Közlemény

Collapse
No announcement yet.

menetek rendbetétele

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

De „übung macht den meister” felkiáltással sima csavarokon fogok gyakorolni
    Azért legyen rajta menet. A sima csavar, az a csapszeg, vagy Stift. Persze ha erre ráreszeled a menetet és az jó is, akkor már valódi mester vagy.

Egyébként én is ennyi szerszámmal kezdtem. Most már van mindenféle szerszámom, kisgépem, csak éppen időm nincs velük dolgozni, mert mindig valami más adódik.

A kertes ház 22-es csapdája: Ha kertes házban laknék, lenne műhelyem, ahol megcsinálhatnám. De a francba, azt nem mondta senki, hogy egy kertes házban mindig van valami egyéb tennivaló.
    joker, Duke és 4 további látogató kedvelte ezt.

Komment

CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      Persze ha erre ráreszeled a menetet
      Persze hogy így gondoltam. Addig fel nem jövök a műhelyből, amíg nem reszelek egy hibátlan menetet!
      Csak valaki hordjon nekem elegendő élelmet meg vizet

- - - Updated - - -

A kertes ház 22-es csapdája:
      És ha a kertes házat megfejeljük egy életünk párjával, aki szintén szeret gondoskodni a szórakoztatásunkról, mert azt gondolja hogy különben unatkoznánk...

- - - Updated - - -

van mindenféle szerszámom, kisgépem, csak éppen időm nincs velük dolgozni,
      Legalább így valóban hosszú életűek lesznek. Hiszen ma már a Bo... izé... nem írunk márkanevet... szóval a nagy márkák sem feltétlenül megbízhatóak. Idei pofáraeséseim: egy nem épp alapkategóriás fúrógép (szintén a motorfelújítás okán vettem), ami pár használat után hányja a szikrát, továbbá egy igen neves gyártó elektromos szegélynyírója, amin 3 használat után esett szét a dob. Márkaszervíz persze hetedhét határon túl, így inkább megbarkácsoltam magam
      Lemezjáték, Örs és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Komám!1 és 3 kiló közötti félkezes kalapácsot el ne felejts venni!Főleg ha ilyen gondjaid vannak a finom menetekkel!!!!!
        Lemezjáték kedvelte ezt.

Komment

apacsavo eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          1 és 3 kiló közötti félkezes kalapácsot el ne felejts venni!
          Hogy legyen mivel "javítani" a túl jóra sikerült reszelést, köszörülést?
          sepy és apacsavo kedvelte ezt.

Komment

Reszeléssel nagy hibát nem okozhatsz, ha mégis akkor még mindig ott a köszörű.
            Technikája az hogy megkezded ott ahol még viszonylag épp a menet, és szépen körkörösen megreszelgeted a régi menetárok "nyomvonalában" haladva.
            Nagy hibát pedig azért nem okozhatsz mert ha valami oknál fogva egy helyen, mindent beleadva elkezded reszelni vagy 10 percig, na akkor talán már hagysz egy mélyebb nyomot
            dongos78 kedvelte ezt.

Komment

Szia Dongós!

Azért mielőtt nekikezdessz a reszelésnek, javaslom a tolómérő előzetes használatát. Elsősorban ez dönti el, hogy mivel kell indítani. Ha a menet zömült és lapított, a külső méret akár 3-4 tizeddel is nagyobb a névlegesnél, akkor bizony marad a köszörű, vagy a laposreszelő. Ezzel körkörösen lemunkálod a rossz menetszakaszt névleges méretre, majd 30°-ban letöröd a sarkát úgy, hogy ha van, akkor a menetmetsző rákapjon. Ha nincs metsződ, akkor jó a tűreszelő, de ebből is inkább a kicsi rombuszprofilossal kezdd, mert a háromszögprofillal ne miztos, hogy jól eltalálod a menetárkot.

Sok sikert és ne haragudj a csapszegért. Viccnek szántam, bár szorult helyzetben nem biztos, hogy jól ült a poén.

Üdv: CZsolti
              sepy és dongos78 kedvelte ezt.

Komment

Sok sikert és ne haragudj a csapszegért. Viccnek szántam
                Abszolút ült a poén, és vettem is, nem is gondoltam hogy meg kellene sértődnöm .
                Köszönöm a tanácsokat, épp tegnap vettem kézbe ismét az alkatrészt, nézegettem. Maguk a menetek nincsenek is olyan borzalmas állapotban, elég lenne a fölső 1 menetet kikupálni. DE! Oldalról is megvizsgáltam és szemmel látható hogy a felső 3-5 menetnyi részen szélesebb, kifelé áll, kifelé hajlik a cső széle. Tahát a külső méret valóban nagyobb a kelleténél. Csak köszörülés lesz ebből...

- - - Updated - - -

Már csak egy a kérdés munkál a fejemben ezzel kapcsolatban. Az addig oké, hogy a külső átmérőt rendbe teszem. De utána rá fog nekem kapni az anya? Hiszen a menet alján (árok?) az átmérő még marad nagyobb a kelleténél
                Bocs a béna megfogalmazásokért, nem ismerem a pontos szakkifejezéseket, bár igyekszem kupálódni (itt a fórumon is).
                (Legutóbb a hidegöntés fogalmát tettem magamévá )
                Utoljára szerkesztve a következő által: dongos78; 2014 okt. 09, 15:16.

Komment

. De utána rá fog nekem kapni az anya?
                  ......khmmmm!!!!!Ezért írtam a jó súlyos félkezes kalapácsot!Azzal finoman rákapatod aztán a végére jól rásózol!(az újjadra!)(neeeee!!!!!)

Komment

De utána rá fog nekem kapni az anya? Hiszen a menet alján (árok?) az átmérő még marad nagyobb a kelleténél
                    Ezt tudod kiigazítani reszelővel. Legjobb megoldás persze egy menetmetsző volna, de így sem reménytelen. Milyen hosszan kell kiigazítani a menetet? Mennyi hely marad az anya fölött? Van fölött valami menetes zárókupak?

Apropó, egyébként hogy vetted le az anyát? Az milyen állapotban van? Nem kell helyette másikat venni?

Komment

Apropó, egyébként hogy vetted le az anyát?
                      Az a baj, hogy erről a kormány nyakról nem én vettem le az anyát ... Ez bontott alkatrész, úgy rendeltem, elég hosszú keresgélés után. Ez tipikusan az az alkatrész, amit motorbontáskor nem tartanak meg, mert kinek kellhet egy villahordozó+kormány nyak? (Hát nekem )
                      Az a kevéske felhozatal pedig... borzalmas állapotúak. Rommá rozsdásodottak, hiányosak vagy erősen sérültek. Képek alapján ez még elég jónak nézett ki. Csatolok egy netről szedett képet, így látszik miről beszélek:
                      Click image for larger version

Name:	es villa.jpg
Views:	1
Size:	5.3 KB
ID:	141402
                      Aztán mikor megérkezett, kiderült, hogy a kormány nyakról hiányzik az alsó csapágy kónusz. Ezzel kezdődött az őrület, egy egész napos legózás. Mire az én alkatrészemről lebányásztam, és mire erre rátettem. A mai napig nem értem, egyáltalán hogy tudták róla leszedni. Először megpróbáltam magát a csövet kónuszostól kiütni az én öntvényemből. Az enyémen elég simán ment. Egy biztosító csavart ki kellett fúrni, majd megfelelő és kellőképpen nehéz szerszámokkal kicsalogattam. Gondoltam, ugyanezt megcsinálom a rendelt alkatrészen, majd hevítéses módszerrel belepattintom az én csövemet. Hát, nem jött össze. Ebben meg sem moccant a cső, nem sikerült kiszedni! Végül úgy döntöttem, csak a kónusz gyűrűt rakom át. Ezzel is elfoglaltam magam a következő 3-4 órában
                      Mindenesetre szépen sikerült megcsinálni, festeni, stb.
                      Sajnos menetmetszőm nincsen ilyen átmérőben. Nemrég vettem egy készletet, de az csak M12-ig. Viszont tegnap meglátogattam a barkácsboltot, és vettem 2 tűreszelőt 1500-ért. Egy háromszög és egy "félkör" keresztmetszetűt. Ez utóbbit tartom nyerőbbnek, de majd kiderül...
                      Viszont rontani nem szabad, mert az anya fölött elvileg nem marad ki menet, tehát végig jónak kell lennie
                      Utoljára szerkesztve a következő által: dongos78; 2014 okt. 10, 09:07.

Komment

Kár hogy nem tudod kiszedni... Végső megoldásként fel lehetne hegesztetni és esztergályos vágna rá neked másik menetet. Másik ötlet esetleg még ha lenne fűtés szerelő ismerős nekik szokott lenni szép nagy menetmetszőjük, ha jól sejtem hogy hova kellene a menet.

Komment

OdinHEM eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          Végső megoldásként fel lehetne hegesztetni
                          Tudom hogy nem erre gondoltál, de ezt a képet épp most találtam keresgetés közben, és meg kell osszam. Olyan szép, olyan szakszerű munka

Name:	2267_2_big.jpg
Size:	126.6 KB
ID:	141403
                          Az én célom nem ez, pont nem ez...

Komment

Üdv OdinHEM!

A fűtés szerelő nem tud segíteni,mert nem metrikus menetet használ,hanem witworth menetet.

Komment

Én azt gondolom, ennek a menetemelkedése is más, elég sűrű menet.

Komment

Szerk.: ez a meneted van elmenve?

Name:	41285247_3_644x461_mz-trophy-125-elso-villa-motoralkatresz-felszereles_rev002.jpg
Size:	43.6 KB
ID:	141404
                                Ha igen akkor lehet érdemes lenne ezt a csövet kiimádkozni a helyéről...
                                Utoljára szerkesztve a következő által: OdinHEM; 2014 okt. 10, 13:35.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X