Sziasztok!
Vettem egy kis eszterga féleséget a siófoki börzén, egyszerűen képtelen voltam ellenállni neki...
Fél méter hosszú. (Tudom ez nem esztergályos mértékegység...
)
Valamivel többet értek az esztergákhoz, mint hajdú a harangöntéshez, de nem sokkal...Szóval szeretnék kérdezni tőletek, tudom, itt többen is szakemberek a témában!
Alapvetően az érdekelne, hogy lehet-e ebből valamiféle működő szerkezetet összehozni?
Amit én látok, hogy:
-3 pofás tokmány van rajta + külső pofák+ egy síktárcsa féle. A tokmány felfüggesztése menetes, gondolom, ez behatárolja a pontosságát?
-Van rajta hossz szán és keresztszán, nóniusz nincsen.
-Késtartó is van hozzá.
-Valamiféle szegnyereg van rajta, de forgócsúcs nincsen.
-Vonóorsó nincsen rajta, meg cserekerekek sem, menetet késsel nem lehet vele vágni.
-Van hozzá néhány kés, meg néhány izé, amikről nem tudom micsodák...A tokmánykulcsot, meg a késtartóhoz való kulcsot felismertem, meg talán egy menesztő csúcs?...
Alkalmassá tehető-e apróbb alkatrészek hossz, ill. síkesztergálására? (Hobbi szinten értem, pl. le kellene szúrni egy M6-os csavart és szépen akarom letörni a végét, hogy formásabb legyen, mint ha vasfűrésszel, meg lapos reszelővel csinálnám...)
Minimum hány wattos motor kellene hozzá? (Van egy Hajdú keverőtárcsás mosógép motorom, esetleg az jó lehet, vagy nagyobb kell?)
A főorsója kicsit lötyög, a szánok tűrhetőnek tűnnek. (Nem volt időm alaposabban megnézni, de mint ha a főorsó csapágyazása állítható lenne a körmös anyák segítségével...)
Tudja-e valaki, hogy ez milyen kategória, és milyen gyártmány lehet?
Van-e esetleg valaki, akinek volna hozzá eladó alkatrésze? (Pl. egy 3 lépcsős ellen ékszíj tárcsa a motorhoz.)
Ha a válaszokhoz kell, akkor mérek hozzá pontosabb méreteket is.
Minden észrevételt, segítő hozzászólást örömmel veszek!

Vettem egy kis eszterga féleséget a siófoki börzén, egyszerűen képtelen voltam ellenállni neki...

Fél méter hosszú. (Tudom ez nem esztergályos mértékegység...
)Valamivel többet értek az esztergákhoz, mint hajdú a harangöntéshez, de nem sokkal...Szóval szeretnék kérdezni tőletek, tudom, itt többen is szakemberek a témában!
Alapvetően az érdekelne, hogy lehet-e ebből valamiféle működő szerkezetet összehozni?
Amit én látok, hogy:
-3 pofás tokmány van rajta + külső pofák+ egy síktárcsa féle. A tokmány felfüggesztése menetes, gondolom, ez behatárolja a pontosságát?

-Van rajta hossz szán és keresztszán, nóniusz nincsen.
-Késtartó is van hozzá.
-Valamiféle szegnyereg van rajta, de forgócsúcs nincsen.
-Vonóorsó nincsen rajta, meg cserekerekek sem, menetet késsel nem lehet vele vágni.
-Van hozzá néhány kés, meg néhány izé, amikről nem tudom micsodák...A tokmánykulcsot, meg a késtartóhoz való kulcsot felismertem, meg talán egy menesztő csúcs?...
Alkalmassá tehető-e apróbb alkatrészek hossz, ill. síkesztergálására? (Hobbi szinten értem, pl. le kellene szúrni egy M6-os csavart és szépen akarom letörni a végét, hogy formásabb legyen, mint ha vasfűrésszel, meg lapos reszelővel csinálnám...)
Minimum hány wattos motor kellene hozzá? (Van egy Hajdú keverőtárcsás mosógép motorom, esetleg az jó lehet, vagy nagyobb kell?)
A főorsója kicsit lötyög, a szánok tűrhetőnek tűnnek. (Nem volt időm alaposabban megnézni, de mint ha a főorsó csapágyazása állítható lenne a körmös anyák segítségével...)
Tudja-e valaki, hogy ez milyen kategória, és milyen gyártmány lehet?
Van-e esetleg valaki, akinek volna hozzá eladó alkatrésze? (Pl. egy 3 lépcsős ellen ékszíj tárcsa a motorhoz.)
Ha a válaszokhoz kell, akkor mérek hozzá pontosabb méreteket is.
Minden észrevételt, segítő hozzászólást örömmel veszek!

, és van némi érzelmi viszonyulásom a gépmunkákhoz, egyrészt az eredeti szakmám révén, meg huszonegynéhány éve négy évet dolgoztam egy gépgyártó vállalatnál, amik maradandóan megfertőztek akkor is, ha ma már teljesen máshol dolgozom...
faesztergán tokmány nélkül súrolgatták reszelgették kerekre a vasdarabokat!!!!
Komment