Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Vasas kútvíz tisztítása

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    Vasas kútvíz tisztítása

    Kedves Fórumtársak!

    Mivel itt zömében vasas emberek gyűltünk össze, hiszen szeretjük a régi vasakat, ezért most egy olyan kérdést szeretnék megvitatni veletek, ami szintén "vasas" téma. A fúrott kutak vasas vizéről van szó. Annyi mindent olvastam most ebben a témában, hogy szeretném megtudni a ti véleményeiteket, tapasztalataitokat is ebben a kérdésben.

    Én jelenleg locsolásra használom a kutunk vizét, amely minden rendes fúrott kúthoz hasonlóan rozsdavörösre színezi azt, amihez hozzáér. Később azonban szeretném kommunális vízként is használni. (WC-be, kerticsaphoz például.)

    Kérdezem azt, hogy ismertek-e házilagosan kivitelezhető tisztítási eljárást. Tudom vannak jó pénzért - horroráron - szűrők, de engem inkább az érdekel, hogy szükséges-e egyáltalán foglalkoznom ezzel. Árt-e a növényeknek (paradicsom, paprika, répa), kocsit mossak-e vele, vagy eleve korróziós gócot csinálok? Minden válasz, vélemény érdekel , ami ezzel kapcsolatos. (A poénos is, csak ne legyen off. )

    Üdvözlettel: CZsolti

    #2
    Üdv !

    Jó pár évvel ezelőtt úgy hozta a sors, hogy kb egy hetet sikerült eltöltenem Erdélyben , Borszéken . Egynéhány "borvíz" kút végigjárása- végig kóstolása után, (kivéve a helyiek által fosókútnak titulált borvizet hagytam ki ....) mivel több litert is elspájzoltunk flakonokba , kisebb kannákba (egyesek szerint "nájlonybidony" ... ) meglepve tapasztaltam hogy ülepítés után, milyen vastag vasoxid iszap alakul ki a flaska alján ! Egyébként ez az élvezeti értékén nem igazán változtatott , bár némi mellékíz még ezután is maradt , ezt elcsapatandó - bőséges fehérborral keverve - fröccs formában próbáltuk önmagunkba táplálni az ásványi anyagokat(is) ! De megtudtuk azt is hogy a palackozóban a vizet valamiféle mágneses kezelésnek vetik alá , kivonják a széndioxidot belőle szűrik , majd egy részéhez visszaadják a gázt úgy hogy nagyobb mennyiségben legyen jelen , erősebb szénsavat alkotva ezért annyira erős . Ebből elgondolva a vas - vasoxid tartalom nagy részét , talán mágneses utókezeléssel - későbbiekben pedig - mechanikus úton szűréssel lehetne eltávolítani . Persze ezzel lehet hogy értékes anyagok is távol maradnak ... Közvetlen ivásra, valamiféle desztillálási módszer is célravezető lehet , persze nem vizet (csak magas rost tartalmú erjedt gyümölcs pép jöhet számításba ) ..., és ezzel szigorúan tilos bármiféle öntözési célokat megtámadni!
    De visszatérve az eredeti kérdésre, szerintem ha más paraméterek miatt a víz (nitrát tartalom) alkalmas lenne használatra , a locsolás nem okoz a növények ízében káros elváltozást . A csővezetékben való belevezetését szűretlenül szerintem kerülni kellene a későbbi lerakódások - és a szelepek , csapok idő előtti elhasználódásának- elkerülése végett.
    Szerintem mint korróziós góc, az autómosásnál szóba sem jöhet , de ezek a szemcsék csiszolóanyagként működve "megjavíthatják" a fényezést , továbbá tiszta nem , csak tisztított lesz a gép ( ahogy a katonáéknál is mondták).
    Elnézést hogy egy kicsit hosszabbra sikeredett a válasz , igére legközelebb nem teszem !

    Szép napot : Zahi .
    dongos78 és CZsolti kedvelte ezt.

    Komment


      #3
      Kedves Zsolti és még akit érdekel.
      Nem szakértő lévén csak annyit tudok amit egy mechanikusnak kell tudnia kell.Amit láttam felénk az almásokban elképesztő mennyiségű vizet használnak öntözésre,amelyet csepegtető rendszerrel oldanak meg,melynek hátránya a finom fúvóka rendszer.A gyári szűrőrendszer egy hidrofortartályhoz hasonló szerkezet mely diónyi méretű kavicsokkal van megtöltve,alul be-felül ki csatlakozása van.Láttam mai megoldásokat,üvegszálas palack alak "speciális tisztítóadalékkal"ami kisértetiesen hasonlít a folyami kavicsra(de amúgy titkos gyári anyag) (-:
      Lényeg:a lehető legnagyobb űrmétetű tartály 20 l...< a közeli több községet ellátóé 2-m3-es amelyben a szennyeződéstől függően cserélik a kavicsokat.Ez a megoldás tudtommal a legtöbb nem bakteriális anyagot szűri.
      dongos78, CZsolti és zahi kedvelte ezt.
      "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

      Komment


        #4
        mateapu eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        A gyári szűrőrendszer egy hidrofortartályhoz hasonló szerkezet mely diónyi méretű kavicsokkal van megtöltve,alul be-felül ki csatlakozása van.Láttam mai megoldásokat,üvegszálas palack alak "speciális tisztítóadalékkal"ami kisértetiesen hasonlít a folyami kavicsra(de amúgy titkos gyári anyag) (-:
        Véletlenül nem vulkáni kavicsok? Valahol mintha azt olvastam volna hogy olyat(vagy olyat is?) használnak.

        Komment


          #5
          Üdv Zsolti!
          Kútvíz témában igen sokat kutakodtam én is az elmúlt időszakban. Nálunk igazából a szilárd szemcsék (homok) okozzák a problémát. Most tervezzük az öntözőrendszert (fixen telepített, 3 v. 4 körös, manuális vezérléssel), de eddig nem találtunk olyan szórófejet, amit ne tett volna tönkre a homok fél éven belül. Nézegettem a leválasztókat, de borzalmas áruk van (60-70ezer Ft), emellett nem 100%-os a hatékonyságuk. Nehéz téma a szűrés, az biztos. Hatékony is legyen, sok sűrű szűrőelem legyen benne, ne tömődjön el rövid használat után, mindemellett ne okozzon akkora nyomásvesztést, ami alkalmatlanná teszi a körök üzemeltetésére...
          Ami a vasat illeti, annak kiszűrése talán még nehezebb, hatékony szűrésére véleményem szerint nem alkalmas a kavicsos szűrő, csak részben. Mert a vas többnyire ionizált formában van jelen a vízben. Ennek lerakódása okozhat tömődéseket a rendszerben. A lerakódott vasas bevonaton pedig előszeretettel telepednek meg mindenféle nyálkás vackok (baktérium telepek). Szóval a kavicsszűrőben biztos lerakódik valamennyi a vastartalomból, de ez biztosan nem számottevő. Egyébként a növényekre nem káros, azoknak egyébként is szükségük van rá. Gyanítom, hogy az ilyen vízzel öntözött részeken viszont nem telepszik meg a moha, mert az nem szereti (javítsaok ki ha tévedek).
          Egyébként a frissen nyert víz Ph-ját érdemes lenne egyszer megmérned. Ugyanis sok esetben előfordul, hogy a felszínre szivattyúzott víz kémhatása nől, így korrozív hatású is lehet...
          zahi és CZsolti kedvelte ezt.

          Komment


            #6
            Köszönöm szépen amit írtatok. Igazából most locsolásra használom. Egy kertészettel is foglalkozó kollégám ültette a bogarat a fülembe. Ő fűszerpaprikát termeszt és ő mondta, hogy a vasas kútvíz miatt problémás neki a locsolás. Igazából nem tudom, hogy mivel öntöz. Szerintem szórófejes rendszere van és biztosan eltömődéses problémái voltak.

            Akkor a füvet, virágokat nyomatom slaggal, a paradicsomhoz pedig (pár tő az egész) viszem kannában. Abból baja nem lehet, a bogyókra pedig nem rakódik rá. Hordóban, vagy egyéb nyitott tározóban nem merem deríteni. Csináltam ugyan egy darabig (esővíz gyűjtés), de amióta olvastam, hogy egy kisgyermek itt a környéken éppen egy ilyen hordóba fulladt bele, akkor azonnal kiöntöttem belőle mindent és fejreállítottam. Majd a gyújtósnak valót tárolom benne. (Mielőtt cikiznétek a vashordó miatt, ez műanyagbetétes konzervgyári hordó volt )

            A szűrőbetétnél azonban leragadtam. Nem tudom, hogy ide jó-e, de a '80-as években kezdték alkalmazni a zeolitot a tápokban. Erről annakidején olvastam olyat, hogy víztisztító hatása is van. Lehet, hogy érdemes lenne megpróbálni. Valahogy nincs kedvem csatornadíjat fizetni a városnak kocsimosásért és a felmosóvízért. Most viszont muszáj, mert barna színű lesz a kerámialap a kútvíztől. A kocsira meg rá sem merem engedni.
            dongos78 kedvelte ezt.

            Komment


              #7
              Nagyapám 86 éve issza a házával szemben lévő artézi kút vizét, és köszöni jól van. Az ugyanilyen nagy vastartalmú víz, a fehér zomácvedret szép barnára színezi.
              CZsolti kedvelte ezt.
              "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
              "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

              Komment


                #8
                CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                A kocsira meg rá sem merem engedni
                Kocsimosáshoz én is inkább összegyűjöm az 50-eseket, és elmegyek az önkiszolgáló kézi mosóba. Ott megfelelő eszközökkel, megfelelő vegyszerekkel le tudom mosni, nem lesz pöttyös, foltos, egy ideig vízlepergető.
                A vasas víz kezelésére valóban szokták javasolni a nyitott medencében történő derítést. Egyrészt tisztul, másrészt melegszik valamennyit. Na de házikertben ez kevés helyen kivitelezhető. Nem beszélve -ahogy említetted is- a veszélyforrásról, potenciális szúnyogtenyészhelyről, stb...
                CZsolti kedvelte ezt.

                Komment

                Ugrás az oldal tetejére
                Working...
                X