Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Utazás külföldre veteránnal

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    Utazás külföldre veteránnal

    Sziasztok!

    Remélem tudtok nekem segíteni, szeretnék majd idővel eljutni felvidékre, Erdélybe, délvidékre, kárpátaljára és hogy ne eszetlenül vágjak neki az útnak érdekelne, hogy milyen okmányok és egyéb tartozékok (izzókészlet, elsősegélycsomag, stb.) szükségesek ahhoz, hogy a Pannóniámmal mehessek. Tehát ha külföldön megállít egy rendőr akkor ne tudjon belekötni semmibe. Érdekelne külön, hogy mi vonatkozik az EU-s országokra és EU-n kívüli országokra.

    Mint kezdő motortulajdonos, a papírmunkával kicsit hadilábon állok. Próbáltam neten keresgélni de ahány oldal annyiféle változat. Az egyik leírja, hogy kell ez, meg ez, meg az is, a másik meg azt mondja, hogy abból a fele sem kell, így remélem itt konkrét válaszokat kaphatok.

    Előre is köszönöm a segítségeteket!

    #2
    "H"-betűt (felségjel) mindenképpen ragassz valami jól látható helyre hátul, mert ez az első amibe a rendőr beleköthet. (Javaslom, hogy érd be sima H-betűvel, a nagymagyarországosat most kerüld. Jobb a békesség! ) És úgy tudom, hogy útdíjat is kell fizetni.

    Mivel Románia eu-s tagállam, ezért a jogsi+személyi+lakcímkártya elég. Utasbiztosítást érdemes kötni valamelyik biztosítónál. Természetesen érvényes forgalmi engedély legyen nálad. Több most nem jut eszembe. Romániai tankoláshoz, bevásárláshoz ennyi nekem eddig elég volt.
    dongos78 és Blackmumus kedvelte ezt.

    Komment


      #3
      Blackmumus eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      Tehát ha külföldön megállít egy rendőr akkor ne tudjon belekötni semmibe. Érdekelne külön, hogy mi vonatkozik az EU-s országokra és EU-n kívüli országokra.

      Édes ez a naívság szerintem meg fontosabb hogy a pénzed legalább 10 helyen--apró ,5-10 eurósban legyen nálad .Valamint a motorban is dugj el egy kis vésztartalékot .
      A szőröstalpu ugyis megbüntett --ha leveszed a sisakot azért , ha nem akkor meg azért .
      OdinHEM, dongos78 és Blackmumus kedvelte ezt.

      Komment


        #4
        Szia!

        Én nemrég a Jawammal voltam a környező országokban, de kötelező tartozékokból nem vittem semmivel sem többet mint amivel itthon járok- igaz a rendőrök nem igazoltattak. A biztosítótól viszont ki kell kérned egy zöld lapot, amivel kint is tudod igazolni, hogy van érvényes biztosításod, illetve nem árt egy utasbiztosítást kötni, ami napi 150-200 Ft körül már van. Ez azért sem árt, mert sosem tudni mikor takarózol be a murvával...
        A másik dolog pedig az, hogy a rendőr ha bele akar kötni az emberbe, akkor bele is fog sajnos.
        sepy, wsievers és dongos78 kedvelte ezt.

        Komment


          #5
          A szőröstalpu ugyis megbüntett --ha leveszed a sisakot azért , ha nem akkor meg azért .
          na pont egyszerre írtuk, csak én finomabban

          Komment


            #6
            szerintem meg fontosabb hogy a pénzed legalább 10 helyen--apró ,5-10 eurósban legyen nálad .Valamint a motorban is dugj el egy kis vésztartalékot .
            Első sorban egy egy napos Kassai kiruccanásra gondoltam, mert hozzám közelebb van mint mondjuk Pest, így pár óra alatt le lehet tudni, ezért nem szükséges a párnahuzatba varrni az aranyat :P Viszont tudva azt, hogy ott sem rajonganak azért ha nem beszélek szlovákul, ráadásul magyarul beszélek így előszeretettel belekötnek minden sz...ba.

            Szerencsére megadatott nekem, hogy sokfelé eljutottam külföldiába kirándulni családdal, barátokkal vagy iskolával, így nagyjábol tudom, hogy mikor, hol, kihez, hogyan kell viszonyulni, és hogy kell viselkedni meg mit kell csinálni, hogy ne üssenek le az első sarkon, vagy adjanak el szervenként.

            Saját járművel viszont még nem voltam ezért is érdekel, hogy csak felpattanok és megyek, vagy jó ha viszem a fél műszaki boltot, meg egy iratszekrényt amiben ükapám lovaskocsi hajtásengedélye is benne van

            A biztosítótól viszont ki kell kérned egy zöld lapot, amivel kint is tudod igazolni, hogy van érvényes biztosításod,
            Erről viszont pont most olvastam egy cikket, hogy elvileg Unión belül elég csak a H betűs matrica, mert ez igazolj azt, hogy van biztosítás. Bár ezt nem értem, hogy akármelyik benzinkúton vagy papírírószerben tudok venni H-betűs matricát de attól még biztosításom nem lesz...

            http://www.biztositastipp.hu/biztosi...artya-rendszer
            Utoljára szerkesztve a következő által: Blackmumus; 2014 jan. 22, 15:43.

            Komment


              #7
              Mi aránylag sokat motoroztunk Szlovákiába, Poprád Lomnic környékén. Az én tapasztalatom az hogy ott is rendőrfüggő a dolog. Volt hogy nagyon rendes fiatal magyarul beszélőt fogtunk ki és senkihez nem volt egy rossz szava sem. És volt hogy bevittek. De ha nem hívod ki a sorsot magad ellen azért nem emberevők a Szlovákok sem.
              sepy kedvelte ezt.

              Komment


                #8
                Ha már itt tartunk , reggel megyek Sátoraljaújhelyre --mi a helyzett arra felé ? Van olcsó gázolaj . És télleg megeszik a pestit ,ha nem jó szól?


                sinter eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                rendes fiatal magyarul beszélőt fogtunk ki
                Utoljáre én is így jártam , legalább 5 ször kért bocsánatot ,hogy lefotózott gyorshajtásért (64 -el ) és ha látja ,hogy egy ilyen szép Fiat Coupe akkor a lencse elé teszi a kezét ....Még én éreztem magam szarul , annyiszor kért elnézést . Noszogattam .hogy vegye már el a 20 eurómat . ( nem vicc ,ez így volt )

                Komment


                  #9
                  Nemzetközi zöldkártya kell a biztosítótól. Anélkül át sem engednek a határon (ahol még van). Eurobol kisebb címletek (5-20) inkább, az pedig több zsebbe szétosztva. Válogasd meg, hogy hol tankolsz, vagy olvass utána! Motorodhoz mit kell vinned azt Te tudod legjobban. Izzókészlet meg mindenhol kérik és ha bele akar kötni valamibe, bele is fog. Ha van még kérdésed, szólj.

                  Komment


                    #10
                    Javaslom hogy a tankolást és az előre tervezhető bolti vásárlásokat eleve úgy kalkuláld, hogy kártyával fizetsz. Deviza árfolyamon váltja akkor ami jóval kedvezőbb a valuta váltási árfolyamnál. Pumpát mindenképp vinnék mert Erdélyben úgy vettem észre nem divat a kúton a kompresszor. Erdélyben és romániában amikor jártam útdíjat csak a meccs miatt fizettem egyszer mert akkor kifejezetten vadásztak a magyarokra, traffipax gyakori, de kizárólag villogós feliratos POLITIA autóból, és a szemből jövő autósok szorgalmasan jeleznek ha lassítani kell. Többször megjártam Székelyföldet, Kassát Dunaszerdahelyt egyszer bukarestet is a meccs miatt igaz mindet autóval de a lényegen nem változtat.
                    sepy és kedvelte ezt.

                    Komment


                      #11
                      Van olcsó gázolaj
                      Természetesen!

                      És télleg megeszik a pestit ,ha nem jó szól?
                      Viccelsz? Ózdon bárkit megesznek aki nem jó szól!

                      Komment


                        #12
                        Ja és a Szlovákoknál lakot területen belül nappal is kell tompított erre is figyelj, mert engem ezért is megállítottak anno. De olyan rendes volt akkor a rendőr hogy nem büntetett meg, csak figyelmeztetett. Én pedig ezért ültettem egy fenyőt a Tátrába.

                        Komment


                          #13
                          Egyébként szerintem az a legfontosabb, hogy néhány szót, kifejezést tanulj meg románul, szlovákul. Pl. köszönések, kérem, néhány étel neve, számlázással kapcsolatos pár szó - pecsét, aláírás, borravaló - stb. És tízig számolni feltétlen. Nem nagy ördöngösség. A gugli fordító rögtön meg is csinálja, meg is hallgathatod.

                          Nincs segítőkészebb román vagy szlovák, ha látja, hogy a saját nyelvén szólsz hozzá. Előfordulhat, hogy hirtelen megtanul magyarul.

                          Komment


                            #14
                            szlovákiában ha útközben megéhezel akkor ajánlom a motorest menu 3-4 euro feliratú útmenti kajáldákat eddig nem csalódtunk bennük és vadétel mindig van a menüben :-) czzcoltihoz annyit tennék hozzá hogy a fiatalaak meg a rendőrök jórézsze érthetően beszél angolul, utóbbi eddig a büntetést úgy kezdte mindig h mennyi pénzed van uh spejzolj el alaposan:-)

                            Komment


                              #15
                              És tízig számolni feltétlen
                              Itt egy szótár amit a szőröstalpúak osztogattak nekünk bukarestben a meccs előtt. Ebből megtanulhatod a számokat

                              Click image for larger version

Name:	szótár.jpg
Views:	1
Size:	195.6 KB
ID:	139133

                              Komment

                              Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X