Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Környezetvédelem a veterános életben

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Környezetvédelem a veterános életben

Kedves Veteránosok!

Dafko54 barátunk szavaival élve, beszéltünk már mindenről, ami a veterán járművekkel kapcsolatos, de még nem ejtettünk szót egy fontos kérdésről, a környezetvédelemről. Bizonyára mindegyikünk tisztában van azzal, hogy nagyon sok - szinte minden - anyag vagy eljárás, amivel egy veterán jármű felújítása során találkozunk, különleges hulladékkezelést, eljárást kíván, hiszen káros hatású lehet az egészségünkre, illetve a környezetünkre. Ilyenek például a fényezéshez használt oldószerek és festékek, vagy épp az alkatrészek megtisztításához használt savas vagy lúgos oldatok. Ezeket minden "kétkezi veterános" használhatja a munkája során.

Hogy tovább menjek, természetesen maga a veterán jármű is különleges kezelést kíván, hiszen nem csak menet közben, de álló helyzetében is szennyezheti a környezetet, az üzemeltetése és tárolása során is fontos a kellő körültekintés. Első - klasszikus - példának itt van a veszélyes hulladéknak minősülő fáradt motorolaj. Talán sokan tudjátok, hogy ezeket (ahogy a MOL oldala is hirdeti) a legtöbb benzinkúton átveszik, majd minden bizonnyal szakszerűen megsemmisítik, de ugyanez vonatkozik a használt akkumulátorokra vagy szárazelemekre is (igen, ez utóbbi is kapcsolódik a motorizációhoz, a Komar mopedemen pl. két C (a köznyelvben "baby") elem működteti az elektromos kürtöt ). Nem találtam azonban tájékoztatást a fel nem használt akkumulátorsav leadásával kapcsolatban, pedig sok motorkerékpár akkumulátort felsavazatlanul adnak el, a dobozban mellékelve a felhasználandó savat, a tartályban sokszor jókora "biztonsági tartalékot" hagyva. Nektek van ezzel kapcsolatban tapasztalatotok? Vajon az akkumulátort eladó kereskedésben kötelesek átvenni a savat? Vagy ha nem, merre?

Vagy máshonnan megközelítve a témát: sok felelőtlen gyűjtőt legkönnyebben a lakókörnyezetéről lehet felismerni: az utcán/kertben egymásra halmozott "vaskupacok" hirdetik a korlátokat nem ismerő gyűjtőszenvedélyt. Persze, egy veteránbarátnak a ritkaságok pusztulását látni már önmagában komoly bánatot okozhat, de az ezen felüli nyilvánvaló természetkárosítás mellett a gazos, a szétszóródott alkatrészek miatt karbantarthatatlan roncstelep-mezők a legtöbb arra járó ember szemében rossz fényt is vetnek a régiséggyűjtőkre.

Vannak-e ötleteitek, tapasztalataitok, hogyan lehetne "zöldebbé" tenni közös hobbinkat? Írjátok le a véleményeteket is, akkor is, ha nem értetek egyet!

Némi odafigyeléssel mindegyikünk hozzájárulhat ahhoz, hogy - a közhellyé vált fordulatot a jelen témára vonatkoztatva - ne csak mi, hanem egyszer majd unokáink is "veteránozhassanak". Az odafigyeléssel nem csak a környezetünket védjük, hanem a saját hobbink fennmaradását is biztosíthatjuk: az előző bekezdésben bemutatott veterán-roncstelepek is komoly indokok lehetnek a roncsautó-programok szervezésére, amelyekben sok, később még értékes veteránná válható jármű is eltűnhet az utcákról.
    TZ kedvelte ezt.

Ezt olvasd el:

http://www.bigeholding.hu/bigeholdin...agi/kensav.pdf

Bár kétségeidre és kérdéseidre nem ad választ, de támpontot kapsz.

Komment

Kedves Benedek barátom !

Bár kétségtelen hogy van igazságod, egy valamit ne felejts el. Ahhoz hogy neked most Komárod meg Izsed legyen, valakiknek a környezetromboló roncstelep szagú hozzáállására volt szükség. Valószínűleg a mi unokáink sem fogják környezetbarát csomagolásban, a boltok polcain megtalálni a megmentésre várakozó járgányokat. Sajnos vannak dolgok amiket nem lehet megváltoztatni, és ez is ilyen. Bár valószínű a világra nem ez a " tétel " jelenti a legnagyobb veszélyt, hiszen mindannyian tapasztaljuk hogy szűkös az utánpótlás.
      Az akkumulátort, és egyéb veszélyes hulladékokat, átveszik térítés mentesen a hulladék udvarokban !
      Che és kedvelte ezt.

Komment

Szervusztok. A saját gyakorlatom : semmit soha nem öntöttem a csatornába, vagy a földbe ami nem odavaló / 40 év óta , pedig abban az időben nem volt ennyire " köztudott " és előtérbe helyezett ez a kérdés /. Egyszerű a dolog / én így oldottam meg a kérdést / : a fáradtolajat régen összegyüjtöttem ( kb. 20 literig ) és egy ismerősöm elégette egy erre kialakított égőfejjel ellátott kazánban - fűtött vele. Kb. 10 éve egy autószerelő ismerősömhöz viszem, akitől elszállítják a MOL-hoz. Az akkumulátort több benzinkúton letehető, csak kérdezni kell. A higított H2SO4 -től, úgy szabadulok meg, hogy mindig van kidobandó nagy akkumulátorom, amit " szellőztetek ". Az elpárolgott víz helyére beöntöm a feleslegessé vált kénsavat és elviszem valamelyik benzinkútra. A maradék festékeket a lomtalanításkor mindig megjelenő fix ponton lévő gépkocsihoz viszem . Gondolom a hulladékkezelő udvarokban tájékoztatnak , hogy mit és hol lehet leadni.Mivel aki ezt a fórumot olvassa, utána tud nézni, hogyan lehet " megszabadulni " a feleslegessé anyagoktól. A PB gázhajtású dobozoról se feledkezzünk meg ! Főleg, aminek a szórófeje beszáradt és marad benne hajtóanyag, meg festék! A gázt kiengedem ( óvatosan ! ), utána kilukasztom és a benne lévő festéket beöntöm egy "döglött" festékesdobozba, amit a spec. lomtalanító kocsinál leadok. Ennyi. Én így csinálom az ilyen irányú környezetvédelmet. Nem megfelelőség esetén szóljatok rám, hogy mi a nem megfelelő. Környezetkímélő üdvözlettel. Egy dolog eszembe jutott a szelektív szemétgyűjtéssel kapcsolatban , amit nem tudok megmagyarázni . Sokszor járok Budaörs és Gazdagrét közötti úton és két alkalommal személyesen láttam a követekezőt : önjáró darus tgk-val ürítették a szelektív " dobozokat " a saját egyterű rakfelületükre. Gyakorlatilag : összeöntötték a papírt, a műanyagot, az üveget. Ez mivel magyarázható ( saját szememmel láttam ! 2 X ) ? Tud valaki , valamit erről a kérdésről ? Üdvözlettel.
        Utoljára szerkesztve a következő által: dafko54; 2011 febr. 21, 17:39. Oka: + gondolat a szemétről
        soveny, TZ és kedvelte ezt.

Komment

Nagyon örülök ennek a témának, legalább kiderült, hogy nem csak nekem fáj ettől a fejem. A higítottól például rettenetesen megfájdul...

Sok minden eszembe jut erről, például nem tudom szó nélkül hagyni ezt a mondatot: „világra nem ez a "tétel " jelenti a legnagyobb veszélyt”. Ilyen alapon egyetlen PET-palackot hülyeség lenne a szelektív hulladékgyűjtőbe tenni, nyílván egy palack nem változtat a világ folyásán. Mégis, azt figyeltem meg, hogy egyesével ürülnek ki ezek a palackok.

Azt el tudom fogadni, hogy nehéz szembenézni ezzel, hiszen a korhű technika nem volt környezetbarát. De mint például a krómozás témából is kiolvasható, léteznek kevésbé környezetkárosító, de mégis minőségi megoldások. Nem is lenne rossz, ha ár/minőség után a szempontjaink közé ezt is felvennénk, mikor műhelyt választunk.

Csapongó gondolataimból ide kívánkozik egy morbidabb is: Egy alkalommal mikor megint akadozott a munka az Akácfa utcai krómozóban, egy ott dolgozó elmesélte, hogy az a baj, hogy meghalt a fémcsiszoló bácsi. És igazából az a baj, hogy általában is korán meghalnak a fémcsiszolók. Senki nem jelentkezik a megüresedett álláshelyre. Na, én láttam, hogy ebben a műhelyben milyen állapotok voltak, nem csodálkoztam az elmondottakon, de bevallom, hogy ezelőtt nem gondolkodtam el rajta. Itt azért felmerült bennem a saját felelősségem is. Persze, attól a néhány Ural alkatrésztől senki nem hal meg, amennyit én oda vittem, de az én hozzáállásom is segítette azt a műhelyt, hogy ne menjen még gyorsabban tönkre. Lehet, hogy még mindig működik, de szerintem a csiszolást kiadják másnak. Ki tudja, hogy ott milyen körülmények lehetnek... Könnyű lenne a cégtulajdonost okolni, de azt gondolom, hogy ezek a körülmények az egész társadalmunk hozzáállását tükrözik. Ezért nem örülök az ilyen megjegyzéseknek, hogy a kicsi nem számít.

Amit pedig mi magunk otthon megtehetünk, azt szerintem remekül leírta dafko54.

Végső soron pedig be kell látni, hogy sok egyéb szempont mellett ez is közrejátszódik abban, hogy kedvenc járműveink szép lassan „hobbi” járművekké váltak. Jópofa látvány az átláthatatlan kék füst, amit a kétütemű motorok pufognak ki egy-egy veterán túraverseny indulásakor. Gondolom, kiheveri ezt gyorsan a természet, ezen még én sem aggódom (bár mély levegőt nem veszek), de ilyenkor azért az is látszódik, hogy hétköznapi használatra ezek már nem alkalmasak.

dafko54 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Gyakorlatilag : összeöntötték a papírt, a műanyagot, az üveget. Ez mivel magyarázható ( saját szememmel láttam ! 2 X ) ? Tud valaki , valamit erről a kérdésről ? Üdvözlettel.
          Ez nagyon káros jelenség, de elsősorban azt gondolom, hogy pedagógiai szempontból káros. Az egész szelektív hulladékgyűjtésnek szerintem az lenne az értelme (most), hogy az én generációm olyan szinten a magáévá tudja tenni, hogy mi a mi gyerekeinknek evidenciaként tanítsuk meg. Nem csak azzal a szeméttel van gond, amit ma kidobunk, hanem azzal is amit a jövőben dobálunk ki. Én igazából azért vagyok szorgos ezen a téren, hogy jó példát mutassak. Ha sokan vagyunk, akkor ciki lesz nem szelektíven gyűjteni a hulladékot. Akkor pedig olyan sok lesz, hogy nem fogják összeönteni. Ezért bosszant a fenti jelenség, sokan emiatt legyintenek a szelektív gyűjtésre és sajnos a fenti okoskodásom nem ér sokat, ha a vitában előhúzzak az "összeöntős kártyát"
          Zen3D: bolg a 3D nyomtató építésről

Komment

Szervusztok!

Nagyon érdekes ez a téma.és nagyon feldobott,-okos dolgokról írtok,-megfontolandók,de a környezetvédelmet ott kellene kezdeni,-hogy a gyártók tartós,javítható termékeket forgalmazzanak.Fenti gondolatom azonban ellentmond a piacgazdaságnak.Amennyiben rajtam múlna,-ettől a perctől,nem lenne pet palack,-csak visszaváltható üveg,nem lenne kamionos áruszállítás,-csak konténeres vasúti.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újévet Kívánok!

Üdvözlettel:Che
            apacsavo és sricsi70 kedvelte ezt.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
            Working...
            X