Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Hasított hüvelyek kihúzása

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Ma du. 6-tól fél 10-ig foglalkoztam vele. Vettem 0,7-0,8-0,9 mm-es fúrószárakat, hogy legyen kínálat. A 0,9-es vált be, ez feszült bele a legjobban, hogy ki tudjam húzni a hüvelyt. Mikor már az utolsó mm-eket is letörtem a fúrószárból, váltottam az 1 mm-esre, de sajnos ez is hamar fogyásnak indult, ilyenkor a szilánkokat mindig ki kellett horgászni a csapból. A végeredmény kb. 0,5 mm a perem fölött. Még ennyi, vagy kétszer ennyi kellene, hogy fogóval meg tudjam fogni.

Fújtam rá a WD40-et, hűtöttem-melegítettem, de nem tudom, melyik a jobb megoldás. Utolsó körben a hüvelybe tolt fúrószárat tettem a lángba és így melegítettem, szerintem ez hozta a legnagyobb sikert, de ugye így is elég lassan haladok. Szerencse, hogy nincs órabérem, mert már lassan összejönne a 8000 Ft-os átkódolás-költség, amit ajánlottak.

Holnap veszek két új fúrószárat, adok még neki egy napot, és ha nem jön ki azzal, valahol kifúratom. Ismertek esetleg valami műhelyt Budapesten belvárosban, ahol nem hajtanak el? Csak ha minden kötél szakadna... :P

Komment

soveny eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      Még ennyi, vagy kétszer ennyi kellene, hogy fogóval meg tudjam fogni.
      Nem próbálkoztál csavarkiszedővel? Bár nem tudom mekkora szokott lenni a legkisebb a készletben, ráadásul most nem is tudok leugrani méregetni a műhelybe. (Ha nem sürgős, akkor esetleg délelőtt tudok méricskélni)

Click image for larger version

Name:	ux_a08092900ux0077_ux_c.jpg
Views:	1
Size:	33.4 KB
ID:	132810

Hogyha vékony a hüvely fala, akkor feszítené egy kicsit jobban, de azzal talán könnyebb lenne kitekerni. Én csavaroknál szoktam használni (ugye rendeltetésszerűen), de más dolgok kibányászására is alkalmas lehet.
      Nem olyan olcsó mulatság mint a 30-40 forintos 1-es fúrószárak, de hasznos tud lenni. (Főleg ha az előző tulaj beletöri a vázba a Pannonia első ülésrögzítésének a csavarjait tőben. Mindkettőt... )
      soveny kedvelte ezt.
      There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Komment

kollarg eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        Nem próbálkoztál csavarkiszedővel?
        Túl kicsi hozzá a furat

Komment

---marógépen ,kicsit felfurnám a közepét , aztán beletekernék egy menetfúrót , amivel aztán röktön ki is huznám .(nem húzva --ütögetve )

ez a megoldás az 1-ETLEN házi , amivel pl. a blokkfelek illesztő - és egyéb " brezonok " a legkevesebb sérüléssel kivehetők .

(persze van hivatalos szerelési mód is de azt nem is mondom -mert felesleges ...)
          soveny kedvelte ezt.

Komment

mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Túl kicsi hozzá a furat
            Igen, megmértem. A készletben a legkisebb szerszám legkisebb átmérője 1,4 mm, annál még pár tizeddel nagyobb furat kell hogy bele tudjon kapaszkodni.

soveny eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            hűtöttem-melegítettem
            Mivel hasított, ezért belefeszül mindenképpen - szerintem felesleges hőmérséklettel próbálkozni.

Esetleg amit Joker mond - feltéve hogy van megfelelő méretű menetfúród és tudod valami módon ütögetni kifelé. Mondjuk a zsákfurat leszűkíti a lehetőségeket, a menetfúróra meg nehéz húzókalapácsot applikálni.

Én a kiálló részét már összenyomtam volna műszerész méretű csípőfogóval és azzal próbálnám kirángatni... Persze elég barbár megoldás, utána már finomabb megoldások nem alkalmazhatóak ha mégsem jönne össze.
            Utoljára szerkesztve a következő által: kollarg; 2012 szept. 25, 07:34.
            soveny kedvelte ezt.

Komment

----nem figyeltem eddig ?---ki áll kicsit ? -----akkor meg tegyél rá egy nagy alátét szerü vasat , amin pont akkora a furat amin kinéz a vége (amugy meg lefedi a gy. kapcsolót )----aztán egy -nem amatőr--lakatos CO heg. vel rátesz egy pöttyöt ...... mondjam tovább ? azért mondom ...megvárni amig lehül ! ( levegővel-rögtön - lehet rásegíteni )
              soveny kedvelte ezt.

Komment

Ez valóban jó ötletnek tűnik! De a spiáter háznak nem lesz baja, ha attól fél mm-es távolságra hegesztenek?

Komment

joker eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  -ki áll kicsit ?
                  Ha kiállt volna, akkor megfogja egy fogóval, és kirántja. Hopp !

-lakatos CO heg. vel rátesz egy pöttyöt
                  A siker valószínűsége egy 1 mm csapnál 25 % ! ( Egy NEM amatőr )
                  soveny kedvelte ezt.

Komment

Vaaan máááásik : elviszi valakihez aki meg tudja csinálni --aztán nincs semmi kérdezgetés---fizet oszt örül

Komment

De abban semmi kihívás nincs!

Komment

Vaaan máááásik
                        Vagy ! Elmegy egy környékbeli ipariparkba, ad a 10 tonnás mágnesdarú kezelőjének 2 dl vegyes pájinkát, oszt kiszippantatja
                        korompaiistvan és kollarg kedvelte ezt.

Komment

mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          ad a 10 tonnás mágnesdarú kezelőjének 2 dl vegyes pájinkát, oszt kiszippantatja
                          Hát, eddig ez a legmegnyerőbb ötlet...

De ha kiáll 0,5-öt, akkor összenyomni már lehetne és utána apró csípőfogóval kierőszakolni - a hasított hüvely végülis szabványalkatrész, nem lehet nagy gond beszerezni. Gond akkor lenne ha elfáradna a művelet közben a spiáter.
                          korompaiistvan kedvelte ezt.

Komment

Sziasztok!

Ma délután sikerült kihúznom a biztosítóhüvelyt, némi agyalás után elsőre. Két napig hűtöttem a fagyasztóban, a biztosítóhüvelyben egy fúrószárral, hátha így könnyebben boldogulok. Persze nem segített, első próbálkozásra kihúztam - de csak a fúrószárat. Úgyhogy nyomtam rá egy kis WD40-et, majd megint egy kicsit, melegítettem, húztam, csavartam, semmi. Kimentem végül a közeli optikushoz, hogy vegyek néhány egészen kicsi csavart. Sikerült is találnom egy nagyon kicsit, M1,2-est. Hazavittem, passzolt, elkezdtem belehajtani a hüvelybe, ami persze reggelire megette a menetet, újra csak a szétkopott, szétmállott csavart húztam ki.

De meglett végül a megoldás, elővettem újra a régi, törött, 1 mm-es fúrószárat. Észrevettem, hogy ha a fúrásirányba tekerve feszítem, sokkal nehezebben csúszik ki a biztosítóhüvelyből. A fogóval egyszerre húzni és csavarni nem igazán tudtam, úgyhogy belefogtam a fúrógépbe, egy kis tekerés jobbra, közben húzás, és...

Click image for larger version

Name:	DSCF8097.jpg
Views:	1
Size:	191.5 KB
ID:	132863

...kint is van. Épp Joker telefonált, mikor az átlamellázásnak nekiálltam. Komótos tempóban, kiadós tisztítással együtt 20 perc volt a lamellák cseréje (a másik sorozatot eltettem tartalékba a régi zárba), a zárbetét pedig újszerű állapotban indít-leállít a kocsiban.

Köszönöm mindannyiotoknak az ötleteket és segítséget!
                            korompaiistvan, mir-mur és 6 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Szervusz Sövény!

Amire,nincs recept,arra nincs,de az akarat és kitartás és meglehet némi "Gyurcsóki szugeráció",meghozta az eredményt.A siker ilyen ritka pillanatai,adják talán a veteránozás legszebb élményeit és örömeit.

Üdvözlettel:Che

Komment

Kedves Soveny!

Egyetértek,ez nem tűnik könnyű feladatnak!Egy gondolattal,megpróbálok hozzájárulni a megoldáshoz,hátha kivitelezhető.
                                Ahhoz hogy épségben kivegyük a hüvelyt,és a betét se sérüljön,nagyon körül kell járni a lehetséges megoldásokat.Figyelembe véve hogy a hüvely furata 0,8mm a külső átmérő gondolom nem több mint 1,5mm a hossza talán ha 6mm? A zártest pedig spiáter, a "zárósapka"pedig krómozott acél ha jól látom. A "kenyérbeles" módszert próbálnám meg kétféle képpen . Az egyiket úgy csinálnám hogy a kenyérbéllel -lehetöleg minnél szikkadtabbat de ne legyen száraz, kitölteném tökéletesen tömörítve a furatot.Számításba kell venni a hosszanti hasítékot amelyen sajnos valamennyi kenyér eltud menni és gátol a célunk elérésében.Nagyon pontosan illeszkedő minnél keményebb tüskét kell készítenünk mert ez lesz a "dugattyú".és megpróbálni minnél nagyobb sebességgel a kenyeret bepréselni.Ha úgy itéljük meg hogy a hüvely hasítéka túl nagy veszteséget jelent,akkor próbáljuk meg a másik módszert!
                                Tulajdonképpen ugyanaz mint az előbbi ,csak a kenyér helyett ólmot v.forrasztó ónt használunk.De annyi különbséggel hogy ha apró darabonként telezömítjük a furatot ill.a hosszanti hasítékot hogy láthatóan kitöltse a hasítékot is.A továbbiakban mivel spiáterben van a furat és a hüvely,ha megfelelő tüskével képesek is lennénk úgy zömíteni hogy bizonyos anyagáramlás meginduljon és feszítse a hüvelyt, attól kellene tartani hogy a spiáter sérülhet.Ezért gondoljuk tovább!A furat és a hasíték tele van egy eléggé viszkózus anyaggal az lenne jó hogyha a hasíték telítve lenne és így a hüvely teljes hengerré alakulna,a 0,8 átmérőt kitöltő ólmot pedig kifurnánk a 0,8-as fúróval és a furatot immár másodjára is kenyérbéllel töltsük meg majd a tüske és kalapács.Bevallom hogy ilyen kis furatnál még nem alkalmaztam,de duplájánál már igen.A hasítékban levő ólom átmenetileg tarhatja a kenyérbél nyomását de ha jó a tüska és kellő intenzitású a nyomás keltés akkor sikeres lehet.Persze nincs kizárva hogy többször megkell ismételni.
                                Amikor egy ilyen művelet sikerrel végződik ,mindig megjelenik egy elégedett mosoly az ember arcán.De ehhez kell a siker!
                                Ha úgy döntesz hogy megpróbálod akkor még egy apró ötlet amit már szintén alkalmaztam.Az ilyen feladatoknál mindig jól jön a rezonancia ,de hogy kellene mbevinni?Nos én ebben az esetben egy lehetőleg kis tömegű fúrógép ami már tud ütvefúrni is.Mondjuk az ütvefúrásból az a bizonyos rezonancia kell csak,de a forgást nem tudod megszüntetni de egy kis trükkel csökkenthető.Ha egy hatos köracélt kifúrsz hosszábn kb.15mm hosszan 0,8-as fúróval és olyan hosszúra méretezed a szárat hogyha befogod a tokmányba akkor egyrészt belül ütközzön fel a vége ,másodszor pedig érjen ki annyira hogy az adott feladathoz jól használható legyen.A tüske lehet tűgörgő is de kikell lágyítani egy kicsit,olyanibolya kékre egy villany rezsón vagy bármi hasonlón mert különben eltörik.Ha ezt beleilleszted a hövelybe akkor az ütvefúró üzemmódban mintha sok kis kalapácsütés keletkezne és így hatékonyabban lehet a kenyérbelet befesziteni.Remélem sikerül "elegánsan" megoldani ezt a feladatot!Sok sikert!
                                Üdvözlettel:Csabee

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X