Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Átírás műszaki vizsga nélküli járművön.

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    Átírás műszaki vizsga nélküli járművön.

    Sziasztok!

    Olvasgattam a fórumot, de nem találtam a kérdésemre választ, vagy csak vak egér voltam, ezért kérdezném, hogy ha vásárolok, akár szürke forgalmival, akár zöld forgalmival, törzskönyvvel lejárt műszakis motort, akkor az átíráshoz kell-e érvényes műszaki vizsga?
    Mert, ha meg veszek egy darabokban lévő ,rossz állapotú motort, annak a rendbetétele rengeteg időt vesz igénybe, de 15 napon belül át kellene íratni.
    Akkor mi a megoldás?
    Válaszotokat köszönöm!

    #2
    Nem kell érvényes műszaki az átíráshoz, viszont a forgalmi kiállításának feltétele. Ergo a nevedre kerül a nyilvántartásban, a régi forgalmiba be is jegyeznek de újat nem kapsz csak ha viszed a műszaki adatlapot. Eredetvizsga az kell.
    Tamás78 és mir-mur kedvelte ezt.

    Komment


      #3
      Szia!

      Abban az esetben, ha ,,forgalomból végleg kivonva" bejegyzés szerepel a forgalmijában a 15 napos átíratási határidő nem számít. Ha nincs kivonva, vagy csak ideiglenesen, akkor eredetvizsga, biztosítás kötés majd okmányiroda a sorrend 15 napon belül. Műszaki egyik esetben sem kell. Ideiglenes kivonásnál én szóltam a biztosítás megkötésekkor, így negyedéves fizetésre kötve csak az első negyedévet kellett befizetni. Legközelebb csak akkor kell, ha forgalomban lesz.
      Utoljára szerkesztve a következő által: Titus; 2016 márc. 27, 21:32.
      Tamás78, mir-mur és kollarg kedvelte ezt.

      Komment


        #4
        Azért egy forgalomból kivont járműre nem kellene biztosítást kérni, mert logikailag ütközés van. Bár tudom a logika nem mindenhol működik, és okmányirodája válogatja éppen hogy sikerük a jogszabályt értelmezni. Nekem épp szerencsém volt a Trabival mikor vettem. Műszakija rég lejárt a gazdija kivonogatta és én is rögtön kivonattam ideiglenesen forgalomból. Egy percet sem volt biztosítás rajta.
        sepy és mátéapu kedvelte ezt.

        Komment


          #5
          a logika nem mindenhol működik
          Ahogy mondod: nálunk kérik a biztosítást, akkor is ha ideiglenesen kivont járművet íratsz át. Én megkötöttem, átírattam és még nem küldtek semmit, mert áprilisig ki van vonva. Majd utána, de addigra talán műszaki is kerül rá (ez az egyik nem fórumtéma motorom: 2006 YBR125).

          ha meg veszek egy darabokban lévő ,rossz állapotú motort
          Az én eredetvizsgáló ismerősöm azt mondta, hogy darabjaiban nem szeretné eredetvizsgálni: neki mindegy az állapot, csak a fotózáshoz szerencsés ha egy egységet mutat. Konkrétan azt kérte, hogy ha viszek ilyen Pannoniát, akkor vázba tegyem be a blokkot (akár üresen is, tehát a két blokkfél 2 csavarral összefogva, belecsavarozva a vázba, a két dekli + henger + hengerfej provizórikusan felrakva) és tegyem alá a futóművet (egy leélt villát beraktam előre, hátra egy hasonló lengővillát rugóstagokkal és két kereket amik hajlandók fél napig tartani a nyomást).
          Így van jármű formája is, mozgatni is lehet.

          Ahogy a kollégák írják, az átírásnak nem feltétele a műszaki - bár itt a fórumon is láttunk olyan esetet, amikor a kollégának nem akarták átírni így a motort. Mivel nem sikerült hirtelen rámutatni, hogy milyen szabályra lehetne hivatkozni, ezért átment a szomszéd okmányirodába, ahol készséggel átírták.

          Tehát ha csak ki van vonva ideiglenesen, akkor semmi különösebb gond. Átíráskor érdemes lekérdezni meddig tart a kivonás, azt felírni és lehet ismételni az ideiglenes kivonást amíg el nem készül.
          Végleg kivontnál tényleg nem foglalkoznak a 15 napos határidővel: az adásvételi az azon szereplő dátum szerinti hatályos formátumban készüljön, a többi majd amikor forgalomba kívánja a gazdája helyezni.
          (Vittem úgy átíratni motort, hogy volt a bejegyzett tulajtól az eladóhoz egy füzetlapra kézzel írt adásvételim, amin csak lakcímek és személyi számok szerepeltek, a motorról pedig csak a típus + rendszám és 1993-as dátumú volt a fecni. Az eladó és köztem készült egy friss, szabályos adásvételi és akadály nélkül sikerült átírnom.)
          Ha szét is van szedve, akkor le kell kérdezni a kinézett eredetvizsgálót nekik mi felel meg (feltéve hogy ideiglenes a kivonás és tényleg kell 15 napon belül).
          Tamás78, Titus és sinter kedvelte ezt.
          There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".

          Komment


            #6
            Nekem a dombóvári okmányiroda nem írta át műszaki nélkül, és a kaposvári okmányirodás ismerősöm szerint Ők nagyon engedékenyek mert adtak halasztást, mivel kicsúsztam a 15 napból, tehát Kaposváron sem írták volna át műszaki nélkül.
            Azért nem mert e gép adatai nem szerepeltek a nyilvántartásban és ilyenkor az okmányirodás ügyintéző csak a műszaki adatlapon szereplő adatokat hajlandó elfogadni. ( a vizsgáztató a szakértő)
            Viszont mint esetemben ha már az alapadatai megvannak és tud másik hasonló járműhöz viszonyítani felülbírálja a szakértő adatait és visszaküld hozzá átírni azt pedig Ő is átírhatná
            Tamás78 és kollarg kedvelte ezt.

            Komment


              #7
              Nekem a dombóvári okmányiroda nem írta át műszaki nélkül
              Ahány ól, annyiféleképp visítanak a disznók...
              "When you're miserable...you need someone...even more miserable than yourself."
              "Dneprs don't leak oil, they mark their territory!"

              Komment


                #8
                Soha ne vegyétek tutinak, ha egy hivatalnok marhaságnak tűnő dolgot mond! (Ne feledjétek, a hivatalnokok között is van olyan akit tegnap ültettek oda, meg persze van kontár is, ahogy más szakmákban is rendesen...).

                Tovább kell menni, mondjuk megkérdezni tőle, hogy mi írja elő, amit mond, szeretnétek ti is utánanézni a jogszabályban.

                Aztán lehet kérni, hogy egyeztessetek az irodavezetővel.
                Tamás78 és kedvelte ezt.

                Komment


                  #9
                  Azért nem mert e gép adatai nem szerepeltek a nyilvántartásban és ilyenkor az okmányirodás ügyintéző csak a műszaki adatlapon szereplő adatokat hajlandó elfogadni.
                  Tehát akkor a tiédet úgy kellett tekinteniük, mintha végleg kivont lenne. Akkor nem nagy csoda, hogy nem írták át.

                  Mondjuk az az utolsó mondat megint érdekes. Tehát nem volt adata, de amikor már látta milyen típus, akkor összehasonlított mondjuk a szomszéd faluban élő XY bácsi nevén lévő géppel és utána kért korrekciót? És ha aki XY bácsi gépének adatait felvitte elgépelte a teljesítményt, akkor mi történik? Csak mert a Csepel Vas- és Fémművek nem tud már hivatalos állásfoglalást adni.
                  There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".

                  Komment


                    #10
                    Kollarg
                    És ha aki XY bácsi gépének adatait felvitte elgépelte a teljesítményt, akkor mi történik?
                    Semmi, kijavítják. Az egy hatósági nyilvántartás, amiben közhiteles adatoknak kell lenni, ezért ha valami rossz, akkor kijavítják. (Nálam is volt valami rossz adat, és a műszaki vizsgáztatás során írtak egy papírt, hogy nem helyes, és kijavították.)

                    Komment


                      #11
                      Az egy hatósági nyilvántartás, amiben közhiteles adatoknak kell lenni
                      Épp ezért akadtam el a másik járművel való hasonlítgatáson.
                      De feltételezem nem egyet nézett meg, hátha 2 vagy 3 bejegyzést csak nem rontottak el egyszerre.
                      There's a very fine line between "hobby" and "mental illness".

                      Komment


                        #12
                        Erről mit tudtok ? Van olyan gépem, ami véglegesen ki lett vonva. A bejegyzett tulaj meghalt, de állítólag a fia csak póthagyatéki után adhatja el nekem legálisan. Ha egyszer végleg kivonták, akkor az már nem jármű, hanem alkatrész, vas, vagy akármi ! Szerintem.

                        Komment


                          #13
                          mir-mur
                          Erről mit tudtok ? Van olyan gépem, ami véglegesen ki lett vonva. A bejegyzett tulaj meghalt, de állítólag a fia csak póthagyatéki után adhatja el nekem legálisan. Ha egyszer végleg kivonták, akkor az már nem jármű, hanem alkatrész, vas, vagy akármi ! Szerintem.
                          Itt két dolog elválik. Az egyik az, hogy egy jármű milyen státuszban szerepel egy hatósági nyilvántartásban, a másik, hogy egy dolog (ingóság) tulajdonjogát meg akarod szerezni.
                          Önmagában az, hogy véglegesen kivonták a forgalomból, nem érinti a tulajdonviszonyát.
                          Akinek a nevén volt, azé, ha ő meghalt, akkor az örökösöké.

                          Ha adásvétellel akarod megszerezni a tulajdonjogát, akkor ezt csak a tulajdonostól teheted, csak ő jogosult eladni neked. Jelen esetben ez a személy az örökös. A póthagyatéki eljárásra akkor van szükség, ha az eredeti hagyatéki eljárásban ezt a motort nem tüntették fel hagyatékként, vagy ha nem is volt eredetileg hagyatéki eljárás.
                          A póthagyatéki eljárásban a közjegyző átadja a hagyatékot az örökösöknek, akik nyilatkozhatnak akár úgy is, hogy egyikőjüké lesz a motor, de annak sincsen akadálya, hogy ha több örökös van, és akkor többen adják el neked. A közjegyzői eljárás után meg tudod venni a motort.
                          Utoljára szerkesztve a következő által: Lemezjáték; 2016 márc. 28, 20:41.

                          Komment


                            #14
                            A közjegyzői eljárás után meg tudod venni a motort.
                            Tehát ha a nevedre is akarod íratni a későbbiekben kell az örökös, ha csak vasnak akarod akkor mindegy kitől van.

                            Komment


                              #15
                              Azért ez fura ! Én úgy gondolom, ha valamit kivonnak az már nem jármű, hanem csak egy tárgy. akárcsak egy edény, vagy szakácskönyv. A hagyatékolás során, pedig a tárgyakról nem csinálnak listát.

                              Komment

                              Ugrás az oldal tetejére
                              Working...
                              X