Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Pannónia főtengely lógás

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Pannónia főtengely lógás

Segítségre lenne szükségem.

Aki jobban ismeri a Pannóniákat az elmondaná, hogy ez a lógás sok-e vagy még elfogadható.
    A motor könnyen indul és szépen jár.

Én is kíváncsi vagyok a válaszokra. A babettán tapasztalok kb. ekkora játékot. Szépen működik a motor, de nem tudom, hogy ez az axiális játék hosszútávon okozhat-e valami gondot. Az ok, hogy radiális irányú lógás nem jó, mert kihat a (megszakítós) gyújtásra, szimeringekre, stb...

Komment

Sziasztok!

Én minden gépnél sokallnám ezt a holtjátékot. Valószínűleg a csapágyak oldalirányban nincsenek jól kihézagolva. Azért gondolom ezt, mert azt írod, hogy a motor szépen jár. Tehát csapágyhang nem hallható. Márpedig ekkora csapágylógásnál kell, hogy legyen hangja.

Ha oldalirányban a furatban mozognak a csapágyak, akkor az azért baj, mert kiverődik a furat teljesen és újra kell szabályozni, furatolni az egészet.

Hangsúlyozom, hogy általánosságban írom a hsz-t. Pannóniával konkrétan nincs tapasztalatom.
      sepy és Che kedvelte ezt.

Komment

Tisztelt Ifás!
        Pannóniánál szokott lógás lenni, de ez túl látványos.
        Vagy a házban lógnak a csapágyak vagy a főtengelyen forognak meg, egyik sem túl jó.
        De valószínűbb, hogy a forgattyús ház két oldalán a tengelyen mocorognak a csapágyak a bal külső csapágy pedig a házban(legalábbis nálam már vagy 3-szor volt ilyen felállás).
        Mindenképp érdemes lenne belenézni, mert az a Pannóniám is könnyen indult és szépen járt, amelyikben már teljesen berohadtak a csapágyak fixesre.
        Szóval inkább egy szétszedés mint nagyobb baj legyen később.
        Apropó függőleges irányban lóg? Ha igen kb. mennyit?
        Utoljára szerkesztve a következő által: majdánka; 2013 aug. 14, 14:52.

Komment

Én szedtem szét bontatlan, gyári összeszerelésű, 17 ekm-t futott blokkot, aminél ugyanez volt. Ott sem hézagoltak ám precízen, főleg a végén...
          A jó illesztésű vagy méretű főtengelycsap is ritka, mint a fehér holló, talán nincs is. Ha ilyet használunk a motorjainkban, akkor szerintem minimum annyit meg kell tennünk, hogy jól kihézagoljuk legalább a támasztás miatt.
          sepy kedvelte ezt.

Komment

majdánka eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Apropó függőleges irányban lóg? Ha igen kb. mennyit?
            Azt igazából nem is néztem de holnap meglesem.

Komment

Na én erre mondom azt,hogy nem egészséges!Akármilyen motorról is legyen szó az ilyen mértékű tengelyirányú holtjáték tutira nem normális.Én szétkapnám aztán megnézném mielőtt valami nagyobb baj nem lesz.A hézagolás és a csapágyak környékén valami nem úgy van ahogy lenni szokott! :/

Komment

Én meglátásom is az hogy sok ez a lógás. És ami még felvetődik hogy radiális irányban mennyi a játéka?
                Ettől függetlenül valószínű hogy a csapágy a házban vagy a főtengelyen megmoccant. És ahogy én elnézegettem a régi főtengelyeket ezt úgy oldották meg anno hogy pontozóval nekiestek.

Komment

Hogyan lehet a problémát megoldani? Pontosan hogyan lehet kihézagolni a csapágyakat?
                  Leginkább nagyfateromtól tanultam motort szerelni, sokat mesélt a szolgálati Csepeles élményekről, országjárásairól meg árokparti heftelgetésekről.
                  Ő említett olyan praktikákat, amik így mai fejemmel elég meredeknek tűnnek... Pl. a csapágyházat valami vésővel, vagy csavarhúzóval meg kell bordázni, és így kellően megszorul benne
                  Na ilyet nem tennék! Viszont akkor hogyan?

Komment

Függőleges lógása egyáltalán nincs csak ez a tengely irányú.
                    majdánka és CZsolti kedvelte ezt.

Komment

Szolgáltatás - Fémszórás - Ádám és Ádám Kft

Nem a reklám helye, de gondolom hasonlót kell keresni, vagy itt van a fórumon sütiati is..

Komment

dongos78 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                        Pl. a csapágyházat valami vésővel, vagy csavarhúzóval meg kell bordázni, és így kellően megszorul benne
                        Szokták szokták Én is csináltam régen...
                        Le lett írva már párszor a hézagolás...Főtengelynél célszerű 2 oldalról csinálni, ha lehetséges. le kell mérni mennyi a tengelyirányú lógása a főtengelynek, és 2 db a mért értéknek a felénél kb 1 tizeddel keskenyebb hézagoló gyűrűt kell csináltatni, és berakni a csapágy külső oldala felől, a csapágy felfekvő külső pereme alá mindkét oldalról. Semmiképpen ne hézagold ki 0 kottyanásra, mert szorulni fog melegen. Amúgy a videón látható mértékű lógás szerintem csak rossz szerelésből, vagy kihagyott (megváltoztatott) alkatrészméret miatt jöhet létre.
                        Tengelyirányú lógást 1 tized mm-ig csapágyragasztóval lehet orvosolni, e felett perselyezni kell a blokkfelet.
                        sepy, dongos78 és kedvelte ezt.
                        "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
                        "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

Komment

Pannónia főtengely eltörve - YouTube

A videó nem az én felöltésem, de náluk is elég rendesen lóg a főtengely.
                          Igazából, attól hogy szépen fut még egyszer sem biztos hogy nincs nagy baja, az én motoromat is használtam vásárlás után, "száguldoztam" vele 100-al, s a mester közölte velem, hogy az alsó tűgörgő el volt törve. Még jó hogy szétszedtem, s nem út közben kaptam valami meglepetést.
                          Utoljára szerkesztve a következő által: dott; 2013 aug. 15, 22:38.

Komment

Sziasztok! Az én esetemben a főtengely csapágyai könnyedén elforgathatóak anélkül, hogy a tengely is forogna, de nem tudom, hogy üzem melegen, illetve, ha cserélném őket, akkor vajon mi lenne a helyzet. Hiszen ha akkor is elforogna, egyértelműen kéne egy új főtengely, illetve ezt a főtengelyt kéne fémszórással, majd méretre esztergálással felújítani, de ebben az esetben az a probléma áll fent, hogy szerintem a főtengely névleges méretéhez képesti tűrés nagyságát, valamint a tengelyhez használt anyag minőségét nem fogom megtalálni akármelyik bokorban, hanem csak a gyártásnál használt műszaki tervekben. Azt meg max. múzeumba találom meg, de kérdés, hogy mennyire szívesen bocsátják rendelkezésre azt egy motort felújítani vágyónak

Komment

Jobb oldalon -9 mikron, a balon pedig -13 a tűrés.
                              Azon túl meg, szerintem kár a javítással foglalkozni, nem éri meg. Új csapokkal csináltattam főtengelyt, de ma már azzal sem feltétlenül bíbelődnék, Vasadinál 40-ért kapni teljesen új főtengelyt, tűgörgős hajtókarral.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X