joker eredeti hozzászólása
Hozzászólás megtekintése
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Bankigazgató lapáttal
Collapse
X
-
Például, magamat veszem. Mivel gépészmérnök vagyok, kapásból el tudom képzelni, mit jelent 0,1-0,5-1 mm "lemunkálása" a T5-vagy TLF dugattyúj-palástból. És milyen fontos, hogy a dugattyú éle precízen le legyen ez után is élezve. (0,2x45 fok, ha jól emlékszem. ) ezért nem gondolnám, hogy satuba, reszelővel esek neki.
Nem áll ez a dolog távol tőlem, mint a bankigazgatótól a kutásás, sőt mostanában egyre inkább hobbim is, de tudom, hogy célszerszámok nélkül inkább roncsolás, mint építés lenne a dolog eredménye. pl. csapszeg kihúzó-visszaépítő szerszám by motorkami.
ezért nem fogok hozzá, mert ilyen szerszámokat előbb el kell(ene) készítenem, =idő, plussz idő, majd a tényleges munkát elvégezni, mégha hobbi is...és addig valahol valamit tudnék csinálni, amiben esetleg profibb vagyok, mint dugattyú-palást lemunkálásában....(lásd ApaE hsz-ét)
Igaz nem vagyok bankigazgató sem!!
és az is igaz, hogy kedvet érzek ahhoz, hogy lassan-lassan kicsit fejlesszek a saját "sufnim-műhelyem" célszerszám készletében...olvasva a honlapot!
és mi a vélemyényetek, de a dugó-palást lemunkálást én egy nagy méretű viszintes tengely körül forgó tányéron levő polirpapirral gondolnám, egyszerre a dugó teljes alsó kerületén, és lehetőleg a merőlegest tartani (papir sikja és a dugó hossztengelye között) így nem lenne a bejáratott dugómon esztergatokmány "nyom" és a gyűrűket sem cserélném össze...később...
ApaE eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseha megkéri a villanyszerelő havert, hogy 'dobja már össze' neki, legfeljebb egy-két óra alatt, és tisztes javadalmazásért - ami elvesztegett idő alatt csinálhat sok más - anyagilag is, örömteliség szempontjából is - hasznos dolgot.
ApaE eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseA jó hír, ha a válság idején is van lehetőség a hobbinkat művelni, mert pl. megcsináljuk magunknak, amit lehet.Utoljára szerkesztve a következő által: TLF65; 2012 júl. 26, 11:32.
- 3 likes
Komment
-
Jó , hogy áttetted ide , mert ez már nagyon elkanyarodott az eredeti témától.Mondjuk az elektromos bekötögetésnek pl.én sem állnék neki , mert hülye vagyok hozzá ,de a festést mondjuk jól meg tudom csinálni és ettől a csíkozás szerintem nincs olyan messze mint az említett igazgató a lapáttól.Azért is gondoltam ,hogy fektetnék némi energiát (ill. pénzt)abba , hogy esetleg ezt is megtanuljam.Úgy látszik van aki ezt másképp gondolja.Én alapvetően segíteni akartam a beugler csíkhúzos dologgal azoknak akik esetleg hasonlóan gondolkoznak mint én.Sajnálom is kicsit ,hogy van aki úgy érzi , hogy én itt amatőrként profinak szeretném láttatni magam!Még véletlenül sincs így.
- 3 likes
Komment
-
ApaE
-
TLF65 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésePéldául, magamat veszem. Mivel gépészmérnök vagyok, kapásból el tudom képzelni, mit jelent 0,1-0,5-1 mm "lemunkálása" a T5-vagy TLF dugattyúj-palástból. És milyen fontos, hogy a dugattyú éle precízen le legyen ez után is élezve. (0,2x45 fok, ha jól emlékszem. ) ezért nem gondolnám, hogy satuba, reszelővel esek neki.
Nem áll ez a dolog távol tőlem, mint a bankigazgatótól a kutásás, sőt mostanában egyre inkább hobbim is, de tudom, hogy célszerszámok nélkül inkább roncsolás, mint építés lenne a dolog eredménye. pl. csapszeg kihúzó-visszaépítő szerszám by motorkami.
ezért nem fogok hozzá, mert ilyen szerszámokat előbb el kell(ene) készítenem, =idő, plussz idő, majd a tényleges munkát elvégezni, mégha hobbi is...és addig valahol valamit tudnék csinálni, amiben esetleg profibb vagyok, mint dugattyú-palást lemunkálásában....(lásd ApaE hsz-ét)
Igaz nem vagyok bankigazgató sem!!
és az is igaz, hogy kedvet érzek ahhoz, hogy lassan-lassan kicsit fejlesszek a saját "sufnim-műhelyem" célszerszám készletében...olvasva a honlapot!
és mi a vélemyényetek, de a dugó-palást lemunkálást én egy nagy méretű viszintes tengely körül forgó tányéron levő polirpapirral gondolnám, egyszerre a dugó teljes alsó kerületén, és lehetőleg a merőlegest tartani (papir sikja és a dugó hossztengelye között) így nem lenne a bejáratott dugómon esztergatokmány "nyom" és a gyűrűket sem cserélném össze...később...
--ebben minden benne van -!
--és mi az a :controller ?
Komment
-
ApaE
-
Bocsánat hogy tudatlan vagyok .Tudod , bevallom zsigerből utálom a feleslegessen használt külföldi szavakat és ennek a terjedését.Nem tudom megállni hogy ne mondjam el ujra és ujra , tőlem sokkal okosabb, műveltebb emberek véleményét ,miszerint is a világ összes nyelve közül a magyar a leg -leg -leg....(ezt külhoniak is mondják). Ha a helyén kezelnék a dolgokat -és nem mocskos politikus bábok ugrálnának pár marék mosdatlan " megrövidített " - (majdnem embert írtam ) tetünek , akkor a magyar nyelvet ---müvészeti--tanintézményekben tanítanák --MERT SZÉP és egyedi--. Ugyan úgy mint más képzőmüvészeti alkotások.
Ezért amikor idejön egy külföldi - elvárom hogy megtiszteljen minket --azzal hogy ő alkalmazkodjon , még ha ő a munkaadó is , pl. ezzel is bizonyíthatná a kulturáltságát .
Persze hülye nem vagyok , nem háborodok fel ha akarok valamit külföldön és ezért meg kell oldanom hogy megértsenek -de nem azért szólok egy angolhoz angolul -mert világnyelv - hanem mert akarok valamit tőle,és nem akarok neki kellemetlenséget okozni hogy még ő fordítson.
De szerintem vicces srácok mindjárt dobnak ide néhány jól csengő foglalkozás nevet....
- 7 likes
Komment
-
Szervusztok!
Sok mondanivalóm lenne a témakörben,de az nagyon átpolitizált lenne.Annyi azért mégis kikívánkozik belőlem,hogy a történelmi események,a hosszú évszázadok folyamán,sok vereséget mértek,a Magyarságra,mely miatt ez a nép,lassan elveszti öntudatát.Amikor módunk lett volna a függetlenséget választani,sőt alig kaptuk vissza,már ugrottunk is,egy másik katonai szövetségbe és egy másik unióba.Úgy gondolom,várni kellett volna addig,míg tudatilag és gazdaságilag is megerősödünk,és majd utána,ha már az unió kér fel a tagságra,el lehetett volna gondolkodni azon.Példaként említem Svájcot,természetesen,-kishitűek mondhatják,hol vagyunk mi attól,-természetesen mesze,de lehetnénk ott.Most itt kuksolunk az unióban,de hol vagyunk mi a klasszikus uniós államoktól.Nem mindegy,hogy a Lada tankja száraz belül,vagy a BMW-é?
Amit azért megtehetünk,próbáljuk meg kerülni,az olyan szavak,kifejezések használatát,mely idegen a Magyar nyelvtől.Valószínű,kevés sikerrel fogunk járni,de legalább,mi megtettük azt,amit jónak vélünk és jó is!
Üdvözlettel:Che
- 6 likes
Komment
-
Kedves Joker, most is igazad van! mindössze annyi, hogy illendőségból irhattam volna "k"-val is, kontroller. Elnézést.
tudtommal még nincs erre magyar megnevezés, mindössze 15-20 éves a szakma itthon, a világban olyan 20-30 éve lehet.
De ilyen szó pl. a rádió, a tévé...
a magyar nyelvet illetően is egyetértünk, de érdekes lehet tudni, hogy pl. Taksony nagyfejedelem skandinávokkal is levelezett, (akkor nem latint használva, mert bár Taksony a másik 5 nyelve mellett beszélt irt olvasott latinul, de a vikingek nem...) Árpád több évet töltött "tanulmány úton" Rómában, (Atillához hasonlóan) és kiválóan beszélte a latin mellett a németet bajort is. És a mongol nyelvjárásokat.
Attól nem leszünk kevesebbek, ha több nyelven beszélünk a magyar mellett.
Virginiában (USA) a magyar a kötelező idegen nyelv az egyik egyetemen, mert kifejezetten jót tesz a számítástechnikusoknak a programozási feladatok megoldásában a gondolkodási logika kapcsán.
Charles Simonyi (Simonyi Károly) a 2. magyar ürhajós Bill Gates mellett kereste meg a kiruccanáshoz elég zsebpénzét. Sokan tudják hogy az excel-t és word-öt (nincs magyar neve a táblázat kezelőnek, és a szövegszerkesztőnek) ő alkotta meg, minden alap gondolat hozzá fűződik. De ami a lényeg. Az excel-nek volt egy önálló program nyelve a 4.0-ás makró.
Ez magyarul is működik a magyarra fordított táblázat kezelőben. (Nem csak angolul) Nekem volt szerencsém ezzel dolgoznom, és amit nem ismertem korábbi utasításokat, de "éreztem" hogy ide most azt kellene használnom, 99%-ban ki tudtam "találni" mert aki irta "magyar" logikát alkalmazott!!
Mezőgazdasági kötődésem is van a magán életemben (magyarul földet-szőlőt művelek). És sok külföldi emberrel találkozom mint mezőgazdasági termelő. Nagyon sokan meglepődnek, de őszintén tudnak örülni, ha angolul fordulok hozzájuk, mert kiiktatjuk a tolmácsot (nyelvfordítót) és így közvetlen a társalgás-megbeszélés. Sajnos nem jellemző ez ránk magyarokra, hogy beszélünk idegenül, míg egy belga, dán svéd, de német is, angolul természetesen szólal meg.
Legyünk büszkék, hogy magyarok vagyunk, ezért használom mindig a Pannóniámat, - de nyitott szemmel éljük a világot.
egy utolsó engedjetek meg. Dédapám 1929-1934-között a Kanadában, és az USA-ban dolgozott, majd hazajött Dédanyámhoz és a gyerekekhez, földet művelni. 1938-ban halt meg, de a haláloságyán az őt meglátogató, a vele kint dolgozó falusi férfiakkal, meg a szomszéd falusiakkal angolul beszélgettek, - hogy az asszonyok-gyerekek ne értsék mi a téma...Nekem ez döbbenetes volt, mikor megtudtam, mert ha a dédapám paraszt létére folyékonyan tudott angolul (és szlovákul) akkor hogy a viharba ne lennék én olyan paraszt, hogy ne tanuljak meg én is!
elnézést a személyes hangvételért, és a hosszú irásért!
- 6 likes
Komment
-
Ha azt mondom : szinte minden leírt betüddel azonos a véleményem --elhiszed ? -pedig így van !
-de a lényeg , ugy látom nem érintett meg.
teszek még egy próbát: ha ide jön hozzád a belga ,dán , fokföldi szöllő művelő , szeretné eltanulni az estleg világhírü borászati tudásod --akkor a legnagyobb elismerésnek azt venném ha magyarul szólítanan meg !
esetleg hozzam példának az igazi japán küzdösport tanodákat ?--pedig minden japán angolabb az angolnál (beszédben )
de,csak beszélgetünk ?-semmi zrika ?
-az öszes példád igaz és valós-csak a világ változott és sajnos nyelvünk minden eggyes szóval való megrövidítése (mert lazán kiváltjuk ) szög a koporsónkba, s ha ezt ráadásul már önként is tesszük az szomoru
szerinted a magyar nyelv nem képes -akár csak 1 hete kitalált munkakör megnevezésére ......?
nem probléma hogy elkanyarodtunk a kézben csiszolt dugó esetétől ---?
- 5 likes
Komment
-
Dehogy probléma Joker barátom!
sőt! most értem is, mire gondolsz... de ahhoz, hogy így legyen, hogy valaki csak mert velünk, magyarokkal akar beszélni, megtanuljon magyarul...
Ahhoz kicsit vissza kellene menni a történelembe... Luxemburgi Zsigmond (I. Nagy Lajos királyunk veje) korában érte el Magyarország a fénykorát. Erőben, gazdagságban. Amit a vezérlő fejedelmek korától az Árpád-ház lerontott, azt a szinvonalat 1400-ra értük el, ujra. Akkor volt a magyar király német-római császár. először és utoljára. I.(Hunyadi) Mátyásnak is ez volt a célja, és pl. ezért csinált Bakócz Tamás jobbágy gyerekből eddig egyetlen esélyes pápa-jelöltet, de Mátyást megölték, Bakócz pedig elvesztette a választást egy Medici ellen. Már akkor sem voltunk szalonképesek Európában. mert a birodalmunk széthullott Mátyás után. Nagy stratéga volt, de egy nagy hibát is elkövetett. Nem tudott dinasztiát alapítani. Egyik gyerekét sem ismerték el trónutódnak. Itt a magyarok sem. Nem voltunk akkor sem az európaiak kenyeres pajtása.
Most sem, amikor se erőnk, se gazdagságunk, se tartásunk nincs. A tiszteletet ki kell vivni. Mivel? erővel, pénzzel, kulturális fölénnyel, valamivel. Mivé lett a rovásírás? és ma miért nem kötelező tananyag?
mivé lett a visszacsapó íj? (ha megmutatom a pincémbe a külföldi vendégeknek, csak álmélkodnak!! és hogy a világrekordot mi tartjuik 504 m-el? ki tudja? még mi magyarok is alig...mert a médiánk nagy dobot ütöget akkor amikor ez történik?
a hortobágyi csikós patracon ül...a világon egyedül állóan! vagy 5 lovat lovagol...kit érdekel?
nézd végig a történelmünket, ha felemelkedett a nemzet, jött mindig valami, ami lenyomott. De csak azután, hogy a "nyugattal" barátkoztunk. még a tatárok ellen is a nyugatot védtük, pedig IV Bélának felajánlotta Batu az európai helytartó cimét, úgy hogy a magyar királyit megtarthatta volna!
Gondolod ismerik Londonban miért szólnak a harangok délben? (mert jön az ebéd ... ez a válaszok 99%-a) vagy Párizsban a Notre Dame templomban? Vagy akár Rómában is? Kérdeztem...20-ból 1 (az is pap) tudta. De hogy Hunyadi volt a győző, ő sem....
A "hun" szó Angliában sértés. A II.világháboruban a németeket nevezték így.
Miért utál bennünket a horvát-szerb-szlovén-szlovák-román-osztrák? mert mi mindegyiktől többen vagyunk?
És miért nem utálnak az ooroszok? a kazakok? a kinaiak? vagy miért szeretnek pl. a japánok????
és mi miért nem őket? ahol jóval kisebb eredményeinknek jóval nagyobb hire lenne, és tudnának együtt örülni velünk?
vissza a nyelvre: Mi az Istent úgy nevezzük Isten.
hogy nem Gott, God, Dieu, Bóg stb-nek hivjuk hanem egy "echte" sumér szóval... bár finn-ugorok valánk...
Miért nem mondják az isiben pl. 8.-ban hogy amikor az ékírást megfejtették, akkor Rawlinson ezredes aki megfejtette, egy rovásirást tudó erdélyi fiatalemberrel huzatta le esténként a csizmáját...gondolj bele, a világ első irása, amin a vizözön, a teremtés, stb először le lett irva, az rokona a mi írásunknak??? A biblia részei csak a babiloni fogságban született... ezek tények, hogy a fogságba vetett embrek csak másolták a babiloni táblákat...
Mert Joker, nem ez a cél. Mi 14-15 milló magyar merjünk kicsik lenni....ez a cél.
Ne legyen saját iparunk, gazdaságunk, országunk, életünk... és mi ehhez aszisztálunk is.
Az hogy megőrizzük a saját gépeinket, a csepelek-pannóniák-danuviák, ez, ez egyfajta ellenállás a hatalom szemében. Mégha nem is tudod, de akkor is! ellenállók vagyunk Joker! ezért csillogóra gyönyörűre fényeztettem a motorom, hagy akarjon mindenki ilyen szépet! Legyen büszke a magyar termékre, ha látja!! Ébresztek egy kis nemzeti örömet ha letámasztom otthon a kocsma elé...
van egy szó: kocsi. európában mindenhol igy nevezik a 4 kerekű járművet. Angolul, németül franciául. és ez bizony Tatabányától nem messz fekvő Kocs nevű községtől ered... Tudod hány nyelvtanár (angolok) nem hittek nekem? És képzeld!! Utána néztek, és napok multán jöttek, és bevallották, valóban! A Britannica Enciklopedia-ban iszonyú pontos nyelvkönyvekben stb.stb!!! Csak hogy stilszerű legyek ezen a fórumon... remélem Neked sem probléma hogy nem a dugó-problémámról beszélünk...Utoljára szerkesztve a következő által: TLF65; 2012 júl. 27, 12:26.
- 5 likes
Komment
-
joker eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseszerinted a magyar nyelv nem képes -akár csak 1 hete kitalált munkakör megnevezésére ...?
Sok külföldi van, aki idejött, itt maradt és már szebben beszéli nyelvünket, mint páran, akik ide születtek. Én emiatt egy percig sem aggódok.Everything is better when you decide you don't care.
Komment
-
Kedves UK!
a legfőbb feladatom az az, hogy olyan pénzügyi "terv"-et kovácsoljak össze, ami meggyőzi a tulajdonosokat, hogy érdemes nem bezárni a céget, és NEM utcára tenni 2500 embert. De olyan legyen ez a terv, hogy elegendő pénzt ad a szakiknak is és a főnököknek is elvégezni a munkát, - olyan pénzt ami bér, és olyan pénzt ami meg kell a "vasra", hogy tudjanak termelni. Ez a pénz az értékesítésből jön, tehát azt is meg kell mondani, mit mennyiért hova adunk el.
Tehát a tulaj is és az alkalmazott is meg legyen elégedve, ha a terv végrehajtásra kerül.
Legyen ez a terv olyan, ami figyelembe veszi a műszaki, -és pénzügyi multját a cégnek, (előző 1-2 évből indulunk ki) és tartson egy pár évig, hogy lássa a tulaj, érdemes-e hosszú távú fejlesztéseket is csinálni, megéri-e ez neki? legalábbis papiron...( jelenleg 2025-ig tart a tervünk éves bontásokban. A 2013 évi tervünk havi bontású mind a termelést, mind a pénzügyeket illetően...)
Minden fillérnek van felelőse. Név, cím, beosztás szerint. A bére az adott vezetőnek/felelősnek műszaki és/vagy pénzügyi teljesítéstől függ. Ezt a kontroller első körben tervezi, majd ellenőrzi. Ezér nem szimpatikus egy állás. Első ránézésre.
Ezt a tervet menetközben - nálunk havonta - ellenőrizzük sikerült-e tartani v.túlteljesíteni. Aki alul teljesített műszakilag, vagy pénzügyileg (pl.hozta a termelést, csak több pénzt használt hozzá) annak ugrik a prémium, vagy 2.körben a kinevezése. (ha tul nagy a kár, kirugják a cégtől)
ennek megfelelően a cég vezetésnek jelentést kell irni a lényeges terv-tény eltérésekről havonta, a tulajnak negyedévente, fél, és évvégén is. (és az viszi az osztalékot kifelé az országból)
Nyilván a pénzügyi tervek elkészitésekor olyan műszaki terveket kell alapul venni, amiket a műszakis kollegák adnak. Végrehajtható, megvalósitható stb. ezért nem baj ha a kontroller műszaki is. Érti, hogy az egyik oldal miről beszél.
és amikor a könyvelés adja a pénzügyi adatokat, akkor azt is érti miről beszél a könyvelés. És a terv összehasonlítható a tényleges pénzügyi és műszaki adatokkal, kimutathatók az eltérések, és azok okai.
Ez alapján a cég vezetése dönt a beavatkozás mértékéről, és mikéntjéről, dönt hogy csak taktikai beavatkozás (rövidtávú kismértékű) avagy stratégiai beavatkozás szükséges (hosszú távú, új célok kitűzését eredményező, vagy teljes váltást igénylő beavatkozások)
ezt a döntés előkészítést kell végezni egy kontrollernek, és nekem is.
- 4 likes
Komment
Komment