Közlemény

Collapse
No announcement yet.

jawa tank felújítás

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

jawa tank felújítás

Szeretném megosztani veletek a jawa tank felújításom folyamatát.
    Hozzám már úgy került a motor, hogy teljes egészében bordóra volt festve, még a tank is.

Click image for larger version

Name:	tank régi.jpg
Views:	1
Size:	45.6 KB
ID:	157640
    Mikor letiszítottam a festéket a tankról, egészen megdöbbentem azon, hogy a bal oldalon horpadást találtam, amely azért nem látszott, mert előtte glettelve volt.

Name:	tank tisztított.jpg
Size:	182.3 KB
ID:	157639

Sokat agyaltam, hogy mi legyen a megoldás, teljes újrafestés vagy javítás és krómozás + festés. Szerettem volna az eredeti állapotot visszaállítani, csakhát az a horpadás a krómozásnál volt. Megcsiszoltam és nagyon mély volt a benyomódás. Több fémes szakemberrel egyeztettem a horpadás eltüntetéséről, ahol felmerült a vágás, kihúzatás, de aztán senki nem vállalta. Már éppen vittem volna a festőbe, mikor az egyik távoli ismerősömnek elmeséltem a bánatomat, aki megdöbbenésemre azt mondta, hogy adjam oda neki és megpróbál valamit tenni.
    Két nap múlva hozta a tankot olyan állapotban, hogy alig találtam a horpadás nyomát. Számomra csoda volt.
    Kiderült, hogy hétvégét ~ 10 órán át apró mozdulatokkal ütögette, valami általa készített hajlított acél rudakkal. Le a kalappal, bontás nálkül ilyen profi munkát még nem láttam.
    Erről nem készült fénykép, mert örömömben egyből nekiáltam csiszolni és polírozni, majd mehetett a krómozóba. Kb 1 hét alatt elkészült és jöhetett a festés. Ilyen lett a végeredmény, de még csíkozásra vár.

Name:	tank festett.jpg
Size:	186.9 KB
ID:	157638

Utoljára szerkesztve a következő által: karezoli; 2015 jún. 14, 22:57.

Gratula hozzá , így kell ezt !

Komment

A múltkor azt nem írtam, hogy a jawa tank külső felületének rendbetéte előtt ~ 1 évvel elvégeztem a belső felület javítását is. Ezt én az Oldtimer Perfektnél kapható üzemanyagtank-felújító készlettel végeztem és szerintem nagyon meggyőző lett az eredmény. Igaz a három anyagot tartalmazó szett ára nem kevés ~ 17.000 Ft, de a korábbi kavicsos, citromlé, stb..módszereknél sosem volt hosszan tartó az állapot. Újra és újra rozsdásodott és ettől eldugult a karburátor.

Első lépéseként a "Cleaner Degreaser (Marine-Clean) zsírtalanító" folyadékkal mostam át jó alaposan a tankot, forgattam és ráztam, melyet követően jó sokáig hagytam száradni.

Ezt követően jött a következő folyadék beöntése, "Metal Prep (Metal-Ready) rozsdakezelő", amely eltüntette a rozsdát és egy felület előkezelést végzett a végső bevonat számára. Persze itt is fontos volt az alapos szárítás, ahol én egy hajszárítót is bevetettem.

Végül sorra került a "U.S. Standard Tanktömítő" egykomponensű sűrű állagú műgyanta felhasználása. Ezt én úgy végeztem, hogy a benzincsap nyílásába betekertem egy régi kidobandó alkatrészt és a tankbeöntők keresztül lassan beöntöttem a műgyantát. majd lassan forgattam a tankot úgy, hogy a műgyanta mindenhová eljusson. Ez viszonylag gyorsan köt, de bőven van 5-10 perc ahhoz, hogy láthatóan a tank teljes belső felületét bevonja. Arra kell vigyázni, hogy a műgyanta ne kerüljön rá semmilyen külső felületre, mert ott is úgy megragad, hogy később csak csiszolással lehet eltüntetni. Ezt követően én 2-3 napot hagytam száradni. benzint ~ 1 hét után raktam a tankba.

Azóta eltelt idő alatt semmi rozsda, semmi kosz nem volt a tankban. Mondjuk azt nem tudom, hogy mi lesz 5-10 év múlva, de bízom abban, hogy ilyen marad és ezért én csak ajánlani tudom ezt a megoldást.
      sepy, Fergusson és 3 további látogató kedvelte ezt.

Komment

Azóta eltelt idő alatt semmi rozsda, semmi kosz nem volt a tankban. Mondjuk azt nem tudom, hogy mi lesz 5-10 év múlva, de bízom abban, hogy ilyen marad és ezért én csak ajánlani tudom ezt a megoldást.
        Amit 5éve kezeltem még bírja.
        sepy, karezoli és Fergusson kedvelte ezt.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
        Working...
        X