást saját erőből megoldottam eddig.
    Rengeteg időt töltöttem azzal,hogy szerelési leírásokat kerestem hozzá.Azt a tapasztalatot szereztem,hogy kis országunkban nincs hagyománya az ilyen fajta összetartásnak.Van pár ember,akik rendelkeznek írásokkal,de mindenki csak üzletet akar....ezért is lepett meg ez az oldal,a rengeteg kincset érő tapasztalattal és letölthető tanulmányokkal!Már le is szedtem párat,utólagos engedelmetekkel
    Szerény vágyaim közé tartozik,hogy létrehozzak egy kis közösséget a veterán erőgépek témakörében,ahol megoszthatjuk egymással tapasztalatainkat.Remélem és bízom benne,hogy talán Köztetek ez elindulhat!Hálám jeléül szeretnék megosztani pár pdf-et e témakörben.Hamarosan meg fogom találni a módját a feltöltésnek.Üdv:Homa

Kedves Homa!

Nagyon jó ötletnek tartom,hogy szeretnél egy erőgépes "frakciót" elindítani.A fórumon találkoztam ,már a témában több érdeklődővel és szívem szerint,-válaszolni is kellett volna,de valahogy elmaradt.Most ezúton is elnézést kérek,azon kedves fórumtagoktól,-kiknek bemutatkozó írására nincs válasz,de egyszerűen nem futja az idő.Remélem össze tudod majd szervezni,e csodálatos öreg traktorok szerelmeseit és kialakul a témakörben egy nagyon jó baráti kör,a fellelhető szakirodalomból pedig egy használható archívum.

A sors engem is összehozott már,egy IH Mc Cormick-al(436) és egy IH 946-al,-mit is mondhatnék,-koruk ellenére gyönyörűen működnek.-mondhatom "meg vannak csinálva".Egyszerüek,jól javíthatók,-igaz a kényelmi funkciók eléggé puritánok,de akkoriban gondolom,még férfiak ültek a nyeregben,viszont az is igaz,hogy ezek a gépek még nem több száz hektáros gazdaságok földjeinek bemunkálására lettek kitalálva.

Nagyon örülök,hogy itt vagy és remélem a fórum aktív tagja leszel!

Üdvözlettel:Che
    Homa kedvelte ezt.

Komment

Szia Che!
      Köszönöm a szíves fogadtatást!Sokat gondolkodtam annak idején,hogy milyen trakit vegyek.A cél csak a ház körüli tevékenységek megoldása volt,ezért nem kellet "komolyabb" gép.Így utólag áldom az Istent,hogy rávezetett erre az útra!Igazi ünnep számomra,amikor felülhetek rá és tesszük a dolgunkat együtt "kettesben".Ketten együtt lassan 100 évesek leszünk,nem hiszem hogy ezt az érzést egy pár éves géppel meg lehetne élni.
      Az IH-k is szép darabok voltak,ha használtad őket-főleg a kisebbiket-akkor tudod miről beszélek!Amikor felül rá az ember megtudja mi az igazi munka öröme!A kényelemmel kapcsolatban teszek fel egy fotót az ülésről,arról meg hogy milyen munkákra használták egy-két elrettentőt....

Komment

Kicsit protestálok.
        Attól hogy a '90-es években behozott és akkor már igen sok éves traktorok (erőgépek) még mindig jók, nem feltétlen jelentik azt, hogy azok az istenek, inkább azt hogy jól használták őket.
        Vagyis az osztrák és német paraszt a maga kis 15 hektárján nem hajtotta sz..rá, főleg hogy jó része nem is próbálta a szántást max kaszálásra és pótkocsi húzásra használták, és meg is adta neki ami Neki járt mert Újan vette tudta az árát. Ellentétben a DUTRA Zetor Mtz traktorokkal amiket a magyar TSzCs-k 1-2000 hektáron hajtottak sz..rrá, és ha a "jó magyar munkásemeber" hétvégén nem akart dolgozni akkor megtett mindent hogy az el is romoljon addigra.
        itt nem szeretném ha úgy tűnne, hogy leszólnám a nyugati technikát csak ne feledkezzünk meg a szocreál gépekről sem.
        És teszem ezt úgy, hogy jelenleg JD traktorhoz árulok alkatrészt ami ma Magyarországon attól márka, hogy jól teljesített anno a Rába-Steiger-el szemben ami az akkori FIAT és IH gépekről már nem annyira mondható el.
        mir-mur, Homa és Tamás78 kedvelte ezt.

Komment

Szia emu!
          Valószínű Te szállítasz az egyik barátomnak is.Gyönyörű JD-ral dolgozik kb. 70 ha területen.Ez egy teljesen más világ!Gyönyörködve szoktam bámulni,amikor leereszti a 4+1 fejes ekét és csak úgy hasítja a földet....hihetetlen élmény egy ilyen gépcsoda!Mégis.....nem hasonlítható az érzés azzal,amikor felül az embar a fapados "kis öregre".Természetesen én nem termelőként gondolkozom,mert akkor szóba sem jöhetne a kis 30 LE-s veteránom.Ez inkább egy különös hobby-kapcsolat. Attól meg végképp eltekintenék,hogy bármi féle istenítés tárgya legyen ez a témakör!Célom egyszerű és prózai:támogatást szerezni a hasonszőrű géptulajdonosoknak az otthoni szerelésekhez,felújításokhoz!
          Összességében- az elmúlt 5 év tapasztalatai alapján-azért fejet hajtok a közel 60-éve készült Steyr tecnológia előtt!
          Che kedvelte ezt.

Komment

Homa eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            nem hasonlítható az érzés azzal,amikor felül az embar a fapados "kis öregre".Természetesen én nem termelőként gondolkozom,mert akkor szóba sem jöhetne a kis 30 LE-s veteránom.Ez inkább egy különös hobby-kapcsolat. Attól meg végképp eltekintenék,hogy bármi féle istenítés tárgya legyen ez a témakör!Célom egyszerű és prózai:támogatást szerezni a hasonszőrű géptulajdonosoknak az otthoni szerelésekhez,felújításokhoz!
            Összességében- az elmúlt 5 év tapasztalatai alapján-azért fejet hajtok a közel 60-éve készült Steyr tecnológia előtt!
            Isten hozott Homa!
            Itt nálunk is vannak ilyen fanatikus emberek mint Te! Nézd meg a "következő összeállítást". Jó 'buli' volt, remélem az idén még nagyobb lesz!
            http://veteran.forum.hu/beszelgetese....html#post4776
            Homa kedvelte ezt.
            A boldogság emléke már nem boldogság, de a fájdalom emléke még fájdalom./Byron/

Komment

Szia t5!
              Köszönöm szépen!Igen,ez nem minden napi érzés!Van még egy 1971-es Simson Starom,egy régi Rotax motoros hótolóm,egy kb 30 éves Stihl láncfűrészem isMeg kell mondanom ezek sokkal több örömöt okoztak munkálataim során,mint az új ketyerék!Eddig az időig megtartottam élményeimet magamnak,de most úgy döntöttem lépjünk előrébb!
              -t5- kedvelte ezt.

Komment

Igen,ez nem minden napi érzés!
                Ez a STEYR projekted engem azért is "szíven talált", mert először ez volt az első típus amit vezethettem! Lehet, hogy pont a Tiédet? Véletlenül nem a Burgenlandi Siget nevű kis faluban vásároltad. Ott lakott Édesanyám unokatestvére (Isten nyugosztalja, áldott jó ember volt), náluk töltöttem 8 éves koromtól 14 éves koromig minden nyáron egy hónapot!
                Ezt csak az tudja értékelni igazán, aki tisztában van az akkori viszonyokkal, mivel az akkori rendszer úgy működött, hogy 3 évente lehetett "nyugatra" utazni, de Meghívó levéllel évente is ki lehetett menni. Ezt egy kint élő rokonnak, kellet megírni és "vállalni kellett" az ellátását a "csóró keleti hozzátartozónak".
                Ott 'zsákoltam' a Massey Ferguson aratógép zsákoló padján, mert ez még olyan gép volt amely menet közben zsákba engedte a terményt, nem volt magtartálya és egy 1200-as Bogár motor hajtotta.
                Én azt hittem, "erős ember" vagyok, de most a könnyeimmel küszködöm, isteni volt ezeket az eseményeket megélni!
                Ja és még egy kis-nagy élmény amit soha nem felejtek el, nem is tartozik ide, de nagyon jó dolog volt egy akkori kis srácnak! Mikor itt magyarban csak karácsonykor lehetett banánt kapni, Sigetben napközben a kisboltban 11 shilling volt egy kg belőle, este zárás előtt 2-ért ki szórták, mert másnap reggel hozták a frisset. Kismajomnak hívtak a falubeliek, mivel zabáltam az "olcsó" banánt. ( ja igen és 70 fillér volt 1 shilling)
                Ha arra motorozom Feléd, megnézném a STEYR-t, engedelmeddel!
                öcsibácsi66, mir-mur és 3 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Tudtam én,hogy okoz ez a téma örömöt itt!Magyarországon vettem a masinát,Győr mellett.Van valami név még rajta,holnap megnézem,hátha.....Érdekes lehett az az időszak Neked,nem sok ember mondhatja el magáról,hogy nyugaton töltötte gyerekkoori nyaralásainak meghatározó időszakát(még ha munkával is...)Én sajnos Magyarhonban időztem,nem nagyon ugrálhattunk,mert van 56-os kivándorló a családban(tudod:figyeltek).Mi az hogy,várlak szeretettel,még mehetsz is Vele!!Egyeztessünk mielőtt erre jársz,az otthon Szántód-Kaposvár útvonalon van.
                  Che és kedvelte ezt.

Komment

(még ha munkával is...).Mi az hogy,várlak szeretettel,még mehetsz is Vele!!Egyeztessünk mielőtt erre jársz,az otthon Szántód-Kaposvár útvonalon van.
                    Az a "munka" az játék volt, gondolhatod senki nem hitte el nekem a suliban!
                    A "teszt vezetést" előre is köszönöm, majd bejelentkezem mielőtt érkezem!

Komment

Sokat gondolkodtam annak idején,hogy milyen trakit vegyek
                      Megnéztem az albumodban a képeket, "meg vagyok elégedve". Úgy látom Jó Helyre került a MASINA.
                      Gratulálok!-vagy inkább irigykedem-

Ezeken a képeken két típus szerepel, mind a kettő a Tiéd? Egyre kíváncsibb vagyok!
                      Utoljára szerkesztve a következő által: -t5-; 2012 márc. 08, 21:10.

Komment

Üdv!
                        Mi jelenleg egy 1957-es Zetor K-25-tel küzdünk, teljesen más világ, mint a mai traktorok.

Komment

Nem,sajnos csak az egyik az enyém....holnap remélem lesz egy kis időm,teszek fel még több érdekes képet.Nem is írok most többet,mert nem igazán meg
                          y ez nekem telefonról....

Hali Pirtyesz!Azt hiszem van leírásom a K25-höz is,holnap megnézem Neked!

Komment

Teljesen más-egy varázslatos-világ!Tettem fel anyagokat a Zetor 25,A25,K25 gépekről.Remélem segít majd valamennyit...

Komment

Üdv!
                              Köszönöm, már le is töltöttem. Lassan aktuális lesz az összeszerelés, hengerfej lett felújítva, illetve egy másik hengerfejet szereztünk hozzá, már csak tőcsavarokat kellene találni hozzá és kezdődhet a legó.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X