Úgy látom hogy a korábbi hozzászólások időközben más címmel lettek ellátva , így egy kicsit furcsának hat a hozzászólásom ... A szerszámok , fúrók , kalapácsok cím alatt vannak !
Közlemény
Collapse
No announcement yet.
Szerszámok, fúrók, kalapácsok, ha tönkremennek
Collapse
X
-
Azért az sem egy utolsó szempont , hogy nem repül le a kalapács feje lépten - nyomon ! Egyébiránt nekem azt tanították , hogy som-fából , vagy kőrisből van a legjobb nyél ! A nyers nyelet nem lécből , hanem egy hasonló mérető ágdarabból kellett üveglap segítségével ki naggyázni , majd nyelezés után megfelelőre reszelni és csiszolni ....
Sokszor a most kapható nyelek nem túl jó minőségűek ..
- 2 likes
Komment
-
Egyébiránt nekem azt tanították , hogy som-fából , vagy kőrisből van a legjobb nyél
A legjobban nekem a teszkós irányváltós csigafúró tetszik.Utoljára szerkesztve a következő által: wsievers; 2015 nov. 22, 23:12."When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
"Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"
- 1 like
Komment
-
Szervusztok!
Jaj de jó annak aki,"vérprofin nyelez",én csak úgy elpiszmogok vele,-ebben a korban mit is akarhatnék már?
A kezem közelében,olyan 15-18 db. kalapács van,-tartalékban még ugyanennyi.Mindnek funkciója van,van amelyiknek fel van polírozva a talpa és csak olyan helyekre ütök vele,ahol nem szeretném,ha nyoma maradna az ütésnek.A fent említett kalapácsok,amiknek a feje acél,ezen túl,használok még fakalapácsot is igen gyakran.A fakalapácsok száma is megközelítőleg megegyezik a fenti darabszámmal és mindet magam gyártottam.
A használat során,természetesen a nyelek szakadnak rendesen,mert óhatatlan,a melléütés,vagy egyéb rosszul választott nyélanyagból eredő törés és akkor pótolni kell.A régi mestereim,azt mondták,hogy a nyelek legjobb alapanyaga a somfa,-melyet nem vonok kétségbe,de felénk nem fordul elő,ezért én az akácfát használom.
Amikor a tűzifát hasogatom,midig figyelem,hogy melyik fa alkalmas nyél készítésre és félreteszem,amelyiket alkalmasnak találom.Az akácfának az a darabja alkalmas nyélnek,melynek a bütü metszetén,jó sűrűk az az évgyűrűk,-tehát sűrű a fa.Bütü metszetnek mondják egyébként a fa tengelyére merőleges metszetét.A kiválogatott nyélnek alkalmas fákat azután,elteszem és pihentetem egy pár évig,nem túl védett,jó páradús helyen,amelyik kibír vagy hat évet és nem indul benne repedés,-nos abból esetleg készülhet jó nyél.
A bolti nyelek számomra gyújtósok,ha néha szeretnék nyelet venni valamihez,-hát a bolti készletből,esetleg egyet,ha találok,vagy görcs van benne,vagy a száliránya nem megfelelő.Nagyon fontos,hogy amikor nyelet készítünk,a fának az évgyűrűi,bár azok íveltek,de a lehetőséghez képest,párhuzamosak legyenek,illetve közelítsék azt,az ütések irányával.
A kalapácsokat soha nem ékelem,az Apámtól tanultam,hogy az ékelés helyett,tele kell verni apró szeggel,addig amíg képes a szeget "bevenni"..Az Apám suszter volt,-gondolhatjátok,hogy püfölt eleget,de soha nem volt lötyögős kalapácsa,ha kell meg is tudom mutatni,mert azt a kalapácsot őrzöm a mai napig és meg nem válnék tőle semmi áron.A cipészek a mai napig használnak,egy olyan szeget melynek az a neve,hogy tex,ez egy olyan speciális szeg,mely tű hegyes,azután felduzzad és egy amorf fejben végződik,melyet kalapács ékeléskor lecsípek.Megjegyzem bovden forrasztáskor szintén használom ezt a speciális szeget,mert a dióban szembeütöm a forrasztandó bovden,működésének ellenirányában,még a forrasztás előtt.
Jó kalapácsot találni,vagy vásárolni manapság nem egyszerű,figyelni kell,az ócskapiacon,az ócskavasban és ha látni olyat,amin látszik,hogy gyepáltak vele eleget és mégsincs lepattanva,vagy kitorzsásodva,-hát arra rá kell marni,mint éhtyúk a takonyra",-ahogy felénk mondják,-mert az kincs!
Üdvözlettel:Che
- 5 likes
Komment
-
A nem repedező fáról jut eszembe.
Manapság minden faanyag, illetve fa termék nyers.
Vettünk néhány beltéri ajtót, pocsék minőségű, puha fenyő. Annyira friss vágás volt, hogy a mókust ki kellett zavarni a lakából. Beállítottam szépen a zsanérokat, másnapra elhúzta magát az összes. Egy hét játék után meguntam és kivárom azt az időt, amíg kiszárad és beáll. Addig a hálóajtót nem lehet becsukni.
- - - Updated - - -
wsievers eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintéseA legjobban nekem a teszkós irányváltós csigafúró tetszik.
- 6 likes
Komment
-
Ez az a termék, amit vídiás betonfúró néven árulnak, majd betonban azonnal kitekeri magából a csigát és betekeri a másik irányba?"When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
"Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"
- 4 likes
Komment
-
Egyet vegyetek figyelembe nem én vagyok a NYALIGÁTOR
- - - Updated - - -
Ez az a termék, amit vídiás betonfúró néven árulnak, majd betonban azonnal kitekeri magából a csigát és betekeri a másik irányba? Nekem a nyomástól a tokmánynál elhajlott derékszögben és átment ventilátorba
De lehet hogy ismerem , csak nem tudom a leírtak alapján beazonosítani .
- 1 like
Komment
-
Egyszerű. Bemész a tescoba és veszel ócsón betonfúró szárat, vagy minőségi fémfúró szárat. Innentől kezdődik a buli, befogod a gépbe, próbálsz vele dolgozni, majd meglepődve tapasztalod, hogy olyan pocsék anyagból gyártották, hogy a fúrószár maradandó alakváltozások sorozatán megy át.
Pld. vídia megolvad, csiga kitekeredik, elhajlik a fúrószár.
Mivel közben tolod neki, fokozottan balesetveszélyes!
Kép sajnos nincs, ha összejön, rakj fel párat.
- 1 like
Komment
Komment