Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Szoftveres segítség - segítő szoftverek

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Szoftveres segítség - segítő szoftverek

Kedves Fórumtársak!

Dacára annak, hogy az öreg gépezetek szerelmesei vagyunk, nem mehetünk el amellett a tény mellett sem szó nélkül, hogy immáron a PC is veteránkorba lépett. (Nem mellesleg a fórum sem működhetne internet és PC-k nélkül. ) Ezért talán nem ördögtől való gondolat az, hogy nyitottam egy új témát a fenti címmel.

Itt olyan szoftvereket, alkalmazásokat gyűjthetnénk össze, amelyek mindennapi gépészkedő munkánkat segítheti. Természetesen csak szabadon letölthető, gyártó által engedélyezett alkalmazásokat osztanánk meg, illetve a velük kapcsolatos tapasztalatainkat. Elsősorban olyan alkalmazásokra gondoltam, amelyek akár a műhelyben is hasznosíthatók (okostelefon-, táblagép-alkalmazások).

Kedvcsinálónak itt van rögtön egy, ami nekem nagyon hasznos volt a múltkor. Nem találtam megfelelő szögmérőt egy burkolat szögeinek aránylag pontos leméréséhez. Ekkor bevillant a felismerés, hogy a tabletben van egy helyzetfelismerő kütyü, ami érzékeli a képernyő fekvő/álló pozícióját. Hátha van ilyen elven működő szögmérőprogram. És lőn:

Protractor & Leveler

És ahol jól jöhet:

- szeszámgép szintezés;
    - villadeformáció ellenőrzés;
    - oldalkocsi kerékdőlés-beállítás;
    - vagy csak egyszerű vízmértékbe állítás.

Megjegyzem, hogy a tabletem fémházas, oldalai szép egyenesek és pontosan derékszögűek, ezért elvileg 0,5° pontossággal mérhet. Mobiloknál más lehet a helyzet. Ezek ugye kisebbek is, és párhuzamossági gondok is lehetnek.

Ha tetszik az ötlet, akkor rajta! Ki mit talált eddig, ami hasznos lehet?

Jó ötlet ez, össze gyűjteni a műhelyben is hasznos alkalmazásokat
    Én Smart Tools nevű alkalmazást használom. Ez elég sok hasznos dolgot magába foglal, pl digitális vízmérték, Szögmérő(digitális függőónnal is, ami viszont igen pontos) Mágnesesség, mágnesezhetőség mérő...
    És persze a legfontosabb, bár ez inkább hardware függő: Egy jó kamera hogy legyen mivel dokumentálni a szétszerelést. Hogy aztán az összeszerelés zökkenőmentesen menjen
    Utoljára szerkesztve a következő által: CZsolti; 2014 nov. 04, 09:15. Oka: Beszúrtam az elérési utat.
    dkari, soveny és 2 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Tényleg nagyon sokoldalú ez a Smart tools alkalmazás. Érdemes a videóját végignézni.

Nagyon tetszik benne, hogy komplett teodolitot képes csinálni a telefonból/táblagépből. Már csak egy jó állvány kell hozzá és lehet építkezni, szintezni. Már csak a drága eszköz biztonságos rögzítését kell valahogy megoldani.

Az általam javasolt progi ebből csak egy funkciót tud. Igaz, azt nagyon.

Komment

CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        Már csak egy jó állvány kell hozzá és lehet építkezni, szintezni. Már csak a drága eszköz biztonságos rögzítését kell valahogy megoldani.
        Ne bonyolítsd túl. Vegyél egy jó nagy csipeszt és azt faragd rá egy állványra

Vagy vehetsz Kínából valami tartót hozzá. (amit persze itthon is megvehetsz felárral)
        CZsolti kedvelte ezt.

Komment

Találtam egy ilyen androidos alkalmazást: RPM meter

Sajnos fogalmam sincs, hogyan működik. HA valaki rájön írja meg ide.
          soveny kedvelte ezt.

Komment

CZsolti eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése

Elvileg a telefon fényérzékelőjét használja. (Annak köszönhető az a jelenség hogy ha a füledhez emeled telefonálás közben akkor kikapcsol a képernyő). Ebből következik az, hogy azt tudja mérni ha valami eltakarja a szenzort, tehát elhalad előtte valami.
            A leírásából valami olyasmit hámoztam ki hogy fehér lappal érdemes a mérendő tárgyat burkolni mert az jól visszaveri az infra fényét. (azt nem tudom hogy egy csíkot érdemes-e, vagy egy csíkban nem)
            De valami nálam jobb angolos majdcsak megmondja

És még annyit szűrtem ki belőle hogy a mérhető max fordulatszám erősen készülékfüggő.

Komment

Elvileg a telefon fényérzékelőjét használja.
              Pontosan - mármint stimmel amiket leírsz. Mondjuk a telefon "proximity sensor"-ja (közelségérzékelő) tényleg csak egy gyenge fényérzékelő, szóval elég korlátozott lehet a működési távolsága.
              De hasonlóan működnek a lézeres fordulatszámmérők, amikkel például a légcsavaros repgépek fordulatszámmérőjét szokás ellenőrizni: fényvisszaverő csík az egyik légcsavartollra, lézerrel becéloz és számolja az időt két érzékelés között, onnan meg a fordulatszám már sima ügy.

Szóval szerintem elég közel kell(het) tartani a mérendő tárgyhoz, illetve fontos a komoly kontraszt, hogy a visszavert fény mennyisége mérhetően eltérjen. El tudom képzelni, hogy a fényes lendkerékre ragasztott fekete szigszalagcsík (vagy fordítva, a fekete felület megszakítva egy fényes csíkkal) használható lenne. Csak össze ne érjen, mert akkor leírta az ember a kijelzőt.
              There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".

Komment

kollarg eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                Szóval szerintem elég közel kell(het) tartani a mérendő tárgyhoz, illetve fontos a komoly kontraszt, hogy a visszavert fény mennyisége mérhetően eltérjen. El tudom képzelni, hogy a fényes lendkerékre ragasztott fekete szigszalagcsík (vagy fordítva, a fekete felület megszakítva egy fényes csíkkal) használható lenne. Csak össze ne érjen, mert akkor leírta az ember a kijelzőt.
                Az, hogy közel kell tartani a leírásában is benne van. És az is hogy vigyázzunk rá mert ha hozzáér akkor a készülék megsérülhet (az én strapafonomtól lehet még a lendkerék is megsérülne )

Komment

Sajna nem működik. teszteltük a dolgot, teljesen marhaságokat írt. Eközben a cnc kijelzője ugye írta az aktuális értéket, össze lehetett hasonlítani.
                  soveny és CZsolti kedvelte ezt.
                  "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
                  "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                  Working...
                  X