Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Mz ts 200

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    Mz ts 200

    100-adik hozzászólásom ünnepelendő egy járműtörténeti érdekességgel készültem számotokra. Egy olyan motorral a sok közül, ami nem kerülhetett vásárlókhoz.

    Az ETS gépek kedvező fogadtatása miatt az MZ motorok onnantól kezdve teleszkóp villával készültek. Az ETS leváltására dolgozták ki a TS modellt, ami 1973-ban került a palettára. Azt azonban kevesen tudják, hogy a Zsopaui mérnökök sem tétlenkedtek, vagy hagyták volna elfutni maguk mellett a világot, mivel 1972-ben már kész volt egy prototípus, ami felvette volna a versenyt a konkurenciával. Sőt! Újra a motorgyártás élvonalába emelte volna az MZ-t. Ez volt a TS 200.

    Click image for larger version

Name:	062-mz-ts-200.jpg
Views:	1
Size:	36.8 KB
ID:	155834Click image for larger version

Name:	062-mz-ts-200-getrenntschmierung.jpg
Views:	1
Size:	29.2 KB
ID:	155835Click image for larger version

Name:	Névtelen-1.jpg
Views:	1
Size:	126.9 KB
ID:	155836

    Vízszintes osztású, elektromos indítómotorral szerelt erőforrás, olajszivattyúval, 12 V-os generátorral. Mindez széria érett állapotban volt! A gyártósor megépítése 5 millió NDK márkába került volna. Csakhogy addigra már két éve járműkombináttá alakított (1970-ben vonták össze Az IFA kombinátba Az MZ-t, MIFA-t és a Simsont) gyár már államosítva lett. A keletnémet pártvezetés pedig nem adott ekkora összeget fejlesztésre a kombinát egyetlen részlegének, egyetlen modell gyártásához.
    Ezért került a TS-be az ES-t és ETS-t is kiszolgált hajtómű.
    Pedig micsoda gép lett volna...
    Utoljára szerkesztve a következő által: taluga; 2013 ápr. 28, 17:35.

    #2
    Tök jó ez a jubileumi hozzászólás. Maga az ötlet is és a téma is.
    Grat!
    sepy és taluga kedvelte ezt.

    Komment


      #3
      Érdekes! Az MZ-ről azt gondoltam, hogy nagyjából mindent megfejleszthettek, amit úgy gondoltak. De ezek szerint hasonló cipőben jártak, mint az itthoniak. Kidolgoztak egy csomó remek ötletet, amivel simán tarthattuk volna a versenyt a nyugati gépekkel, de a vízfej eltörölt minden törekvést.
      Épp az ikarus buszokról olvastam jómúltkor, hogy a mérnökök kidolgoztak egy fejlett konstrukciót, de a nagy testvér lenyomta, mondván itt nem lehet fejlettebb dolgokat előállítani mint a nagy CCCP-ben...
      Érdekes íromány volt, köszi!
      taluga és sepy kedvelte ezt.

      Komment

      Ugrás az oldal tetejére
      Working...
      X