Közlemény

Collapse
No announcement yet.

DKW NZ-IZS központi szekrényváz

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

DKW NZ-IZS központi szekrényváz

Sziasztok!

Egy "soveny"-el folytatott beszélgetésem közben merült fel a kérdés, hogy hogyan is néz ki belülről a címben is említett alkatrész, milyen erősítései vannak, illetve milyen evolúciós lépéseken ment keresztül 1938-tól 1957-ig (A 49-esek B betűs motor és vázszámmal zárták pályafutásukat, a lemezvillás 350-esek, pedig A-val kezdtek 47-ben), amikor is leállították az akkor már enyhén szólva elavultnak számító IZS 49 gyártását.

A vázkonstrukció 38-ban igen korszakalkotónak számított!

Németül:

Detailbilder von NZ Teilen - Abstreifblech ab 1943

Ugyanez Google Translate förmedvény fordítással:

Google Fordító

Természetesen megemlíthetjük még az IZS 49 esetében az 1955-ben bekövetkezett átalakulást, ami többek közt a vázra is kihatott. 55 előtt egy csavarral lehetett a kormányszorító alsó dörzstárcsáit tartó lemezkét a helyére rögzíteni, ezután ez eltűnt... egy ilyen erszény szerűségbe kellett beakasztani egy fület.

A váznyaktábla is költözött 38 óta. Először a váz elején volt, de alkalomadtán, a paralelgramma (trapéz-, lemez-) villa túlterhelése esetén a központi nyomórugó ledarálta, így a váz jobb oldalára került. Ez javított az olvashatóságon is... Kormányzárnak hely csak civil NZ-ken volt, de a váznyaktábla helyváltoztatása után nem sokkal elhagyták ezt a vázgyengítő elemet, ami sok problémát okozott a Wehrmachtnak. A besorozott civil gépek váza nem igazán terepre volt optimalizálva...

Minden dokumentum, ami jól jöhet motorunk azonosításánál, megtalálható a Letöltések menüpontban... két nyelven is általában, ami német vagy angol. A dokumentumok egy része a http://dkw-nz.net/ oldalról származik!

Üdv
    Utoljára szerkesztve a következő által: stalker; 2011 jan. 23, 16:10.
    Minsk/Voskhod 14V-os "generátort" keresnék egy "kIZSérlethez", ha van egy kedves fórumtagnak ilyen.

Stalker, soveny: Van is ilyen szó: "szerkényváz" ? Vagy csak egymástól másoltátok?
    soveny kedvelte ezt.
    Zen3D: bolg a 3D nyomtató építésről

Komment

Szerintem nincs, javítottam. Nem tudom, szekrényváz van-e, minden esetre így értelmesebbnek tűnik.

Komment

Van ilyen szó, én egy Maróti szakkönyvből lestem el és fel akartam vágni vele;-) Legalábbis azt hiszem van ilyen, de elehet Maróti téved...
        Minsk/Voskhod 14V-os "generátort" keresnék egy "kIZSérlethez", ha van egy kedves fórumtagnak ilyen.

Komment

Még némi porhintés , akarom mondani információ megosztás:

IZS49 motor és vázszámok az évek függvényében... ha esetleg elhagytad volna valahol a nyaktáblát vagy olvashatatlanná vált volna (DKW-n minden szám nélkül megmondod milyen évjárat, mert az alkatrészek zömén látható, kopásnak ki nem tett helyen az év-hónap be van ütva, karikában év, mellette hónap). Természetesen a nyaktábla kivitele változott folyamatosan évjárattól függően vagy belpiac/export különbségek is voltak. Az exportoknak ilyen flancos dombornyomásos nemtomleírnimilyen táblájuk volt mindig.

1951 - У
          1952 - M

1953 - Х
          1954 - Бœ
          1955 - Б˜
          1956 - Т
          1957 - Б™

Ha esetleg egy "K" csücsülne a betű mögött, akkor az gyárilag oldalkocsis.
          soveny kedvelte ezt.

Komment

DKW NZ 350 Spezifikationen - NZ Typenschilder

Egy szösszenet német nyelven a DKW NZ váznyaktáblákról...

http://www.dkw-nz.net/cms/front_content.php?idart=128

Végül a motor helyes festéséről...
            Utoljára szerkesztve a következő által: stalker; 2011 jan. 26, 18:54.

Komment

stalker eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Ha esetleg egy "K" csücsülne a betű mögött, akkor az gyárilag oldalkocsis.
              És ebben az esetben a jobb oldali hátsó vázkeret is erősített. Ilyen:
              Click image for larger version

Name:	iz49kkorvraamub4.jpg
Views:	1
Size:	76.4 KB
ID:	128705 Click image for larger version

Name:	iz49korvtraamidnd1.jpg
Size:	81.0 KB
ID:	128708

Mivel oldalkocsi-felfüggesztési pont, nagyobb csavart kapott a jobb oldali hátsó lábtartó is (nem tudom, 12mm átmérőjű helyett talán 14mm-eset???):

Name:	iz49korvtkinjalra4.jpg
Size:	75.6 KB
ID:	128707 Click image for larger version

Name:	iz49korvtjalasedgp1.jpg
Size:	64.7 KB
ID:	128706

Ez pedig a vezetőülés alatt lévő oldalkocsi felfogatószem. Az észt fórumon azt írják, hogy a szólók 10mm átmérőjű tengelye helyett az oldalkocsisoknál 12mm átmérőjű tengelyt használtak.

Name:	iz4912mmpoltzu0.jpg
Size:	44.2 KB
ID:	128710

(Ezeket a képeket az automoto.ee foorumid oldalról töltöttem le)

És így néz ki a motoron:

Name:	DSC03876-1.sized.jpg
Size:	79.3 KB
ID:	128709

Most nézem, hogy a villanyak alatt 10-15 cm-el ott van a vázban a furat a másik rögzítési pontnak. Valószínűleg ez is gyári megoldás lehet, legalábbis fényévekkel igényesebb azoknál, mint amiket eddig láttam.
              stalker kedvelte ezt.

Komment

Szia!

Igen végre egy eredeti oks... nem zúzott házifusi vázzal, jóféle, köszönöm az infót, minden izses nevében!!!

Üdv

Komment

Ha pedig már oldalkocsinál tartunk, az Izs 49K és 56K modelleket a Б™ÃÅ¸-56 oldalkocsikkal szerelték gyárilag.

A már hivatkozott észt fórum képei egy (a színe alapján valószínűleg Izs 56-mellett futott) lengyel Б™ÃÅ¸-56 oldalkocsikról:

Name:	vp56poolazk0.jpg
Size:	69.8 KB
ID:	128711 Click image for larger version

Name:	vp56poolaklgpl0.jpg
Size:	71.2 KB
ID:	128712 Click image for larger version

Name:	vp56poolaistexw4.jpg
Size:	65.4 KB
ID:	128713

Íme egy Izs-56K prospektus, Б™ÃÅ¸-56 oldalkocsival.

Name:	iz56kbrozsu7.jpg
Size:	70.2 KB
ID:	128714

Ez pedig már egy újabb típus, Б™ÃÅ¸-62, valószínűleg Planeta K-é lehetett.

Name:	IMG_0021.jpg
Size:	99.5 KB
ID:	128715
                  Nedo kedvelte ezt.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                  Working...
                  X