Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Tranzisztoros ("Gyula bá"-féle) gyújtás

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Tisztelt Gyula-bá!

Még egyszer elnézést a privát maitt, sajnos erre a témára még nem akadtam rá eddig... Click image for larger version

Name:	blush.gif
Views:	2
Size:	482 Byte
ID:	138151 Szóval adott a csehszlovák csodám (Babetta 210) szabályzó nélküli állandó mágneses generátora, és egy izzóktól mentesített világítás[nem optikai tuning, sokkal inkább a biztonságot növeli mivel így látok is este...]. Jelenleg ez a kapcsolás van berakva egy graetz híd után(paint-el sajnos nem tudtam jobbat készíteni ):

Zehner: 27V
    Korlátozó ellenállás(ebben nem vagyok 100%-ig biztos): 50Ω
    Kondenzátor(elektrolit): 1000µF
    Feszültség stabilizáló: eleinte TS7812, később lecseréltem egy TS7809-esre(most az egész világítás 9V-ra van méretezve)

A gondok ott kezdődnek hogy nem tudom úgy eltenni a bordát hogy ne érhessen hozzá a vázhoz, és eldugni se nagyon tudom sajnos. Tudnál ajánlani egy olyan megoldást ami nem igényel hűtőbordát?

Előre is köszönöm a segítségedet .

Komment

Valamilyen okból csak itt enged válaszolni.

A hűtést nem lehet megúszni, van megoldás, lásd. a végén.
      A fő probléma az, hogy az általad alkalmazott kapcsolás alul van tervezve (nem képes 12 V-on 20 W-ot leadni).
      Két megoldás lehetséges:
      - vagy az eredeti kapcsolást kiegészíted a pirossal jelzett résszel
      Click image for larger version

Name:	Szab02.JPG
Views:	1
Size:	10.3 KB
ID:	138155
      - vagy egy még egyszerűbb kapcsolást alkalmazol:
      Click image for larger version

Name:	Szab01.JPG
Views:	1
Size:	8.0 KB
ID:	138156
      Az ellenállások 2W-osak, a tranzisztorok TO220 tokozásúak.

A hűtés vagy külön hűtővel (szigetelve) vagy a tranzisztort ill. az IC-t szigetelő alátétekkel (kapható) közvetlenül a váz egy sík részére kell rögzíteni. Ha sikerül szigetelt tokot találni, TO220-F jelzésű akkor a tranzisztor közvetlenül a vázhoz csavarozható.
      Attached Files
      Utoljára szerkesztve a következő által: Gyula-bá; 2013 aug. 13, 11:17.

Komment

Gyula-bá eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        Csatolt kicsinyítések
        .....tényleg kicsi

Komment

A rendszer nem alul méretes mert a jelenlegi világításom max 350mA-t vesz fel(9 V-on). Ebből fakad a probléma, ha nincs meg a húsz watt terhelés a feszültség megnő... A másodikat fogom megvalósítani először szerintem. Csak annyi kérdésem lenne hogy ha 12 helyett 9 voltot szeretnék akkor elég a zehnert kicserélni?

Komment

Ha csak 350 mA (LED ?, nekem még 20 W-ot írtál) akkor úgy ahogy van, minden módosítás nélkül jónak kell lennie!
            A tranzisztoros stabilizátor kimenő feszültsége nem más mint a Zenner fesz. + 0,65 V.
            Utoljára szerkesztve a következő által: Gyula-bá; 2013 aug. 13, 21:38.

Komment

Gyula-bá eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Ha csak 350 mA (LED ?, nekem még 20 W-ot írtál) akkor úgy ahogy van, minden módosítás nélkül jónak kell lennie!
              Annyi terhelés kell hogy 6V-os feszültség jöjjön ki a generátorból:
              "A csehszlovákok lespórolták róla a szabályzót, helyette úgy méretezték a tekercseket hogy 20W fogyasztás mellett 6V-ot adjon le. Ez mindaddig nem is gond amíg le nem cseréljük az izzót egy kisebb fogyasztású fényforrásra. Nálam most pont ez a szituáció sajnos."

Igen, LED-ekből van összerakva(elég kezdetleges állapotú a dolog még de működik). A kapcsolás pedig tényleg jó, de ebben az esetben úgy gondoltam hogy a faék egyszerű megoldás lesz a jobb. Kevesebb forrasztás, kevesebb hibalehetőség...

Komment

Gyula-bá! Lenne egy hatalmas kérdésem: a szocimotoroson megosztott utánépíthető gyújtáson merre induljak el a 638 generátorra rakhatósághoz az agyalásban? ( vagy van e hasonlóan nyílt forráskódú változat hozzá)

Komment

nahh rájöttem mi nem klappolt a nyakrajzhoz, multivibrátor helyett fordítócsipet adtal a bótban:///

Komment

Gergőke eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    Gyula-bá! Lenne egy hatalmas kérdésem: a szocimotoroson megosztott utánépíthető gyújtáson merre induljak el a 638 generátorra rakhatósághoz az agyalásban? ( vagy van e hasonlóan nyílt forráskódú változat hozzá)
                    Nem nagyon értem a kérdést.
                    A 6 és a 12 V-os változat mechanikai kialakítása azonos, mivel a gyári gyújtólapok is azonosak.
                    De a 12 V-os változat kapcsolása kis mértékben eltér a cikkben közölttől.
                    A 10 Ohm/2W helyett 33-36 Ohm/4W (két db 2 W-os sorban), ill 39 Ohm helyett 220 Ohm/0,75-1W!
                    A fenti alkatrészek a közölt NYÁK-on nem férnek el, módosítani kell rajta.
                    Az óta már "gyártásban" van a tovább fejlesztett változat(ok) úgy a Jawa mint az Mz modellekhez.
                    Bővebb infó, itt: http://jawa.5mp.eu/web.php?a=jawa&o=M9ESxlapyg
                    Utoljára szerkesztve a következő által: Gyula-bá; 2014 márc. 07, 09:25.

Komment

igen közben rájöttem hogy a hiba a lomexesek készülékében volt, mert a multivibrátor helyett hex-dec dekódert adtak és az istennek nem srimmelt a lábkiosztás fogtuk a fejünket amikor leesett a hibaforrás:-)

Komment

Ha már a 12 V miatt bele kell nyúlni a NYÁK-ba akkor az IC 1 és 15 lábait kösd a testre, ebben az esetben mindegy, hogy 4528 vagy 4538 IC-t használsz (az egyikben a tokon belül van test a másikban nincs, a különbséget csak később vettem észre).
                        Utoljára szerkesztve a következő által: Gyula-bá; 2014 márc. 08, 07:26.

Komment

Köszönöm! Valamelyiket csak sikerül hétfőn szerezni a nagfaluban:-)

Komment

tudnál esetleg adni egy változtatott nyákrazot meg beultetesi rajzot hozzá? ( tudom toronyóra lánccal:-) ) sajna a kompatibilitásokhoz nem értek, de bármit bármivel összeforrasztok:-) :-)
                            Utoljára szerkesztve a következő által: Gergőke; 2014 márc. 14, 12:19.

Komment

Gergőke eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                              tudnál esetleg adni egy változtatott nyákrazot meg beultetesi rajzot hozzá? ( tudom toronyóra lánccal ...
                              Sajnos nem a jelenlegi, "kereskedelmi"változat NYÁK-ja nem publikus. Amúgy, valószínűleg nem tudnál mit kezdeni az SMD technológiával.
                              Utoljára szerkesztve a következő által: Gyula-bá; 2014 márc. 14, 17:14.

Komment

és a jelelegi verziót mennyiért vesztegeted?

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X