Közlemény

Collapse
No announcement yet.

A "Sárkány" (Volvo 940 diesel) csipkerózsika álma, majd későbbi feltámasztása...

Collapse
X
 
  • Szűrők
  • Idő
  • Megjelenít
Clear All
new posts

    A "Sárkány" (Volvo 940 diesel) csipkerózsika álma, majd későbbi feltámasztása...

    Üdvözletem minden Veterán fórum olvasónak, tagnak, szimpatizánsnak!

    A címben levő képzavart hamarosan megmagyarázom, de előbb bemutatkozom egy pár mondatban.
    Szóval: Hegyi János a becsületes nevem, 50 éves múltam, jelenleg Angliában élek a családommal. Miért léptem be a fórumra? Nos otthon Magyarországon volt, illetve van egy 940-es diesel Volvom, kb 2-3 évig hajtottam mielőtt kiköltöztünk volna, mikor kijöttünk szóba került az eladása, de természetesen olyan árat adtunk meg, hogy még véletlenül se jusson senkinek eszébe megvenni :-), csak egy gondolat volt..., nem akartam, és most sem akarok tőle megválni, sőt, terveim vannak..
    Jelenleg AZ AUTÓ Csongrád megyében, egy fedett, fűtetlen, talán kicsit szellős garázsban várja a "feltámadását"
    Jelenleg (egy pár éve) nincs érvényes műszaki vizsgája, a saját tulajdonom törzskönyvvel, a gkfb a vásárlás napjától folyamatosan fizetve van, súlyadó (vagy teljesitmény adó) szintén.

    Mik is a kérdéseim?

    Jelenleg úgy tűnik, még évekig itt szeretnénk maradni, 5-10 évig, ezért egyre többször jut eszembe, hogy miért is fizetek én éves szinten nem keveset, azért, hogy a garázsba áll??
    Tegnap újra belefutottam abba a lehetőségbe, amit átmeneti forgalomból való kivonásnak hívnak.
    Erről szeretnék többet megtudni.
    Kérdés:
    Amennyiben ez működik , nagyjából mi a menete? Hova kell fordulni? Lehet, hogy ezt lezongoráznám most január végén, kb. fél napom lesz az ügyintézésre...

    Olvastam, hogy ez megoldható hosszas külföldi tartózkodás, letelepedés esetén is.
    Kérdés: Hol. és hogyan kell bizonyítanom az angliai tartózkodást? Pl Angol jogsi lakcímmel? Ugyanis itt nincs lakcím kártya..

    Amennyiben kivonatom, kell-e még "fizetgetnem" valamit ?
    Bármikor viszza helyeztethetem-e forgalomba?
    Mennyire "macerás" újra forgalomba helyezni?
    Igaz, hogy kapni fog teljes motor generált (is), mégis aggódom egy esetleges magas emissziós érték miatt, ugyebár hatósági vizsga lenne, nem csak "utcasarki", emiatt lehet, hogy nem helyezhető majd újra forgalomba?

    Érdemes egyáltalán kivonatni, vagy jobban járok (stressz mentesebb) ha marad minden úgy mint eddig, és ha gondolok majd egyet, akkor csak egy friss műszaki, és hajrá... ???

    Azt hiszem egyenlőre elég a kérdésekből :-)
    Előre is köszönöm a válaszaitokat.

    Még csak annyit, hogy tavaly előtt itt is autót vettünk.
    Természetesen a horror biztosítás és az olcsó üzemelés miatt lehetőleg minél kisebb teljesítményű dieselre esett a választás
    .
    .
    .
    .
    Igen....., majdnem..... Ezért lett belőle egy 2,5 literes benzines Volvo :-)) Igaz, hogy horror volt az első évi bizti, meg megeszik 13-15-öt városban, de lesz.rom, EZ IS AUTÓ :-)

    Mindenkit üdvözöl: Jani és Piroska.
    sepy, Atti69 és 3 további látogató kedvelte ezt.

    #2
    Kedves Piroska és Jani!

    Köszönöm ezt az értékes bemutatkozást,-ritkán olvasni itt olyan hozzászólást,ahol az emberek teljes névvel felfedik magukat,pedig előbb-utóbb egy esetleg aktívvá váló tagnál úgyis kiderül.

    Az általad említett ("Jármű forgalomból történő kivonása-Kérelemre ideiglenesen") ideiglenes kivonatást a helyileg illetékes okmányirodában kell intézni.Jelenleg a kivonatás díja 2 300.-Ft és minden esetben félévre vonatkozik.Nagyon vigyázni kell a féléves határidő betartására,mert elmulasztása esetén a járművet visszahelyezik a forgalomba,melynek vonzata a biztosítási díj és az adó fizetése,melyeknek elmulasztása esetén főleg a biztosító nagyon kemény nem is tudom milyen nevű büntető biztosítási díjat számol fel.Remélem valamelyik fórumtársunk egy későbbi hozzászólásban meg tudja majd nevezni a büntető biztosítás pontos nevét,én nem tudom,de rettegek tőle.A fél nap biztosan kevés lesz a dolog elintézésére,de a jó hír az,hogy két tanúval aláíratott meghatalmazással,akár egy ismerősöd,vagy hozzátartozód is intézheti.A meghatalmazás formanyomtatványát szintén az okmányiroda adja ki.Amennyiben egy kissé előbbre szeretnél jutni,ha van olyan ismerősöd,akivel esetleg telefonon,előre meg tudod beszélni,hogy az okmányirodától kérjen egy nyomtatványt,akkor egy kissé előrébb vagy.Az ideiglenes kivonatásnak az,az előnye,hogy nem kell fizetni a biztosítást és a súly,vagy teljesítményadót,nem tudom az utóbbit most éppen minek nevezik,de erre is lesz majd válasz biztos.

    Úgy tudom,hogy az ismételt forgalomba helyezéshez (egyszer) be kell menni az okmányirodába ahol majd elküldenek egy biztosítóhoz,ahol kötsz egy új biztosítást és viheted műszakira,mert biztosítás nélkül nincs műszaki.

    Olvastam egyszer valamilyen veterános újságban,hogy van olyan megoldás is,hogy egy veterán minősítéssel foglalkozó vizsgaállomásra el lehet vinni a járművet,még restaurálatlanul és a bizottság csinál egy előminősítést,hogy jó eséllyel válhat a jármű veteránná,természetesen restaurálás után.Az eljárásról készül egy írás amelyben a járművet hulladékká nyilvánítják és akkor már minden díjfizetés nélkül tárolhatod,amennyiben vállalod,hogy úgy tárolod,hogy a környezetet ne szennyezze.A fentieket valamilyen régebbi,veterános havilapban olvastam,úgy tíz éve de,még élő emberrel nem találkoztam,aki ismerné ezt a megoldást,de még olyannal sem akinek sikerült vagy hallott volna róla,-tehát erre nem lehet számítani,de ettől még lehet.A veterán járművekkel kapcsolatos dolgokat Magyarországon a MAVAMSZ (Magyar veterán autó és motor szövetség,lehet,hogy nem pontos) intézi,mit az elő és muzeális járművé nyilvánítást,természetesen ezeknek is ára van és nem kevés,és átfutási ideje.

    Úgy gondolom,hogy a témában lesz még több hozzászóló,ezért érdemes várnod egy keveset,mert lehet,hogy lesznek nálam bővebb ismeretekkel rendelkezők is!

    Üdvözlettel:Che (Kotasz József 5900 Orosháza Békés megye)
    Atti69, Titus és 2 további látogató kedvelte ezt.

    Komment


      #3
      Üdv "Che"!
      Köszi a válaszod, utána olvasgattam, és én erre gondoltam:
      "http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/75/OKMIR00071"
      Ez 5 évig lenne jó, de nagy eséllyel hagyom az egészet, mert a mostani fizetnivalóm kb. 10 font havonta, mondhatni jelentéktelen...
      Egyébként meg kicsi a világ, nem rémlik Orosházán kb. 2012-2014 közt egy bordó 940-es Volvo kombi? (ott laktunk) :-))

      Komment


        #4
        Szervusz Jani!

        Átrágtam magam ezen a tapló szárazságú,átmeneti,vagy ideiglenes kivonásokon és annyival lettem okosabb,hogy nektek mint külföldön letelepülő emberek,talán menne az 5 éves kivonatás,nekünk akik kalandvágyból itt élünk csak a fél éves lehetséges,hacsak nem lopták el,vagy nem foglalták le,vagy esetleg van előminősítése a járműnek,mint lehetséges muzeális jármű.

        A VOLVO-ra sajnos nem emlékszem,mert az általad említett időkben már annyi nyugati autó szaladgált a Magyar utakon,hogy az ember esetleg egy PORSCHE,vagy egy FERRARI láttán kapta fel a fejét,ez nem jelenti azt,hogy lenézném a VOLVO-kat,csak valahogy nem vonzza oda a szemeket,a sok egyéb márka láttán.

        Napjainkban pl.,ha lát az ember egy IFA,PRÁGA,ZSUK,...... autót,talán jobban eltátja a száját,hogy jé,ilyenek is voltak valaha és lássuk be az akkori közlekedési szinten állták is a sarat.

        Mi a párommal a Felhő utcában élünk,immár az idén lesz 50 éve,többé-kevésbé boldog házasságban,én ide születtem ebbe az utcába és valójában nem is orosházinak,inkább Felhő utcainak tartom magam,-ezen a portán Apám minden rögöt megmorzsolgatott a markával és ezért nekem ez a hely, a szigorúan vett hazát jelenti.A felhő utca a város délkeleti részén van,a DÉGÁZ,Malom pizzéria és a Jusztika kocsma táján,-tőlük talán 500m.-re.Az utcánk a Dózsa György utcától (a Múzeum utcája),jobbra fekszik és azzal párhuzamos,az utca vége a termőföldekre néz,amennyiben a centrumból kifelé haladsz.


        Az idén leszek 72 éves,a szakmám vasesztergályos és gépész technikus,de az előbbire vagyok büszke,mert azért még pofoztak is,az utóbbit meg csak levelezőn szereztem,-hobbyból.

        Autók tekintetében elkötelezettje vagyok a régebbi FIAT autóknak,motor márkákból a JAWA-CZ típusai,amik vonzzák a szememet,nagyon érdekelnek továbbá a szerszámgépek.

        Üdvözlettel:Che

        mátéapu kedvelte ezt.

        Komment


          #5
          Ha már forgalomból való kivonásról volt szó Kapuvári Járási Hivatal épületében jártam nemrégiben, ott szépen ki volt írogatva egy táblára néhány helyben intézendő eljárás, köztük az átmeneti kivonás dolga is. Lefényképeztem az ideiglenes kivonásról szóló történetet is, szerintem jól használható írás amely ezennel közkinccsé tétetik. Gyengébb szeműeknek a nagyítás ajánlott, de azért olvasható a régi Nokia kamera ellenére is.
          Utoljára szerkesztve a következő által: Titus; 2019 jan. 28, 21:19.
          sepy, emu és 3 további látogató kedvelte ezt.

          Komment

          Ugrás az oldal tetejére
          Working...
          X