Erre próbáltam utalni. A praktikerben, Auchanban Brico.ban, meg ilyesmi helyeken kapható barkács kompresszorokat el lehet felejteni ehhez!
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Szemcseszórás otthon
Collapse
X
-
Sziasztok!
Ahogy olvasgattam a fórumot, látom nem mindenki van tisztában a homokszórás folyamatával. Mivel homokszóró kisiparos szerettem volna lenni, valamennyi rálátásom van a témára. Leírok egy összeállítást, amivel otthon én elég jól elboldogulok, hátha sikerül segítenem valakinek, aki saját magának szeretné a homokolást megcsinálni.
Nekem van egy elég nagy méretű szórókabinom, mely kb Kr. e. 150-ben készülhetett. Gyárilag van hozzá elszívó is csak az olyan zajos, hogy nem szeretem használni. A benyúló nyílásokat nem misztifikálták túl, egyszerűen farmeranyagból varrtak rá 2 ujjat, ezen keresztül lehet benyúlni. A világítást odabenn egy neontest biztosítja. A belátás egyszerű üvegablakon át lehetséges, melyet cserélni lehet. Bent található egy forgatható tárgyasztal. A szóróanyag a kabin alján leüríthető. A belső falak egy gumiszerű borítással vannak borítva.
Mivel a nagy kompresszoromat eladtam, ezért most egy 2 hengeres kompresszorral dolgozom. Nyomóoldalon 250 L-t tud, max. nyomás 10 Bar, 50L-es tartály van alatta. Ehhez hozzákapcsoltam egy plusz 60L es tartályt, így 110L levegőm van egyszerre.
A pisztoly: amivel most össze van szerelve, az a legegyszerűbb alsótartályos barkácsáruházban kapható szórópisztoly. Nem mondom hogy a legerősebb és a leggyorsabban lehet vele dolgozni, de hobbizni elég. A veterános feladatokat meg tudom vele oldani, határidős munkákat már nem vállalok. Ami még pozitív, hogy nem csinál a kabinban akkora ramazurit, így nem kell hozzá elszívó. Levegő igénye van, 6 Bar alatt meg sem mozdítja a homokot, ezt tiszteletben kell tartani.
Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy mindenki ügyeljen a légzésvédelemre. Nekem a kabinból valamennyi anyag mindig jön ki, ha nem viselek maszkot, bizony 5 perc elteltével iszonyatos krákogás kap el. Nyilván ez nem túl egészséges. Munkavédelmi boltokban lehet kapni 1000 Ft. környékén FFP3-as maszkot, mindenkinek ajánlom hogy szerezzen be ilyet. Vagy ha több pénze van akkor a duplaszűrős 3M-et. Ez baromi jó, kényelmes, cserélhetőek a betétek, csak drága.
Mint ahogy említettem, a fenti összeállítás hobbizni elég. Rá kell szánni az időt, ha valamit meg akarok csinálni. De !!!
Meg tudom vele csinálni.
Remélem tudtam segíteni. Ha esetleg kérdés van, arra megpróbálok válaszolni.
Sziasztok: Balázs
- 11 likes
Komment
-
Balu82 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseHa esetleg kérdés van, arra megpróbálok válaszolni.
A másik ok, amiért ezen gondolkodom az, hogy csak egy játékkompresszorom van, ami egy apróbb festésnél is folyamatosan jár - adatokat fejből nem tudok, de akkora hogy gumizott kereket vagy szíjas hajtást nem is tettek rá, mert nem fért volna bele az árkategóriába. Persze ehhez is terveztem pisztolyt csinálni, amivel eddig oda jutottam, hogy egy használt, régifajta olvadóbiztosítóból kiszórtam a homokot...
(viszont 3M-es duplaszűrős maszkom van, az rajtam maradt, mint szamáron a fül..)Utoljára szerkesztve a következő által: kollarg; 2012 aug. 31, 00:11.korompaiistvan kedvelte ezt.There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".
- 1 like
Komment
-
korompaiistvan eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintésePisztolyt lehet venni 6.000.- Ft-tólThere's a very fine line between "hobby" and "mental illness".
Komment
-
Uff!
Sajnos a vizes technológiához nem tudok hozzá szólni, azt sosem próbáltam.
Amivel én nagyon szerettem dolgozni, az a nyomott levegős rendszer. Most is meg van egy 40 l- es készülék. Mondjuk ez is levegő igényes, de ha van türelmed, azzal baromi jól meg lehet takarítani dolgokat és az ára a készüléknek sem olyan veszélyes. Asszem újonnan kb 30e körül vettem ezt a kicsit. Kicsi kompresszorral ez is időt igényel, de a hatásfoka sokkal jobb a kézipisztolyokénál.( egyből csontig lekaparja a cuccot) Hátrányai ezeknek a "gagyiknak":
- lehetetlen tömlőméretet használ, hál' istennek az importőr erre rájött és árul hozzá kiegészítőként külön póttömlőt.
-gyárilag a pisztoly ami rajta van az egy vicc. Egyből cseréltem egy komolyabbra.
-egyszerűen nem lehet hozzá olyan fúvókát találni, ami bírja egy kicsit jobban.- CSercserecserecsere.
-Ha esetleg pocsékul tároltad a homokot és nedves a párától egy picit, az egész rendszert szét kell szedni szinte, hogy kitakarítsd, ez időigényes és a göndör hajam kiegyenesedik tőle, ha ez többször előfordul.
De igazából sajnos tényleg a levegőn múlik az egész. Ezt a tényezőt csak nagyon sok türelemmel tudod "kicselezni", ha egyáltalán megmoccantja a homokot.
No megint sikerült egy litániát írnom, remélem nem feleslegesen!
Én beszéltem!
Uff!
BIntrepid és korompaiistvan kedvelte ezt.
- 2 likes
Komment
-
Én az utóbbi pár homokszórásnál azzal szívtam, hogy a kompresszor bedolgozott egy kis vizet is, így a homok tökéletesen átnedvesedett, és belerakódott a pisztolyba, és az istennek nem akart működni, mire rájöttem, hogy mi a gondja...szétszerelés,takarítás (elég volt levegővel kifújni)... na ekkor váltottam nagyobb szemcsére, és megszűnt ez a probléma, bár a kompresszort még helyre kell pofozni, bár nem mai gyerek, rég megszolgálta, amibe kerülhetett.
Komment
-
Balu82 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseAmivel én nagyon szerettem dolgozni, az a nyomott levegős rendszer.
Komment
-
Sziasztok!
Sajnos nem tudtam belinkelni képet, pedig arról egyszerűn meg lehetne érteni. Mondjuk a Lincos honlapján találtok ilyet: Kültéri homokfúvó 75 L.
Szóval adott a tartály, mely nyomásálló. A tartály alján van egy kifolyó, melyen a homok ki tud jutni egy keverőcsőbe. A csőbe pluszba bele van kötve egy levegőcsatlakozás is. A tartály tetején van egy betöltőnyílás ( a homoknak), mely nyilván zárható. Illetve a tartályba direktbe is be van vezetve a levegő.
A működése:
A tartályt megtöltjük homokkal a névleges térfogat 3/4- ig. Lezárjuk, mint állat. Csatlakoztatjuk a kompresszort, különféle csatlakozókon ráengedjük a levegőt és lehet vele dolgozni. A levegő így eleve nyomást fejt ki a tartályban a szóróanyagra, illetve a tartály aljában lévő keverőcsőben is gyorsítja a cuccot.
A keverőcsőhöz van csatlakoztatva a tömlő, melynek a végén van egy pisztoly. Ez a pisztoly tartalmaz egy levegőzáró csapot ( golyóscsap), illetve a fúvókát.
Nagyjából ennyi. Igazából nem egy agysebészet. De nagyon jól működik.
Remélem érthető voltam, bár már most nem esik jól a gondolkodás. (talán amúgy sem)
Jó éjszakát:
B.korompaiistvan és soveny kedvelte ezt.
- 2 likes
Komment
-
Átmegy rajta. Természetesen szétkoptatja. Elvileg vagy teljesen el kellene zárva lennie, vagy tökig nyitva, de akkor is elkoptatja. Főleg ha nem az előbb említett módon használjuk. Ezért cseréltem ki első lépésben a gyári pisztolyt egy másikra. Egy fokkal jobb lett. Ekkor kezdtek el kopnia fúvókák egymás után. Egy párszor seggre ültem mire nagyjából kitapasztaltam. Ez ilyen
Tudom, mit felejtettem el.
Íme egy vicces történet, hogyan szívatja meg az egykori parasztgyerek saját magát.
Történt egyszer hogy meló akadt végre. Volt még vagy 1 talán 2 fúvókám, természetesen azok is elkoptak. Ugye ha webshopból megrendeled a következő garnitúrákat, eltelik egy pár nap. A melóval haladni akartam, hát gondoltam kicseszek majd a fizikával. Kerestem pár 10.9- es csavart, gondoltam ettől keményebb már csak ipari gyémánt van)) hát elkezdtem formára köszörülni, fúrni faragni. Természetesen ez az acél kemény, vagy 5 db 3- as fúrót elégettem, eltörtem, elhajlítottam, mire kifúrtam egy kb. 5 cm- es darabot. DE elkészült a MŰ. Beszereltem, és láss csodát. Körülbelül 1 percet tudtam használni. Olyan szinten szétkoptatta belülről kifelé ( hogyan máshogyan) hogy azt élmény volt nézni.
Természetesen kénytelen voltam fúvókákat rendelni. Aznap sem találtam fel a spanyol viaszt.
Ennyi mára.
Uff!
- 3 likes
Komment
Komment