Közlemény

Collapse
No announcement yet.

A legújabb PANNÓNIA: P11

Collapse
X
Collapse

 • A legújabb PANNÓNIA: P11

  Click image for larger version

Name:	1kep.jpg
Views:	2
Size:	195.2 KB
ID:	205588
  A P11 külsejében is korszerű motorkerékpár. Ízléses a színösszeállítása, a transzparenspiros tartály és záró-oldallemez kellemesen illeszkedik az ezüstösen csillogó sárvédőkhöz, a fekete vázhoz és a hullámosított nyereghez. A könnyűfémhengeres motor teljesítménye mintegy 22 lóerő, első fékje duplakulcsos, teleszkópvillája lengéscsillapítós

  Több mint fél évszázada gyárt motorkerékpárt a magyar ipar, és ez idő alatt nem egy típusa aratott nemzetközi elismerést. Persze, készültek olyan reményteljes mintapéldányok is, amelyek ugyan szép sikert ígértek, de – ezért vagy azért – nem lett belőlük még prototípus sem.

  A tervezési igyekezet különösen a felszabadulás után kapott lendületet a Csepeli Motorkerékpárgyárban, amelynek szerkesztőgárdája, az ügyhöz méltó buzgalommal dolgozott, alkotott. Az innen kikerült konstrukciók elsősorban a célszerűséget szolgálták, figyelembe véve a bel- és külföldi kereslet igényét.
  A konstrukciós iroda csekély számú, de tevékeny dolgozói többnyire aktív motorosok voltak, tehát gyakorlati tapasztalatból szerkesztettek, és nem ritkán öntevékenyen, amit az akkori gyárvezetőség és a kereskedelem ritkán támogatott. Ennek ellenére ez a lelkes együttes – ha kellett, partizánmódra – újabb és újabb típusokkal lepte meg a viszonylag szűk kört, amely az ipar körül kialakult. (Hogy csak egy példát említsünk, ilyen volt a két évtizeddel ezelőtt elkészült három különféle robogó.)

  Átütő sikert aratott a T5 típus, amely még ma is a keresett modellek közé számít. A P20 főként fiatalok körében népszerű. Az NSZK-ban megjelenő „Das Motorrad” szaklap közelmúltban próbálta ki ezt a típust, és e próba összesített eredményére büszkék lehetnek a csepeliek.

  S most bemutathatjuk a motorkerékpárgyáriak legújabb mintapéldányát, amely a P11 jelzést viseli. Sok olvasónk előtt talán nem is új, hiszen „részt vett” a május 1-i felvonuláson, ahol bizonyára sok ifjú szívet dobogtatott meg”¦

  A P11 a néhány évvel ezelőtt megjelent P10 alaposan továbbfejlesztett utóda. Nemcsak egyhengeres motorja új, hanem korszerű, hosszú rugóúttal szerkesztett teleszkópvillája, a féke, porlasztója, nyerge is – hogy csak a legfontosabbakat említsük. A legkorszerűbb megoldások hordozója a könnyűfémhengeres motor, amelynek forgattyúsháza a hagyományoktól eltérően osztatlan, ennek ellenére nem csak a teljes sebváltó-szerkezetet lehet kiemelni a motorblokk kiszerelése nélkül (akárcsak a P20-nál), hanem a forgattyús-mechanizmust is.

  A rend kedvéért újból megjegyezzük, hogy a mintegy 20-22 lóerős P11-ből még csak a mintapéldány készült el.
  -ergyé-
  (AM - 1973)

  Click image for larger version

Name:	2kep.jpg
Views:	1
Size:	199.6 KB
ID:	205582
  Csupán néhány csavart kell megoldani, hogy a bal oldali zárófedelet eltávolítsuk, és egy mozdulattal kihúzható az ötfokozatú sebváltó (amely a P20-tól származik)

  Click image for larger version

Name:	3kep.jpg
Views:	1
Size:	201.1 KB
ID:	205583
  Az elektromos művek eltávolítása után ilyen a P11 osztatlan forgattyúsháza

  Click image for larger version

Name:	4kep.JPG
Views:	1
Size:	140.7 KB
ID:	205585
  Nem boszorkányság: a teljes forgattyúsmechanizmus kiemelhető az egészet alkotó blokk jobb oldalán

  Click image for larger version

Name:	5kep.JPG
Views:	1
Size:	149.9 KB
ID:	205586
  A gumiba ágyazott forgattyúsház a vázban marad. Előtte a lánccal meghajtott kuplung és a sebváltó

  Click image for larger version

Name:	6kep.JPG
Views:	1
Size:	183.2 KB
ID:	205587
  Balra a sebességmérő, jobbra a pontosan mutató fordulatszámmérő. A benzintartály záródugója lehetne szebb is.

  Click image for larger version

Name:	7kep.jpg
Views:	1
Size:	195.5 KB
ID:	205584
  Ha nem felállványozva fényképezték volna az ékszerszépségű P11-et, akkor szebben simult volna a hátsó kerékre a sárvédő. Ezzel együtt megnyerő az új Pannóniáról alkotott összbenyomás

  (MTI – Vitályos József felvételei)


  • Igrich
   #52
   Igrich kommentje
   Editing a comment
   Nekem, az Mz/1 -esek világát idézi. Szerintem, ha sorozatban készül nagy ellenfele lehetett volna az említett típusnak. De gondolom, ez az akkori KGST tervgazdálkodásba nem fért bele.   Szép m ég a háttérben a kéthengeres, P20? P21? , vagy más? motorka! A tank egy kicsit kurvás, azzal a pirossal, de szép. Amúgy ötletet adott, illetve megerősített abban, hogy a sárvédő kontúrokat kihúzzam, igaz én pirossal teszem majd.


   Utoljára szerkesztve a következő által: CZsolti; 2014 nov. 06, 10:00.

  • Attila62
   #53
   Attila62 kommentje
   Editing a comment
   nondebr eredeti hozzászólása
   A boxer Pannónia valószínűleg a gyártás bonyolultsága miatt nem lett sorozatgép. Ugyebár szintén kétütemű. Tehát a két forgattyúsházat gáztömören el kell szigetelni egymástól. A szerelhetőség érdekében a főtengelyt is osztott, középen bontható kivitelűre kell készíteni. Ez pedig erősen drágítja a gyártást.
   Hasonló okok miatt múlt ki az MZ (akkoriban még IMZ) 350-es boxere is.
   A 2 hengeres boxer motornál a két hajtókar alsó csapja egymáshoz képest 180 fok főtengelyfordulattal tér el. A kettő dugattyú azonos időben érkezik az alsó és a felső holtponti helyzetbe. Nincs semmi szükség a forgattyúsház -(ak) elválasztására.

  • emu
   #54
   emu kommentje
   Editing a comment
   Ricsi95D eredeti hozzászólása
   Ez a motor küllemében az akkori kor követelményeinek tökéletesen megfelelt, világszínvonalú volt!
   Érzek itt némi elfogultságot, a '75-ös CB hondámon elöl kéttárás hátul egytárcsás a fék.
   Vagy vegyük olybá, hogy még lett volna két év rá??
  Posting comments is disabled.

article_tags

Collapse

Latest Articles

Collapse

 • Szilveszteri berregtetés
  Igrich
  Motor, autó, traktor és mindenféle benzin és gázolaj szörny esetleg még tengeralattjáró berregtetésre invitállak benneteket úgy éjfél után a pezsgő durrogtatás után ki-ki saját és otthona lakának udvarán.
  Így kívánhatnánk egymásnak, még ha távolból is Boldog új évet.
  Szorgalmaznám még, hogy a következő (2OI8) évet nyilvánítsuk a tengeralattjárók évévé és Tiszakeszin rendezhetnénk egy tengeralattjáró ügyességi versenyt, de még vízisízhetnénk a komppal is.
  BUÉK mindenkinek!...
  2017 dec. 31, 17:13
 • Szilveszter esti berregtetés
  Igrich
  Meghívlak benneteket egy szilveszter esti, éjfél utáni motor, autó, traktor és mndenféle benzin és gázolajszörny esetleg még tdengeralattjáró berregtetésre. Lényeg, hogy éjfél után, mikor megtörtént kinél-kinél a pezsgő durrogtatás, beindítanánk a motorokat. És az újév, de mi örömünkre is berregtetnénk kissé a motorokat, szolid dudálások közepette, jámboran. Ha nem akarsz nem kell vissza jelezni, inkább cselekedj! Így kívánhatnánk egymásnak boldog újévet!...
  2017 dec. 31, 16:51
 • OT papírozás "rögös útja"
  Ricsi95D
  Elöljáróban annyit írnék,hogy idáig én is úgy voltam az OT-val,hogy minek,fölösleges,attól nem lesz jobb a motor és egy csomó macera...ez mind igaz,de egy picit már másként látom,és roppant büszke vagyok rá,hogy már nekem is van egy OT rendszámos,minősített motorom. És bizony gyönyörű a réztábla meg az OT rendszám.

  De kezdjük az elején! Mint ismeretes, december végén Kamuti Zsolti barátunkat megszabadítottuk gyönyörűen restaurált P10-esétől. A hazahozatal után nagy örömben és még nagyobb gondban voltunk. Legyen-e ebből OT-s gép? A döntést végül hosszas meditálás után hoztuk meg: a motor...
  2017 máj. 05, 19:44
 • Fórumkisokos - veteránokról röviden
  Che
  Szervusztok!


  F.N. Fabrique Nationale d' Armes de Guerre S.A., Herstal Belgium

  Hogy Máténak is tetszen és mosolyt varázsoljunk a munkában kifázott és elgyötört orcájára,a fellelhető technikai adatok: Hengerek száma:1 Lökettérfogat :348 ccm. Ütemek száma :4 Vezérlés : SV (alu-lvezérelt oldalt szelepelt) Üzemanyag : Benzin Gyártás ideje:1927-1930? (A motortípus gyártásának utolsó éve nem tisztázott) Gyártó ország:Belgium A motorkerékpár pontos típusa:F.N. M70 Sahara Nem magamtó...
  2017 jan. 12, 19:51
 • Veterán Fórum Naptár 2017.
  taluga
  Elkészült a 2017-es Veterán Fórum falinaptár!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  ...
  2016 nov. 26, 20:15
 • Mit tegyünk, ha nem indul a régóta nem használt egyhengeres Pannónia”¦? (kezdőknek és persze nem csak kezdőknek”¦)
  Lemezjáték


  Gyakran előfordul, hogy rugdossuk, mármint a berúgó kart , esetleg toljuk is a motort, de nem akar indulni, mit tegyünk?
  ...
  2016 jún. 09, 08:43
Working...
X