Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, beszélgetni, kérdezni, vagy válaszolni, üzeneteket küldeni, szavazni, akkor kérlek, szánj néhány másodpercet a regisztrációra.
KViszont jó lenne egy táblázat a külömböző hőfokokrnál mért nyomáshoz.
Gay-Lussac törvény
p1/T1 = p2/T2
(nyomás Pascalban, hőmérséklet Kelvinben)
180 atmoszférás CO2 palacknál ha már lemegy 100-ra, akkor kezdem figyelni, mert csere lesz.
Érvényes a Gay-Lussac törvény e formája akkor is, ha adott nyomástartományban halmazállapotváltozás is bekövetkezik? Pl. Co-nál? Szerintem nem, de lehet, hogy rosszul emlékszem.
- - - Updated - - -
...de ha már gáztörvények. Avogadro megvan mindenkinek, ugye? A teljes nevét is tudjátok?
Íme: Lorenzo Romano Amedeo Carlo DeMarkus Avogadro di Quaregna e di Cerreto
A 100,az nagyon kevés,-sajnos a "pénztártól való távozás" után,nagyon nehéz az érdekérvényesítés.A másik 100 alatt,lényegesen gyorsabban fogy,gyakorlatilag fél használati értéket kaptál.Felénk van egy olyan is,ha a palacknak lejárt a nyomáspróbája,felszámolnak az érvénytelen nyomáspróba miatt egy valag pénzt,úgy nyolc éve 6 000.-Ft. volt,most nem tudom mennyi,de biztos nem olcsóbb.Természetesen érvényes nyomáspróbának kell lennie,hiszen veszélyes üzemű nyomástartó edényről van szó,viszont akkor elvárható lenne,hogy palack cserekor friss,vagy majdnem friss vizsgás legyen a palack.Amennyiben egy hasonló kisfelhasználó,mint mi palackot cserél,a sok beütés közül ki sem tudjuk választani,melyik az éppen érvényes vizsgára vonatkozó beütés,mert nem lehetünk tisztában mindennel.
Természetesen lehet mondani,hogy aki ilyet használ,annak tudnia kell minden vonatkozó,balesetvédelmi és üzemeltetési szabályt,-csak nálunk ez már rutin.Tudjuk,hogy olajos kézzel nem nyúlunk hozzá,közel függőleges állásban tároljuk,vagy használjuk,nem hagyjuk tűző napon,nem melegítjük az oldalát,......
Az utcánk végén lakik egy sokszorosan hátrányos helyzetű tüdőbeteg asszony,közelítőleg velem egykorú,-nos ennek az asszonynak rendszeresen hordják lélegeztetésre a nagypalackos oxigént.Szoktam is neki mondani,-Irénke igényeljél mellé egy acetilént is és nyitunk egy hegesztő műhelyt.Nem tudom tudja e mi az acetilén,de én is csak viccnek szánom,-de az oxigén palack kezelésének szabályaival,biztos nincs félig sem tisztában.
Érvényes. A gázfázisra. De akkor már nem ez a törvény, mert térfogatváltozás van.
Erre nem is gondoltam.
Gyanús, hogy esetemben CO2 ekkora nyomáson cseppfolyósodik és azért kezd exponenciálisan fogyni, mert már nincs folyadékfázis.
.....beszarok , ennyi tulképpzett csávót ! Én meg asszittem elég hogy meggyujtom a végit , azt ég .
Szóval én konkrétan a Messer Hungária Váci uti főtelepén cserélem a cuccot , mert ott még friss nem fonnyadt , megbuggyant , kiszáradt . Imertek (már aki ) . Na reggel visszavittem , udvaris csendes hangon panaszkodtam , hogy nem értem , csak ez szerintem kevés .
-miért mennyi ?
-100
-nem használta ?
- persze ,hogy nem ----( dehogynem , kimelegítettem a függőcsapszeget , mind a kettőt , )
- mennyinek kéne lenni ? nem 150 ?
-nem , csak 125
-miért ?
- mert nem nyomásra mérik : hanem ebbe a 150 re vizsgáztatott palackba , aminek az űrmérete ennyi ,abba ennyi kg oxigént kell tenni , ami ebben a méretben 125 öt ad ki ......
-értem , vagy nem ? mindegy de ez akkor is csak 100
-nem tugggyuk hogy lehet
-akkor most mi lesz ?
ekkor ért oda valami hajjakend
-béla , vidd be tegyetekbelehogymeglegyen
-papír ? kérdi béla
- semmi ! irdráhogyellenőrzés , irasdalá, aportáramegszólokén
-nagyon köszönöm
-nincsmitelőfordul
Lássátok ez udvaras kultúrált hozzáállás egy ilyen nagy cégtől ---azt csak halkan jegyzem meg ,hogy előző cserénél , a nyár elején , + 25 fokban is 100 volt benne , de akkor nagyon gyorsan szügség volt rá és használtam rögtön .
Na viszont arra gondoltam , hogy ez is olyan mint ahol eladják a szar szerszámot áruház --ha nem viszed vissza , nem reklamálsz az a dupla haszon .
Akkor most azt kérdem a képzett szakiktól , ha minden palackpól kispórolnak 25 öt --akkor minden 5-dik szintiszta nyereség ? Vagy hülye vagyok ?
Persze hogy a Messer
Nálunk a céghez is ők szállítják a gázokat. Persze mis is kaptunk már oxigént 170bar-al(200 helyett). A nitrogén meg rendszeresen csak 3/4-ig van...(bár ott az indok az hogy szar a tartály vákuumköpenye és hamar lefúj. És volt is már olyan hogy még le se vettük a teherautóról de a biztonsági szelep már akkor nyomta ki a gázt...)
De amikor az én dissou felszerelésemhez cseréltek oxigén palackot azt 145bar-al kaptam vissza.
Íme: Lorenzo Romano Amedeo Carlo DeMarkus Avogadro di Quaregna e di Cerreto
Ez is rocker volt mint : Gazember Velorex Vaszlavi Petőfi ......stb ?
Persze hogy a Messer
Valóban érdekes ez ! Én 20 kg-os CO használok. Hol magasabbat, hol kisebbet de ducibbat kapok cserekor. Ami érdekes, hogy a jelenlegi palackom, az istennek sem akar kifogyni ! Máskor havonta cserélem, ez meg már 3-4 szer olyan régen meg, persze azonos munkaintenzitás mellett.
-miért mennyi ?
-100
Nekem is volt már, hogy két palackból az egyik üres volt ! Még szerencse, hogy felpakoláskór megjegyeztem:" Ez mennyivel könnyebb mint a másik "! Másnap kicserélték.
Az Iweld bevonat elektródás (mma) gépet nem használtam, nincs véleményem
Most már van ! Ma kipróbáltam egy 200 amperos IWELD invertert. Katasztrófa ! Mindegy ennek hogy száraz, vagy vizes a pálca. Nem tudtam vele én sem ívet fogni ! Nem ajánlom senkinek.
Na, akkor nem emésztem magam. Úgy szar, ahogy van.
Nem fogok venni másikat, mert most nincs rá, amit meg hegesztek, megfogja ez is.
Azért cseszi az agyamat, hogy ahol vettem, letették rá a nagy esküt, hogy ez jó.
Lófaszt se értettek hozzá.
Egyébként a régi tekercseshez képest jobb, mert az nem csak tapadt, hanem fröcskölt is.
A fő baj ezzel az iwelddel, hogy fel kell tekerni az áramot, hogy normális ívet fogjon, de ott már szétolvasztja az anyagot is.
Komment