Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Pannónia henger tuning

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    Igazad van, ha ez ennyiből megáll és ilyen szakember készíti, akkor meg kell csináltatni.

    Komment


      azt hiszem itt alapvető dolgokról van szó . Ez azt jelenti , hogy alapvetően a Pannonia 75 km/ h sebességre készült . Most nincs nálam az Excel - táblám , hogy megmondjam mekkora főtengely fordulatot jelent ez , de pár - tőlem hozzáértő be Pannonia - guruval beszélgetve tudom- hogy a motor maximális fordulat száma kb 4000 amit el tud viselni a gép . E fölött mindig baja lesz . Más főtengellyel is .... A teljesítmény növelés egyetlen módja a nyomaték növelés és kb 1:10 kompresszionál éri el a gyári főtengely a határt . És ilyenkor kell a szekunder áttétellel " játszani " 17 kis kerék stb.... De ha nekem nem hisztek, elég elmenni a 24 órásra . Ott az egyfejűek ugyan olyan fordulaton mennek 90-100-at, mint egy veterános 80-at. Ez csak hallás kérdése , es utána gondolkodás .... Szerintem extra főtengely csak 10 fölötti kompressziohoz kell(ene) de akkor rövid úton rájön mindenki , hogy ezután minden elemet meg kell erősíteni a hajtás láncban .
      Ezert szerintem fölösleges pénzlocsolás a KX hajtókar .... Főleg 1:8,5 kompresszionál ! Vagy uram bocsá 1:9,5- nél ....
      ennyit bír a gyári is, mert nem a nyomaték teszi tönkre , hanem a fordulat .

      - - - Updated - - -

      Ja és persze az előgyújtás .... Sokan úgy gondoljak hogy csak a benzin kompresszio tűrése a határ ... Hát az is , meg a hajtókar csapágyazasé is ... 8,5- nél illik a maximum 3 mm-ert tartani !!! E fölött pedig visszavenni 0,2 tizedet minden lépcsőnél . Függetlenül a 98-ás oktánszámtol .
      Süpi, Balumester és 4 további látogató kedvelte ezt.

      Komment


        hogy ezután minden elemet meg kell erősíteni a hajtás láncban .
        ,,Igaz-igaz! Mintha csak magam mondtam volna!"(Idézni próbáltam,Alfonzó Ványadt bácsijából!)18 évesen kaptam a vadi új Pannónia T5h-mat,gondolhatjátok hogy mindent elkövettünk a teljesítményének a fokozására!!!!Sikerült is!De így meg szét szaggatta az egész ,,hajtásláncolatot" a váltót a láncot a kuplungot! Szóval nem egy erőgépnek készült,amit nyerni lehet a réven biztosan elveszítjük a vámon!(bocsánat a bele dumáért!)
        demeter és zahi kedvelte ezt.

        Komment


          Ha elfogadjuk, hogy a Pannónia sebességmérője csal kb 5 km/h-t, akkor 80-at mutatva kb 70-75 km/h tényleges sebességgel halad. Ekkor a főtengely 19/3,25-ös gumit feltételezve 3500-3750-et fordul percenként. A nyomatéki görbéből is látható (Szente: Igy gondozd...) illetve számítható is, hogy ekkor kb 10-11 LE teljesítményt ad le a motor.

          Ezt a Pannónia "lazán" tudja, mert a T5-ös 15 lóereje csak a max fordulaton keletkezik ( 5250/perc) amit kevés Pannónia tud tartósan 50-60 km-en keresztül...(Vagy egysem...) A P12 maximális nyomatéka 4700-on ébred, alacsonyabban kb 50-100 fordulattak percenként, mint a korábbi egyhengeresek, többlet nyomaték ébredt a henger magasabb töltöttségéből adódóan. Csak ebben az irányban tudtak fejleszteni csiszolgatni a gépen, úgy hogy tartós maradjon a gép, nem rontva tovább az amúgy is rossz piaci helyzeten.

          Ez a geometria ez a főtengely tömeg, a lendkerékkel, a kiegyensúlyozatlanságokkal egyszerűen nem bírja a tartós 5-6000-es fordszámokat. Ha agilis motort akarunk, akkor más út nem lévén nyomatékosítani kell, így lehet erősebb motorhoz jutni.

          Komment


            Csak eszembe jutott még a gyengeségek kapcsán, maga a blokköntvény.
            Ha dkari-nak megcsinálja a szaki az írt módosításokat (azzal együtt csapágyház perselyezés - vonalba fúrás), azért azzal nem kihegyezett motornál is csak jól jár. A belefektetett anyagiak más kérdés, mert ki mennyit tud és/vagy hajlandó abban áldozni, az egyénfüggő.
            Erről lenne szó, ezeket a blokkfeleket én húztam szét először, a csapágyazás az eredeti volt:

            Click image for larger version

Name:	IMG_20131019_123940.jpg
Views:	1
Size:	189.9 KB
ID:	141127

            Szemmel láthatóan, jelentősen megsüllyedtek a csapágyhelyek. Belül még be is rakódott egy kis olajiszappal.
            Ha ilyenekből kell várat építeni, minden elképzelés és megvalósítás kétséges kimenetelű lesz, mindent kijavítani meg anyagi csőd.
            DE, azért agyalunk, mert próbálkozni kell!
            Lemezjáték és TLF65 kedvelte ezt.

            Komment


              demeter, igen egyetértek, jól jár!

              Az igazság az, hogy ahogy egyre jobban újra beleásom magam a pannóniás dolgokba, és persze az elméleteket is figyelembe véve, számomra igazolódik az, hogy a gyár a pénztelenség okán szinte törvényszerű, hogy be kellett záródjon.

              Az új tipusok kihozatala nem egy természetes (műszaki-piaci) fejlődés igénye volt, hanem egy örökös önköltség csökkentési szükséglet, és azt hiszem nem járok messze az igazságtól, hogy az idő múlásával egyre rosszabb anyagminőség és szerelési szakértelem került bele a motorokba... beruházások elmaradtak, új technológiák nem lettek bevezetve, gyakorlatilag egy egyhengeres és egy kéthengeres motor különféle optikai variációi kerültek ki a gyárból. A WM korszakban volt némi fejlődés, 100-125-250 ccm, majd a csepelesben is, de 1964 után megrekedt a dolog. Volt a P20, ami ahogy gyártásba került egyre rosszabb minőséget ért el, majd a P12, ami visszanyúlt az 1955-ös fejlesztéshez - 1974-ben!
              ( jó példa a P12-21 kipufogó dobjai, - ami pár lóerőt jelentett - , hogy már a 60-as években megvolt, de mégse használták, ki tudja miért??
              És vissza a teljesítményhez: ami a gépkönyvekben le van írva, azt az egyes sorozatokból alig alig pár különösen jól legyártott - válogatott alkatrészekből - és jól összeépített motor tudta csak!!! a T5-ös 15 LE-je nem volt egy általános jellemzője a T5-nek...)

              Viszont ezzel a motorkerékpárral van ennyink, ez hazai, és ehhez minden magyar családnak van valamilyen kötődése.
              És ezért szeretjük!

              - - - Updated - - -

              demeter eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
              Szemmel láthatóan, jelentősen megsüllyedtek a csapágyhelyek. Belül még be is rakódott egy kis olajiszappal.
              Ha ilyenekből kell várat építeni, minden elképzelés és megvalósítás kétséges kimenetelű lesz,
              Ebben az esetben szívesen megnéztem volna a hajtókar és dugattyú csapágyazás állapotát, és az előgyújtás mértékét.

              Gondoljunk bele, egy rossz (túl nagy ) előgyújtás mekkora ütést mér minden fordulatkor a hajtókaron keresztül a főtengely csapágyazásra!! (idő előtt, nem a felsőhp-n, hanem épp ellenkezőleg a forgásiránnyal szemben!!) Ha túl korán jön, és ellen ütésként a robbanás, akkor az alakul, ami a leg"puhább"... a hajtókar kovácsolt acél, a görgők úgyszintén, marad a felső csapszeg persely, és persze a motorház alu öntvénye...
              Utoljára szerkesztve a következő által: TLF65; 2014 szept. 23, 09:13.
              Lemezjáték, demeter és 2 további látogató kedvelte ezt.

              Komment


                demeter eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                Erről lenne szó, ezeket a blokkfeleket én húztam szét először, a csapágyazás az eredeti volt:

                [ATTACH=CONFIG]24296[/ATTACH]

                Szemmel láthatóan, jelentősen megsüllyedtek a csapágyhelyek.
                Csak visszatérek ehhez, mert nem hagy nyugodtam a motorházad...

                Vagy ennyire silány volt az öntvény, - kíváncsi lennék, mikori motorról van szó, melyik évben melyik tipushoz gyártották,
                vagy tényleg ha Te szerelted szét demeter, akkor milyen lehetett az előgyújtás? gondolom nem az volt a legfontosabb,hogy megnézd, de vajon mitől süllyedt meg a főtengelycsapágyazás?? mert az a 7,5-8,5 kompresszió, vagy az a 10-15 LE teljesítmény számomra nem indok... kell itt valaminek lenni, ami ezt eredményezte, valami, ami nem teljesen "gyári" a dologban...

                Komment


                  Tudod mi a gáz ? ...erre nincs indok , esetleg az az egy : -

                  Komment


                    Csak visszatérek ehhez, mert nem hagy nyugodtam a motorházad...
                    Ez már majd' egy éve volt és azért is fotóztam le akkor, mert magam se tartottam hétköznapinak és nem is láttam még ilyet. Az OK, hogy a sokszori csapágycsere, ki-beszerelgetés miatt ki van verődve a ház, az szokványos. Hogy esetleg meg is fordult már egy beállt csapágy a házban, van olyan is.
                    De ez nem volt bolygatva és úgy verődött ki.
                    A blokk ha jól emlékszem, '71-es. Sajnos már nem volt rajta se gyújtás, se henger, mikor hozzám került. Az előzmények nem ismertek ilyen formán. Azt tudom, hogy a hajtókar alsó csapágyazás nem volt ki és be is szereltem volna kerti traktorba legalábbis, de ahogy vizsgáltam észrevettem hogy a görgőskosár repedt. Sőt, ki volt a repedés körül fényesedve, tehát súrlódott a hajtókarhoz és a hőhatás is közrejátszott a sorsában. Most legutóbb ezt a főtengelyt csináltattam meg - egy kosár és görgőcsere volt, gépmunka viszont nem kellett. A persely meg maradt az eredeti és +0,1-es csapszeghez dörzsáraztam, épp van olyan plusszos dugattyúm ugyanis. De hogy az miért lett olyan, azt se tudom.
                    De elkanyarodtam...tényleg nem tudnék indokot megnevezni. Ha durva nagy előgyújtással is üzemelt, azért ezen az oldalon két csapágyon is támaszkodik, talán előbb verődik ki a hajtókar alul vagy felül. Esetleg csapágyhiba?
                    Vagy tényleg az öntvény hibája.
                    Utoljára szerkesztve a következő által: demeter; 2014 szept. 23, 16:22.

                    Komment


                      Mielőtt bármi parázs vitát kezdenénk, elárulom nem tuningolni csupán "optimalizálni" szeretném a motort.
                      Nem hinném ha a gyáritól jobb (és valljuk be Pannónia esetében ez nem nehéz) alkatrészt építek építtetek be azzal bárminek is ártanák. A motor '73-as évjárat így a "rosszabb" évjáratúak közé tartozik.

                      Nagyjából tudom miről írtok hiszen van egy Jawam is ami szintén gyűlöli a magasabb fordulatszámot. Ezzel is 4-4500-as fordulaton a legoptimálisabb közlekedni. Ezen is növelt a kompresszió és 2,4mm az előgyújtás.

                      Persze a pénz. Erre azt tudom válaszolni, hogy mint hobbi ez sem olcsó. Szerencsére vagy szerencsétlenségemre megtehetem hogy nem kell túl szűk határok közé szorítanom a költségeket.
                      Főleg ha bele gondolok hogy korábban dohányoztam és az mennyibe került (2-2,5 doboz/nap. Ez két hónapra nézve mai áron számolva a blokk felújítás költsége)
                      Minden esetre "megfizetem" az árát annak is hogy van miből a hobbimra költeni. (külföldi munka=jó fizetés=a család csak hétvégén lát)
                      Utoljára szerkesztve a következő által: dkari; 2014 szept. 23, 18:33.
                      Lemezjáték, sepy és 3 további látogató kedvelte ezt.

                      Komment


                        2-2,5 doboz/nap. Ez két hónapra nézve mai áron számolva a blokk felújítás költsége
                        Ez kemény. A mindenféle szörnyű betegség helyett ilyeneket kellene a cigis dobozra írni.
                        sepy, Cooter és 6 további látogató kedvelte ezt.
                        Everything is better when you decide you don't care.

                        Komment


                          Sziasztok!

                          Lassan jön a tél, a hideg, esős idő. Úgy is mondhatnám: itt az ideje munkához látni...

                          Így hát (ismerősök nagy unszolására ) ismét előveszem a tuning felszereléseimet. Abba a hibába estem, hogy megengedtem pannóniás kollégáimnak menjenek egy kört a P10-esemmel. Nagy hiba volt... .
                          Azóta zaklatnak:"...az enyémet is...nekem is...ilyent..."
                          Sosem hittem volna, hogy sikerül még eredeti, alapméretes trabi dugattyút szereznem - több darabot is - , de így történt. Gyűrűkkel, csapszeggel. Ez adott elég inspirációt, hogy belevágjak a projektbe.

                          Két P10-es hengert fogok jelenleg megmunkálni. Az egyik "csak" fúrás, trabi dugó, vezérlés beállítás (kis tuning), hengerfej módosítás, kompresszióviszony beállítás, robogó lendkerék elektronikával 12V-os rendszer. Itt a cél, egy gyári kinézetű, de attól erősebb, akár oldalkocsis fogat hajtására szolgáló motor lenne.

                          A másik henger (ezt főleg magamnak...nehogy már az övék jobban menjen... ) viszont megkapja mindazt ami az utóbbi időben körvonalazódott a fejemben. A hengert kézbe véve, méregetve, arra a következtetésre jutottam, hogy a teljesítményt korlátozó tényező - főleg - két részből tevődik össze.
                          1: az átömlő csatornák szélessége a hengertalpnál
                          2: a szívócsonk "hattyúnyak" formája, hossza

                          És ha már lúd, legyen kövér alapon - úgy néztem elfér - négy felömlős lesz. Ehhez némileg módosítani (feltölteni) kell majd a forgattyús házat, és a hengert. A megnövekedett elősűrítés miatt egyébként is "jót tesz" majd a plusz felömlő (bár a szimeringet még így is rögzíteni kell a helyén, nehogy "kifújja"). Az átömlőről ennyi.

                          A szívócsonk alakjánál fogva (szinte) alkalmatlan az utólagos tuningra. Nincs mese...le kell vágni, majd síkba marni, melyet utólag egy közdarabbal - mely természetesen más formájú, dőlésű, és hosszú - kell pótolni. Mivel az eredeti porlasztó nem nagyon viseli el a döntött helyzetet, no meg ehhez a teljesítményhez illik egy kicsit nagyobb torokátmérő is, kap egy dupla úszós modernebbet. A szívó oldalról ennyi.

                          A hengerfej marad az eredeti középgyertyás P10-é, gyakorlatilag módosítás nélkül (menet és sík rendbe rakva). A kompresszióviszony így tömítés nélkül (ha a gyári 33 köbcenti robbanótérfogattal számolok) 1:9.38. Ezt a jelenlegi motorom már nem bírta, tehát tömítés mindenképp kell. Jelenleg egy 2mm-es van a hengerfej alatt amivel 1:8.28 a viszony. Így ezzel most nincs probléma, lehet maradok a későbbiekben is ennél a variációnál (nem szeretnék "speciál" üzemanyagot használni). A hengerfejről ennyi.

                          Módosítást kap még a főtengely, és a váltó is. A kuplung új, lézer vágott "szettet" kap, erősebb, új rugókkal (ez van a jelenlegi motoromban is), új primer lánccal.

                          Módosítás éri a kipufogó dobot is, melyek "szalámi dobok" lesznek, "rejtett", de valódi konfuzorral, és hangtompítóval, akár utcai közlekedésre is alkalmas zajszinttel.

                          A fordulatszám ,és a hengerfej hőmérsékletmérő természetesen alapból rajta lesz a motoron ( a lambda szondán még gondolkozom...)

                          A munkafolyamatról, és a végeredményről megpróbálok egy-két képet ide is feltölteni.

                          Ha van valakinek ötlete, javaslata, esetleg tapasztalata: szívesen fogadnám...
                          bokor28, cocojumbo és 10 további látogató kedvelte ezt.

                          Komment


                            ....és a szegény kis danuvia

                            Komment


                              Nagyon burkolt a kérdés?!.Joker talán Te a jövő évi felfutón avval akarsz stílszerűen repeszteni?.

                              Komment


                                A munkafolyamatról, és a végeredményről megpróbálok egy-két képet ide is feltölteni.
                                Ezt nem lehetne inkább így: "A munkafolyamatról, és a végeredményről egy csomó képet és leírást fogok ide feltölteni."
                                Everything is better when you decide you don't care.

                                Komment

                                Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X