Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Szerszámok és alkatrészek motorozáshoz

Collapse
X

• Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

Azért fejlődik a technika. Ezekhez a motorokhoz már elegendő ennyi szerszám is. Bezzeg Hrabal idejében a XX. század elején! Világosan emlékszem, hogy a "Sörgyári Capriccio"-ban Francin az oldalkocsiban még egy kézi hajtású esztergát is vitt magával. Legalábbis a könyvben így olvastam.

Komment

Azért a patkószeg nem sokat változott az utóbbi 70- évben legfeljebb ritkábban találkozunk vele /szerencsére/.Én a szerelővasat, valamilyen defekt javítót és pumpát nem mint kocsmai verekedő eszközt! javaslok az uti csomaghoz és ha este közlekedünk szerelő vagy zseb lámpa nagy segítség lehet. A kötelező az kötelező! A fúvóka, súbertű és hasonló nem romlik el legfeljebb a sötétben le esik a fűbe mikor eltátjuk a szánkat tisztítás közben. A többi alkatrész és szerszám elfér a többi között. Azért sötétben egy megszakító pár csere vagy egy defekt még ha nem esik az eső akkor is finom dolog. A mágnes ha a karburátort kell takarítani ami valljuk be egy veteránnál megesik nem sokat segít mert sok a bronz alkatrész . Az tényleg régi motoros megoldás volt,hogy be van fűzve a tartalék bowden ma viszont ha magára hagyod a gépet és nincs rajta riasztód nem biztos,hogy ott lesz ahova tetted.Régen ez filléres dolog volt és akkor még volt "betyár becsület". Ma már egy veterán bowden is egyre nagyobb érték és a rosszindulat is dolgozik. Nem annak örűl,hogy milyen szép a géped és becsüli a sok munkádat hanem kitör az irigység. Pedig mi nem a sarki csehóba költjük el azt a pénzt mit Ő oda hord rendszeresen. Jó munkát kívánok mindenkinek mert jó ha tudjátok vészesen fogy az időnk a tavaszi motor indításig. Üdv. Minden Fórumozónak Sepy.

Komment

korompaiistvan eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        Én az Ultra derm helyett a sima sárban bízom, az bárhol megtalálható, és nem foglal helyet
        Látszik,hogy én vagyok az állandó irigykedős!
        Az én kezemről még az ultra, sem viszi le az olajszármazékokat,viszont van egy előnye kevésbé meghuzott csavarokat kézzel leszedek.
        "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

Nem csak a te kezedről nem jön le a cuccos. Ha belenyúl az ember egy jó kis Diesel motorba, vagy csak egy külső féltengely csukló cserébe.... akkor oszt napokig nem jön le rendesen a kezéről.

Komment

korompaiistvan eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Én az Ultra derm helyett a sima sárban bízom, az bárhol megtalálható,
            És tavaly Júniustól Szeptemberig mit csináltál ?? Belepisáltál a pórba

Komment

Szervusztok!

Igen,az a jó kis diesel olaj,az aztán jobb mint a ruhafesték,-főleg ha három ciklusnyi időt is teljesített.Tulajdonképp a kézmosáshoz és a kéz ápolásához,szeretnék némi tanácsot adni,mely nekem bevált és hátha másoknak is hasznára válik.

Az ultra dermtől,nekem szétreped a bőr a kezemen,ezért jó ideje nem használom.Találtam viszont a padláson,-afféle háziszappant,mely még a szüleimtől maradt rám és azzal kezdtem el mosni a kezem,igaz egy kissé több időt kell eltölteni a dörzsölgetéssel és a körömkefével,de alapos munkát végez.Amennyiben összefutok valamilyen diesellel,vagy féltengellyel,akkor először,egy kevés növényolajjal bekenem a kezem,dörzsölgetem,majd letörlöm,valamilyen tisztább géprongyba és utána jöhet a háziszappan és a körömkefe.

A bőr apró redőibe beépült feketeség eltüntetésének jó módja egy kevés citromlével való dörzsölés.A citromlevet,hagyni kell dolgozni,nem egyből lemosni,utána ismét szappan,majd jó szárazra törölni.A szárazra törölt kezet,mely a fenti mosás után sok természetes zsiradékot veszít,tanácsos valamilyen növényolajjal átdörzsölni,-nem kell vastagon,egy pár csepp elég!Növényolajként,akár napraforgó olajat is használhatunk,de a kézmosás utáni utolsó kenésre (nem az "utolsó kenetre" gondolok),az oliva olajat ajánlom.

Amennyiben a fentieket elvégzitek,viszonylag ápolt lesz a kezetek és mehettek akár a műtőbe operálni,csak a korábbi sérülések nyomairól árulkodó hegek fognak árulkodni arról,hogy mégsem vagytok orvosok!

A szüleimtől örökölt háziszappan,már régen elfogyott,de itt van egy ember,aki készíti és mindig kapható nála,nem is túl drága,ha vesz az ember egy ezresért az kitart egy évig,-kb..

Üdvözlettel:Che

Komment

Sajnos nincs annyi óra a vekkeremben hogy tökéletes legyen az állapot minden nap,az arany középutat használom pici ultra sok szappan.
                Az ünneplős kezem :brigéciolfürdő,ultra derm,koptatott köszörükő a keményedésekre,sok idő és Hideg viz.
                Akinek nincs sérülés a kezén kenőzsirral jól átdörzsöli,utána kezet mos igy kiszedi a redőkből a fáradtolajat,
                nekem ez már kevés.
                "Rohan az életed és rohan az út.Elmarad mögötted lassan a múlt.Nem tudod biztosan,hogy hová is mész,de úgy is észre veszed ha oda érsz."V.A.

Komment

Che eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  Amennyiben a fentieket elvégzitek,viszonylag ápolt lesz a kezetek és mehettek akár a műtőbe operálni,csak a korábbi sérülések nyomairól árulkodó hegek fognak árulkodni arról,hogy mégsem vagytok orvosok!
                  De jó, akkor mehetek operálni! Vagy boncolni!
                  Ha nincs napraforgóolaj kéznél, akkor ugyanilyen jó a sütőmargarin is. Kis darabot szétkenni a kézen vékonyan.
                  A többi módszerrel egyetértek.

Che eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  a kézmosás utáni utolsó kenésre (nem az „utolsó kenetre” gondolok),az oliva olajat ajánlom.
                  Az olívabogyóra pedig valami finom italt kell tölteni és lassan elkortyolgatni a munka után. "A munkás méltó az ő jutalmára."

Komment

Még egy jó módszert tudok a kéz szerelés utáni makulátlan tisztítására. Korábban én ezt alkalmaztam szombat esti kiruccanások előtt.
                    egyszerüen be kell vállalni egy esti parti előtti mosogatást. Nekem ez általában segített.
                    persze volt olyan hogy a lány hetekkel később vallotta be, hogy majdnem otthagyott mikor meglátta vasárnap hajnalban a kezem telefonszámírás közben. :-)

Komment

A mosogatás tényleg jót tesz, ezt én is megerősítem. De annyi idő alatt azért nem jön ki tökéletesen. Ami a tuti: 1 hét a Balatonon. Na jó persze ez nem mindig összehozható. Én mondjuk az első napon majdnem ökológiai katasztrófát okoztam olajszennyezéssel. De a 3. napon nem ismertem meg a saját kezemet, ilyen tiszta csak akkor volt mikor megszülettem.

Komment

A mosogatásos módszert kérem törölni ! Feleségek is olvashatják a fórumot ! Még rászoknak.
                        Egyébként az olaj, korom és egyéb nyomokat látva a kezemen egy ügyfelem megkérdezte: És mivel jön ez le a kezéről ?
                        Idővel...
                        Egy régi buszsofőr a hidraulikaolajra esküdött, mint kiváló tisztítószer. Biztos sok volt neki belőle.

Komment

Bojnak eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          Egy régi buszsofőr a hidraulikaolajra esküdött, mint kiváló tisztítószer. Biztos sok volt neki belőle.
                          Én a sörre esküszöm. Megiszol két üveggel, utána a fenét érdekli, hogy milyen a kezed.

Komment

A gépész- vagy szerelőkéz (idővel lekopó olajfoltok) kialakulása ellen jó szolgálatot tehet a gumírozott cérnakesztyű. Eleinte én is idegenkedtem a használatától, de a szerelőink napi 8 órában használják. Én is kipróbáltam. M6-os anyáig, alátétig egészen jól lehet benne fogni. Kisebb mütyüröknél már zavaró. Szerelni pedig jól lehet benne. A gumírozott tenyérrésznek köszönhetően stabil benne a fogás. Ha nem akarsz lépten-nyomon kezet mosni, akkor nagyon ajánlom. Útközbeni javításhoz, karbantartáshoz ideális.

Komment

Azt hiszem, lehet itt a faluban ilyet kapni, kipróbálom. A hagyományos gumikesztyűt viszont nem tudom használni, pedig egy időben sokat próbálkoztam vele savas, rézoxidos, olajos munkáknál

Komment

Van már újfajta, a mentősök által is használt gumi kesztyű...kék színű, és igazkétszer annyiba kerül, mint a régi, de szúrásbiztos, és jól illeszkedik a kézre. Bár én kesztyűben egyáltalán nem tudok fogni, ezért nekem is, mint most is szép olajosak a bőrfodorszálak a kezemen, de már nem zavar....bár, ha tudom, hogy "olyan" helyre kell menni, akkor előtte pár nappal nem piszkálok olajosat.

Komment

Ugrás az oldal tetejére
                                Working...
                                X