Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Állítható kézi dörzsár használata

Collapse
X
 
 • Szűrők
 • Idő
 • Megjelenít
Clear All
new posts

  Állítható kézi dörzsár használata

  Kedves Olvtársak!

  Szeretném a Pannóniám (T1-es) teleszkópjának perselyeit dörzsárazni. Természetesen új persely, új szár, aminek a külső átmérője 25,4 mm, és ehhez kellene illesztenem a perselyeket.

  Még soha nem dolgoztam dörzsárral, és ezért megpróbáltam utánaolvasni a használatának, de még mindig nem teljesen tiszta a kép, ami miatt a Fórum tagokhoz fordulok segítségért.

  Amit tudok:

  Ennél az átmérőnél max. 0,4-0,5 mm nyers méretet célszerű dörzsárazni.
  Bronznál nem kell kenés.
  Indulásnál a keresztvasat középen enyhén nyomva egyeneltesen tekerem a dörzsárat, és ha már fogást vett, utána óvatosan két kézzel.
  Soha nem szabad visszafelé tekerni.

  Amit nem tudok, az a dörzsár beállítása:

  Esztergáltassak hozzá egy kalibráló gyűrűt, ami illeszkedik a szárra, és ehhez állítsam be a dörzsár átmérőjét? (Vagy ha páros számúak a dörzsár élei, akkor elég a szemben lévőket tolómérővel mérni?)

  Két anya van a dörzsáron, és ezekkel lehet beállítani a szerszám méretét.
  Én nem látok dörzsár bevezető részénél kúpos bevezető részt, mint ha végig azonos volna az átmérője (még nincsen a kezemben, mert Vaterán vettem, és még nem kaptam meg, csak a fénykép alapján mondom). Úgy kell/ lehet beállítani, hogy kicsit kúposan álljanak a pengék, és a végén lévő legnagyobb átmérő legyen a megmunkálandó méret?
  Vagy ez végig azonos átmérőn dolgozik? (Ha így van, akkor kúpos bevezető hiányában hogyan kap bele az anyagba?

  Talán érthető a problémám, ebben kérem a segítségetek!

  (Jó volna, ha elsőre sikerülne a dolog, mert rohadt drága a bronz persely...)

  - - - Updated - - -

  Találtam egy rajzot az állítható dörzsár metszetéről:

  Click image for larger version

Name:	original_prod_1412687594.jpg
Views:	1
Size:	48.3 KB
ID:	157964

  Nekem ez alapján úgy tűnik, hogy végig hengeres, és az a pici 45 fokban letört bevezető él ami elindítja a dörzsárazást...
  Utoljára szerkesztve a következő által: Lemezjáték; 2016 ápr. 02, 10:39.

  #2
  Ha már megvan az anyagod,szerszámod.. Jobban jársz,ha keresel a környékeden ebben a műfajban gyakorlott versenyzőt aki esetleg megtanít. nem bonyolult a dolog,de ne élesben gyakorolj szerintem. Ha esetleg még is.. Az állító anyákkal a szerszám átmérőjét állítod (a kések kúpolt horonyban mozdíthatók + - irányban. Furatméretre állítod (perselybe helyezve passzosan elforgatható legyen) Majd forgatva kiveszed. állítasz rajta + irányba fél fordulatot,majd áthajtod..és így tovább-és így tovább. Mikor kész,abbahagyod..ha ezután még dolgozol..akkor el lesz (na a vége körül óvatosan,folyamatosan próbálva)
  St.Z.350, OdinHEM és 5 további látogató kedvelte ezt.

  Komment


   #3
   Atti!

   Nagyon köszönöm! Most már értem!!!!!!!!

   ...Hogy ez nem is jutott eszembe...pedig így olvasva, olyan logikus...

   Köszönettel: lemezjáték

   Azt hiszem az zavart meg, hogy ami fix dörzsárról olvastam, ott van bevezető kúp és az axiálisan dolgozik, ez meg a leírt módon radiálisan támad...
   Utoljára szerkesztve a következő által: Lemezjáték; 2016 ápr. 02, 11:11.
   dongos78 kedvelte ezt.

   Komment


    #4
    Kell némi gyakorlat és nyugodt kéz a használatához. Régi gépeknél ahol még a csapszeg bronz perselyben futott sokat dörzsáraztam. Ha a persely L/D viszonya kicsi akkor munka közben kicsit kóvályoghat a dörzsár a kezedben (mert nem elég hosszú a megvezetés) akkor a furat "negatív hordós" lesz. Nyugodt kéz, és kis lépésekben szabad csak emelni a dörzsár átmérőjét . Oda kell figyelni.
    St.Z.350, dongos78 és 2 további látogató kedvelte ezt.

    Komment


     #5
     Ba701
     Ha a persely L/D viszonya kicsi akkor munka közben kicsit kóvályoghat a dörzsár a kezedben (mert nem elég hosszú a megvezetés) akkor a furat „negatív hordós” lesz.
     Igen, értem, és köszönöm.

     Az a tervem, hogy besajtolom a perselyeket a teleszkóp csövébe a fészkükbe, és együtt dörzsárazom őket, így elég nagy lesz a hossz/furat arány, hiszen köztük van még a távtartó is, ezért kevésbé állhat elő a negatív hordósodás, továbbá az egytengelyűségük is biztosított lesz.
     OdinHEM kedvelte ezt.

     Komment


      #6
      az egytengelyűségük is biztosított lesz.
      A terv jó. A fórumtárs javaslatát követve,kis "fogásokkal"haladj.
      Lemezjáték kedvelte ezt.

      Komment


       #7
       Nem csak a horony kupolt hanem maga a kés is.Ezért lesz önvezető. Tolómérővel nem tudsz rámérni mert az állítható dörzsárak paratlan késűek.
       Újat vagy használtat vettél?

       Komment


        #8
        Kedves Lemezjáték!

        Állítható dörzsárral átmérő 25,4-en 0.5 mm.-t kikapirgálni nem egyszerű feladat,-túl sok.Amit fentebb leírtak a fórumtársak,az mind jószándékú és nagyon értékelendő tanács.

        Az állítható dörzsár egy nagyon kényes és labilis szerszám,-mondhatnám a kényszer szülte,mert sok alkatrészből áll és a sok összeadódó,holtjátéktól lehet nagyon pontatlan is.Fontos dolog,hogy a munka megkezdése előtt,jól át kell vizsgálni a dörzsárat és természetesen kitakarítani.Egy agyonnyüstölt szerszámmal nem lehet jó eredmény elérni.A szerszám állításakor oda kell figyelni arra,hogy ne egy kinyúlt kulccsal állítsuk,mert tönkre tesszük az állító anyák laptávját és azt sem érzékeljük,hogy egy-egy állításnál,nagyjából egyforma erővel húzzuk meg őket.A bronz esetében,valóban nem fontos a kenés,de azért,ha az éleket és főleg az állítóanyák kúpjait,"meghúzzuk" egy kis parafinnal,ami lehet akár egy használt gyertyacsonk is,-az jó szolgálatot tesz.Azért jó kenni,mert, ad egy kíméljük a szerszámot,ad kettő egy esetleges "túlállítás" esetén nem tud "beleharapni",a dörzsárazandó anyagba.Az állítás nagyon kis lépésekben történjen,főleg a munkafázis elején.Nem baj az,ha akár tízszer is állítunk,ahhoz,hogy az első forgács megjelenjen,sok türelmet igénylő munka.

        Az a tapasztalatom,hogy állításonként 10 foknál többet nem érdemes állítani,mert ha egyszer "beleharap",főleg a vége felé,azt már nem egyszerű visszafordítani,-sőt!

        A teleszkóp esetében az is gond lehet,hogy a furat,amelybe a perselyt szorosan besajtoljuk,esetleg ovális,elvégre nem új alkatrészekről van szó. Nem lehet tudni,hogy hány szakszerűtlen beavatkozás érte az adott alkatrészt,a szerelőtől,a krómozóig,gondolok itt az agyoncsiszolt és esetleg visszahűtött,alsó teleszkóp szárakra,ezért a perselyek besajtolása előtt fontos lenne,azok fészkének furatellenőrzésére,ovalitásra.

        Úgy gondolom,hogy dörzsárazára elég 0.1-0.15 mm. ráhagyás,amit 0.05-0.08 mm. túlfedéssel,a besajtolás előtt eltudunk érni,a 25.4-es átmérő esetében,ha nincs semmi ovalitás az illesztendő alkatrészekben.

        Félni nem kell,csak nagyon "finoman" kell bánni,a szerszámmal és a felhasznált anyagokkal is,-mintha "lóval pettingelnél",-tudod elöl harap,hátul rúg,-középen meg van a ló!

        Üdvözlettel:Che

        Komment


         #9
         zerger88
         Újat vagy használtat vettél?
         Sajnos csak használtra volt pénzem. A fénykép alapján viszonylag épnek tűnt, de majd ha kézbe veszem...

         Az új 50 ezer Ft körül van, itt-ott ki lehet fogni újat is a használt cikk piacon, pl. ma a kaposvári bolhapiacon volt szinte minden méret tartományban pár ezer Ft-ért, csak pont ez nem!.

         Ahogy írtad, páratlan a kések száma így tolómérővel nem mérhető, a szárukról olvastam le a méretet.

         - - - Updated - - -

         Kedves Che!

         Köszönöm a tanácsokat! A tiédet, mag a többi fórumtársét is figyelembe fogom venni!
         Még nincsen szétszedve a teleszkópom, a cső állapotát nem ismerem, de ami veszélyeket írtál az bizony reális egy ilyen második gazdás motornál...Szerencsére van még egy első villám, ha kell, van mihez nyúlni.

         Még néhány dolgot le kell gyártani a szétszedéshez, és a golyósort is ki akarom cserélni kúpgörgős csapágyra, szóval van tennivaló.

         Üdvözlettel: Lemezjáték

         Komment


          #10
          Úgy látom senki nem említette meg a következőt ! Ha van lehetőséged (pl ismerősnél ) Jobb lenne esztergába fogva dörzsárazni, mert ebben az esetben megtámasztható a szerszám csúccsal ,és biztos hogy egytengelyű lesz. Jó erre a célra még az oszlopos fúró is ha a gépsatut kitudod forgatni a tárgyasztal mellé. Ha ezt a megoldást választod, központosítani kell a munkadarabot, és a fúrógép orsóját. Ha igény lesz rá, erről bővebben írok.

          Komment


           #11
           központosítani kell a munkadarabot, és a fúrógép orsóját. Ha igény lesz rá, erről bővebben írok.
           Nagy érdeklődéssel figyelem a bejegyzéseket ebben a témában, én jelentkezem

           Komment


            #12
            Az esztergályosommal értekeztem és azt mondta: A dörzsárat tilos visszafelé forgatni, ha vas és egyéb keményebb fém a munkadarab.
            Ha alumínium vagy bronz a munkadarab, akkor amint a dörzsár könnyen forog, visszafelé forgatva történő kihúzásnál sima felületet ad (a karcok száma kevesebb). Kipróbáltam ez utóbbit és ténylegesen jobb az eredmény.
            Valakinek van esetleg hasonló tapasztalata?

            Komment


             #13
             Szervusz Majdánka!

             Nem forgatnám visszafele semmi esetre sem,még akkor sem,ha tükörfény felület lenne,mert attól tartanék,hogy a volt mestereim,akik már régen elporladtak,ha látnák mit művelek,-enyhe szóval élve"rossz szemmel néznének rám"..A dörzsár mindig is drága szerszám volt,arra úgy kell vigyázni,hogy sokáig használható legyen,tekintve azt,hogy élekkel rendelkező forgácsoló szerszám,az élek értelemszerű forgásirányába kell forgatni!

             Üdvözlettel:Che

             Komment


              #14
              Valakinek van esetleg hasonló tapasztalata?
              Merem állítani álmomban sem jutna eszembe"visszaforgatni"egy dörzsárat!Engem nem úgy neveltek,és én is próbálom szerszámvigyázóra nevelni a kolegáimat!
              "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

              Komment


               #15
               Che eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
               tekintve azt,hogy élekkel rendelkező forgácsoló szerszám,az élek értelemszerű forgásirányába kell forgatni!
               Nem kötözködésképpen kérdezem, de nekem azt tanították (ha jól figyeltem, mert nem annyira) hogy a menetfúrót és metszőt minden fordulat után egy negyed fordulattal vissza kell tekerni. Akkor ez kivétel mely erősíti a szabályt??

               Komment

               Ugrás az oldal tetejére
               Working...
               X