Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Ducati ZEM generátor

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Ducati ZEM generátor

Üdv! Sikerült szert tennem egy dízel hajómotorra amiben ez a generátor van. Mivel a szabályzója hiányzik és a neten sem találtam semmi infót róla, kérdezném a fórumtársakat, hátha valaki felismeri, hogy miben volt még ez a fajta generátor. A motor 1983-as, eredetileg VM Motori gyártmány, de a német Flamme cég marinizálta.
    Sajnos a motorról sem lehet többet megtudni, eddig két hasonló motort találtam, de egyik sem egészen olyan mint az enyém...

Click image for larger version

Name:	20150403_125101.jpg
Views:	1
Size:	184.7 KB
ID:	157507Click image for larger version

Name:	20150403_125119.jpg
Size:	193.9 KB
ID:	157508Click image for larger version

Name:	20150403_125140.jpg
Size:	181.7 KB
ID:	157509Click image for larger version

Name:	69228445_1_1000x700_flamme-diesel-motor-elado-fertorakos.jpg
Size:	58.2 KB
ID:	157510Click image for larger version

Name:	69228445_2_1000x700_flamme-diesel-motor-elado-toltson-fel-fenykepeket.jpg
Size:	54.8 KB
ID:	157511Click image for larger version

Name:	vm 9cv.JPG
Size:	115.4 KB
ID:	157506

Ha három egyforma vezeték jön be a csatlakozóba (amit persze nem fotóztál le) akkor egy három fázisú motorkerékpár feszültség szabályzó jó bele.
    Öt vezetékes kivitelt kell venned. Pozitív; negatív; és a három fázis.Click image for larger version

Name:	szabályzó.jpg
Size:	5.2 KB
ID:	144127

Komment

Köszi a választ, de ez nem olyan egyszerű... Az éles szemű kollégák már biztosan kiszúrták, hogy ez egy 10 pólusú, tíz tekercses kivitel...Ráadásul a tekercsek is valami fura séma szerint vannak egymással összekötve... Egy oszlopról jön le egy piros vezeték, a többi oszlopra pedig két sárga vezeték jön. A vezetékeknek semmi kapcsolata nincs a testtel...

Komment

Az, hogy a test felé nincs egyik vezeték sem lekötve, természetes.
        Üzem közben megmérted? Lehet egy nagyobb teljesítményű izzóval is tesztelni, de ha a testre kötöd az egyik vezetéket akkor nem szabad világítania az izzónak, csak a vezetékek, egymáshoz képest kell, hogy adjanak feszültséget. De ha végképp nem jutsz dűlőre a szabályzással, egyszerűen tekercseltesd át egyfázisúra, vagy ha a tekercselő meg tudja oldani három fázisúra.
        Létezik egyfázisú szabályzó is. Pl Ducati Monster 900. De gyártanak is ilyen fesszabályzót.
        Az, hogy a harmadik vezeték a többi tekercshez képest hogyan van bekötve üzem közben méréssel izzós teszttel kideríthető.

Komment

Üsd be az alkatrész azonosító számot googléba kihoz pár találatot...
          Persze Jani, csak azoknak semmi köze ahhoz, amit keresek...:-((

csak a vezetékek, egymáshoz képest kell, hogy adjanak feszültséget.
          Állj, én jól tudom hogyan kell működnie egy ilyen generátornak...! DE ez 10 pólusú és a 10 nem osztható 3-al...
          Mivel a mágnes is 10 szegmensű, ezért elvileg lehetne is egyfázisú, de akkor csak két kivezetés lenne, itt meg három van...Tesztelni még nem tudtam, mert a motor még nem indul...

Name:	20150404_165911.jpg
Size:	196.0 KB
ID:	144130Click image for larger version

Name:	20150404_165813.jpg
Size:	188.0 KB
ID:	144131Click image for larger version

Name:	20150404_165822.jpg
Size:	194.3 KB
ID:	144132
          Utoljára szerkesztve a következő által: bazsimoci; 2015 ápr. 04, 17:07.

Komment

Na végre megvan ez a fránya elektromosság, jó sokat kellet guglizni mire rátaláltam...

Name:	elektromosság.JPG
Size:	171.4 KB
ID:	144152

Komment

Akkor ha jól látom egyfázisú, és a harmadik vezeték a töltésjelző izzó működését oldja meg a szabályzón keresztül...de javíts ki ha neked más a megoldásod.

Komment

Nem, a harmadik piros vezetéken érzi az elektronika, mikor kell söntölnie a tekercseket... Elég húzós ára van egy gyári fesszabályzónak, de találtam kb 6000ft-ért motorba való újat ami tudja a 14A-t... Sajnos használtban eddig nem találtam, mert sehol nem adják meg az áramerősséget...

Komment

Nem lehet megjavítani azt ami rajta van?
                  A probléma, hogy egyáltalán nem volt szabályzó hozzá..!

Ezt viszont egyáltalán nem értem, hogyan működhet csak 3 kivezetéssel...

Name:	$_57 (1).jpg
Size:	187.0 KB
ID:	144209

Ebből kettő a két kivezetés a tekercsből, a másik meg egyetlen test... Hol jön ki ebből a szabályozott 12V...?

Komment

Name:	conversion-kabelbaum-schema.jpg
Size:	54.6 KB
ID:	144210
                    Szerintem így.....

- - - Updated - - -

Name:	5 vezetékes2.gif
Size:	22.1 KB
ID:	144211
                    És talán ahogy a tiédet kellene bekötni....

- - - Updated - - -

Tehát Vespa szabályzó. Olyan 5-6 ezer körül van az ára, 16 amper terhelhetőségű.

- - - Updated - - -

De ez az 5 vezetékes bekötése nem biztos, hogy jó.

Komment

Bocs, hogy belepofizok, de ennyi találgatás után én elvinném a cuccot valami autószerelőhöz, aki oszciloszkóppal meg tudja nézni, hogy mi is van a 3 dróton.

Nem lehet, hogy ez olyasmi cucc, mint a 3 kivezetéses trafók? Fele tekercs jobbra, fele balra lehet tekerve?
                      Utoljára szerkesztve a következő által: gesszti; 2015 ápr. 11, 08:29.

Komment

Autószerelőhöz. Ezt komolyan gondolod? És még is melyikhez? Opeles vagy Fordos legyen az illető? Melyik "autó szerelő" tudja és érti, hogy mi az az oszcilloszkóp? Egyébként meg ezt a fesszabályzó problémát nem kell szkóppal mérni.....
                        A bazsi valószínű, hogy nem akarja áttekercseltetni hanem próbál találni egy olyan szabályzót amivel működik az eredeti tekercseléssel. Én erre írtam válaszként, hogy a Vespa hasonló szabályzókkal dolgozik és nem is drága.

Komment

Szerintem így...
                          Köszi, ez érdekelt igazán. Sajnos akkor ez a fajta szabályzó nem lesz jó. Nézegetem már egy ideje a Ducati szabályzókat, kívülről mind egyforma, de a kutatásaim alapján mindnek más a cikszáma és az amperértéke...Tehát ahány motortípus, annyiféle eltérő dinamóhoz, eltérő szabályzó- ugyanolyan ház kialakítással... A 343262-es 28A, a 343182-es 25A, nekem igazán a 343343 kellene, ami pont 14A, de eddig még nem találtam nekem megfelelő árban...
                          Tehát hajlok rá, hogy a Vespa 125-ös önindítós tipusaihoz megfelelő szabályzóra lesz szükségem, de nem tudom egyértelműen megállapítani , hogy esetleg egyéb típusok szabályzói is alkalmasak-e a max 14A áram elviselésére...

Komment

Autószerelőhöz. Ezt komolyan gondolod?
                            Igen. Autódiagnosztikában alap dolog egy oszcilloszkóp. Legalábbis azoknál, akik komolyabban foglalkoznak vele. Akkor, amikor látni akarod, hogy melyik szenzor mit csinál, vagy éppen a beavatkozó elemek milyen jelet kapnak, akkor ehhez kell nyúlni. Azért lenne érdemes rákötni ezt a generátort is, hogy valós kép legyen róla, hogy mi is jön ki belőle. Ha ez megvan, akkor lehet hozzá keresni/készíteni egy feszszabályzót. Amíg nem tudod, hogy mi jön ki belőle, illetve nem ismered a gyári szabályzót, addig csak találgatás. "vagy jó lesz, vagy nem".

Komment

Nem érted, hogy egy autó szerviben nincs olyan berendezés amivel bármit meg lehet mérni? Minden szerviz komputer az adott típus alkatrészeit hasonlítja össze a gyártó által bevitt adatokkal és a szerelő sokszor nem is érti a mérés menetét, csak a kapott adat alapján dönt a cseréről.
                              Ráadásul ezek a modern szerviz komputerek (rég nincsenek egyszerű szkópok) a korszerű központi vezérlő egységnek, és azok perifériáinak a mérésére vannak gyártva. Sokszor még egy másik modell ugyan azon alkatrészének a mérésére sem alkalmasak.
                              Ennél az egyszerű generátornál semmi értelme a frekvencia menet képi megjelenítésének. Az autó ipar pedig ezt a kivitelt nem is használja.
                              Azon kívül egy felfogó forgató berendezést is gyártani kellene hozzá. Egy eszterga pad és egy felfogó segítségével meg lehet forgatni, eközben lehet mérni a kivezetések feszültség értékeit és terhelés alatt is lehet vizsgálni, de ezeket vigye magával egy Opel szervizbe?
                              A fesszabályzó hiánya miatt pedig a találgatásos módszer igen is életszerű.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X