Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, beszélgetni, kérdezni, vagy válaszolni, üzeneteket küldeni, szavazni, akkor kérlek, szánj néhány másodpercet a regisztrációra.
A seregben a legfontosabbnak azt tartják,hogy engedelmes masszává alakítsák az embereket,a többi csak hazafiaskodó duma.
Pontosan ez a cél!!!Ugyan is a seregben főleg harci körülmények között!A parancsnak nem rögtön feltétel nélkül engedelmeskedő katona értéke egyenlő a nullával!Sőt káros és büntetendő!Egy köz katonának nem megengedhető hogy a parancsot bármi módon megkérdő jelezze vagy ne azonnal teljesítse!Nem hiába a parancs megtagadása főbenjáró bűn!A világ minden seregében!Sőt harci körülmények között álltalában statáriális törvények alá esik!(Magyarul ott a helyszínem lepuffanthatnak!)Az emberi élet is csak szám adat a nagyobb taktikai műveleteknél(nem is szólva a stratégiai döntéseknél!)előre megbecsülik a várható veszteségek méretét úgy emberi mint anyagi vonzatban!
A sereg szempontjából a kiképzés mibenléte mellékes ha eredményként kemény,engedelmes,hadbíró fickókat kap!
Egyszóval:Nem jótékonysági intézmény!
Madorka:Pontos a go-kartra adott válaszod!
sepy, sepy, sepy, sepy, itt a pont ! mint ha csak én mondtam volna ! A katonaság összeségében agy f..ság -de ennek elhagyása még nagyobb f..g volt . Ez sok énközpontu kezelhetetlen --nehogymánekemmegmongya - .....és hasonló agykódolt , aki azt csinál amit akar , akkor amikor akarja ... stb stb . nem lenne , ha még lenne ...
Egy dolgot tisztázzunk -és ez megfellebezhetetlen - akik öregebbek és voltak , csak azok láthatják hitelesen ,hogy mi a különbség az akkori társadalom és az abban élő emberek viselkedési normáira ---ill . a most véleményt formáló fiatalokról és csak úgy általánosságban ismert korosztályokról .
Egy példa - nemrég valahogy eldumáltam a boltban két cigánnyal . Melósok , kb 45 -22 évesek . A sok rizsa nem érdekes , de amikor az öregebb ott küldte el a fiatalt az anyjába ----mert velem értett egyet , abban hogy régen a cigánnyal is lehett "tisztességessen " verekedni . Mert ha lekerültél a földre nem taposta szét a fejed , nem szurkált meg a földön ....stb stb . És szerintem áttételes módon ennek is köze van a katonasághoz . is .
Más: A katonaság nevelő hatásáról véleményt mondani, anélkül, hogy a világban történt egyéb társadalmi, technikai és gazdasági változásokat figyelembe vennénk, az olyan... mint a háborúról értekezni olyan embereknek, akik sosem vettek részt benne. Mindjárt én is hozzászólok a katona élményekhez, anélkül, hogy valaha is lettem volna katona. Véleményem ugyanis nekem is van. Nem hiszem, hogy a Szíriában harcoló csak nőkből álló alakulat valaha is egységes masszává lett volna alakítva, aztán mégsem ők hagyják el az összes okmányukat fejvesztett menekülés közben.
Ha valakit megbántottam volna, attól elnézést kérek, de hát tényleg ezt gondolom. A magyar sorkatonaság egy fassság volt és ha lenne most is az lenne, mint ahogy minden más is ebben az országban.
Everything is better when you decide you don't care.
A katonáskodás az én esetemben is teljesen fölöslegesnek mondható. Elvettek egy csomó időt az életemből, fölöslegesen. Bekerültem egy rendes munkahelye, voltak jó kollégáim, sokat tanultam tőlük. Mind rendes ember és van köztük veterános is
Bár nem akartam semmihez sem hozzászólni , de nem bírtam megállni ebben a témában . Véleményem szerint , a sereg arra volt jó , hogy aki addig nem tudott , ott megtanult hazudni , lopni , inni , és még valamit ami igen fontossá lett a későbbi életükben a katonaviselt embereknek , megtanulta azt hogy a többiek számítanak rá (ezért illik úgy is viselkedni !) , és ő is számithat a többiekre ! ( mert nincs más ! ) Ez a bajtársiasság , és az őszinteség a sok hazugságban ....
Ez hiányzik a 30-35 évnél fiatalabb srácok énjéből , így ne csodálkozzunk , hogy - ilyen élmények" híjján - olyan modoruk ,hozzá állasuk, és egó-juk van mint amilyen...
...és az egyik fiúval go-kartoztak!!! (direkt nem írom le mi is volt az!Legyen ez a régi katonák találós kérdése!)
Ha ez a bobozás (térdre, könyökre, fejre sisak aztán megküldik a polgárt) akkor én tényleg fordítva vagyok bekötve,
Nálunk ez sport volt amit élveztünk, és a király ebben komoly elismerést kapott mert nem volt egyszerű végigcsúszni a folyosón hogy ne essen pofára. Fel volt karcolva a falra rekord. amit én meg sem közelítettem, pedig próbálkoztam.
még ultráztunk is előtte mert akkor jobban csúszik.
Személyeskedést szeretném kerülni mert megbántani senkit nem akarok de ezeket az " élményeket ki nem élte át nincs is fogalma róla. Sok helyen és sokféle emberek között voltunk. Nekem is volt uránbányász kiképzőm tényleg olyan volt mint ki akkor látott embert mikor feljött a bányából lehet csillés volt itt fontos ember lett!. Azért az egy mindenkiért- mindenki egyért nálunk követelmény volt még ha nagyon kemény is volt. A laktanya mellett volt egy helyiek által Rózsadombnak nevezett szamár kóróval teli térség. Mi sintér dombnak neveztük/ bocs a névhasonlóság miatt nem azonos a névadó/ mi itt gyakoroltuk a harcászatot. Csak kő volt és szinte semmi más itt ástunk gyalásóval fekvő lövész teknőt. Itt az alföldön könnyebb lett volna egy géppuska fészket ásni. Én voltam Hajmáskéren Orosz laktanyában lehetne sokat beszélni arról a lelki terrorról amit ott alkalmaztak. Nálunk a 3 lőszert milyen biztonsági akármik közepette a hátunk mögött adták át náluk ki nem lőtte meg a minimumot egy láda lőszert raktak le mellé és közölték vele akkor menjen be ha tud lőni- 15 km-re volt a laktanyájuk és senki nem maradt vele! Igaz ők 2 évet otthon és 3 évet itt voltak katonák. Vagy az NDK-ban hisz a határőr ott is úgy szólított fel, hogy SZTOJJ! Két hadgyakorlatot benn értem / Vértes és Bakony /és ott is volt ki nem ért haza!! Ilyenkor télen sátorban kinn voltunk a Bakonyban egy hétig az volt ám a camping. Lehet ezért szeretek sátorban igaz nem télen.
Nálunk ez sport volt amit élveztünk, és a király ebben komoly elismerést kapott mert nem volt egyszerű végigcsúszni a folyosón hogy ne essen pofára.
Csak azért nem mindegy hogy poénból csináltátok szórakozásból, vagy veled csinálták szívatásból ! Nálunk is divat volt, hogy a kedvezményre jelentkező, de hoppon maradt kopasz , a körlet padlóján vonatozott haza. Az ágyak alatt lapos kúszásban síhúhúzott hazáig, és minden egyes stokinál be kellett mondani az állomást. Természetesen személyvonattal ment !
mi itt gyakoroltuk a harcászatot. Csak kő volt és szinte semmi más itt ástunk gyalásóval fekvő lövész teknőt.
Én Aszódon voltam. ( Talán innen adódik az ellenszenv a Bag Tura Aszód környéki nepperek iránt ) Ott a legelőn harcászkodtunk ( kúsztunk ) irtózatosan szúrós gyomok, és tehénszarok között. Természetesen szeptember lévén, könyök főlé felhajtogatott ingujjal, és ha kiakartál kerülni egy " akadályt " akkor visszaküldtek az elejére.
Ilyenkor télen sátorban kinn voltunk a Bakonyban egy hétig az volt ám a camping
Gyuri!Úgy látom a MÁV. menetrendje sok fele alkalmazva volt így nálunk is. Nyári rekkenő melegben gázálarcban harcászkodni nagy élmény volt és természetesem VV ruhában. Hogy örültünk mikor jött az ellenséges repülő és egy pillanatig hanyatt feküdhettünk!. Úgy alakították a helyszínt ,hogy ha lehet és miért ne a víztócsába kelljen vetődni " harchoz" jelszóval! és természetesen fless katonaként ezután 5 perc volt a rendbe tételhez ebéd előtt! Vagy ismerős lehet mikor az alaki úgy kezdődött, hogy üres gyufás dobozzal szakáll vizit és kinél sercegett 5 perce volt a borotválkozásra. Természetesen engedélyek kérése és oda - vissza futással- úgy nézett ki az ember kinek volt is szakálla mint ki a macskával aludt. Volt olyan beóm ki az ágyon ülve a tőlem elkért régi pengével szárazon húzta lefele a pihéket és bazsajgott mikor mi pamacsoltunk.
Nekem is kijutott a jóból bizony ám!
Alapkiképzés Szabadszálláson. Szopattak minket tiszta erőből, mert akkor már tudták hogy eltörlik nemsoká a sorkatonaságot.Mégsem gondolok vissza haraggal. Volt két jelmondatunk, az egyik : Soha nem kaptok el, soha nem törtök meg! a másik pedig: Mi haza megyünk ti meg nem! Mindig ezeket mondogattuk ha már nem bírtuk. Egy biztos: összekovácsolta a társaságot rendesen.
Megtanultunk csendben maradni.
Na a mai fiatalokból ez nagyon hiányzik úgy vélem. Nagyon rá férne egyesekre.
Azt mondták az ottaniak hogy aki végig csinálja abból férfi lesz aki nem az csak fiú marad. Ez elgondolkodtató de van igazság tartalma.
Ezekután átkerültem Szolnokra. Na az Hawai volt. Ott nem a kib@szás volt a fő cél. És ami a legfontosabb: Ott nem vártak a kenyérnél 2 napot a szeletelésre, mondván: Úgy nem morzsál annyira!
Akkor én valószínű 3/4 lehettem mert a 4. épületben voltunk. (Még jó hogy nem a 3.-ban) És dicsőséges januári állományról lévén szó kijutott a hóból is. Egy szerencsénk volt: Az atomra letapostatott havat nem kanálgéppel kellett felkaparnunk, használhattuk a gyalásót.
- - - Updated - - -
meleg friss kenyér egészségtelen a gyomornak.
Akkor Szolnokon mi egészségtelenül táplálkoztunk. Ott összespanoltunk a szakácsokkal és olyan kajákat ettünk amilyet azóta sem!
A mienk pedig kiképző iskola. Ida nagyon sűrűn jöttek a Pizsamások. Olyankor a hivatásos állománynál dübörgött a majré. Ilyenkor mi adtuk a kapu ügyeletet leszerelés előtt 5 nappal én voltam a kapunál én azért majréztam, hogy elég nagy legyen a sapkám mert akkor már növesztettük jó ideje a sérónkat. Sintér azért ott is volt egy - legendás kiképző őrnagy ki önvédelmet oktatott!
Komment