Közlemény

Collapse
No announcement yet.

hegesztő gépek összehasonlítása: tig vs. mig

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    hegesztő gépek összehasonlítása: tig vs. mig

    Sziasztok!
    Nem kifejezetten veterános téma, de gondoltam itt elég sok a szakember. Felmerült a családban, hogy Édesapámat meglepnénk karácsonyra egy hegesztőgéppel. Az elmult 30 évben egy trafós MMA gépet használt havi 2..3 alkalommal, igazából mindent mindennel hegesztve (vas, acél, rozsdamentes acél, az 1 mm-es lemezektől az öntvényekig).

    A következő kérdésekkel fordulnék hozzátok:
    - A legfontosabb, hogy TIG, vagy MIG?
    - Hol lenne érdemes beszerezni, főleg Bp környékén?
    - Milyen árkategóriától érdemes nézelődni, mire érdemes figyelni vásárláskor?
    - Érdemes lehet-e hasynáltat nézni, mik lehetnek ennek a buktatói?

    És mi az, amit elfelejtettem megkérdezni, és fontos lehet?

    Üdv,
    Frod

    #2
    Oké... Először is mindennemű gányolást visszautasítok, hobbista létére azt hiszem, elég sok "mestert" maga mögé utasít. Ha nem léphetünk át a mindent mindennel pongyola megfogalmazáson, akkor leírhatom ide a gégleteket, ami terjed a víztömörré hegesztett 5 mm-es bóracél tartálytól a szétrohadt és tőböl kiszakadt kipufogódob csatlakozás visszahegesztésig, ahol anyagot is kellett visszapótolni, pl...

    Másodsorban hangsúlyozottan hobbi tevékenységről beszélünk. Azt hiszem, ez pont az a fórum, ahol ez a szó szent, és felülír mindenféle gazdasági racionalizmust. Mindemellett mondjuk azért jó lenne az árat alacsonyan tartani, de ha lehetne választani egy 40ezres inverteres, és pl egy (akár használt) 55ezres tig között akkor az utóbbi győzne.

    Persze ha biztos lennék benne, hogy mit is szeretnék, akkor elmennék, és megvenném, de azért nyitottam ezt a topikot, mert érdekel a véleményetek. (És hátha mást is.) Tehát még az is lehet, hogy inverteres lesz, de csak tessék ötletelni, tanácsokat osztani, várom!

    Komment


      #3
      Most ki sértődött meg kire? És hogyan ítélkezzünk (természetesen csak magunkban, a jó ízlés határain belül), ha nem folytonos a hozzászólási lánc?




      Szerintem, ha mindent mindennel hegeszt, akkor TIG. Persze valóban nem léphetünk át a mindent mindennel megfogalmazáson, mert ha a mindent mindennel kizárólag acélokat fed, akkor már nem is biztos, hogy kell a TIG. Mindenesetre, ha csak acél a sok minden, de abból brutál vastagságú, akkor MIG-ből is komoly ipari gép kell. És akkor mégiscsak TIG?

      A lényeg szerintem, hogy egy fogyóelektródás védőgázas hegesztőnél (MIG) macera cserélni a huzalt, ha éppen másmilyenre van szükség. TIG-nél meg ugye a kezében van a pálca, ezért könnyen tud alkalmazkodni a munkadarab anyagához.

      Ha ívvel profi valaki és nem akar túl vékony lemezeket hegeszteni (vagy ahhoz van láng), akkor szerintem nem biztos, hogy a MIG előrelépés. Ha meg nincs láng, akkor lehet, hogy pont az a hiányzó eszköz a hobbimester keze alá.

      Egyébként én nem értek ehhez, csak úgy eszembe jutott.
      Che, frod és St.Z.350 kedvelte ezt.
      Everything is better when you decide you don't care.

      Komment


        #4
        Remélem senki senkire (én biztos nem), és remélem a lánc nem szakad meg, mert a kérdés még áll, a véleményetekre szükségem van!

        Komment


          #5
          Akkor most a beállt csendbe --félve belekérdezek : csak gyári , bolti , gép jöhet szóba? --mert nekem van egy nagyon komoly , nagyon okos vill.mérnök álltal a szocializmus fénykorában -tehát anyagtakarékossági szempontokat nem szemelött tartva készített frankó kis gép eladó . A kihasználatlanság miatt . A vágyam egy kis inverteres bigyó ami ha egy évben 5 ször kell akkor kiveszem a fiókból.

          szóval : premer oldal is 2 fokozatu állítási lehetőséggel , szekunder oldal : egyenáram , váltóáram 5 fokozat .....

          Szóval egy igazi mühely gép .

          nem ez a hirdetési oldal tudom , de a téma jelen állapota még talán megengedi ezt az infó közlést , természetes ha lenne folytatás akkor nem itt tesszük .

          Komment


            #6
            Porbeles huzalhegesztőre gondoltál ? Én eddig sima bevontelektródával meg trafóval dolgoztam. Nem rég vettem egy huzalos gépet, kezdem megszokni, egész jó. Hangsúlyozom nem vagyok profi, csak hobbiszinten űzöm.

            Komment


              #7
              UK eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              A lényeg szerintem, hogy egy fogyóelektródás védőgázas hegesztőnél (MIG) macera cserélni a huzalt,
              Egy valamire való gépre ,már 15 kg-mos huzaldobot kell tenni. Barkács használatnál, ez kb 1,5-2 évig elég . Tehát nem gondolnám hogy ez szempont. Na, de a kérdésedre válaszolva.
              A mai világban, már a lánghegesztést el kell felejteni. Ívhegesztőgépe van a papádnak, és tud is vele bánni. AWI-AFI gépet barkács célokra teljesen értelmetlen venni. Én is csak ALU hegesztéséhez használom. Én a helyedben csak CO hegesztőgépben gondolkoznék. Neked teljesen megfelel egy 160-200 Amperos gép. A huzal vastagsága 0,6-08 mm legyen. Ez általában ebben a párosításban kínálják. Ha adottak a feltételek, lehetőleg három fázisú gépet vegyél. Persze ennek az a hátránya, hogy ha húrcolászod, nem mindenűt tudod használni. De van Pl. a Gűdének olyan gépe, ami mind a két lehetőséggel üzemel.
              Semmiképpen ne vegyél gagyi gépet !! A Praktikeres gépeket el kell felejteni. Az ilyen EINHELL meg társai nem gépek. Sokat elárul a minőségről az is, hogy milyen csatlakozó van a gépen. Csak EURÓ csatlakozós ( levehető az ostor ) géppel szabad foglalkozni.
              Én nem zárkóznék el a használt gépektől sem, de nagyon oda kell figyelni. Az árát tekintve 70-80e alatt nem érdemes gondolkodni. Az ismert márkák megbízhatóak, de drágák. A Weldi, Esab, Merkle, Messer, Frónius, gépeket említeném.
              Ajánlanék neked valakit. Az én AWI gépemet is ők gyártották. Nagykőrösön lakik, a cég neve meg talán MIG-MAG Kft. Biztos tud jó ajánlatot adni. Ha érdekel megadom az elérhetőségét.
              sricsi70, Che és soveny kedvelte ezt.

              Komment


                #8
                Szervusztok!

                Nagyon örülök,hogy a hegesztőgépek témája felkerült a fórumra.A hegesztéstechnika és annak gépei,annyit fejlődtek az utóbbi időkben,hogy én nem tudtam vele lépést tartani és gondolom másoknak is van "fehér folt",a tudását illetően.Az utóbbi időben engem is foglalkoztat,egy olyan AVI gép vásárlása,mellyel alumíniumot is lehet hegeszteni,-nem gondolok én diesel hengerfejek felújítására,sem nagyüzemi alkalmazásra,de azért tudnia kell karosszéria vastagságú vaslemezt,alut,-mondjuk 10mm.-ig és saválló lemezeket 3-4mm.-ig hegeszteni.Tulajdonképp van is egy TW200-as gépem,mely ha jól tudom Kiskunlacházán készült,még a 80-as években,de ahhoz még kellene egy frekvencia átalakító,melyet idáig nem sikerült beszereznem,-igazán azt sem értem miért kell.

                Az inverteres gépekkel,valahogy nekem fenntartásaim vannak,igaz kicsik,könnyűek,de elektromosan,ha meghibásodás van,akkor szinte reménytelen a javításuk.Volt rá példa,hogy két komolyabb kazánlemezt kellett összehegesztenem,egy munkahelyen,3,25-ös, EB-s pálcával,-hát mit mondjak,kínlódás volt az egész.Hasonlattal élve,olyan ez,mintha,egy pipaszár lábú kórótól várnánk el,hogy basszust énekeljen,nincs levegő,nincs "szekrény".

                A hegesztés nem szakmám,de azért pályafutásom alatt megtanultam,bevont elektródával és lánggal hegeszteni,talán a lánghegesztés jobban is megy és jobban kedvelem,de a karosszéria munkában az AVI a jövő.

                Remélem lesznek értékes hozzászólások,melyekből sokat tanulhatunk!

                Üdvözlettel:Che
                sricsi70 és soveny kedvelte ezt.

                Komment


                  #9
                  mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  Nagykőrösön lakik, a cég neve meg talán MIG-MAG Kft. Biztos tud jó ajánlatot adni.
                  Erről a cégről én is csak jót hallottam.

                  Komment


                    #10
                    Che eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    alut,-mondjuk 10mm.
                    Az én masinám 250 Amperes ,és vízhűtéses. Ugyan próbálkoztunk már vele vastag alut hegeszteni sikerrel, de 3x36 amper, vagy még több kell hozzá. Ezt vedd figyelembe.

                    Komment


                      #11
                      mir-mur eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                      Egy valamire való gépre ,már 15 kg-mos huzaldobot kell tenni. Barkács használatnál, ez kb 1,5-2 évig elég . Tehát nem gondolnám hogy ez szempont. Na, de a kérdésedre válaszolva.
                      A mai világban, már a lánghegesztést el kell felejteni.
                      Hát ezért lényeges, hogy mit jelent a mindent mindennel. Láttam már öntöttvasat ívvel és spiátert lánggal hegeszteni, de gyanítom egyikhez sem lenne jó a 15 kg-nyi huzal egyetlen grammja sem.
                      Everything is better when you decide you don't care.

                      Komment


                        #12
                        Nekem egy szlovén Varstroj típusú CO-s gépem van,én meg vagyok elégedve vele... Pécsen vettem egy szerszám áruházban, pár évvel ezelőtt. 220V-os és 130 ezerből kijött ajándék automata pajzszsal együtt...
                        Varmig 1800 - Varmig 1800 - MIG-MAG CO2 Fogyóelektródás hegesztők - Varstroj - Varstroj webáruház

                        Komment


                          #13
                          UK eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          Hát ezért lényeges, hogy mit jelent a mindent mindennel.
                          Ez valóban nem így működik

                          Komment


                            #14
                            Nem vagyok egy nagy hegesztő szaki, de annyit én is biztosra tudok mondani, hogy Güde, Einhell, TIP ,,márka" szóba sem jöhet. Tavaly szemeztem én is egy feltűnően nagy tudású és alacsony árú használt Güdével - 350A, 2-4 ütem, egy rakás funkció, stb. - aztán több helyen is mondták, hogy ezeknek a trafóján a tekercs nem réz, hanem rezezett alu (!), ami rossz esetben kibírja a garanciaidőt, aztán szépen elég...

                            Nekem Mastroweld MIG 250 AI van, hát ezt is Kínában gyártják, de legalább magyar tervezés. 1 év garancia van rá (+1 megváltható), és a gép komplett munkakábellel, testkábellel volt 153e ft, meg vettem hozzá persze corgon palackot reduktorral. 5 kg-os tekercs megy rá, de az is elég kiadós. Nem fröcsköl, nem tapad, ja és nem csak huzalt, hanem pálcát is el lehet vele hegeszteni tetszőleges polaritással, AWI kábellel lehet vele ,,koppintós" AWI-zni is. Egyfázisú (úgy emlékszem, talán van háromfázisú is), és üresen csak 19 kiló Áram + előtolás külön-külön manuálisan állítható.
                            Szóval összességében nagyon jó kis gép, használható, viszonylag olcsó, de egy év távlatából (ráadásul alkalmi használattal) nem merek róla biztosan nyilatkozni, hogy 5-10 év múlva is ilyen jó lesz-e

                            Komment


                              #15
                              Ahogy itt olvasgatom a véleményeket , már nem is akarok annyira megválni az enyimtől...

                              Komment

                              Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X