Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Eszterga vásárlás

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    Eszterga vásárlás

    Sziasztok!
    Már nagyon régóta szeretnék egy esztergagépet venni, rengetegszer szükségem lett volna rá az évek során, és most eljutottam idáig, édesapám (pénzügyi) segítségével végre lehet egy esztergám! (nincs ilyesfajta képzettségem, de esztergáltam már, alap dolgokat meg tudok vele csinálni, de nyilván, olvasok majd szakirodalmakat, hogy kitanuljam a gép kezelését minden féle szinten) Azonban nem tudom eldönteni milyen esztergát vegyek, vagyis E1N és E2N között vacilálok, ebben kérném segítségeteket, melyiket érdemes megvenni inkább? (kb 300-400 ezer forint keret van a gépre, de nem szeretném édesapámat sem túlterhelni, így természetesen minél olcsóbbat lenne jó találni, szoktak lenni 300 körül is jó állapotú E2N-ek is, ki kell fogni...) Inkább az E2N felé hajlok, de mivel nem igazán értek a dolgokhoz, kikérném a véleményeteket, melyiket ajánljátok inkább, melyik miben jobb-rosszabb?
    Előre is köszönöm mindenkinek!

    #2
    Szia! Tudni kellene hogy milyen munkákat szeretnél végezni rajta. Ebben az árfekvésben tudnál 1000-es gépet is venni. Az E1N és E2N műszerész padok, kicsi az elforduló átmérő, és ha még el is fordul amit befogsz, hajlamos a rezonálásra mert "venyige" felépítésű az ezreshez képest. Szóval ne ijedj meg egy kicsit nagyobbtól, ha kell bontsd ki a falat, a pénzed megvan rá, hajrá...... Szakirodalmat tudok kölcsönözni bármilyen mennyiségben, eltűnés esetén faroklevágás terhe mellett.
    sinter, mátéapu és 3 további látogató kedvelte ezt.

    Komment


      #3
      Szia!
      Köszönöm a választ! Nem hinném, hogy szükségem van 1000-es gépre, lényegében a legáltalánosabb feladatokra szeretnék venni egy ilyen csodát... Mindennapi esztergálós feladatokra (már ha lehet ilyet mondani ), esetleges felújítási munkáknál, egyebeknél használnám. Szóval szerintem a kettő közül az egyik simán elég lenne, csak nem tudok dönteni. Mondjuk a rázkódás téma érdekes, nem gondolnám, hogy ezek a 500-700 kilós eszközök elkezdenek rázkódni, de lehet benne igazság... Nemrég volt fent egy nagyon szép (leírás szerint jó is) állapotú E400/1500, ráadásul a telitalpas nagyon "olcsón" (ahhoz képest mennyiért szokták adni), azt meg is vettem volna, de már lenyúlták... Meg mint mondottam, elég lenne valamelyik kisebb gép. Esztergálós szakirodalmakat már töltöttem le (nem kockáztatnám meg a faroklevágást ), amint lesz időm olvasgatom majd őket, de nagyon köszönöm a felajánlást. Esetleg még ha valami vásárlási tippet tudtok adni, hogy ha sikerül döntenem, akkor mire figyeljek, annak nagyon örülnék, valamint nem találom a sok helyen említett "letöltés" rovatot, letölteném az E2N gépkönyvét is, kicsit komolyabban tanulmányozni.
      (Bocs a regényért...)
      Che kedvelte ezt.

      Komment


        #4
        Szia!
        A rezonancia a kés és a munkadarab közt jön létre, nem a gép akarja elhagyni a talajt mint egy mosógép. Úgy fogalmaznék inkább, hogy nem elég merev a gép. Az 1500-as tényleg sok, nem valószínű hogy kihasználnád a hosszát. Mindegy, Te tudod. Olyan ez, mint hogy "Minek vettem 125-öst? Jövőre megveszem a 250-est!" Vigyél magaddal egy esztergályost ha venni mész, aki megnézi hogy a szán elől mennyire kopott, főorsó lóg-e, megy-e az összes előtolás, kúpol-e stb. stb.
        sinter és Che kedvelte ezt.

        Komment


          #5
          Üdv!
          Máshogy értelmeztem, a rezonanciát, de így valóban logikusabb. Körbenéztem, és most komolyabban elgondolkodtam egy 1000-es gépen, végülis mondasz valamit... A hely mondjuk meg lenne hozzá, de majd folyamatosan nézelődök, és kialakul. A hasonlatodban meg van valami nagy igazság... Na akkor majd beszerzek egy esztergályos ismerőst .
          Esetleg a letöltés rovatról nem tudsz valamit? Mindenki írja, hogy milyen jó dolgok vannak fent, de sehol sem találom a honlapon, ahol pedig linket írt róla valaki, arra azt mondja a böngésző, hogy error...

          Komment


            #6
            Esetleg a letöltés rovatról nem tudsz valamit? Mindenki írja, hogy milyen jó dolgok vannak fent, de sehol sem találom a honlapon, ahol pedig linket írt róla valaki, arra azt mondja a böngésző, hogy error...
            Ugyanakkor számos helyen leírtuk azt is, hogy miért nem elérhető jelenleg. Ha beírod a keresőbe a "szerzői jog" szavakat, akkor kiad egy pár találatot itt a fórummal kapcsolatosan is. (A fórum keresőjéről van szó természetesen.)
            Pl. ezt.: http://veteran.forum.hu/forummal-kap...es-nincs-3954/

            Röviden: volt egy igen kellemetlen ilyen vonatkozású esetünk az "egyik ismert magyar régi járműveket bemutató szakfolyóirat" szerkesztőségével, amely végül megnyugtatóan zárult. (Ők elálltak a pereskedéstől, mi meg nem teszünk ki jogdíjas problémát okozó hivatkozást, illetve állományt az oldalainkra.) Ezért nincsen "Letöltések" menüpont, ahonnan a letöltés egyébként ingyenes volt, tehát haszonszerzéssel nem járt.

            Korrekt hivatkozással ellátott képek, idézetek nyilvános megjelenítése itt a fórumon továbbra is lehetséges. Sőt, privátban ha meg van valakinek a kért irodalom, akár meg is beszélhetitek.

            Ami ugyan szintén le volt írva, de kevés visszhangra talált: ez a szakirodalom, nem úgy "termett" csak a világhálón és maguktól gyűltek ide, hanem túlnyomó többségét olyan aktív fórumtagok - szabadidejüket nem kímélve - digitalizálták és töltötték föl ide, akik nem csak személyes tudásukat kívánták-kívánják velünk megosztani, hanem szakkönyveiket is. Sajnos ez az ingyenesség szúrta olyanoknak a szemét, akik ugyanezt csinálják, csak nem ennyire önzetlenül.
            sepy, Lac- és 5 további látogató kedvelte ezt.

            Komment


              #7
              Esetleg a letöltés rovatról nem tudsz valamit? Mindenki írja, hogy milyen jó dolgok vannak fent, de sehol sem találom a honlapon, ahol pedig linket írt róla valaki, arra azt mondja a böngésző, hogy error...
              Régen ránéztem, de mostanában nem jártam ott. Ja, ha magyar pad mellett döntenél EU 215-ön kívül bármelyik beválhat. Ez a koporsó EU (ilyenem volt először) elég korszerűnek néz ki, de nem a szivem csücske.

              Komment


                #8
                Üdv! Köszönöm a választ! Érdekes dolog ez, nem gondoltam, volna, hogy ez valakinek problémát jelent, főleg úgy, hogy ha nekem van egy saját szakirodalmam, amivel lényegében azt csinálhatok amit szeretnék, akkor miért nem oszthatom meg (hivatalosan) olyanokkal, akiknek jól jönne a benne lévő információ.... Na mindegy, sajnálom, hogy így alakult, erről nem olvastam sehol a fórumon, de érdekelnek a konkrétumok, úgyhogy utánanézek majd. Köszi!

                - - - Updated - - -

                Magyar gépezetet szeretnék mindenképp, köszi az infót! E400-ban kezdtem el gondolkozni most, az a leg szimpatikusabb jelenleg, vagy az E400M méginkább, de az ritkább és drágább is...

                Komment


                  #9
                  Nekem egy 1943-as Weipert padom van. Az " Így készül a kamu Indian, Harley-ből " című régebbi irományomhoz csatolt képen a háttérben látszik. Mielőtt rátaláltam, a szivar TOS-sal szemeztem, ami nagyon hasonló. Szerintem TOS vagy Zbrojovka irányba is keresgélhetsz, mert igen jó gépnek tartom (meg egy kicsit cetkás is, igaz-e Zsolti!), van fönn most is eladó jó árban.

                  Komment


                    #10
                    Nekem EAN-1000-es gépem volt, csak jót tudok mondani róla. Nagy a főorsó furata, elég kellemes átmérő elfordul benne. Egyszerű, otthoni apróságokhoz, csapágyillesztésekhez tökéletesen megfelel. én 220 ezerért adtam el. Vakartam vele a vasakat 6 évig, utána kinőttem. Most van egy E 400-as gépem. Nekem szimpatikusabb volt mindíg az EAN, mint az E1N, E2N. És olcsóbb is.

                    Komment


                      #11
                      Az igazat megvalva, nem tudom mi az eltérés a E 400, és az M között. Én is EAN 1000 kezdtem ami nagyon jó gép, de az E 400 hoz képest játékszer. Most EU-400 esztergám van, de nem is kéne jobb. Nincs olyan menet ,amit ne lehetne beállítani. 300.000 ft-tól már lehet is kapni.

                      Komment


                        #12
                        nem tudom mi az eltérés a E 400, és az M között
                        Kinézetre biztosan van. Én úgy tudom, hogy az E400-nak a főorsószekrénye domború, Az E400-M-é pedig szögletes. Ez utóbbit azért szeretik, mert lehet pakolni a tetejére. (Tokmánykulcs, rajz, pl.)

                        E-400
                        E-400M

                        Komment


                          #13
                          mert lehet pakolni a tetejére
                          Minden kupleráj és keresgélés szülőanyja. Amire lehet pakolni az megtelik. Utána már csak potyog. Különben is, tokmánykulcsnak a tokmányban a helye. Miért nincs véres fejű smiley?!

                          Komment


                            #14
                            Miért nincs véres fejű smiley?!
                            Mert vérfagyasztó mosolya lenne.

                            Komment


                              #15
                              Miért nincs véres fejű smile?!
                              Van, de az egy másik fórum...
                              Utoljára szerkesztve a következő által: Fergusson; 2015 jan. 14, 12:30.

                              Komment

                              Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X