Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Szerszámok, fúrók, kalapácsok, ha tönkremennek

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

legalább tisztántarcsák a drótokat
    A K..is ilyen nemsoká kiszárítom,ha kisuvickolom a megujított~kismühelyt.
    "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

bokor28 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      Én úgy mérem fel, hogy megkérdezem, van-e kobaltos fúró. Ha sima HSS-t akar adni, akkor el is köszönök

....miért , mert hülye az eladó ? vagy mert a hss nem jó ?

Komment

hss nem jó ?
        Miért nem jó?Talán mire nem jó!
        "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

A HSS fúróknak gyorsabban kinyomom az élét, a kobaltos tovább bírja.
          Nekem megéri a drágább. Ha az eladó tudja, hogy a tesco minőségű fúrók után nem a HSS jelenti a keménységi fokozat csúcsát, akkor már kiléptünk a kezdő barkácsoló kategóriából.
          Tegyük hozzá, van itt néhány bolt, elég ismert, akik azért nem tartanak, mert a fő célközönség nem igényli.

Komment

HSS fúróknak gyorsabban kinyomom az élét, a kobaltos tovább bírja.
            A csigafúró éle a felhasználótól függ!Ha nem vág:élezni kell,van mire átfúrok egy 10m/m-es lemezt és sokszor újra köszörülőm.Ha átkínozom:akkor le kell vágni egy darabot,mert az élszalag megsérül utána szorulni fog.Nagyon acélos anyagnál ajánlom a csempefúrót átköszörülve acélhoz.
            Fúrásnál TERHELNI kell az éleket,hogy forgácsoljon,szerintem kenni ajánlatos olyan mennyiségben hogy ne melegedjen túlzottan,nagyon jó az üregelőspray,én híg olajat használok ecsettel.Az előfúrást nem ajánlom acélnál mert az után-fúró annyira harap,hogy vagy kipattan vagy leég.Nagyon fontos a vágósebesség:kisebb kb,6 m/m-ig 2800n/perc
            nagyobb átmérőnél,jóval kisebb fordulat kell(orosz fúrógép kb 900/perc)pisztolyfúrót kis fordulaton nem terhelünk,mert nem hűl !Fokozatváltós kell.
            Furatba olvadt fúróélt is lapkással lehet kifaragni!

Komment

Vasiparban igen csalóka dolog a fúró élezés. Én az előfúrást minden képen fontosnak tartom hisz anélkül nincs pontosság. A fúrót pedig úgy kell köszörülni, hogy ne " harapjon ". Én dolgoztam protósként hol mindíg ki kellett találni, hogy mit - mivel. Az első darabok szinte skiccek alapján készültek és nem voltak lyukasztó szerszámok, fúró készülékek pl. 50-es furat lv. 0,75 ös lemezre , de olyan minőségben, hogy krómozták mert kiállítási darab lett. Szerettem mert gondolkodni kellett oly szinten,hogy a tervezővel kellett pl. a teríték méreten vitatkozni és a gyakorlatban megmutatva a valóság és az elmélet különbségét / lemez munkában. /

Komment

A fúrót pedig úgy kell köszörülni, hogy ne „harapjon”.
                Igen a lemez,egy másik világ,de erre is van receptem vezetőhegyet köszörülök mint a fafúróknál és két-oldalról fúrom így csak kiesik egy karika.Viszont nagyobb furatoknál állítható vezetőcsapos kiszúrót használok.
                Nekem könnyű,ez már körkiszúrás.
                Utoljára szerkesztve a következő által: mátéapu; 2015 nov. 22, 15:13.

Komment

Ha valaki pl. kalapácsot nagyon míveset szeretne készíteni vagy látni kérjen tanácsot Józsi barátomtól / Che / Ő kézi szerszám- ban kiállítási darabokat készít! A nyél készítés profi munka Nála.

Komment

Barátom Máté! A röpkéses megoldást én is ismerem de nagyon vékony lemeznél és kis átmérőnél nem működik ott fúrni kell, hogy szép is legyen. Még egy dolog nem mindegy esztergályosnak kell a fúró vagy lakatosnak aszerint kell köszörülni és ne vegye sértésnek senki.Ezt ma már nem hiszem, hogy rendesen megtanítják , igaz nekem is volt " kollégám " később vezető beosztásban rendőr lett" ki úgy köszörült, hogy satuba befogta és törte a fúrót majd irány a raktár. Persze ez még a péros szemű világban volt és nem a szakma krémje !

Komment

Nekem suliban az egyik tanárom mondott pár szót a fúró ékezésről. No meg hogy mit hogy és milyen élszöggel, milyen profillal...
                      És ez nem volt annyira régen, 2 éve. (és CAD-CAM informatikusnak tanultam akkor éppen nem lakatosnak, szóval sok közöm nem is volt hozzá, de azért hasznos dolog )

Komment

Én- nem- tudok -fúrót köszörülni , de ez már így is marad . Pontosabban , " üzembiztos " módon nem megy . Mondjuk öt ből egy sikerül . De persze mindig akor nem amikor "frankó" likat kéne okozni az esztergán .

Komment

joker eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          Én- nem- tudok -fúrót köszörülni , de ez már így is marad . Pontosabban , " üzembiztos " módon nem megy . Mondjuk öt ből egy sikerül . De persze mindig akor nem amikor "frankó" likat kéne okozni az esztergán .
                          Ilyenkor hasznos egy fúróélező

Komment

Igen , ezen már sokszor ábrándoztam , aztán amikor van valami talált zsebpénzem akkor meglódulok -aztán valahogy mindig eltünik a lóvé , meg nagyon sajnálom rá azt a 140-160 ezer forintot , megdumálom magam , hogy ennyiért apránként kapok egy csomó furót . Aztán mikor vasárnap este meló közben nincs egy 11,9 fúró akkor szét ..sz az ideg . Akkor megesküszöm , hogy beszerzek egy köszörüt----aztán kezdődik akör megint

Komment

Ha a középiskolában annyit kínoztak volna téged is a fúróköszörüléssel, mint engem, akkor tudnál. Most már megy fél kézzel tartva a fúrót flex+fíbertárcsa kombóval is. Na jó, nem tökéletes, de az acélt viszi.

Komment

Igen , sajnos ez így igaz ! Engem is sokat nyüstöltek a fúróköszörüléssel , adtak egy - általában élszalag kopott - fúrót mindenkinek , megmutatták , a mozdulatot is , azután mindenki hozzáfogott köszörülni a szögsablonnal , mert minden fém tipushoz másfajtát kértek... amikor kész volt , be kellett mutatni és ha megfelelt , biztos ami biztos meg kellett ismételni, és kész volt ... , ha nem volt OK , akkor nekinyomták a köszörűnek az élét , és kezdődhetett a faragás előről! Mondani sem kell , hogy úgy ahogy megtanultuk a dolgot , mert muszáj volt !
                                De az igazi oktatás a nagyapám műhelyében volt , amikor az általam "életlenített" fúrót helyre kellett hoznom , és sokáig piszmogtam, az öreg meg is jegyezte : "nem elköszörülni , nem lopom én a fúrót !!!"
                                És igen , most is van olyan kollégám aki helyett meg kell köszörülni a fúrót , sőt meg kellett neki mutatni . (de legalább nem vette rossz néven , és volt benne akarat hozzá . Ezért becsülöm)
                                Igaza van az előttem szólóknak , a lakatos munkához másképp kell köszörülni , főleg pisztolyfúróhoz . Lemezhez meg pláne , vagy ha a lélekvastagságot kellett egy picit megkurtítani ... esetleg gyorsacél volt a fúró ...
                                Azért nem bánom hogy úgy ahogy meg tudom csinálni , bár engem is szo.attak meg balos fúróval , akol sehogy sem akart kijönni az élszög ... mire rájöttem , már jót röhögtek a többiek !
                                Utoljára szerkesztve a következő által: zahi; 2015 nov. 22, 22:17.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X