Közlemény

Collapse
No announcement yet.

D-csepel hengerfej?

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

D-csepel hengerfej?

Sziasztok!

Egy 1958. évi 1. havi D-CSEPEL motorkerékpáron lévő hengerfejről szeretnék kérdezni. A motorszám és vázszám egyezik, 8/1-el kezdődnek.
    Megvettem Ocskay-Varró D-CSEPEL, DANUVIA című könyvét és abban az van, hogy a D-CSEPELeken köralapú henger és hengerfej van, a későbbi Danuviákon pedig elnyújtottabb, oválisabb hengerfej. Az enyémen is ilyen ovális, cseppformájú hengerfej van, azt szeretném megtudni, hogy vajon ez eredetileg felszerelt alkatrész lehet a motoron, vagy egy későbbi Danuviáról kerülhetett rá??? Képet is fogok mellékelni, bár azt hiszem leírtam a lényeget. Előre is köszönöm!!!

Üdv. Gyula
    sepy, Che és UK kedvelte ezt.

Üdvözöllek!
    Nekem is van egy 58 as évj.restaurált D.Csepelem ami elméletileg típus tiszta,kör alakú henger és a hengerfej az pedig búbos.

Click image for larger version

Name:	D - Csepelem 021.jpg
Views:	1
Size:	97.4 KB
ID:	128792
    DCS kedvelte ezt.

Komment

Sziasztok!

A D-csepelek és Danuviák hengerei különböznek abban, hogy más a felömlőfurat alakja, mérete bennük? Vagyis gond nélkül rá lehet tenni egy Danuvia hengerét(hengerfejjel együtt) egy D-csepel blokkra? Ha igen, akkor valószínű, hogy utólagos, tehát már nem eredeti, ki lett cserélve.

Az is eltérés az én motoromon, hogy jobboldalt Danuvia kipufogóval van szerelve. A vázon jobboldat felvan hegesztve a vázra egy kipufogó tartó. Ezt nem tudom, hogy utólagos megoldás, vagy gyári hegesztés-e, valahogy meglehet állapítani? Az én sejtésem, hogy utólag cserélték a hengert, hengerfejet és kapott egy DV kipufogót a motor. De ebben nem vagyok biztos, ezért írtam nektek.
      (Persze az is felmerül, hogy egy kezdeti próbálkozás, átállás volt 1958-ban a gyárban, vagyis erre a blokkra már a leendő DV hengert tették DV kipufogóval...ez csak egy saját ötlet, lehet baromi nagy hülyeség

Kérem, aki tudja a választ, vagy van értékes hozzászólása, írja meg, köszönöm!

Üdv. Gyula

Komment

DCS eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        ...A D-csepelek és Danuviák hengerei különböznek abban, hogy más a felömlőfurat alakja, mérete bennük? Vagyis gond nélkül rá lehet tenni egy Danuvia hengerét(hengerfejjel együtt) egy D-csepel blokkra? Ha igen, akkor valószínű, hogy utólagos, tehát már nem eredeti, ki lett cserélve...
        Igen rálehet tenni minden további nélkül...viszont úgy tudom, a danuvia erősebb, ezt csak azzal érhették el, hogy változtattak a vezérlésen...ez alapján erősebb lesz a Csepel is, ha danuvia henger kerül rája. Sőt létezik egy 150-es Csepel motoros szivattyú stabilmotor, annak a hengere is rámegy. Legalábbis nekem van egy ilyen hengerem itthon dugóval. A szivattyú is megvan, az körhengeres/hengerfejes.
        Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2011 febr. 24, 18:06.
        DCS kedvelte ezt.
        "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
        "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

Komment

Ha rálehet gond nélkül tenni és illeszkednek, akkor valóban utólagos módosítás lehet, nem gyári sajnos. A DV kipufogó is akkor utólagos változtatás lehet gondolom, a felfogatását pedig utólag hegesztették rá(?). Ha esetleg van más vélemény vagy további megerősítés(bár elég meggyőzőek az előzőek), nyugodtan írjatok. Köszi!

Üdv. Gyula

Komment

Üdv! Ahogyan én tudom, 3 féle Csepel, DCsepel, Danuvia hengerfej létezik. A Csepel és korai D-Csepelen kerek volt. Későbbi D Csepel (kb. 57 és utána) kissé ovális ami átmenet a kerek és a teljesen elnyújtott Danuvia között. A Danuvia zárja a sort az előbb említett teljesen elnyújtott henger+fejjel. Különbség továbbá a hengerfej vízszintes bordáinak a száma. Lejjebb látható a kép.

Dmotor, a Tiéd mintha teljesen kerek lenne.
            Utoljára szerkesztve a következő által: volomisi; 2011 febr. 25, 11:16.

Komment

Click image for larger version

Name:	D csepel.jpg
Views:	1
Size:	85.1 KB
ID:	128805

Ez a későbbi D Csepel hengerfej.
              DCS kedvelte ezt.

Komment

Megnyugtatlak ilyen mint a képen az én Csepelem hengerfeje is!

Komment

Néztem én is képeket és tényleg három fajta hengerfejet láttam. Az enyémen már az "utolsó" DV típusú van, a henger is hátrafelé elnyújtottabb, tehát a karburátor is hátrébb van, mint a "kerek" hengereseken. A hengerfej is tehát elnyújtottabb.

Én azt sokkal valószínűbbnek tartom, hogy az én motoromon később cserélték a hengert, hengerfejet, kipufogót, de nem kizárható, hogy jöttek ki 58-ban olyan példányok, amiken már DV henger-hengerfej-kipufogó volt. Ez persze csak egy felvetés, aki tud valami okosságot, kérem írja meg, köszönöm! Például a kezdeti DV prototípusokat (a fentebb már említett könyvben vannak képek) régi hengerrel szerelték, kérdés, hogy fordítva igaz lehet-e, hogy régebbi D-CSEPEL motorkerékpárt úgy gyártottak volna, hogy már új hengert kaptak a kifutó darabok? Mert az érthető, hogy a korai DV típusokon régebbi henger van, de vajon visszafelé is igaz, azt én nem tudom, de kíváncsi vagyok...

Üdv. Gyula

Komment

Üdv! A nyújtottabb hengeren a bordák körben vannak vagy meg vannak szakítva? A még megszakítás nélküli a régebbi, a megszakításosat kb 1959 vége fele kezdték használni.Tehát ha a hengerborda meg van szakítva,akkor biztosan cserélték az alkatrészt.

Komment

Megvan szakítva a henger, szerintem is későbbi lehet. Ma megnéztem a kipufogó felfogatást is, eléggé csúnyán van a vázra hegesztve, tehát elvileg az is későbbi, DV-ról kaphatta...

Köszönöm a segítségeket!

Üdv. Gyula

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                      Working...
                      X