Közlemény

Collapse
No announcement yet.

CNC technika a veterán felújításban?

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

CNC technika a veterán felújításban?

Háj.
    Már 6 éve foglalkozom egyedi gép és alkatrészgyártó cégeknél cnc technikával. Munkám során az orvosi implantátumtól a vasúti kocsi alkatrészen át a csokiformáig szinte mindent gyártottam már, de még egyszer sem kellet veterán autó vagy motor alkatrészét elkészítenem. Pedig a cnc technika egyre megfizethetőbb és a határai messze meghaladják a 20-30 évvel ezelőtti "veterán" gépek pontossági és technikai tudását.
    Persze nem szabad elfelejtenünk ezen gépek pótolhatatlanságát és rugallmasságát sem.

Kedves ROfmax!

Mit is mondhatnék,-irigyellek egy kissé.Sajnos én lemaradtam a CNC technológia alkalmazását illetően,amit őszintén sajnálok.Abban nagyon igazad van,hogy a manuális gépek sem minőségileg sem mennyiségileg nem tudják felvenni a versenyt a CNC technológiával,viszont ha én ebben a percben felállok a számítógép mellől,mert rám jön az esztergálhatnék,vagy a marhatnék,hát lemegyek a műhelybe és faragom a vasat,vagy éppen hegesztek.Az árakat nem tudom és azt sem tudom eldönteni,mennyire elérhetőek azok számomra,-amit udok,hogy a fejlődést megállítani nem lehet és nem is kell,de a hagyományos gépen egy gyorsacéllal évekig lehet esztergálni,de a szerelt lapkát,egy CNC-n,ha elkopott cserélni kell és az nem olcsó.

Örülök,hogy regisztráltál és remélem megosztod a tudásod velünk.

Üdvözlettel:Che
    dino125ad és CZsolti kedvelte ezt.

Komment

Én is szoktam alkatrészt gyártani cnc-n a motorjaimhoz. A gond ott van, ha te nem tudod magadnak megcsinálni(munkahelyen, vagy saját géppel), akkor ám nagyon sok a rezsiórabér, és nem éri meg.
      Nem a pontossággal van a hiba, hanem az árral...és ugye meg kell fizetni az anyagköltséget, szerszámokat, és a gépbeállítót is, kivenni termelésből a gépet. Ez így nem éri meg.
      Volt már olyan alkatrész nálam, amit egyszerűbb (és gyorsabb)volt hagyományos gépen megcsinálni, mint ha nekiállok pofát csinálni neki, és programot írni...
      Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2013 ápr. 09, 15:06.
      Che és CZsolti kedvelte ezt.
      "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
      "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

Komment

És ehhez még vegyük hozzá, hogy egyre értékesebbek lesznek a gépeink. A mai elektronikus csodákból nem hiszem, hogy sok restaurált veterán lesz. Egy alkatrészt még csak kimarunk, esztergálunk, de ki fog 30 év múlva egy elavult technológiát (pl. IC, PC-kártya) feltámasztani csak azért, hogy legyen alkatrész a felújításhoz.

Kedves ROfmax!

Légy üdvözölve köztünk. A CNC technológia, lézertechnológia valóban egyre megfizethetőbb. A gondot azok az emberek jelentik, akik elkészítik a programozáshoz szükséges dolgokat (rajz, program.) Azokat is meg kell fizetni. Ugyanúgy, ahogy a maszekoló maróst is. Sajnos a veteránosok ilyen téren is veteránosok - magamból kiindulva. EZ nem jelenti azt, hogy ne volna jó egy NC-program, hiszen azzal reprodukálni is lehet akár nagyobb mennyiségben is az egyedit. Minden igény és kereslet függvénye. És én sajnos azt tapasztalom, hogy az ilyen helyeken a veteránost igyekszenek megvágni. De ez csak személyes tapasztalat. (Érdekes dolog pl., hogy internetről megrendelve olcsóbb egy nyers fogaskerékpár, mint ha le akarom gyártatni valakivel.)

Csatlakozom Che-hez jókívánságaimmal. Üdvözlettel: CZsolti
        dino125ad, Che és wsievers kedvelte ezt.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
        Working...
        X